Od rocka u Đardinu do francuske šansone: Split plesao u ritmu Svjetskog dana glazbe

Kako Split slavi Svjetski dan glazbe najbolje su pokazale pune ulice i trgovi u centru grada, raspjevani  od jutra.
Ni vrući ljetni dan nije spriječio Jukebox bend da raspleše Marmontovu ulicu u utorak od 10 sati.

Popodnevne ritmove “načeli” su Gradska limena glazba Livno, Gradski harmonikaški orkestar HKUD Dinara na Pjaci. Turisti i domaći su snimali, pjevali, škljocali aparatima, sa štekata i ‘prohodnog’ dijela Narodnog trga.

Rock je “prašio” u Đardinu, jednako ritmično se uživalo i na Voćnom trgu, dok je posebno lijepa slika poslana s Peristila.
Uz brojnu publiku, prvi put su velikani splitske i hrvatske glazbe Gradski zbor Brodosplit nastupili na ulazu u carske odaje. Nakon 30-ak minuta jedinstvenih tonova, publika je  “majstore” pod palicom nagrađivanog dirigenta Vlade Sunka jedva pustila s Peristila. Ispraćeni su ovacijama. 

Prije nogometne utakmice, odličnu večer šansone u Galeriji Meštrović je priuštila  Ana Opačak s prijateljima, a kao i obično, ugodnih iznenađenja nije nedostajalo. 

Baš kako je najavila, ujedinila je zvijezde francuske i hrvatske šansone, a čarobni tonovi odzvanjali su iz čarobnog vrta.
I drugu godinu zaredom, podsjetimo, Prokultura se priključila obilježavanju Svjetskog dana glazbe pod okriljem  HGU Split.
Alternativni bendovi su pak zabavili mladost ispred Doma mladih.

Kao kuriozitet navedimo i da je u centru grada utakmica Hrvatske i Španjolske utišala glazbu, a poslije se nastavilo opušteno, veselo i razdragano.

Razloga za zadovoljstvo itekako imaju u Hrvatskoj glazbenoj uniji Split.

– Puni trgovi i glazba na obostrano zadovoljstvo, zaista smo zadovoljni. Glazbenici su uživali svirati, publika slušati. S obzirom na Europsko nogometno prvenstvo, najugodnije smo iznenađeni odazivom Splićana i posjećenosti.

Guštalo se u glazbi koju se nema prilike slušati svaki dan i što reći nego slušamo se i gledamo dogodine u isto vrijeme – prva je reakcija  tajnice HGU Split Ivane Gutović Čičo.

POSLJEDNJE DODANO: