Article

//www.dalmacijanews.hr/files/54ed0b57486f9f911f8b4959/80

Četiri znanstvenice nove stipendistice "Za žene u znanosti"

Četiri hrvatske mlade znanstvenice, Nevena Cvetešić, Ivana Mikolašević, Anamarija Rogina i Ksenija Uroić proglašene su za nove članice svjetske obitelji stipendistica "Za žene u znanosti"
Četiri hrvatske mlade znanstvenice, Nevena Cvetešić, Ivana Mikolašević, Anamarija Rogina i Ksenija Uroić proglašene su u utorak navečer na svečanosti u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za nove članice svjetske obitelji stipendistica "Za žene u znanosti" i kratkim prikazima svojih doktorskih disertacija približile prisutnima zašto su baš one laureatkinje te stipendije.

Te mlade znanstvenice priključile su se skupini u kojoj su 34 izvanredne hrvatske mlade znanstvenice već nagrađene prijašnjih godina. Nove stipendistice, nagrađene u završnoj fazi izrade svojih doktorskih disertacija u području prirodnih znanosti u devetom po redu Nacionalnom programa stipendiranja "Za žene u znanosti" bile su, po sudu Izbornoga povjerenstva, najbolje od 58 izvrsnih mladih znanstvenica mlađih od 35 godina, koje su se prijavile na program. Dobile su jednokratne stipendije u iznosu od pet tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti.

Nacionalni program provodi se u Hrvatskoj od 2007. godine u suradnji Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i tvrtke L'Oreal-a ADRIA, podsjetio je predsjednik Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO akademik Radoslav Tomić. Posebno je istaknuo činjenicu da su nagrađene znanstvenice obrazovane u hrvatskim institucijama, što je za njega inspirativno i motivirajuće.

Istraživanje i znanost važni su za svaku zemlju, istaknula je glavna direktorica L'Oreala ADRIA Brigitte Streller, koja smatra da će mlade žene koje su svoj život posvetile znanosti i dalje nastaviti predano raditi.

Predsjednik HAZU i predsjednik Izbornoga povjerenstva za dodjelu stipendija akademik Zvonko Kusić ukazao je da se svečanost održava u Preporodnoj dvorani HAZU koja je bremenita važnim događajima hrvatske povijesti i za njega to ima simbolično značenje. Istaknuo je kako je znanost mukotrpno područje te da su se članovi povjerenstva u odabiru vodili vrhunskim međunarodnim kriterijima koji se primjenjuju i pri izboru za znanstvena zvanja. Za akademika Kusića, radovi četiriju nagrađenih mladih znanstvenica daju razloga za optimizam jer su putokaz kojim treba ići društvo koje grozničavo traži izlaz iz krize.

Da se radi o važnom događaju suglasni su bili svi ugledni gosti - potpredsjednica Hrvatskoga sabora Dragica Zgrebec, zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš i zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Sandra Švaljek. Tako je Dragica Zgrebec istaknula da Hrvatski sabor kroz zakonodavnu djelatnost nastoji osigurati ravnopravnost žena i muškaraca, Berislav Šipuš smatra da su mlade znanstvenice prave ambasadorice Hrvatske u svijetu, a Sandra Švaljek ocijenila je kako je bitno postići ravnopravnost žena u znanosti jer je znanost pokretač razvoja društva.

Mlade znanstvenice nastavljaju znanstvenu karijeru u hrvatskim institucijama - tri na fakultetima Sveučilišta u Zagrebu: Nevena Cvetešić na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, Anamarija Rogina na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije te Ksenija Uroić sa Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, a Ivana Mikolašević na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Izborno povjerenstvo uz akademika Kusića čine i akademkinje Sibila Jelaska i Vida Demarin, profesorice Helena Jasna Mencer i Katica Biljaković, akademici Krešimir Nemec i Vladimir Paar, profesor Ivan Vicković te pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Staša Skenžić.

Program "Za žene u znanosti" pokrenuli su 1998. godine L'ORÉAL i UNESCO kako bi promovirali žene u svijetu znanosti. Vrijednost toga programa prepoznalo je pedesetak zemalja svijeta te je u 15 godina postojanja nagrađeno više od 1300 mladih znanstvenica koje, ističu pokretači, svojim radom ustrajno dokazuju kako svijet treba znanost - a znanost treba žene.

hr Tue Mar 03 2015 23:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
//www.dalmacijanews.hr/files/628140d318d1cb66048b459a/80
Foto: Facebook

Splitski genijalci osvojili prvo mjesto u kategoriji robotske konstrukcije i programiranja na natjecanju Robokup

Na natjecanju je sudjelovalo sveukupno 15 ekipa, odnosno 45 učenika iz cijele zemlje
Odlične vijesti stižu nam iz Stubičkih Toplica, točnije hotela Matija Gubec gdje je održano državno prvenstvo iz elementarne robotike - 15. Robokup.

Lora Bavčević, Ivano Tabak, Pave Ljubić osvojili su 1. mjesto u kategoriji robotske konstrukcije i programiranja. U druge dvije kategorije (strujni krugovi, programiranje mikroupravljačkog sučelja) bili su također odlični i time osigurali 1. mjesto u sveukupnom poretku kao najbolja ekipa ovogodišnjeg Robokupa! 

Na natjecanju je sudjelovalo sveukupno 15 ekipa, odnosno 45 učenika iz cijele zemlje. 

- Naši učenici za svoj rezultat dobili su vrijedne nagrade: Micro:bit maqueen robote i besplatno sudjelovanje na Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti koju ovo ljeto u Zadru organizira Hrvatska zajednica za tehničku kulturu (HZTK) - organizator Robokup natjecanja. - kazali su iz Udruge Inovatic. 


hr Sun May 15 2022 20:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
//www.dalmacijanews.hr/files/626fb0f5ecdbd190788b4650/80
Foto: Ivana Ivanović/Dalmacija News

[FOTO] Festival znanosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Šestodnevna manifestacija će se održavati u Splitu, Sinju, Trilju, Muću, Ogorju, Imotskom...
Popularizacija i približavanje znanosti građanima, prvenstveno djeci i mladim ljudima cilj je Festivala znanosti koji se održava diljem Hrvatske pa tako i u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Ovaj "domaći" organizira Sveučilište u Splitu, a šestodnevna će manifestacija zaviriti na različite lokacije - od Splita pa sve do Sinja, Trilja, Muća, Ogorja, Imotskog, Kaštela, Mosora i Omiša. Gotovo dvjesto predavanja, radionica, prezentacija, izložbi, pokusa, tribina i okruglih stolova bit će na ovom znanstvenom događanju čiji je krak posegnuo i do Zadra.

- Iznenadilo nas je koliko je zainteresiranih za Festival ove godine. Bit će skoro 200 sudionika koji će prezentirati što se i na koji način radi na više mjesta u našem gradu. I to je nešto što nam osigurava budućnost. Jedan moj prijatelj je kazao da djecu ne pozivamo na fakultet iz srednje škole, nego iz osnovne i iz vrtićke dobi. Zašto? Jer kad osjete čar istraživanja, proučavanja i što mogu saznati od malih nogu, nema straha ni za naše Sveučilište. Naravno da nam je najbitniji broj studenata - rekao je rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić.

Tema ovogodišnjeg festivala je život.

Leandra Vranješ Markić, prorektorica za znanost i inovacije objasnila je kako je tema života "bila inspirativna za znanstvenike, studente, ali i druge dionike koji sudjeluju na Festivalu znanosti jer su joj pristupili na različite načine".
- Vjerujem da će svi pronaći ponešto za sebe - kazala je.

I zbilja će pronaći jer na otvaranju Festivala bilo je i ljudskih tijela, forenzičarskih analiza, vulkana s lavom, sportskih lopti i drugih pomagala, modela zgrada i ustanova u 3D-u. No, to je tek dio.

Više se može pronaći OVDJE.

hr Mon May 02 2022 12:24:06 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
//www.dalmacijanews.hr/files/6261034fecdbd1f64c8b4570/80
Foto: hpps.com.hr

Hrvatska proljetna pedijatrijska škola od 25. do 29. travnja na Žnjanu

HPPŠ je namijenjena specijalistima pedijatrije, školske i adolescentne medicine, svim liječnicima, specijalizantima te ostalim medicinskim strukama
Od 25. do 29. travnja će se u hotelu Amphora na Žnjanu održati 38. po redu Hrvatska proljetna pedijatrijska škola. Svečano otvaranje je 25. travnja u 9 sati. Otvorenju će prisustvovati dužnosnici Grada i Županije, Sveučilišta, Medicinskog fakulteta i iz uprave KBC-a Split te Klinike za dječje bolesti.

Kongres Hrvatska proljetna pedijatrijska škola (HPPŠ) je trajni poslijediplomski tečaj I. kategorije s međunarodnim sudjelovanjem. Organizatori i pokrovitelji HPPŠ-e su Klinički bolnički centar Split, Hrvatski liječnički zbor - Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko društvo za školsku i sveučilišnu medicinu, Hrvatsko udruženje medicinskih sestara - Pedijatrijsko društvo, Sveučilište u Splitu - Sveučilišni odjel  zdravstvenih studija.

HPPŠ je namijenjena specijalistima pedijatrije, školske i adolescentne medicine, svim liječnicima, specijalizantima te ostalim medicinskim strukama koje se bave zdravstvenom zaštitom i skrbi o djeci. Predavači, iz Hrvatske i inozemstva, su  stručnjaci u pojedinim užim specijalističkim područjima. Bogata tradicija svrstava HPPŠ među jedinstvene i prepoznatljive oblike edukacije, ne samo u Hrvatskoj, već i izvan hrvatskih granica.hr Thu Apr 21 2022 09:10:33 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
//www.dalmacijanews.hr/files/62541f72ecdbd1db2f8b45e9/80
Foto: SDŽ

Ne morate biti odlikaši da biste bili daroviti: Prijavite se na testiranja za upis u programe Centra izvrsnosti

I to iz područja matematike, prirodoslovlja, novih tehnologija i informatike...

Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije u srijedu 13. travnja počinju prijave za testiranje učenika za pohađanje programa Centara izvrsnosti u školskoj godini 2022./2023., i to iz područja matematike, prirodoslovlja, novih tehnologija i informatike. Na testiranje se mogu prijaviti učenici od šestog razreda osnovne škole do trećeg razreda srednje škole, a prijave su otvorene do 13. svibnja.

Sve zainteresirane učenike na testiranje prijavljuju matične škole, a učenici se u školi mogu javiti razrednicima, nastavnicima ili stručnoj službi, koji će ih potom uputiti na Tim za darovite koji je zadužen za prijavu. 

- Ove godine testiranje za upis u naše izvanškolske programe odlučili smo provesti ranije nego prethodnih godina, u svibnju umjesto u rujnu, i to iz više razloga. Učenike će bolje motivirati na prijavu nastavnici koji ih prate cijele godine, što je drugačije u rujnu kada recimo učenici osmih razreda prelaze u nove srednje škole, dolazi do promjena nastavnika, razrednika i slično. Također, odgojno-obrazovni djelatnici i učenici manje su opterećeni sada nego na početku školske godine, a mi možemo otvoriti dulji rok za prijave, kazala je Ana Majić iz Centra izvrsnosti.

Testiranje će se provoditi online, i to 21. svibnja za program Centra izvrsnosti novih tehnologija i informatike te 28. svibnja za program Centra izvrsnosti matematike i prirodoslovlja.

- Napominjemo školama i Timovima za darovite da informaciju o prijavama i testiranju proslijede do svih učenika u školi i potaknu ih da pokušaju jer zaista nemaju što izgubiti. S druge strane, neka ne obeshrabruju učenike koji su motivirani za prijavu, a ne prolaze odličnim uspjehom, jer izvrstan školski uspjeh nije garancija nečije darovitosti, kazala je Ana Majić.

Centar izvrsnosti SDŽ promiče obrazovanje potencijalno darovitih učenika u Splitsko - dalmatinskoj županiji s ciljem stvaranja okvira za rad s darovitim učenicima u Hrvatskoj. Godišnje u programima Centara izvrsnosti sudjeluje više od 1900 učenika iz cijele županije, a odaziv je iz godine u godinu sve veći.

Informacije o upisima dostupne su na službenim stranicama Centra izvrsnosti https://ci-sdz.hr/, a sve dodatne informacije moguće je dobiti pozivom na broj telefona 091 457 4574 ili slanjem emaila na adresu [email protected].
hr Mon Apr 11 2022 14:30:59 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost

Pročitajte još . . .