Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60ba8aaa6f52df539a8b4576/80
Foto: Pixabay

U Splitu treba osnovati hodomet - najbrže rastući sport na svijetu

Najbrže rastući sport na svijetu je sporija varijanta nogometa (hodomet, hodajući nogomet, walking football, walking soccer)

U Splitu bi se uskoro mogli, ako bude interesa kao u brojnim drugim razvijenim državama svijeta , osnovati  prva dva muška hodometna kluba („Zlatne niti“ za osobe starije od 65 godina i  „Srebrne niti“ za osobe u dobi od 50-65 godina). Za žene  iznad dobi od 40 godina  osnovao bi se također hodometni klub s nazivom prema  njihovom izboru.

John Croot je 2011. u Ujedinjenom Kraljevstvu prvi došao na ideju o osnivanju vrste usporenog nogometa koji bi bio povoljan za dobne skupine iznad 50 godina koji bi potaknuo starije građane na veću tjelesnu aktivnost u prirodi na svježem zraku, na zajedničko druženje i zabavu doprinoseći tako zdravijem tjelesnom i psihičkom načinu života. Mnoge starije osobe provode nezdravi sjedilački i usamljenički način života kod kuće ili u Domovima za starije osobe pa je ovaj sport idealna prilika za izlazak iz usamljenosti uz druženje sa svojim vršnjacima uz prigodnu zabavu što umanjuje stres kojem su često osobe u toj dobi izložene. Hodomet je povoljan i za muške i ženske osobe iznad 50 godina. Čak je sve veći broj žena iznad 40 godina koje se prijavljuju za ovu vrstu zdravog sporta.

Na svjetskoj razini, u svrhu razvoja hodometa, osnovana je međunarodna hodometna organizacija - IWFA ( International Walking Football Assotiation) sa sjedištem u Londonu koja je donijela 50-ak pravila hodometa kojih se pridržava 50-ak zemalja na svim kontinentima. Članovi klubova mogu biti ili samo muškarci ili samo žene ili čak po potrebi timovi mogu biti sastavljeni od muških i ženskih članova. Glavna svrha timova nije takmičenje i pobjeda već zdrava tjelesna aktivnost uz druženje i zabavu i što veću sigurnost za vrijeme natjecanja. Povrede su reducirane na minimum zbog usporene igre i manjka fizičkog kontakta među igračima što nalažu pravila. Najveći hodometni klub na svijetu je osnovan u Birminghamu 2014. i ima 800 članova. Ukupno  u Ujedinjenom Kraljevstvu ima oko 60.000 članova u osnovanim hodometnim klubovima. Hodomet se vrlo brzo raširio u mnogim razvijenim zemljama svijeta kao što su SAD, Kanada, Australija, Novi Zelanad, Južna Afrika, Japan, Kina Njemačka, Francuska, Italija itd.

Udruga „Sijede vrijede“ osnovana 2019. u Zagrebu dobila je odobrenje od IWFA da u Hrvatskoj mogu upotrebljavati njihova pravila hodometa te propagira osnivanje klubova hodometa u Zagrebu i izvan njega (Petrinja, Selca) s neobičnim nazivima (Stari pleh, Superstarci itd.) nastojeći u dogledno vrijeme osnovati hodometne klubove u svim većim gradovima Hrvatske a nakon toga osnovati i Hrvatsku hodometnu ligu ( HHL). Igra je povoljna čak i za one osobe koje imaju blagi ili srednje povišeni tlak a svi oni koji boluju od nekih ozbiljnijih bolesti trebaju se konzultirati sa svojim liječnicima ( u svakom slučaju mnogi od njih prema svojoj želji mogu pomagati u administraciji i organizaciji hodometnih utakmica).

Hodomet ima svoja pravila:

Nema trčanja za vrijeme utakmice a hodanje može biti sporije i ubrzanije prema želji i kondiciji igrača. Nema kontakta među igračima. Kod udarca lopte  jedna noga mora biti  na zemlji. Nema udaranja lopte glavom niti se lopta smije udariti tako jako da ima putanju iznad glave bilo kojeg igrača. Ne smije se prilaziti igraču s leđa da se otme lopta. Kazneni udarac se izvodi samo s jednim korakom. Agresivnost, vrijeđanje i nepristojno ponašanje nije dopušteno (nulta tolerancija za takvo ponašanje). Za tri iste ili razne greške (npr. trčanje) sudac kažnjava igrača i šalje ga van igre za 10 minuta. Kod slobodnog udarca branitelji moraju biti najmanje 3 m udaljeni  i nitko ne smije ulaziti u prostor vratara (peterac). 

Teren mora biti travnat (prava ili umjetna trava). Svaki tim se sastoji od 6 igrača (vratar plus 5 igrača) ali u slučaju potrebe može ih biti  više ili manje što ovisi koliko se prijavi igrača. Utakmica traje 40 minuta (dva puta po 20 minuta uz pauzu od 5 minuta). Poželjno je lagano zagrijavanje prije početka utakmice. Igru vode kvalificirani suci ali u slučaju njihovog nedostatka mogu suditi i neki od igrača koji dobro poznaju pravila hodometa. 

Od obuće i odjeće svaki igrač može nositi ono što mu najbolje odgovara. Od obuće se preporučuju ugodne tenisice a za odjeću da bude  takva da se igrač što manje znoji. Ostala oprema nije potrebna osim prema osobnoj  želji štitnik za potkoljenicu iako po pravilima među igračima nema kontakta pa je mogućnost ozljede minimalana.  Budući da nema kontakta među igračima nema ni straha da će jedan drugoga gurnuti što bi moglo dovesti do njegovog pada i eventualnog  ozljeđivanja. Igrač je praktički prisiljen stalno hodati po igralištu za vrijeme igre (što je dobro za tjelesnu kondiciju) inače ne bi mogao doći do lopte.

Uobičajeno je za vratara birati najstarijeg člana tima. Iako on, u odnosu na druge igrače, ne igra tj. ne hoda, on ipak zbog zdravlja stalno samoinicijativno hoda ispred branke ispunivši tako poželjan broj koraka od 5-7000 po utakmici. Igrači istog tima se mogu bez najave izmjenjivati ako se umore. U hodometu nema veterana (kao u nogometu ) jer tko počme igrati hodomet u svojoj 60-oj godini igrat će ga doživotno. Poželjno je, ako je moguće, da je na utakmicama bude prisutan i medicinski tehničar koji kod sebe ima prvu pomoć i portabilni defibrilator (za svaki slučaj).

Budući da hodometna  tjelesna aktivnost doprinosi održavanju i poboljšanju zdravlja i smanjenju kardiovaskularnih oboljenja, smatra se da bi Hrvatski nogometni savez, Županijski nogometni savez kao i  Ministarstvo zdravstva trebali sudjelovati u financiranju eventualnih troškova kod hodometa, jer takva fizička aktivnost doprinosi zdravlju pojedinaca što smanjuje troškove liječenja za državu. Smatra se da pojedini igrač za vrijeme utakmice prijeđe od 5 do 7000 koraka što doprinosi tjelesnom zdravlju, održavanju normalne tjelesne težine i smanjuje mogućnost nastajanja šećerne bolesti.

U slučaju interesa građana za osnivanje i sudjelovanje u hodometnim klubovima na području Splita i Splitsko-dalmatinske županije mogu se javiti na e-mail: [email protected] nakon čega će uslijediti dogovor o osnivanju klubova i organizaciji hodometnih natjecanja.


hr Thu Nov 24 2022 09:59:56 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638370995d7965bc148b457a/80
Foto: Ivana Ivanović

Upaljena prva adventska svijeća Gastroadventa: Trpeza puna delicija od namirnica koje su koristili naši preci

Gastroadvent u Splitu desetljećima promovira mediteransku prehranu i uz podršku novinara dijele svoja znanja i vještine
Danas u 12:30 sati upaljena je i advenska svijeća Gastroadventa, a upalili su je novinarsi splitskih portala u društvu sa županom Blaženkom Bobanom i direktoricom Turističke zajednice grada Splita Alijanom Vukšić.

Gastroadvent u Splitu desetljećima promovira mediteransku prehranu i uz podršku novinara dijele svoja znanja i vještine. Zahvaljujući arheolozima, koji modernim tehnologijama otkrivaju stoljećima skrivana nalazišta prepuna tragova, osmislili su ovogodišnji program manifestacije. Tragovi koji ukazuju na prehranu naših predaka ove godine u centar stavljaju namirnice kao što su leća, proso, ječam, prapšenica.

- Ove godine smo posvećeni nečemu što baš i nije jestivo, a to je bor. Bor daje paklina, a ona je imala veliku ulogu u gastronomiji. Koristila se za zatvaranje amfpora, zatim za oblaganje vanjskih dijelova posuda za čuvanje hrane koje su bile od drveta. 

Paklina ima antibakterijsko, antigljivično i antivirusno djelovanje i na taj način se hrana bolje mogla očuvati, a takav način čuvanja i nebacanja hrane treba biti dobar primjer i danas. Osim pakline, korištena je mastika, a baš s mastikom je nisko raslinje na Hvaru i Paklinskim otocima bogato. - kazala je autorica Gastroadventa Olja Martinić.

Gastroadventski bogati stol prepun prehrambenih delicija, zajedno sa svojim kolegama, osmislila je i pripremila chef Deni Bobek, a neke od njih su uštipci od leća, ječma, bijelog graha i zobi, razne paštete, variva, brudet, salate...

- Danas ovdje predstavljamo jela naših starih koja su malo modernizirana, a ima i onih jela koja su autentična. Cilj je prezentirati žitarice i grahorice u našoj prehrani, a od njih se može raditi svašta, od kruga do okruglica od leće sa špagetama. - kazala je Bobek. 

Važno je napomenuti kako su učenici prvog i drugog razreda Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita, smjer arhitektonski tehničari, prema ideji Šime Kovačević a pod vodstvom profesorice Magde Maver, izradili vijenac od borovine s dijelovima pakline. 

hr Sun Nov 27 2022 15:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63827c085d7965780c8b4673/80
Foto: Pixabay

Prva nedjelja Došašća: Na adventskom vijencu pali se prva svijeća

Adventski vijenac sa četiri svijeće simbolizira četiri nedjelje Došašća
Došašće ili advent je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića. Došašće počinje četiri nedjelje prije Božića. Najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca na Badnjak. U došašću su svakog jutra, zornice puku omiljene rane mise, koje imaju pokornički značaj, jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu. Predstavljaju stoga neki oblik četverotjednog trajnog odricanja od sna.

Ove nedjelju palimo prvu svijeću na svom adventskom vijencu. Postavlja se na stol u vrijeme došašća kao simbol iščekivanja Božića.  Adventski vijenac sa četiri svijeće simbolizira četiri nedjelje Došašća, a u naše je krajeve došao pod utjecajem europske civilizacije i protestantizma. Kršćani su preuzeli ovu tradiciju, pa su se adventskim vijencem poslužili u duhovnoj pripremi za Božić, u očekivanju Krista, Svjetla svijeta koji će rastjerati tamu grijeha.

Prve nedjelje se pali prva svijeća i tako redom da do Božića gore sve četiri.

Vijenac se plete od zimzelenih grančica, ali tako da nema početka ni kraja što označuje vječnost. Bor i božikovina u vijencu simboliziraju besmrtnost, lovor označava pobjedu nad grijehom i patnjom, a cedar snagu i izlječenje od svih bolesti. Lišće božikovine podsjeća na vijenac od trnja, sukladno engleskom vjerovanju da je Kristov vijenac od trnja bio načinjen upravo od bodljikavog lišća ove zimzelene biljke. Često je u njemu i grančica ružmarina jer ova je biljka prema legendi čuvala Djevicu Mariju na njenom putu u Egipat. Ponekad se adventski krug tumači kao krug zemaljski s četiri strane svijeta.

Svijeće nade, mira, radosti i ljubavi

Četiri svijeće na vijencu znak su četiri adventska tjedna i najčešće su tri ljubičaste i jedna ružičaste boje. U prvu nedjelju Adventa, razdoblja koje prethodi Božiću, pali se prva, ljubičasta svijeća - svijeća nade i iščekivanja ili postilica. Druge nedjelje Adventa pali se također ljubičasta svijeća - svijeća mira ili pomirilica, s porukom pomirenja s svima. Treće se nedjelje pali ružičasta svijeća – svijeća radosti i veselja. Četvrta se pali ljubičasta svijeća – svijeća ljubavi, dok je negdje običaj na adventski vijenac staviti i petu bijelu svijeću – Kristovu svijeću.

Prema drugom vjerovanju četiri svijeće u vijencu označuju četiri godišnja doba, odnosno četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti:  stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak. 
hr Sun Nov 27 2022 07:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638280965d7965c2118b458e/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Dražen Zečić zagrijao publiku na Prokurativama!

U fotogaleriji donosimo djelić atmosfere, pogledajte!
Kralj zabavne glazbe, Dražen Zečić, nakon odličnog koncerta na Žnjanu ovog ljeta, ponovno je stigao u Splitu, i to na Prokurative u sklopu "Advent Prokurative". 

"Pokidat cu lance sve", "Niko nema dva života" "Boem u duši" su samo neki od hitova koje večeras odzvanjaju Splitom, a zajedno s njim pjeva tisuću fanova. 

U fotogaleriji donosimo djelić atmosfere, pogledajte!
hr Sat Nov 26 2022 22:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638258545d7965780c8b464f/80
Foto: Ivana Ivanović

Započela je splitska božićna čarolija, donosimo fotografije!

Kako Split danas izgleda zabilježila je naša fotoreporterka, a fotografije pogledajte u nastavku
Splitski advent službeno je započeo i već na početku je privukao mnoštvo ljudi. 

Mjesecima se radilo na tome da se Splićanima i posjetiteljima omogući bogat program tako da sve njih očekuje niz glazbenih, gastronomskih i zabavnih sadržaja. 

Jedna od atrakcija je zasigurno klizalište na Prokurativama koje je danas otvorilo svoja vrata te su mnogi još u popodnevnim satima pohitili isprobati svoje sposobnosti na ledu. 

Kako Split danas izgleda zabilježila je naša fotoreporterka, a fotografije pogledajte u galeriji. 


hr Sat Nov 26 2022 19:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .