Čokolada: Nepoznate činjenice o najslađoj stvari na svijetu!

Riječ je naravno o njenom veličanstvu čokoladi, a ove činjenice o njoj – sigurno niste znali!

Čokolada kao sredstvo plaćanja
Činjenica: Azteci i Maye čokoladu su koristili kao novac

Povijest čokolade počinje s Mayama. Kakaovac im je bio toliko vrijedan da su ga koristili kao sredstvo plaćanja. O tome koliko je vrijedio, govori i činjenica da ste za deset plodova kakaovca mogli dobiti zeca, a za sto – kupiti roba. 

Dolaskom Azteka, tradicija je nastavljena, te su i oni kakaovac koristili kao novac. Stoka, hrana pa i alat – plaćali su se plodovima. U ovim društvima, tek su bogatiji pili čokoladu, jer je to podrazumijevalo da zapravo – pijete novac.

Čokolada je antioksidans
Činjenica: Čokolada je bogata antioksidansima i zapravo je vrlo zdrava
Posljednja istraživanja pokazala su kako je čokolada bogata flavonoidima. Dio flavonoida koji se nalazi u čokoladi naziva se flavonolima i procijanidima, koji su dobri za vaše srce i pomažu u prevenciji karcinoma. Važno je napomenuti kako su neke studije pokazale da samo tamna čokolada služi kao antioksidans, piše Punkufer.

Čokolada kao sredstvo plaćanja
Činjenica: Azteci i Maye čokoladu su koristili kao novac

Povijest čokolade počinje s Mayama. Kakaovac im je bio toliko vrijedan da su ga koristili kao sredstvo plaćanja. O tome koliko je vrijedio, govori i činjenica da ste za deset plodova kakaovca mogli dobiti zeca, a za sto – kupiti roba. 

Dolaskom Azteka, tradicija je nastavljena, te su i oni kakaovac koristili kao novac. Stoka, hrana pa i alat – plaćali su se plodovima. U ovim društvima, tek su bogatiji pili čokoladu, jer je to podrazumijevalo da zapravo – pijete novac.

Čokolada je antioksidans
Činjenica: Čokolada je bogata antioksidansima i zapravo je vrlo zdrava
Posljednja istraživanja pokazala su kako je čokolada bogata flavonoidima. Dio flavonoida koji se nalazi u čokoladi naziva se flavonolima i procijanidima, koji su dobri za vaše srce i pomažu u prevenciji karcinoma. Važno je napomenuti kako su neke studije pokazale da samo tamna čokolada služi kao antioksidans. 

Mliječna čokolada
Činjenica: Mliječna čokolada napravljena je relativno nedavno
Popularnost tamne čokolade porasla je zadnjih godina, no još je daleko od one koju ima mliječna čokolada. Zanimljivo je da ona nije ni bila izmišljena sve do 1875. godine! 

Prvo što su Europljani napravili s čokoladom bilo je uklanjanje polovice kakao maslaca, zatim drobljenje onog što je ostalo i dodavanje soli kako bi smanjili gorčinu. Tek nešto kasnije, počeli su dodavati mlijeko, a toga se prvi sjetio čovjek imena Nestle…

POSLJEDNJE DODANO: