Article

//www.dalmacijanews.hr/files/613770846f52df43228b4575/80
Foto: Morski.hr

Unajmljeni zaštitari protuzakonito tjeraju ljude s pomorskog dobra na Hvaru

Okupacija javnog dobra ovako je dobila sasvim novu, opasnu dimenziju, gdje pojedinci takoreći unajmljuju privatnu miliciju da ilegalno izopće građane s teritorija na kojem apsolutno imaju pravo biti
U nizu slučajeva uzurpacije pomorskog dobra koje smo otkrivali proteklih godina, sudionici kao da se natječu tko će izvesti luđu stvar, pa baš kad pomisliš da je najsvježiji slučaj nevjerojatan, dogodi se sljedeći i tako opet. Ispada tako da nas ništa više ne može iznenaditi, no u slučaju već poznate priče s hvarskim poluotokom Pelegrin i koncesionarem Emilom Tedeschijem stiže novi, vrlo neugodan nastavak. Čitatelj portala Morski.hr se žali na zaštitare, koji, kako kaže, tjeraju ljude s pomorskog dobra, ne daju im sidrenje, ni kupanje, a kamoli izlazak na obalu. Okupacija javnog dobra ovako je dobila sasvim novu, opasnu dimenziju, gdje pojedinci takoreći unajmljuju privatnu miliciju da ilegalno izopće građane s teritorija na kojem apsolutno imaju pravo biti.

- Kamere par metara od mora, zaštitarska služba, gol za vaterpolo s konopcima kao prepreka uplovljavanja prema plaži i vili. Bahata reakcija zaštitara na sidrenje u uvali… - ovako čitatelj opisuje ulazak s obitelji u uvalu Parja na otoku Hvaru, gdje je doživio iskustvo ravno dolasku u kakvu militantnu egzotičnu zemlju, a ne otok navodno suverene države.

- Zaštitar priječi sidrenje, kupanje na plaži jer je privatna i poziva se na koncesiju koja je u stvari koncesija za lovište. Inače koncesionar je Emil Tedeschi. - napominje čitatelj koji je u ovoj uvali s obitelji pokušao boraviti 6. kolovoza, no to mu nije pošto za rukom, pa je u međuvremenu krenuo istraživati i naišao na niz napisa po medijima i društvenim mrežama, gdje ovo, nažalost, nije usamljen slučaj.


"Pusti Ustav, napustite poziciju i idite dalje!"


"Sa zaštitarom sa fotografije smo na početku ušli u raspravu nakon njegovog uvjeravanja da napustimo poziciju na kojoj smo se usidrili. Na moje pitanje poznaje li Ustav RH po pitanju obale, mora i sl., isti mi je rekao "pusti Ustav, ovdje se ne možete sidriti, idite tamo dalje"

Na pitanje kolege “Čija je to kuća?” odgovorio je “Tvoja nije”. Cijela nam je situacija pomalo bila nevjerovatna nakon svih napisa po medijima na tu temu, da se netko i dalje služi tim provaljenim lažima.

Sve su snimale i nadzorne kamere, pa se i ovaj događaj zasigurno nalazi na hard disc-u nadležne zaštitarske službe jer su kamere na par metara od morske linije – prepričava čitatelj.

Ovo pomorsko dobro je u općoj upotrebi, ne smiju vas potjerati!

- Preko web portala „Pomorsko je dobro“ u 2021. godini Splitsko – dalmatinska županija nije zaprimila prijavu vezanu korištenja pomorskog dobra bez pravne osnove, kao i „privatiziranja“ plaže i ostatka uvale kako navodite u svom upitu.

Prema dostupnim informacijama, društvo FLORIANA PARK d.o.o. ima koncesiju za lovište Pelegrin u vremenskom razdoblju od 1.4.1995.godine do 31.03.2026.godine.

Više informacija možete vidjeti na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Na spomenutom dijelu nema koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra.

Dopisom od dana 22.listopada 2018. godine je naš Upravni odjel upozorio društvo FLORIANA PARK d.o.o. kako spomenuta koncesija za lovište ne uključuje pomorsko dobro te kako se njegovo korištenje regulira odredbama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama („Narodne novine“, broj 158/03, 100/04, 141/06, 38/09, 123/11, 56/16 i 98/19), Uredbom o postupku davanja koncesijskog odobrenja na pomorskom dobru („Narodne novine“, broj 36/2004, 63/2008, 133/2013, 63/2014) te Uredbom o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru („Narodne novine“ broj 23/04, 101/04, 39/06, 63/08, 125/10, 102/11, 83/12 i 10/17).

Sukladno navedenim propisima, spomenuto pomorsko dobro se nalazi u općoj upotrebi, što podrazumijeva da svatko ima pravo služiti se pomorskim dobrom sukladno njegovoj prirodi i namjeni, a istim redovno upravlja jedinica lokalne samouprave – Grad Hvar, putem godišnjeg plana upravljanja pomorskim dobrom.

Planom upravljanja pomorskim dobrom Grada Hvara za 2021. godinu u spomenutoj uvali predviđeno je davanje koncesijskog odobrenja za sredstvo – brodica na motorni pogon te je isto izdano društvu „Poluotok Pelegrin d.o.o.“. Podatak je javno dostupan putem Informacijskog sustava za evidenciju pomorskog dobra na stranici „Pomorsko je dobro“ – pojasnila nam je pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, Matea Dorčić.

Dakle, jedino što smiju je imati privezanu brodicu i lovište van pomorskog dobra. Zaštitari u ovom slučaju nisu ništa drugo nego “privatna milicija”, koja sad već prijeti i sigurnosti građana. - piše Morski.hr

hr Tue Sep 07 2021 15:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6139e66b6f52df44228b4678/80
Foto: Grad Split

Ivošević: "Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika"

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević putem Facebooka odgovorio je SDP-ovom kandidatu za splitskog gradonačelnika na proteklim izborima, gradskom vijećniku Anti Franiću.
-Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika.
Otkad znam za sebe u Gradskom vijeću nije bilo redikuloznije osobe.

Tako je to kad kandidate tražiš preko Malog oglasnika, zalomi se i koji iz "ZNA SE" krugova, napisao je Ivošević.

Franić je odgovorio Ivoševiću:

-Zamislite apsurda u hrvatskom društvu...
Dogradonačelnik uličarskog narativa, koji broji obiteljska stabla u gradskim tvrtkama i Banovini sudjeluje u obmani naših 500 sugrađana prevarenih ‘Puljkovim javnim pozivom’, a sam ne ispunjava uvjete takvog poziva, usudi se lijepiti etikete drugima. 
Napredna vlast, nema što...


hr Fri Sep 24 2021 19:49:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e78d31629111cb5a68b45c7/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš: Tko se ne želi cijepiti niti testirati, neće moći na posao

Ministar Vili Beroš je na press konferenciji Stožera govorio o obveznim covid potvrdama u zdravstvenim ustanovama.
-Kad je riječ o zdravstvenom sustavu i bolesnicima u bolnici, potpuno je jasno da virus ne prelazi samo sa zdravstvenih ili ne zdravstvenih djelatnika bolnica na bolesnike, može prijeći i sa drugih osoba, koji se obavljajući svoju djelatnost u nekom trenutku nalaze u bolnicama.

-Postupak oko covid potvrde usmjeren je prema povećanju sigurnosti. Takva sigurnost nema cijenu. Možemo razgovarati o trošku, ali inzistirat ćemo na sigurnosti. Testiranje planiramo dvaput tjedno. Ne znamo što s onima koji odbiju test i cijepljenje. Da ne bismo nekoga diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja. Ono će prvo biti besplatno, no ne može dovijeka biti tako. Ako netko ne želi, morat će si to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati poslu i napravit će sustavu i sebi problem. O daljnjim postupanjima ne mogu govoriti, ali sve će biti u skladu sa zakonom- rekao je Vili Beroš.


Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se u trenutnoj epidemiološkoj situaciji nastavlja s balansiranim pristupom mjerama.

-Znamo da postoje nezadovoljstva u nekim sektorima, ali mjere donosimo tako da se zaštitimo od situacija i okupljanja u zatvorenom prostoru, gdje je teško kontrolirati situaciju. Hoće li mjere ići prema daljnjoj liberalizaciji, ovisi o cijepljenju- naglasio je.


hr Fri Sep 24 2021 18:47:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/614e254f6f52df98388b461b/80

78 najboljih učenika primilo nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice.

78 najuspješnijih učenika na državnim natjecanjima i njihovi mentori danas su primili nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, koji je istaknuo kako su ove nagrade poticaj za daljnji napredak i rad. 

„I ovo je na neki način rezultat naših Centara izvrnosti i zbog toga smo posebno sretni. Čestitam učenicima, roditeljima i mentorima, a mi ćemo ih i dalje pratiti“, rekao je Boban i dodao kako su brojne županije u Hrvatskoj slijedile primjer Splitsko-dalmatinske županije, koja je prva uvela ovakvu vrstu nagrađivanja.

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice. „Županija nam daje naših dugo očekivanih 5 minuta u medijskom moru i to joj služi na čast. Osobito u doba pandemije, kada smo mi mladi frustrirani jer nam se čini da smo zapostavljeni, a naši i potencijali i uspjesi zaboravljeni, Županija nam poručuje da smo ipak cijenjeni i to je lijepo znati“, rekla je nagrađena učenica.

Učenici koji su osvojili prvo mjesto dobili su 2 tisuće kuna, za drugo mjesto 1.500, a za treće 1.000 kuna. Svaki mentor dobio je po 1.500 kuna.

Imena nagrađenih učenika pogledajte OVDJE

  

 
hr Fri Sep 24 2021 17:48:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6083eb446f52dfe2418b45bd/80
Foto: DalmacijaNews

Ante Franić: "Nisam dio Puljkove većine. Gradonačelnik je na do sada neviđen način prevario više od 500 građana"

"Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona."
SDP-ov vijećnik Ante Franić oglasio se novim priopćenjem koji donosimo u cijelosti:

Jučerašnje zasjedanje splitskih gradskih vijećnika potvrdilo je kako programska suradnja, kako ju vole nazivati politički akteri u gradu pod Marjanom, nije stabilna i kako je stabilnost sve samo ne stabilna. Ante Franić iz SDP-a već je najavio kako gradonačelnik Ivica Puljak nema njegovu podršku.


Nazvao ga je čak "majstorom iluzije" koji je "na do sada neviđen način prevario više od 500 građana koji su se u dobroj vjeri i nadi prijavili na javni poziv, odabravši svoje unaprijed određene kandidate, uz pokojeg kandidata sveprisutne Branke Ramljak koja takve prilike ne popušta".

- Fascinantna je Puljkova lakoća kojom izlazi u javni prostor i tim istim ljudima priča o neviđenom načinu upravljanja i izboru najboljih kandidata, a u biti su bili samo alibi stvaranja iluzorne transparentnosti bez da je ikoga od njih barem tajnica iz Banovine nazvala i zahvalila na prijavi.

Osim toga, Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona učinili su dostupnim imena svih prijavljenih kandidata, uključujući životopise s osobnim podacima i motivacijska pisma koji su danima kružili javnim prostorom i društvenim mrežama - kaže Franić.

- U svakom normalnom demokratskom društvu gradonačelnik Puljak bi podnio ostavku ili bi bio smijenjen, ali ne u Splitu i Hrvatskoj jer za njihovu stabilnu budućnost i funkciju se pobrinuo Zakonodavac.

Ovdje zakone donose ljudi vrlo slični Puljku, oni kojima je politika više od života i jedina prilika izaći u javnost, odnosno kojima je samopromocija stil života.
Dao sam novoj vlasti priliku, uvažavajući legitimitet koju su im dali građani Splita i nisam sudjelovao u niti jednom sastanku tzv. vladajuće većine, ali moj kredit gradonačelnik je potrošio kao i kod vjerojatno većine naših sugrađana.
Svaki dobar projekt s bilo koje političke opcije dobit će moju podršku, a sam ću se truditi gurati sve projekte o kojima sam govorio u kampanji, jer u njih zaista vjerujem, osobito izgradnja škole na Kili, Pos stanovi, Žnjanski plato, Centar za magnetsku dijagnostiku i ostali - naglasio je vijećnik SDP-a.

hr Fri Sep 24 2021 17:24:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .