Splitsko-dalmatinska županija za redovite studente ponovno osigurala besplatan prijevoz vlakom!

Redoviti studenti u Splitsko-dalmatinskoj županiji i ovu će akademsku godinu imati besplatan prijevoz vlakom. Četvrti je to ugovor koji je Splitsko-dalmatinska županije potpisala sa HŽ Putničkim prijevozom sufinancirajući polovicu iznosa za ovu još jednu demografsku mjeru, kako je na potpisivanju ugovora istaknuo splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

– Svega 480 studentskih vožnji bilo je u 2017. godini, a u trenutku kad smo potpisali prvi ugovor 2018. godine ostvareno je 16.021 putovanje za 1.100 studentata prema Kninu, Gospiću, Karlovcu, Rijeci, Zagrebu, Varaždinu, Vukovaru, Osijeku – kazao je Boban. 

Suradnja je, dodaje, krenula simbolično, prvi puta s planiranim izdvajanjima od tek 76 tisuća kuna, a u godinama se taj iznos samo povećavao. Studentima je župan poželio puno sreće u obrazovnim obvezama uz nadu da će koristiti ove beneficije.
– Zadovoljstvo mi je što smo pokrenuli i lavinu drugih županija, poglavito slavonskih, da na ovaj način pomognu studentima – dodao je prvi čovjek Splitsko-dalmatinske županije.

“Čekamo bolja vremena za nove vlakove”

Mjera Splitsko-dalmatinske županije, koja je prva u Hrvatskoj potpisala ovakav ugovor, polučila je izvanredne rezultate, ustvrdio je direktor Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

– Pruge treba revitalizirati, željeznički prijevoz je izuzetno skup prijevoz, a uz sve svoje probleme i manjkavosti pokušavaju se pronaći oblici i modeli kako podržati prijevoz. Čekamo neka bolja vremena kada će se napraviti novi vlakovi za dalmatinske pruge, ali i za povezivanje Zagreba i Splita – poručio je Ukić govoreći da je pandemija ostavila velike posljedice na putovanja, posebice u putovanju vlakom. 

Pametna kartica

Vlak iz Splita od ponedjeljka do subote kreće u 8:35 sati, a dolazi u Zagreb u 14:54. Nedjeljom i blagdanom iz Splita se putuje u 14:28, a u Zagreb stiže u 20:57 sati dok je svakodnevna linija iz Zagreba u Split zakazana u 15:20 sati.

Studenti pogodnost ostvaraju pomoću “pametne kartice” koja se preuzima na blagajni HŽ Putničkog prijevoza uz predočenje osobne iskaznice i potvrde fakulteta o redovito upisanoj godini. Oni koji će prvi puta koristiti ovu beneficiju moraju potvrdu zatražiti putem e-maila: [email protected]

POSLJEDNJE DODANO: