Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60758b716f52dfce2f8b4585/80

MOST-ovac u splitskom Gradskom vijeću zasuo vladajuće: 'Pokrali su nas veliki Hrvati i katolici koji se pozdravljaju s 'Hvaljen Isus', a u isto vrijeme namještaju natječaje!'

Josip Markotić je kazao kako su problem Splita i njegova rak rana - korupcija, klijentelizam i nepotizam.
Tek o nekoliko točaka Dnevnog reda raspravljalo se na sjednici splitskog Gradskog vijeća koju je, u utorak, organizirao gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Oporba se složila kako na, čini se, posljednjem sastanku neće raspravljati o GUP-u, Zavodu za urbanizam i Masterplanu, pa su nakon izglasavanja laureta grada Splita napustili sjednicu i srušili kvorum.

Iznimno oštar bio je komentar Josipa Markotića, vijećnika MOST-a koji je reagirao na mandat HDZ-a i HGS-a koji su, shodno upravljanju u četiri godine, posljednjom sjednicom pokazali da su se zalagali samo za kaos i cirkus.

- Četiri pune godine imali ste na raspolaganju da riješite GUP, zaštitite Marjan. Niste to učinili. I sada tražite od nas da budemo smokvin list, da se uvučemo u vaš isprostituirani krevet i rješavamo vaše bračne svađe.
Ne gospodo! Ne pristajemo na Vaše moralne ucjene i licemjerno nametanje osjećaja krivnje da ćemo mi biti krivci ako se ne izglasaju današnje točke. Krivnja i odgovornost je isključivo Vaša. I samo Vaša! 

Hoćete li nas okriviti i za neispunjenje obećanja sa sjednice vlade održane u Splitu prije tri godine kad se vaša vertikala poput paunova šepurila po Splitu i pompozno obećavala milijardski vrijedne projekte? 

Hoćete li nas okriviti i za prevaru tisuće splitskih podstanarskih obitelji, za neizgrađene stanove za koje ste obećali useljenje ove godine? 

Hoćete li nas okriviti i za povećanje prireza kojeg sad pompozno obećavate smanjiti? Prozirni ste poput trgovaca koji najprije podižu cijene pa ih na akciji spuštaju… 

Hoćete li nas okriviti i za pogodovanje jednom trgovačkom lancu bez natječaja i provedene javne nabave, najprije sa bonovima za umirovljenike a onda i s božićnicama za zaposlenike banovine? 

Hoćete li nas okriviti i za plagiranje doktorata Vašeg konkretnog gradonačelničkog kandidata? I ne samo da ga je plagirao, nego mu je šef povjerenstva za obranu doktorata bio čovjek koji je, osim što je i sam provjereni plagijator – gle čuda – još i predsjednik Upravnog vijeća firme u kojoj je konkretni kandidat direktor. 

Među Vama sjede i časni ljudi koje neizmjerno poštujemo. Poštujemo i gradonačelnika jer su mu ruke često bile vezane, ali baš takve pozivamo: Ne budite više smokvin list i paravan preko kojih se desetljećima pljačka, pustoši i raseljava ovaj prekrasni grad, ova divna županija i ova prelijepa domovina. 

Ne dopustite da mediokriteti i skorojevići manipuliraju vašim domoljubljem i svjetonazorom. Problem našeg grada nisu nikakve ideološke i svjetonazorske podjele. Problem ovog grada i njegova rak rana su korupcija, klijentelizam i nepotizam. Već smo jednom rekli da su ovaj grad, ovu županiju i ovu zemlju pokrali i uništili 'veliki Hrvati' i veliki 'katolici' koji pozdravljaju s 'Hvaljen Isus' a u isto vrijeme namještaju natječaje, prenamjenjuju pašnjake u građevinska zemljišta, plagiraju magisterije i doktorate i kao slučajno pronalaze torbe pune eura u garažama shoping centara. 

Maknite se od nakaradnog i koruptivnog partijskog sustava u kojem je nemoguće poštenim i stručnim ljudima uopće doći u poziciju da stvari mijenjaju pošteno i stručno. Nemojte dopustiti da vaš obraz kupuju vijećničkim, županijskim i saborskim foteljama. Sačuvajte čist obraz i čistu savjest da uvijek možete pogledati u oči svojoj djeci, svojim unucima i svojim sugrađanima.
hr Tue Apr 13 2021 14:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60a172346f52df8c738b45e9/80

Istraživanje: Tko osvaja četiri najveća grada u drugom krugu te kako bi se mogli preliti glasovi iz prvog

U Splitu vodi Ivica Puljak sa 42,9%. Vice Mihanović iz HDZ-a je na 35,6%, ali je velika brojka onih koji se ne žele izjasniti – 21,5%.
U Zagrebu u drugi krug idu Tomislav Tomašević i Miroslav Škoro. Teško da Škoro može ugroziti Tomaševića koji bi glatko trebao odnijeti pobjedu sa 60,4%, dok bi Miroslav Škoro ostao na 21,7%, predstavila je rezultate istraživanja Sabina Tandara Knezović.

Gotovo 18% ispitanika u anketi ne želi se očitovati. No kad bi i oni svi glasali za Škoru ne bi mu bilo dovoljno da dostigne Tomaševića.

Ali zanimljivo, za Tomislava Tomaševića glasalo bi 65% Klisovićevih glasača, dok bi za Miroslava Škoru u drugom krugu glasovalo 50% birača Zvonimira Troskota, zatim trećina birača Davora Filipovića i trećina birača Jelene Pavičić Vukičević.

U Splitu vodi Ivica Puljak sa 42,9%. Vice Mihanović iz HDZ-a je na 35,6%, ali je velika brojka onih koji se ne žele izjasniti – 21,5%.

Jedino kada bi Mihanović u tom bazenu uspio pridobiti glasače, možda bi mu Puljak i bio dostižan. Evo gdje su otišli drugi: Za Ivicu Puljka glasalo bi 60% birača Jakova Prkića, 46% Branke Ramljak te 43% SDP-ova Ante Franića, dok bi za Vicu Mihanovića glasalo 37% Kerumovih glasača, 30% Mostovca Ivice Grkovića te 40% Nansi Ivanišević.

U Rijeci vodi SDP-ov kandidat Marko Filipović s 45,2% dok je Davor Štimac na 33.7%. Ne želi se izjasniti 21.1% birača što je poprilično velik bazen za vrbovanje. Ako pogledamo gdje su otišli drugi, Marko Filipović uzima 54% glasača Nikole Ivaniša, oko 50% Nebojše Zelića te 44% glasova Katarine Peović. Davor Štimac uzima 45% glasača Marinu Miletiću te 40% Josipu Ostrogoviću.

Sva su se istraživanja za Osijek pokazala točnima, veliku prednost ima HDZ-ov Ivan Radić. U Osijeku bi HDZ po prvi puta mogao osvojiti vlast. Ivan Radić – 48.9%, a Berislav Mlinarević osvaja 36,1%
I dalje se ne želi izjasniti 15% glasača.

Ivan Radić povećava bazen glasača sa 34% glasača HNS-ova Vladimira Hama, četvrtinom Šišljagićevih glasova i 40% Vanekovih birača.

Berislav Mlinarević raste na bazi 50% birača SDP-ova Gorana Kušeca, te 46% Katarine Kruhonje što je dosta nelogično. Pitanje je hoće li ovi glasači uopće izaći na izbore, javlja Dnevnik Nove TV.


hr Mon May 17 2021 20:33:44 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60a29fc26f52df3f778b4585/80

Božić odgovorio Ivoševiću: 'Rado ću ga povesti jednom od staza na našem Mosoru'

Evo što poručuje.
HDZ-ov kandidat za zamjenika gradonačelnika Splita Stipe Božić oglasio se povodom izjave Bojana Ivoševića.

Već sam hodao stazom koju ovaj “urbani” građanin spominje i to mnogo prije nego se on rodio. To su nekoć bile staze života. Ono što su danas magistrale i autoceste to su bile pješačke i konjske staze uzduž i poprijeko hrvatskih primorskih planina. Njima se “prometovalo” radi obrade škrtih krških vrtača-dolaca.

Doci i staze su u posljednjih 50 godina zapušteni a priroda je “podivljala”, staze su zarasle i neprohodne. Vrijedne težake zamijenili su planinari i izletnici koji te zapuštene staze, kao u spomenutom slučaju, oživljavaju.

Naravno da je osobi koja u, ovom slučaju, spominje te staze ovo navedeno nepoznato, i zato ću ga rado povesti jednom od ovakvih staza koja našem biseru, Mosoru, daje novi život - kazao je Božić.
hr Mon May 17 2021 18:54:43 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e11c01629111c674f8b46a0/80
Foto: D.N.

Nitko nema većinu u Gradskom vijeću Splita: HDZ-u devet mandata, Centru sedam

Najviše mandata osvojio je HDZ.
Na lokalnim izborima u nedjelju u Splitu ni jedna lista nije osvojila natpolovičnu većinu u Gradskom vijeću koje ima ukupno 31 vijećničko mjesto, najviše je dobio HDZ, devet mandata, a slijedi Centar sa sedam mandata, no za dostizanje natpolovične većine bit će nužno koaliranje.

Prema podacima Županijskog izbornog povjerenstva (ŽIP) najviše je vijećničkih mandata - devet, osvojio HDZ (23,27 posto glasova), a slijedi ga stranka Centar Ivice Puljka sa sedam mandata (20,17 posto) u splitskom  Gradskom vijeću. 

Hrvatska građanska stranka (HGS)  Željka Keruma osvojila je četiri mandata (11,86 posto), a koalicija SDP-HSU tri vijećnička mandata (9,76 posto).

Također tri vijećnička mandata osvojila je koalicija koju čini Možemo!, Nova ljevica - Nezavisna lista i stranka Pametno za Split i Dalmaciju (9,54 posto), a tri vijećnička mandata pripadaju i Mostu (7,95 posto).
Kandidacijska lista Grupe birača kojoj je nositelj poduzetnik Tomislav Mamić, osvojila je dva vijećnička mandata (6,09 posto), priopćeno je iz ŽIP-a.
hr Mon May 17 2021 18:47:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f327ad8daf72d4a658b45b8/80
Foto: Dalmacija News

Osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju mogu zatražiti iskaznice za besplatan prijevoz trajektima

Korisnicima će uskoro biti omogućeno podnošenje zahtjeva elektronskim putem.
Agencija za obalni linijski pomorski promet (dalje Agencija) obavještava niže navedene kategorije korisnika da od danas, 17. svibnja 2021. godine mogu podnijeti Zahtjev za izdavanje Iskaznice za OSI. Zahtjev se šalje poštom na adresu: Agencija za obalni linijski pomorski promet, PP 8, 10 002 Zagreb.

Pravo na besplatan prijevoz na državnim trajektnim linijama s obvezom javne usluge ostvaruju sljedeće kategorije korisnika:

- Osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80% ili više
- Hrvatski ratni vojni invalidi sa 100%-tnim tjelesnim oštećenjem
- Osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila vida od 100%
- Gluhoslijepe osobe sa 100%-tnim tjelesnim oštećenjem
- Osobe s invaliditetom sa utvrđenim III. i IV. stupnjem funkcionalnog oštećenja
- Djeca s teškoćama u razvoju sa utvrđenim III. i IV. stupnjem funkcionalnog oštećenja
- Besplatan prijevoz za navedene kategorije odnosi se na korisnika, pratnju i osobno vozilo.

Pravo na besplatan prijevoz ostvaruju i djeca s teškoćama u razvoju s utvrđenim I. i II. stupnjem funkcionalnog oštećenja koja imaju prebivalište na otoku te njihova pratnja.

Korisnicima će uskoro biti omogućeno podnošenje zahtjeva elektronskim putem. Elektronski će se zahtjev podnositi putem platforme e-Građani ili putem poveznice koja će biti dostupna na mrežnim stranicama Agencije. O dostupnosti elektronske usluge Agencija će obavijestiti korisnike.

Izrađena Iskaznica za OSI će korisniku biti dostavljena na adresu prebivališta u roku od 30 dana od dana zaprimanja kompletiranog zahtjeva. Provjera ostvaruje li korisnik pravo na Iskaznicu za OSI izvršavati će se u Registru o osobama s invaliditetom (dalje ROI) koji vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Ažurirani podaci u evidenciji ROI-a su osnovni preduvjet za uspješnu obradu zahtjeva za izdavanje Iskaznice za OSI.

Iskaznicom za OSI korisnici će na prodajnim mjestima brodara moći ishoditi besplatne putne karte za putovanje trajektom.

Do 1. listopada 2021. godine korisnici će svoje pravo također moći ostvarivati kao i do sada, podnošenjem zahtjeva brodaru, a nakon navedenog datuma isključivo Iskaznicom za OSI.

Sve informacije o pravilima izdavanja Iskaznice za OSI, sadržaju Zahtjeva kao i obrazac Zahtjeva za izdavanje korisnici mogu pronaći na mrežnim stranicama Agencije pod kategorijom Iskaznica za OSI.
hr Mon May 17 2021 18:24:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .