Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5ab201b12af47f82388b4785/80

Vrijeme danas: Hladnije, ponegdje oborine, jaka i olujna bura

Za razliku od iznimno tople prve polovine, gdjegod čak i rekordne, studeni je, očekivano, djelomično opravdao ime u svojem trećem tjednu, a još više će sljedećih dana, koji će u mnogim mjestima biti hladni kao rijetko kada u ovo doba godine. Ponegdje će na kopnu vjerojatno biti i cjelodnevnih "minusa", a povremenih mjestimičnih pahulja uglavnom u srijedu i subotu. I dok će neke razveseliti prestanak razdoblja iznadprosječne topline, vjerojatno će još mnogobrojnije na kopnu oraspoložiti prestanak dugotrajnog oblačnog i tmurnog razdoblja.
Na Jadranu će do četvrtka biti i prilično vjetrovito, uz često jaku i olujnu buru, uglavnom podno Velebita i s orkanskim udarima, pri čemu će more biti valovito i jače valovitoPromet usporen, ponegdje i onemogućen.

u Dalmaciji će biti vjetrovito te more valovito i jače valovito. Osim oblaka i sunca, ponegdje još može pasti i malo kiše, u najvišim dijelovima unutrašnjosti i snijega, uglavnom u noći i prijepodne. Temperatura zraka većinom od 4 do 9 °C, u unutrašnjosti 0 do 5 °C.

Hladnije nego prošlih dana bit će i na jugu Hrvatske, gdje će još i prijepodne biti lokalnih pljuskova, a ijake i olujne bure, ne samo na udare, te valovitog i jače valovitog mora. 

U četvrtak i petak sunčanije i manje vjetrovito, ali i još hladnije, zatim...

Do nedjelje na kopnu još hladnije, gdjekad vjerojatno i uz cjelodnevne "minuse" - u četvrtak uglavnom u gorju, a u petak u sjevernim krajevima. Zimskom će ugođaju ponegdje pridonositi i magla, samo rijetko i poneka pahulja, uglavnom u subotu, kada je u gorju moguća i kiša koja se smrzava na hladnoj podloziPočetkom novoga tjedna porast temperature, ali i vjerojatnosti za kišu.

Na Jadranu će se stanje sljedećih dana smirivati, ali će još osobito u četvrtak prijepodne biti prilično vjetrovito i valovito, te pritom relativno hladno, iako pretežno vedro. Poneki je jutarnji minus blizu mora još vjerojatniji u petak, kada ponovno okreće na jugo, s kojim će biti sve više oblaka, uglavnom od subotei povremene mjestimične kiše, ali i ponovno sve viša temperatura pa će početak prosinca vrlo vjerojatno biti iznadprosječno topao, piše HRT.
hr Wed Nov 28 2018 08:19:30 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fd928a86f52dfa26c8b46c6/80
Foto: DalmacijaNews

Grad Split i pravomoćno dobio spor protiv Elanije d.o.o.

Visoki trgovački sud Republike Hrvatske tako je kao drugostupanjski sud preinačio odluku
Vrhovni sud Republike Hrvatske odbacio je zahtjev Elanije d.o.o. za revizijom protiv presude Visokog trgovačkog suda iz lipnja prošle godine, u kojoj je preinačena prvostupanjska presuda Trgovačkog suda u Splitu i odbijen tužbeni zahtjev Elanije d.o.o. za iznos od 24.250.000,00 kn sa zakonskom zateznom kamatom od 2016. godine na štetu Grada Splita.

Odbacivanjem zahtjeva za reviziju na Vrhovnom sudu, odluka Visokog trgovačkog suda postala je pravomoćna čime je konačno završen ovaj spor u korist Grada i građana Splita.

Podsjetimo, u srpnju 2017. godine Grad Split je prvostupanjskom presudom izgubio spor vrijedan više od 25 milijuna kuna kada je tvrtka Elanija d.o.o tužila Grad radi izgubljene dobiti zbog ukidanja dijela građevinske dozvole 2015. godine, čime je onemogućeno etažiranje objekta Vile Rosina (Vila Matić).

Grad Split potom je izjavio žalbu, pozivajući se kako je dokazni postupak nepotpun te da su svi dokazi predloženi od Grada Splita odbijeni, a da nikakvom radnjom Grada nije nastala stvarna šteta niti Elaniji d.o.o koja je tužitelj, ni tvrtki Vila Rosina d.o.o koja je samostalna pravna osoba i investitor, niti tvrtki Tommy d.o.o koja je 2016. godine otkupila potraživanja banke i postala vlasnikom objekta.

Grad Split u svojoj je žalbi naveo kako je, donošenje izmijenjenog djelomičnog rješenja kojim se ispravljala pogreška iz ranijeg djelomičnog rješenja o dopustivost etažiranja hotelskog objekta Vila Rosini, sud pogrešno interpretirao kao privatni interes Grada, koji ga kao javno-pravno tijelo nema.

Djelomičnim rješenjem o gradnji iz 2010. ispravljala se pogreška donesena ranijim djelomičnim rješenjem budući je ono suprotno Generalnom urbanističkom planu omogućavalo investitoru etažiranje i apartmanizaciju hotelskog objekta na toj lokaciji. Štoviše, kada je uočena pogreška u djelomičnom rješenju, Grad Split ju je bio dužan ispraviti, što je i učinio poništavanje djelomičnog upravnog rješenja koje je u suprotnosti s materijalnim zakonom, kako je to i propisano Zakonom o općem upravnom postupku.

Tužitelj, tvrtka Elanija d.o.o. kao profesionalni graditelj znao je da je etažiranje hotela u tom području zabranjeno, a što im je potvrđeno i mišljenjem Ministarstva graditeljstva u kojem je navedeno da na predmetnoj lokaciji nije moguće etažiranje turističkih apartmana na hotelskom objektu.

Slijedom svega toga, zapreka za realizaciju projekta nije bilo jer je investitor od 2010. godine, za cijelo vrijeme trajanja upravnog postupka, a potom i upravnog spora, posjedovao pravomoćnu građevinsku dozvolu kojom mu se sukladno Zakonu o gradnji omogućavala sama izgradnja, točnije rekonstrukcija, dogradnja sklopa Hotela Vile Rosina. Naknadne izmjene radi kojih je tekao upravni postupak, kasnije i spor ne odnose se na izmjenu kojom se dovodi u pitanje sama gradnja, već (ne)dopustivosti etažiranja apartmana u sklopu Hotela Vile Rosini.

Dakle bez obzira na pitanje etažiranja postojale su zakonske pretpostavke za gradnju kojoj samoinicijativno investitor nije pristupio jer nije bio solventan.

Visoki trgovački sud Republike Hrvatske tako je kao drugostupanjski sud preinačio odluku, odnosno sam odlučio o predmetu spora jer je prvostupanjski pogrešno presudio.

Odbio je tužbeni zahtjev u cijelosti budući da je utvrdio kako je Grad svojim radnjama kroz prethodni upravni postupak legitimno postupao,
a ne “nezakonito“ kako je to protivna stranka u postupku prikazivala i što je prvostupanjski pogrešno
prihvatio.
hr Thu Jan 21 2021 14:47:20 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff2be136f52dfda908b4601/80
Foto: Petar Delaš

Ujedinjena oporba traži istražno povjerenstvo o poslijeratnoj obnovi

Svih osam oporbenih klubova u četvrtak je u saborsku proceduru uputilo zahtjev za osnivanje istražnog povjerenstva koje bi utvrđivalo moguće nepravilnosti i nezakonitosti u poslijeratnoj obnovi zbog u potresu teško stradalih obnovljenih kuća.

Čelnik Kluba zeleno-lijevog bloka Tomislav Tomašević poručio je kako od HDZ-a i vladajuće većine oporba očekuje da podrže njihovu inicijativu, jer su i sami poručili kako žele da se to istraži i rasvijetli jer se nema što skrivati.

- Mi tražimo da se sve okolnosti istraže u Saboru jer će onda istraga biti javna, moći će je pratiti javnost i putem ovog alata možemo dobiti sve dokumente koje tražimo, jer su sva državna tijela dužna istražnom povjerenstvu dati dokumente pod prijetnjom novčanih i zatvorskih kazni", istaknuo je Tomašević.

Što prije rasvijetliti nepravilnosti i krenuti u obnovu

Napomenuo je da su se svi dužni odazvati pred istražno povjerenstvo, a u oporbi traže da se što prije rasvijetle sve činjenice zbog potencijalnih nepravilnosti prije nego što se krene u novu obnovu nakon potresa u tri županije, te Zagrebu koja još nije počela.

Cilj je povjerenstva, pojasnio je, obuhvatiti poslijeratnu obnovu na području cijele Hrvatske, budući da još ima trusnih područja.

Čelnik SDP-a Peđa Grbin poručio je kako je namjera povjerenstva utvrditi odgovornost odgovornih za propuste kojih je, tvrdi, evidentno bilo tijekom poslijeratne obnove.

Cilj je osigurati da se propusti u obnovi ne ponove

Uz to, nastavio je Grbin, cilj je osigurati da se takvi propusti ne ponove u predstojećoj obnovi te provjeriti objekte iz poslijeratne obnove, ali ne samo na potresom pogođenim područjima jer su, primjerice, Dubrovnik i Knin rizična područja za potres.

- Želimo biti sigurni da ljudi koji na tim područjima žive u obnovljenim nekretninama mogu mirno spavati, znajući da se, ako i kod njih dođe do ovakve katastrofe, njihove kuće neće srušiti", istaknuo je.

Grbin je naveo kako Vladi ne vjeruju da će do toga doći bez istražnog povjerenstva, s obzirom da HSS-ovu Željku Lenartu nije htjela odgovoriti na pitanje o državnom stanu u Zagrebu koji koristi župan Ivo Žinić.

- Ako istražnom povjerenstvu ne dostavite dokumentaciju možete biti kažnjeni novčano ili zatvorski", rekao je i dodao da u oporbi upravo stoga inzistiraju na osnivanju istražnog povjerenstva jer žele osigurati da javnost sve zna.

Oporbena inicijativa nije nikakav državni udar i rušenje ustavnog poretka

Potpredsjednik Kluba Mosta Zvonimir Troskot istaknuo je da oporbena inicijativa nije nikakvo kriminaliziranje, državni udar, demontiranje i rušenje ustavnog poretka, "nego oprez kako bi zaštitili građane kojima su umjesto Vlade pomagali volonteri i hrabra srca iz cijele Hrvatske".

- Vjerujemo da će povjerenstvo uspjeti rasvijetliti sporna pitanja, a ako ništa drugo, poslat ćemo snažnu poruku da je opozicija korektivni faktor vladajućima kako se takve stvari više nikada ne bi dogodile", naglasio je Troskot.

Predsjednik Kluba Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica kazao je da je razgovarao s čovjekom iz Drniša koji mu je pokazao dokumentaciju iz Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje iz 2014. godine.

U dokumentaciji se tvrdi, rekao je Bartulica, da je njegova obiteljska kuća obnovljena i da je primopredaja izvršena, međutim nikada se nije vratio u svoju kuću i nikada nije obnovljena, već je i dalje devastirana te u stanju u kakvom je bila nakon Oluje.

Postoje virtualne obnove u kojima objekti uopće nisu obnovljeni

Ustvrdio je da osim objekata koji nisu obnovljeni u skladu s propisima postoje i virtualne obnove u kojima objekti uopće nisu obnovljeni, a država i njena tijela tvrde suprotno.

To, naglasio je, ukazuje na stvarnu potrebu za osnivanjem istražnog povjerenstva te da i HDZ to podrži. "Ovo nije apstrakcija, nego se tiče naših ljudi koji ne samo da su traumatizirani ratom, nego i poslijeratnom obnovom", zaključio je Bartulica.

Predsjednik Kluba Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović ocijenio je kako se grubom računicom dolazi do tisuća kuća koje su obnovljene na loš i nekvalitetan način, čime je ugrožena sigurnost hrvatskih građana, a što oporba mora raskrinkati.

Oduzeti licence inženjerima koji su potpisali loše izvedbe na Banovini

Zekanović je zatražio političku odgovornost svih vlada, i HDZ-ovih i SDP-ovih, kao i župana i načelnika bez obzira na stranku, a volio bi da se angažira i Komora građevinskih inženjera te oduzme licenca građevinskim inženjerima koji su potpisali loše izvedbe na Banovini.

I Anka Mrak Taritaš iz Kluba Centra i GLAS-a nužnim je ocijenila osnivanje povjerenstva jer je, istaknula je, važno znati što se dogodilo na Banovini, važno je da ljudi ne napuste to područje, kao i da se takvo što više ne nikada ne ponovi.

- Obnova na Banovini trebala je početi još jučer, ali pogledamo li primjer Zagreba, bojim se da do toga neće doći još neko vrijeme", upozorila je.

Čelnik Kluba IDS-a Tulio Demetlika istaknuo je da iza svake nesreće, poput nedavnog potresa, treba potražiti i otvoriti crnu kutiju i utvrditi činjenice zbog čega je do nesreće došlo.

Potražiti odgovorne koji su zatvorili oči

- Činjenice pokazuju da poslijeratna obnova nije provedena kvalitetno, zbog čega povjerenstvo mora istražiti i potaknuti da se takve greške ne ponavljaju te potražiti odgovorne koji su zatvorili oči", kazao je Demetlika.

Željko Lenart iz Kluba HSS-a i HSU-a poručio je da će oni uvijek dati potporu inicijativama koje ispituju malverzacije, nepravilnosti, kriminal i pljačku hrvatskog naroda kao što se, kaže, sigurno dogodilo u poslijeratnoj obnovi.

- Tragično je da su ljudi za tu obnovu pljeskali Tuđmanu i HDZ-u, nagrađivali ih glasovima, a obnova je dokazala da su ti ljudi sagradili smrtonosne klopke za neke koji su dobili obnovljenu kuću", zaključio je Lenart.

Oporbenjaci očekuju i potporu vladajućih osim, ističu, ako ne žele prikrivati malverzacije i zatajiti činjenice.

hr Thu Jan 21 2021 14:32:07 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/600980496f52df16ab8b4574/80
Foto: Grad Trogir

Obnova starog čiovskog mosta započet će u rujnu

Odluka je donesena nakon sjednice Turističkog vijeća.

Odlučeno je kako će obnova starog čiovskog mosta započeti sredinom rujna 2021., a ne u siječnju kako je bilo planirano. Nakon što je pandemija prouzrokovala usporenje nekih projekata i neizvjesnost, kako za Grad, tako i za Hrvatske ceste i izabranog izvođača radova na mostu, zbog čega radove nije bilo moguće započeti krajem 2020., iz više razloga odgođeni su za jesen. Prvenstveno je to jer je predviđeno trajanje radova osam mjeseci zbog čega bi ušli u turističku sezonu te potencijalno prouzrokovali probleme djelatnicima iz sektora turizma i malim obiteljskim iznajmljivačima, ali i građanima jer bi pritisak na novi most bio neusporedivo veći.

- Nakon otvaranja novog mosta svi se veselimo i obnovi starog čiovskog mosta, što zbog sigurnosnih, što zbog estetskih razloga. U stalnom smo kontaktu sa HC-om i izabranim izvođačem i žao nam je što radovi nisu krenuli u planiranom roku, no razumijemo da je situacija s pandemijom i njima prouzročila probleme i neizvjesnost. Svjesni smo i važnosti predstojeće sezone za sve turističke djelatnike u našem gradu i ne želimo im na nikakav način prouzročiti dodatne poteškoće. 

Nakon sastanaka s Upravom HC-a, održali smo sjednicu Turističkog vijeća i zajednički jednoglasni zaključak je da podržavamo odluku Hrvatskih cesta da s radovima krenu nakon sezone. Ključni razlog tome je nadolazeća sezona koja je neizvjesna, kao i činjenica da u ljetnom periodu na predjelu Čiova boravi više od 40.000 ljudi, a u neposrednoj blizini su brojni hoteli, drugi smještaji i dvije turističke marine. Također, imali smo prigovore na planiranu regulaciju pješačkog prometa i zahvaljujemo upravi HC-a što ih je uvažila te će, kad radovi na jesen krenu, biti osiguran brodski prijevoz koji najviše odgovara specifičnim potrebama stanovnika koji dnevno komuniciraju na relaciji Grad – Čiovo počevši od školaraca do svih ostalih“, rekao je gradonačelnik Ante Bilić.


hr Thu Jan 21 2021 14:23:39 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/600973b76f52df2bab8b4568/80

Počinje sanacija krovišta crkve svetog Mikule

Predviđeni rok za obavljanje radova je dva mjeseca
Postavljanjem skela krenuli su radovi na sanaciji krovišta crkve Svetog Mikule u Velom Varošu.

Radove na sanaciji kamenog krovišta crkve koja je zaštićeno kulturno dobro obavljat će izabrana tvrtka Kvinar d.o.o. iz Podstrane, a ugovoreni troškovi zahvata iznose 229.222,50 kn.

Predviđeni rok za obavljanje radova je dva mjeseca, a sanacijom krovišta učinit će se velik i nužan korak kako bi se ovaj vrijedan splitski predromanički biser sigurnosno i estetski zaštitio i sačuvao od zuba vremena.
hr Thu Jan 21 2021 13:29:56 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .