Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6267ebd6ecdbd168618b45cd/80

KOMENTAR DOBRILE STELLE: Naučeno politikanstvo protiv HDZ-ovog čovjeka bez stranačke iskaznice

Puljkova računica nije poštena, ali je politički logična jer se lijevim biračima želi nametnuti kao jedina brana protiv ''korumpiranog HDZ-a''
Na izvanrednim izborima u Splitu, najavljenima za kraj lipnja, HDZ je kandidirao uglednog znanstvenika Zorana Đogaša, čovjeka izvan političkih struktura, bez stranačke iskaznice i biračke baze.

Je li to dokaz političke širine HDZ-a i novi iskorak prema biranju kandidata koji nisu iz stranačkog bazena ili, pak, priznanje da nisu promišljali o svim opcijama raspleta krize gradske vlasti koja je naposljetku i pala zahvaljujući (ne)očekivanoj ostavci Ivice Puljka. Može biti jedno ili drugo, a može i oboje jer ih je Puljkov manevar doveo pred svršen čin pa je logično da posezanje za nestranačkim kandidatom objašnjavaju ''političkom širinom''. Logikom se vodio i Puljak koji je nevjerojatnom lakoćom svladao abecedu politikanstva i koji, nakon što je isprovocirao nove izbore, i dalje ustraje na istoj mantri: mi ili oni!
 
Takve parole, osim što potpiruju stare vatre političkih podjela, uvijek su podešene za uši razočaranih birača koji će se opredijeliti za onoga tko im prokaže Pedra. 

A Puljak upravo to i čini. Za sve što se događa u Splitu krivi premijera Plenkovića i HDZ, prebacujući priču iz vlastitog dvorišta na nacionalnu politiku. To što je njegov najbliži suradnik i kandidat za isto radno mjesto poznat po svojim eskapadama i nekulturnom ponašanju (kruna kojeg je verbalno iživljanje na urednici Slobodne Dalmacije), Puljku nije važno. Zapravo jest, jer je svjestan da upravo Bojan Ivošević, bez kojeg očito ne može i kojeg brani i kad su optužbe neobranjive, predstavlja najveći teret. I baš zato što mu je važno, Puljak okreće pilu naopako docirajući biračima kako je Ivoševićev verbalni nasrtaj tek epizoda jednog temperamentnog i komunikacijski neistreniranog mladog čovjeka. Zar i takav Ivošević nije bolji od HDZ-a i Plenkovića, "ogrezlih u korupciju, kriminal i nepotizam“, reći će Puljak vabeći pritom i birače dojučerašnjih koalicijskih partnera. Računica mu nije poštena, ali je politički logična jer se lijevim biračima želi nametnuti kao jedina brana protiv ''korumpiranog HDZ-a''. Drugim riječima, njegova eventualna pobjeda na lipanjskim izborima mogla bi biti Pirova ako odnosi političkih snaga budu isti kao i u prijašnjem sazivu. A kad je politička obitelj velika, veliki su i apetiti onih koji za svoju lojalnost traže nagradu.

Predizborna anketa, koju je naručio Puljkov Centar, daje mu značajnu prednost u odnosu na Đogaša kojeg je HDZ tek nedavno predstavio kao svog kandidata. Iz prvih javnih istupa da se zaključiti kako je riječ o građanski uljuđenom, tolerantnom i suradljivom čovjeku koji zna baciti i foru na svoj račun kao, primjerice, kad ga je Puljak nazvao "smokvinim listom".

Izbori, međutim, nisu nikakva baza ni fora jer ulog je velik, a to je bitka za vlast u drugom najvećem hrvatskom gradu u kojem se, ovisno o izbornim ciklusima, biračko klatno ljuljalo čas na jednu čas na drugu stranu. Puljak se, istina, nije politički potrošio, a nije ni stigao jer je Splitom upravljao samo desetak mjeseci. No zato se izlizala maska koju je nosio. Za ostanak na vlasti isprovocirao je nove izbore proglasivši ih referendumom i odlučujućom bitkom protiv onih koji su umočeni u kriminal i korupciju.
 
Mogu li se na tome dobiti još jedni izbori, teško je reći, ali je lako zaključiti da se Puljak od uglađenog i pristojnog znanstvenika prometnuo u jezičavog političara koji se ne libi vući i podmukle poteze. Ostaje vidjeti kako će mu HDZ parirati i hoće li Đogaš znati braniti političku čast stranke koja ga je kandidirala.  


hr Tue Apr 26 2022 14:57:20 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6289202918d1cbc61d8b4585/80
Foto: Unslash

Copernicus služba za nadzor atmosfere upozorava na neobičnu pojavu u Hrvatskoj tijekom ovog vikenda

Veliki oblak saharske prašine koji se kreće na sjever preko južne i srednje Europe u razdoblju od 20. do 23. svibnja.

Prognoze Copernicus službe za nadzor atmosfere (CAMS) od 17. svibnja predviđaju još jedan veliki oblak prašine s vrlo visokim vrijednostima optičke dubine aerosola (AOD) i koncentracije prašine koji putuje prema sjeveru kroz zapadnu i srednju Europu. Prašina je već stigla do Pirenejskog poluotoka, a prognoze koje pokazuju veće vrijednosti stižu od 21. do 22. svibnja. 22. svibnja prašina će proći i srednju Europu.

CAMS, kako navodi poslovni.hr, svake godine prati sve faze širenje prašine iz pustinje Sahare i pruža stalna ažurirana izvješća o ozbiljnosti ovogodišnjeg širenja prašine, uključujući visoke vrijednosti uočene u zapadnoj Europi sredinom ožujka , kao i prašinu koja prelazi Atlantik prema Karibima, 

Copernicus služba za nadzor atmosfere prati i znatne oluje prašine koje su zahvatile Bliski istok tijekom svibnja 2022., a koje su značajno utjecale na Irak. CAMS pruža kontinuirane podatke i predviđanja praćenja dalekosežnog širenja prašine na europskoj i globalnoj razini . Podaci i alati koji daje besplatni su, i mogu poslužiti građanima, poduzećima i kreatorima politika za donošenje informiranih odluka na kontinuiranoj osnovi, jer su podaci o prognozi kvalitete zraka dostupni 24 sata dnevno.

Viši znanstvenik Mark Parrington iz ECMWF-ove Copernicus službe za nadzor atmosfere komentira:
- Copernicus služba za nadzor atmosfere važna je karika u raspravi o tome kako se sastav atmosfere mijenja, budući da se CAMS-ove informacije temelje na satelitskim promatranjima gotovo u stvarnom vremenu i in situ promatranjima, te nudi pouzdane prognoze kvalitete zraka kako bi korisnici mogli pratiti prijenos prašine i znati, na primjer, kada je u njihovim područjima iznimno loša kvaliteta zraka.

hr Sat May 21 2022 19:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fc903f76f52df4c5d8b45cf/80
Foto: Brodosplit

Poslije višemjesečne financijske agonije Debeljaku prihvaćeno pokretanje predstečajnog postupka u Brodosplitu

Idućeg će se tjedna na istom sudu odlučivati o više prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka
Splitski Trgovački sud prihvatio je Debeljakov prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka u Brodosplitu nakon što mu jednom to nije pošlo za rukom i to zbog jedne evidentirane neizvršene osnova za plaćanje koje je trebalo navesti u spisima.

Idućeg će se tjedna na istom sudu odlučivati o više prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka nad društvima koja su povezana sa Brodograđevnom industrijom Split.

Debeljak je kaotičnu situaciju povezao s ruskom invazijom u Ukrajini iako se otkrivalo kako je pozadina cijele priče puno dublja.

Poslije višemjesečne financijske agonije pokrenut je predstečajni postupak i nad cijelom DIV grupom.
hr Sat May 21 2022 19:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62891a2f18d1cbc51d8b457b/80
Foto: HGSS Split

HGSS spasio malaksalog turista na Fortici koji nije bio dovoljno opremljen za visoke dnevne temperature

Zbog visokih temperatura potreban je oprez!

Omiška ispostava HGSS Stanice imala je akciju ove subote na Fortici u Omišu.

Poziv je stigao zbog unesrećenog državljanina Njemačke koji je zbog iscrpljenosti i malaksalosti pao dva puta pa je pozvana pomoć.

Akcija je uspješno završila nakon što su unesrećenog spustili u Omiš u pratnji četiri člana Ispostave.

Razlog ove nezgode bila je neadekvatna opremljenost i premalo vode za visoke dnevne temperature.

- Zbog visokih temperatura potreban je oprez! - poručuju iz HGSS Split. 


hr Sat May 21 2022 18:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6289145318d1cbc21d8b4580/80
Foto: SDŽ

[FOTO] U Jeruzalemu otkriven kip svetog Jeronima: "On je rođen u našem srcu i duši"

"Veliki je ovo dan za Splitsko-makarsku nadbiskupiju"

Župan Blaženko Boban, monsinjor Marin Barišić, akademski kipar Veno Jerković i opat jeruzalemske dominikanske opatije Bernhard Alter otkrili su na jeruzalemskom brdu Sion kip Svetoga Jeronima, dar puka Splitsko-dalmatinske županije. Kip je smješten u Crkvi Usnuća Marijina na Sionu, a župan Boban ističe kako se ovaj trenutak čekao već tri godine. 

- Posebno sam danas ushićen, ponosan i sretan jer mnogi za Svetoga Jeronima pitaju gdje je rođen. Rođen je u našem srcu i našoj duši. Zbog toga sam ponosan što danas jednu cijelu lepezu aktivnosti koju smo imali prethodnih godina današnjim činom završavamo. Bitno je da građani i vjernici shvate njegovu veličinu, njegovu dimenziju i njegov doprinos čovječanstvu, izjavio je župan.

Nadbiskup u miru, monsinjor Marin Barišić, koji je blagoslovio kip i služio svečanu svetu misu, naglašava kako je ovo povijesni dan za budućnost. 

- Veliki je ovo dan za Splitsko-makarsku nadbiskupiju, Splitsko-dalmatinsku županiju, a ja bih rekao i za čitavu Hrvatsku. Sveti Jeronim je jedna kulturna i duhovna baština kojom se ponosimo. On nas je predstavljao u vremenima kada nismo imali ništa. Dosta je bilo reći Sveti Jeronim i njegov kraj i zahvaljujući njemu sačuvali smo i narodni jezik u liturgiji. To je jedinstven slučaj u cijeloj crkvi, naglasio je Barišić.

Autor kipa je akademski kipar Veno Jerković, koji nije mogao sakriti oduševljenje što je upravo njegovo djelo postavljeno na Sionu. 

- Uzbuđen sam i teško je naći prave riječi kako bih izrekao sreću i zadovoljstvo jer je moj rad došao na jedno ovako sveto mjesto i u ovaj sveti grad. Mogao je to biti bilo koji drugi kipar, ali to sam ja, rekao je Jerković.

Franjevac konventualac fra Tomislav Glavnik navodi kako je ovaj kip, postavljen na Sionu, znak prepoznavanja hrvatskoga naroda u Izraelu. 

- Sa Svetom zemljom bili smo uvijek povezani, bilo preko hodočasnika, utjecajnih svećenika ili svetaca poput Svetoga Nikole Tavelića. Upravo ovo postavljanje kipa Svetoga Jeronima je jedan veliki znak, izjavio je Glavnik. 

Otkrivanju kipa nazočili su i zamjenik župana Stipe Čogelja, predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić i hrvatska veleposlanica u Izraelu Vesela Mrđen Korać.


hr Sat May 21 2022 18:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .