Article

//www.dalmacijanews.hr/files/641319035d7965f65e8b457c/80
Foto: Zrinka Magazin

Ostavština Ekatarine Velike ponovno u Azimutu u petak, a u subotu proslava 10. rođendana najposebnijeg kulturnog centra

Azimutovih deset” je ni više ni manje nego deset godina neprekinutog rada nezavisnog kulturnog centar Azimut u Šibeniku
Klub Azimut u Šibeniku ušao je u rođendanski tjedan. U subotu, 18. ožujka, obilježit će deset godina postojanja, stvaranja i inspiriranja te su tom prigodom pripremili zapravo cjelogodišnji slavljenički program koji je već počeo, a čiji su dio događanja planirana za ovaj četvrtak i petak, 16. i 17. ožujka. Publiku nezavisnog kulturnog centra smještenog unutar kulturno – povijesne baštine kakvi su bunari, prvi šibenski sustav vodoopskrbe, u četvrtak čeka stand up komedija “Muškarac by Pedja Bajović”, a u petak, koncert u sklopu rođendanskog koncertnog programa “Azimutovih deset” - EKV Krug. 

MUŠKARCI I EKV OSTAVŠTINA

Kako o ozbiljnim temama razgovarati uz dozu smijeha svi zainteresirani za doznati odgovor mogu provjeriti već u četvrtak, 16. ožujka, u klubu Azimut u Šibeniku. Publiku čeka predavanje “o neupitnoj superioronosti ženskog roda, protkano instrukcijama za muškarce - kako sve to preživjeti te usput i uživati!” u okviru programa Stand up: Muškarac by Pedja Bajović. Početak je u 20.30h, a ulaznice su u prodaji preko Entrio.hr sustava ili u klubu.

Na istom mjestu samo dan kasnije slijedi drugi koncert velikog EKV Krug tribute benda koji je dio slavljeničkog programa “Azimutovih deset”. Uoči desetog rođendana u subotu, 18. ožujka, Azimut dan ranije, u petak, 17. ožujka najavljuje vrhunski koncert benda koji na scenu donosi ostavštinu legendarne Ekatarine Velike. 

KONCERT KAO PRIVILEGIJA

- Mi koncerte, upotpunjene i video artom, doživljavamo kao našu privilegiju da gostima na bini, prijateljima i publikom podijelimo našu fascinaciju sa svim tim ljudima i njihovim idejama - poručili su iz benda koji čine Marko Milivojević - bubnjar s najdužim stažom u EKV-u, koji je u EKV došao 1991. godine i svirao na albumima „Dum dum“ i „Neko nas posmatra“, kao i na live albumu „Kao u snu“. Dragiša Uskoković Ćima – bas, koji je svirao na albumima „Neko nas posmatra“ i „Kao u snu“ te na velikom broju živih svirki u to vrijeme, zatim tu su Dejan Tomović Tomke – klavijature, bivši član beogradskih Vampira te Nemanja Dašić – vokal i gitara, bivši član beogradskih Vampira. Ulaznice su već u prodaji, i treba reći kako je njihov prvi koncert 2019. u Azimutu bio rasprodan.

Zasigurno najposebni nezavisni kulturni centar u Hrvatskoj  - Azimut u Šibeniku ove subote slavi deset godina postojanja, stvaranja, inspiriranja. U deset godina, Azimut je prošao put od isključivo koncertnog prostora ili, pak, kulturnog inkubatora, kako mu se tepalo već u prvim godinama postojanja, do nezavisnog kulturnog centra koji je, vjerojatno jedini u Hrvatskoj, dobio i priznanje Grada Šibenika za „izniman doprinos razvoju kulturne scene i društvenog života Šibenika“. Nagrada uručena prošle godine bila je uvertira u slavljeničku 2023. godinu i subotu 18. ožujka, kada se očekuje veliki rođendanski party uz domaće glazbene snage.  U međuvremenu, o Azimutu u nastavku govore gradonačelnik Šibenika,
Željko Burić, ravnateljica Javne ustanove Tvrđava kulture Šibenik, Gorana Barišić Bačelić te koncertni i festivalski promotor, Mate Škugor. 

KULTURNA OSOVINA 

„Azimutovih deset” je ni više ni manje nego deset godina neprekinutog rada nezavisnog kulturnog centar Azimut u Šibeniku koji je kroz desetljeće rada upisao zavidan broj različitih kulturnih programa od glazbe, preko likovnih i fotografskih izložbi do gostujućih festivalskih programa i filmskih projekcija. 

- Tijekom tih deset godina organizirali smo gotovo dvije tisuće raznih događaja, ugostili preko pet tisuća umjetnika i zabavili više od tristo tisuća naših posjetitelja. Rušili smo predrasude i stereotipe, spajali ljude i bili aktivni sudionici renesanse kulture u Šibeniku - rezimirali su iz Azimuta koji bez zadrške hvali i prvi čovjek Krešimirovog grada, gradonačelnik Željko Burić.

- Azimut je definitivno slika grada Šibenika koju želimo njegovati jer nam je kultura veoma važna i on je šibenski kulturni brend, a vlasnik je odlučio ići bremenitim putem i danas predstavlja više od koncertnog prostora, to je klub s raznolikom scenom koja njeguje različite segmente kulturnog djelovanja. Sigurno ćete se sjetiti da sam na otvaranju Kuće umjetnosti Arsen kazao kako Azimut i Arsen čine dva važna ležaja kulturne osovine. Na jugozapadu imamo Azimut s klupskom scenom i izložbama, a s druge strane, Arsen koji njeguje filmsku produkciju - kazao je gradonačelnik Šibenika, Željko Burić, u hvalu NKC Azimut. 

A suradnja dviju kulturnih ustanova kakve su i KU Arsen i NKC Azimut nije nepoznanica. Dapače.
- Dragim kolegicama i kolegama iz Azimuta od srca želim sretan 10. rođendan i još puno puno godina kreativnog djelovanja u mnogim smjerovima. Azimut je srastao sa Šibenikom i grad je danas teško zamisliv bez tog nezavisnog kulturnog centra koji je zasigurno i uzor mnogim drugima diljem Hrvatske. Kreativni i društveno angažirani Azimut bogatstvo je naše urbane sredine, a nas u Tvrđavi vesele brojne suradnje i međusobna podrška koju si pružamo od samih početaka - priznala  je Gorana Barišić – Bačelić, ravnateljica Javne ustanove Tvrđava kulture Šibenik koja upravlja Arsenom.

BRILJANTNO I NEPROCJENJIVO

U subotu će, 18. ožujka, nezavisni kulturni centar Azimut u Šibenik obilježiti deset godina postojanja, djelovanja i inspiriranja. Tim povodom rade rođendanski party, a ulaznice, ograničen broj njih, goste čekaju na šanku kluba. 

Slavljenički program potrajat će kroz cijelu godinu kroz koncertni program „10 za 10” što je Azimutovih deset koncerata za deset godina rada.

„Azimutovih deset” vrijeme je u kojem je nastalo pregršt divnih suradnji, programa, unutar kojih su se isfiltrirali pojedinci i skupine ljudi koji danas formiraju jedan od najaktivnijih kolektiva Krešimirovogg grada – udruga Kolektiv4B, a čije djelovanje opravdava naziv – nezavisnog kulturnog centra.

- Zbog prirode posla kojim se bavim zadnje tri godine, i obveza koje imam tijekom ljetnih mjeseci, rijetko sam u tom periodu boravio u Šibeniku. Glavna mi je motivacija za dolazak u rodni grad bila posjet roditeljima i vjerojatno se uopće ne bih spuštao do njegovog centra da ne postoji Azimut. U pitanju je, kako to običavam reći, endemski primjer privatnog ulaganja u kulturu na razini čitave zemlje i genijalno koncipiran nezavisni kulturni centar kakav, koliko je meni poznato, ne postoji nigdje drugdje u Hrvatskoj. Briljantno i neprocjenivo - kazao je festivalski i koncertni promotor, Mate Škugor, kojemu hrvatska publika duguje festivale poput No Jazz Festivala, Terranea i SuperUha uz pregršt sjajnih koncerata. 

Da Azimut radi dobar posao prepoznali su i vrednovali Ministarstvo kulture RH i Zaklada Kultura nova koji su podržali Azimutove programe poput Nevidljive scene treću godinu zaredom. Stoga, u subotu, 18. ožujka, Azimut slavi velikih deset godina uz one koji ga podržavaju od nultne godine – domaće glazbene snage koji su u Azimutu pronašli svoj dom, a Azimut u njima razlog za djelovanje. 

Stoga, u subotu, od 20 sati publika slavi uz Azimutove rezidente; Stipe Jazzy Širinić, Bakula i Project 33/45 (ne nužno tim redoslijedom). Pozivnica ima ograničeno, a svoju možete pokupiti na šanku kluba. Sretan rođendan!


 hr Thu Mar 16 2023 14:26:42 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/642420f65d7965319b8b4585/80

Premijera filma "Da li ste vidjeli ovu ženu?" u Kinoteci Zlatna vrata

Film je nominiran za Veliku nagradu na Međunarodnom tjednu kritike, Venecija Film Festival 2022., a američku premijeru će imati na prestižnom festivalu New Directors/New Films u New Yorku
U četvrtak, 30.3.2023. u 20:00 u Kinoteci Zlatna vrata, Dioklecijanova 7, Split premijerno se prikazuje film "Da li ste vidjeli ovu ženu?" Dušana Zorića i Matije Gluščevića, sa Ksenijom Marinković u glavnoj ulozi.

Radi se o nadrealističnoj psihodrami fokusiranoj na temu identiteta, prezicnije, na temu ženskog multiverzuma koji se želi osloboditi. To raslojavanje, tri metamorfoze jedne žene (sve u izvedbi Ksenije Marinković) koja luta Beogradom i njegovim opskurnim zakutcima u potrazi za načinom da iskoči iz vlastite kože, slijedi i filmska forma, i sama se preoblikujući. (Human Rights Festival 2022)

Film je nominiran za Veliku nagradu na Međunarodnom tjednu kritike, Venecija Film Festival 2022., a američku premijeru će imati na prestižnom festivalu New Directors/New Films u New Yorku.

Na premijeri će nam se pridružiti glavna glumica, Ksenija Marinković.

Ulaz je besplatan, no broj mjesta je ograničen. Ulaznice se mogu preuzeti od 16:00.
hr Wed Mar 29 2023 13:29:13 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5eb902486f2ab8161e8b4601/80
Foto: Pixabay

Promotivni tjedan u Nacionalnom parku Plitvička jezera u povodu 74. rođendana

“Vode, jezera, slapova i šuma ima i drugdje, a ipak su Plitvička jezera na čitavom svijetu samo jedna.“ Akademik Ivo Pevalek

Sa zadovoljstvom najavljujemo da ćemo od 1. do 9. travnja 2023. godine održati tradicionalni rođendanski promotivni tjedan Nacionalnog parka Plitvička jezera!

Kao predjel naročite prirodne ljepote” Plitvička jezera proglašena su nacionalnim parkom 8. travnja 1949. godine. Upravo taj datum obilježavamo kao rođendan našeg Parka. Jedinstvene vrijednosti ovoga područja prepoznate su od Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (engl. UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) koja je trideset godina kasnije Nacionalni park Plitvička jezera uvrstila na svoj Popis svjetske baštine.

Kako bismo proslavili svoj 74. rođendan, pripremili smo za vas posebne cijene ulaznica u rođendanskom tjednu:

Period 1.4. – 9.4.2023.
Cijena:
- Odrasli 10,00 € (75,35kn)
- Odrasli – grupe 10,00 € (75,35kn)
- Studenti 6,50 € (48,97 kn)
- Studenti – grupe 6,50 € (48,97 kn)
- Djeca 7-18 godina 4,50 € (33,91 kn)
- Djeca 7-18 godina – grupe 4,50 € (33,91 kn)
- Djeca do 7 godina i osobe s posebnim potrebama s invaliditetom preko 50% - GRATIS

S održavanjem promotivnog tjedna otvaramo i Gornja jezera stoga ćete imati priliku doživjeti svih 16 smaragdnih jezera po promotivnim cijenama. Kako biste svoj posjet što bolje isplanirali, preporučamo da unaprijed odaberete jedan od programa posjete ili preuzmete našu aplikaciju.

hr Wed Mar 29 2023 12:34:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/642405df5d79651f948b4729/80

Vraća se BAVARIN – dubrovački street food festival i dovodi u goste najbolji svjetski bar – londonski Lyaness!

Čak deset dana gastro-glazbenog i edukativnog spektakla predstavit će najbolje od domaće ponude hrane i pića, uz neizostavno sjajan koncertni lineup

Drugi put u samom srcu Dubrovnika, u predivnom ambijentu kreativne četvrti Lazareti, održat će se festival koji na savršen način spaja vrhunsku gastronomiju, sjajnu zabavu i priliku za sudjelovanjem u brojnim edukativnim radionicima – sve to pod jednim imenom: Bavarin! 

Od 5. do 14.svibnja 2023., omiljeni dubrovački street food festival doživjet će svoju proljetnu premijeru, a veliko iznenađenje ovogodišnjeg Bavarina je da će brojni gosti koji se tih dana nađu u Dubrovniku imati priliku degustirati koktele s potpisom barmena iz londonskog bara Lyaness koji je 2022.godine osvojio Spirited Awards za najbolji svjetski bar.

Čak deset dana gastro-glazbenog i edukativnog spektakla predstavit će najbolje od domaće ponude hrane i pića, uz neizostavno sjajan koncertni lineup, ali i dodatak prave svjetske barmenske kreme! Više detalja o programu direktor festivala Antonio Franić najavljuje za sredinu travnja, a do tada možemo najaviti kako Dubrovčane i njihove posjetitelje u tih deset dana očekuje čak šest koncerata, petnaestak radionica, prvenstvo u izradi tradicionalne dubrovačke slastice - rozate, a ekipa iz londonskog Lyaness bara će kroz panel predstaviti ovaj nagradama ovjenčan bar i svoje znanje kroz radionicu prenijeti na mlade naraštaje koji se žele baviti ovom granom ugostiteljstva.

- Preko pet tisuća posjetitelja koji su  u četiri dana uživali u prvom izdanju Bavarina prošle godine bili su nam pokazatelj da svojom jedinstvenom gastro-glazbeno-edukativnom ponudom možemo stajati uz bok svjetskim street food festivalima. Slika dupkom ispunjenih Lazareta svakako je jedna od ljepših razglednica koja se prošle jeseni iz Dubrovnika poslala u svijet! Dobiti Lyaness kao goste predavače na ovom festivalu podizanje je ove priče na viši nivo i tome se neizmjerno veselim – rekao je Antonio Franić, direktor festivala. 

Jedno je sigurno! Jedna od najljepših oaza u Dubrovniku postat će nezaobilazna lokacija za sve koji traže sadržajno, zabavno i edukativno mjesto za cjelodnevno druženje, večernji izlazak ili samo za uživanje u najfinijim zalogajima s potpisom najboljih hrvatskih chefova  među kojima će se opet naći i Tea Mamut, Robert Predrag Žmire, Gorana "Goge" Milaković, Beg's plant based street food, nagrađivana zadarska ekipa Picnic Mingle & Fun kao i neka nova imena koja će predstaviti dubrovačku gastronomiju.

Još je jedna novost da će se ove godine Bavarin i njegov trogirski "festivalski brat" Babarol predstaviti i na jednom od najvećih festivala regije, Weekend Food Festivalu u Rovinju od 14.-16. travnja na kojem će se naći ponajbolji svjetski chefovi kao što su Franco Pepe, Maša Salopek, Dabiz Munoz i Ana Roš - a u njihovom društvu i gourmet ponuda Bavarina i Babarola.

Ulaz za svih deset dana drugog izdanja Bavarina i ove godine je naravno slobodan! 

Sve dodatne informacije o ugostiteljskoj ponudi kao i bogatom glazbenom i zabavnom programu očekujte uskoro na društvenim mrežama festivala, Facebooku i Instagramu, kao i na službenoj stranici Turističke zajednice Grada Dubrovnika! 


hr Wed Mar 29 2023 11:33:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6423d97c5d7965cb9a8b459a/80

TINEL MEETUP: Besplatno predavanje o umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju iz očiju developera

Kako vam ovi alati mogu olakšati posao? Sve savjete, trikove i primjere pokazat će vam Maja Benkus
Ukoliko ste jedan od onih developera koji bi htio unaprijediti svoje vještine te saznati može li se automatski testirati neka aplikacija, skratiti vrijeme analize podataka i na koji način koristiti umjetnu inteligenciju - sljedeće Tinel predavanje je upravo za vas. 

Nakon dva marketinška događaja, na redu su developeri i goruća tema posljednjih mjeseci: umjetna inteligencija i strojno učenje. Kako vam ovi alati mogu olakšati posao? - Saznat ćete ako 27. travnja svratite u prostore tvrtke Locastic, na adresi Lovački put 7 u Splitu te poslušate sve savjete, trikove i primjere koje će vam pokazati Maja Benkus

TKO JE MAJA? 

Web developerica u zagrebačkoj agenciji za razvoj softvera - Ekobitu, ujedno i vanjska suradnica na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu kojoj je, kako kaže, strojno učenje strast. Na Tinelu će održati predavanje na temu: “Machine Learning from a Web Developer's Perspective”. 


Evo što možete očekivati:

18:30 - 19:00 Okupljanje (@Locastic - Lovački put 7, Split)

19:05 - 19:10 Uvod i predstavljanje predavača

19:10 - 20:00 Maja Benkus: “Machine Learning from a Web Developer's Perspective”

20:00 - Q&A + BBB Networking (by Bokamorra, Barba, Biberon)

Predavanje je besplatno, ali je potrebno rezervirati mjesto. To možete napraviti ovdje

NIKAD NISTE BILI NA TINELU? 

Besplatno dijeljenje znanja, renomirani predavači, druženje s ljudima s kojima dijelite interese, besplatno pivo, pizza i torta…sve je to Tinel - community event koji svaki mjesec u Split uz pomoć partnera ‘Digitalna Dalmacija’ dovodi razne predavače s područja developmenta, dizajna, marketinga ili menadžmenta. Pridružite im se, postanite dio zajednice i iz mjeseca u mjesec širite svoje znanje i iskustva. 

hr Wed Mar 29 2023 08:24:13 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .