Article

//www.dalmacijanews.hr/files/61366f8b6f52dfc31f8b4678/80

FGAG Split - Opremljen je Laboratorij za numerička modeliranja

Laboratorij Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije uspostavljen je radi postizanja objedinjenog upravljanja znanstveno-istraživačkim kapacitetima i opremom, a organiziran je u 11 specijaliziranih laboratorijskih jedinica u Splitu i Žrnovnici

Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije je kroz projekt “Implementacijom suvremene znanstveno-istraživačke infrastrukture na FGAG do pametne specijalizacije u zelenoj i energetski učinkovitoj gradnji”, poznatiji kao INFRA-FGAG, osigurao više od 83 milijuna kuna iz europskih fondova upravo u ovu svrhu.

U sklopu projekta formira se i nova specijalizirana laboratorijska jedinica za numerička modeliranja – Laboratorij za numerička modeliranja u zgradi Fakulteta u Sveučilišnom kampusu. Radi dobave opreme tijekom 2020. i 2021. provedeni su postupci javne nabave, u potpunosti je uređen te namještajem i računalnom opremom opremljen laboratorij s radnim mjestima za doktorande, poslijedoktorande i istraživače na projektima. Dio nabavljenih računala smješten je i u uredima istraživača koji sudjeluju u radu Laboratorija kroz znanstveno istraživački projekt Numeričko modeliranje u građevinarstvu.

Da podsjetimo, laboratorij FGAG uspostavljen je radi postizanja objedinjenog upravljanja znanstveno-istraživačkim kapacitetima i opremom Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Split. Organiziran je u 11 specijaliziranih laboratorijskih jedinica smještenih u Splitu i Žrnovnici, a laboratorijska jedinica za numeričko modeliranje jedna je od njih. Kako se projekt bliži kraju, svih jedanaest laboratorijskih jedinica poprima konačni izgled, a užurbano se radi na postavljanju nove opreme, njezinu testiranju i puštanju u rad.

Temeljna istraživanja u području teorijske i numeričke mehanike, kojima se bave istraživači ovog laboratorija, osnova su za razvoj novih materijala, konstrukcija i tehnoloških procesa i danas ih nije moguće provoditi bez numeričkih istraživanja koja podrazumijevaju razvoj novih metodologija i numeričkih modela te izradu novih softvera. Novi numerički modeli i softveri omogućuju analizu mehanizama ponašanja konstrukcija i materijala, izvođenje realnih 3D simulacija, analizu velikog broja varijantnih rješenja određenog problema i njihovu optimizaciju. Zbog toga su nužna podrška istraživanju novih proizvoda i procesa, projektiranju i izradi novih građevina i inženjerskih zahvata u industriji i stvarnim gospodarskim projektima kao i analizi stanja postojećih građevina. Doprinose razvoju kompetencija članova akademske zajednice, te gospodarstvu i društvu u cjelini.

Kako su nam objasnili voditeljica specijalizirane laboratorijske jedinice za numerička modeliranja prof. dr. sc. Željana Nikolić, i njena zamjenica, prof. dr. sc. Vedrana Kozulić, u ovoj laboratorijskoj jedinici oprema se koristi za analizu složenih mehanizama ponašanja u području mehanike konstrukcija i materijala,  građevinskih konstrukcija izloženih ekstremnim opterećenjima (vjetar, potres, požar, eksplozije) i klimatskim promjenama (visoke temperature, podizanje razine mora), povijesnih građevina u svrhu očuvanja kulturne baštine, građevinskih konstrukcija u tlu i u vodi, mehanike stijena i mehanike tla s naglaskom na analizu stijenskih odrona, klizišta, zbijenih i nesaturiranih materijala, te tečenja i pronosa površinskih i podzemnih voda u krškim slivovima. Također će se razvijati numerički algoritmi za probabilističku identifikaciju materijalnih parametara, za modeliranje problema strukturne mehanike pomoću spline funkcija, genetski algoritmi za rješavanje problema iz područja građevinarstva te poboljšanja postojećih matematičkih nejednakosti sa svrhom primjene u fizici i inženjerstvu.

Prof. Nikša Jajac, dekan FGAG-a, napomenuo je kako su istraživanja Laboratorija za numerička modeliranja  od značaja za dalmatinsku regiju kao i Hrvatsku u cjelini, kako zbog podrške razvoju novih materijala, konstrukcija i proizvodnih procesa, tako i zbog razvoja metodologija koje će dati podršku gradskim, županijskim i državnim institucijama u održivom gospodarenju te sprječavanju, upravljanju i prevladavanju klimatskih i neklimatskih rizika na razini pojedinačnih građevina, naselja, lokalnoj razini gradova i šire. Upravo stoga opremanje ovog laboratorija bit će od posebnog značenja kako bi se navedena istraživanja i brojna druga mogla nastaviti, zaključuje dekan.

hr Mon Sep 06 2021 21:44:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6145dcf86f52dfc4308b45fe/80
Foto: SDŽ

"Dani volonterskog rada u Splitu": Volonteri prikupljaju donacije za obnovu petrinjske škole

Splitsko-dalmatinska županija je izdvojila 3 milijuna kuna za tu školu
Splitsko-dalmatinska županija partner je Udruge „Mi“ na projektu Regionalnog volonterskog centra Split te je za Osnovnu školu „Ivan Goran Kovačić“ u Gori kraj Petrinje, koja je stradala u potresu, izdvojila 3 milijuna kuna, istaknuto je danas na Danima volonterskoga rada u Splitu.

- Mi smo sufinancirali izgradnju nove škole jer je ona uništena, a ovo ljeto smo po 50 djece iz te škole i iz susjednih škola primili na ljetovanje. - izjavio je župan Blaženko Boban. Dodao je kako je volonterizam izuzetno bitan.

- Volonter ima srce, krene i riješi problem. Od srca hvala svim volonterima. - rekao je.

Antonija Matković, voditeljica Volonterskog centra Split naglasila je važnost Splitsko-dalmatinske županije u provođenju njihovih projekata.

- Županija nam se uvijek rado odazove. Ovo je volontersko-humanitarna organizacija na kojoj sudjeluje tridesetak organizacija i na svakom od štandova prikupljaju se donacije za obnovu Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ u Gori. - rekla je Matković.
hr Sat Sep 18 2021 14:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6145dbb26f52dfc3308b4618/80
Foto: SDŽ

Župan Boban sa suradnicima na Zelenoj čistki u Žrnovnici

Sudjelovali su na današnjoj Zelenoj čistki u Žrnovnici, koju je organizirala tamošnja Udruga „Žrvanj“.
Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban sa zamjenikom Stipom Čogeljom i pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislavom Đonlićem sudjelovao je na današnjoj Zelenoj čistki u Žrnovnici, koju je organizirala tamošnja Udruga „Žrvanj“.  

- Jako je bitno da sebe osvijestimo kako smo dužni prostor oko sebe držati čistim i urednim. Ako smo mi neuredni, nema te institucije koja može sanirati naše probleme. Na institucijama je rješavanje reciklažnih dvorišta, pretovarnih stanica i zelenih otoka, ali moramo raditi na svijesti građana o prostoru i prirodi. - izjavio je župan Blaženko Boban.

- Splitsko-dalmatinska županija prijateljski već godinama stoji uz našu udrugu i mnoge projekte sigurno ne bismo organizirali bez pomoći Županije. Najveći ponos nam je bio kada nas je prije 2 godine župan podupro u ideji da sačuvamo autohtonu žrnovsku jabuku. - izjavio je Rade Popadić iz Udruge „Žrvanj“.hr Sat Sep 18 2021 14:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f0464b2daf72dc82a8b466a/80

Korona u Dalmaciji: U Šibensko-kninskoj 47 novooboljilih, a u Zadarskoj 55

Donosimo brojke iz dvije županije u Dalmaciji
U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestili su iz Županijskog stožera civilne zaštite.

Od 47 novooboljelih, 22 osobe su s područja Šibenika, devet iz Knina, sedam iz Vodica, šest iz Primoštena, dvije iz Jezera i jedna iz Rogoznice.

Trenutno je 189 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 21 pacijent, od kojih su dva na terapiji visokim protokom kisika (HFNO-u) i dva pacijenta na neinvazivnoj ventilaciji (NIV-u). Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 469 osoba, od toga je 446 bliski kontakt oboljelih, a za 23 osobe je određena mjera samoizolacije zbog ulaska u Republiku Hrvatsku prema trenutno važećim zdravstvenim mjerama za ulazak u Republiku Hrvatsku, a koje su na snazi zbog suzbijanja širenja bolesti COVID-19. 

U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 439 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Zadarska županija

Na području županije 55 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a dvije su osobe preminule.  

Novooboljele osobe izolaciju provode na području gradova Zadar (25), Biograd na Moru (1), Benkovac (2), Obrovac (3) i  Nin (2) te općina Bibinje (3), Kolan (2), Novigrad (2), Polača (1), Poličnik (3), Posedarje (1), Povljana (1), Preko (1), Privlaka (2), Sukošan (1), Sv.Filip i Jakov (1), Vir (1) i Zemunik Donji (3).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 487  uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 487  stanovnika, a od bolesti su se oporavile 42 osobe.  

U Općoj bolnici Zadar i  Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru s koronavirusom preminule su dvije žene u dobi od 95 i 93 godine.

U Općoj bolnici Zadar na COVID odjelima hospitalizirano je 24 bolesnika od kojih je dvoje na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 15 pacijenata oboljelih od koronavirusa.  

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije. 
hr Sat Sep 18 2021 13:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/59143fc0b9e03e5b058b45b4/80
Foto: Screenshot / YouTube

Policija upozorava: "Čuvajte se lažnih popisivača"

Policija je zbog toga ponovno poslala upozorenje građanima
Od početka prve faze popisa stanovništva Državni zavod za statistiku zaprimio je nekoliko dojava građana o lažnom predstavljanju pojedinaca kao popisivača s ciljem ulaska ili pokušaja ulaska u dom.

Jedan od takvih slučajeva zbio se u petak oko 10 sati u Zagrebu kada je nepoznata počiniteljica lažno predstavila 93-godišnjakinji navodeći da treba ispuniti upitnik i na taj način ušla u stan. Nedugo potom u stan je došla još jedna ženska osoba koja je iskoristila tu situaciju i nepažnju oštećene te otuđila novac i nakit.

Policija je zbog toga ponovno poslala upozorenje građanima.

- Podsjećamo sugrađane da druga faza Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj – terensko popisivanje (kada će popisivači na terenu popisivati stanovništvo s pomoću prijenosnog računala, metodom intervjua licem u lice) započinje 27. rujna 2021. godine dok je u tijeku prva faza Popisa – SAMOPOPISIVANJE, preko portala e-Građani, koja traje do 26. rujna. 2021. godine.

Pozivamo građane da vodeći se navedenim budu na oprezu te da o mogućim sumnjivim događajima odmah obavijeste policiju pozivom na broj 192. Popisivači koji će popisivati stanovništvo na terenu od 27. rujna do 17. listopada 2021. godine imat će majice i maske Popisa, akreditacije, prijenosna računala te EU digitalnu Covid potvrdu. - kazala je policija. 
hr Sat Sep 18 2021 13:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .