Slovenija tvrdi da Hrvatska kartama prejudicira granicu

Slovenija smatra da Hrvatska javnim natječajem za koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu jednostrano prejudicira rješenje pitanja pomorske granice, objavilo je u srijedu slovensko veleposlanstvo u Zagrebu.

Hrvatska je u srijedu raspisala javno nadmetanje za istraživanje nalazišta nafte i plina na hrvatskom dijelu Jadrana i hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kaže kako do 3. studenoga, dokad je natječaj otvoren, očekuje “velik interes energetskih kompanija”. Sporne su lokacije u sjevernome Jadranu, tvrde Slovenci.

“Dio sjevernog Jadrana područje je prekrivanja zahtjeva Slovenije i Hrvatske pa će konačno razgraničenje biti poznato tek nakon odluke arbitražnog suda. Slovenija se zato protivi jednostranom crtanju granice na moru i drugim upravnim aktima hrvatskih institucija na tom području”, dodaje se.

Slovenija podsjeća na to da dvije zemlje sporna granična pitanja rješavaju pred međunarodnim arbitražnim sudom, a Hrvatska je, tvrde iz veleposlanstva, odbila Sloveniji unaprijed dati sve informacije o tome području.

“Slovensko veleposlanstvo izražava žaljenje zbog činjenice da hrvatska strana nije prethodno proslijedila detaljne informacije vezane za morsko područje koje je predmet odlučivanja međunarodne arbitraže, iako je bila za iste u više navrata zamoljena”.

Tek će odluka arbitražnog suda, tvrde u veleposlanstvu, riješiti sporna pitanja na područjima na kojima se, na sjeveru Jadrana, hrvatski i slovenski zahtjevi preklapaju.

“Slovenija će pomno proučiti lokaciju morskih područja u sjevernom Jadranu koje je hrvatska vlada predvidjela za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika te poduzeti odgovarajuće mjere za zaštitu slovenskih interesa bude li to potrebno”, kaže se u priopćenju iz veleposlanstva.

POSLJEDNJE DODANO: