Danas počinju 23. Dani hrvatskog filma

U Studentskom centru u Zagrebu od 22. do 27. travnja po 23. se put održava nacionalna smotra filmskog stvaralaštva u kojoj će biti prikazano 96 igranih, dokumentarnih, animiranih, eksperimentalnih i namjenskih filmova te glazbenih videospotova. Na svečanom otvaranju, večeras u 20.30 sati u kinu SC, nagrada Oktavijan za životno djelo bit će uručena velikanu hrvatske i svjetske animacije Borivoju Dovnikoviću Bordi.

Selekcija komisija, koju su činili glumica Gordana Gadžić, filmski kritičar Željko Luketić i redatelj Zvonimir Rumboldt, odabirala je među 237 prijavljenih radova te je u konkurenciju uvrstila 22 igrana, 16 dokumentarnih, 21 animirani, 7 eksperimentalnih i 16 namjenskih filmova te 14 spotova. Uz niz svjetskih premijera, na Danima će se moći pogledati i i neki filmovi koji su već uspješno pohodili domaće i inozemne festivale poput igranih Tlo pod nogama Sonje Tarokić, koji je prikazan u službenom programu 43. Rotterdama, pobjednika Kockica Ko da to nisi ti Ivana Sikavice, pobjednika Gledališta KKZ-a Srećko Kramp – skica za portret Višnje Pentić, eksperimentalnog Pinokija Tome Šimundže, pobjednika 45. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva, zatim nagrađivanog dokumentarca Autofokus Borisa Poljaka, koji će nakon Dana konkurirati i u Oberhausenu te kratkometražnog animiranog filma Slom Davida Lovrića, koji će u lipnju igrati u diplomskom programu 54. Annecyja. 

Svi se oni natječu za Nagrade žirija u kategorijama najboljeg filma, režije, scenarija, montaže, kamere, glumačkog nastupa, produkcije i glazbe te za nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni, namjenski i glazbeni film. Prema odluci članova HDFK-a na otvaranju 23. Dana tradicionalno će se dodijeliti i Zlatni Oktavijan, nagrada za životno djelo pojedincu koji je svojim radom i talentom zadužio hrvatsku kinematografiju – ove godine to je majstor animacije i stripa Borivoj Dovniković Bordo. Također, Društvo dodjeljuje i Nagradu Vladimir Vuković za životno djelo u području filmske kritike, filmologije i publicistike koja ove godina pripada svestranom Nenadu Pati.

Prije početka festivala Nagradu Salona odbijenih, najboljem filmu koji nije ušao u konkurenciju, selekcijska je komisija dodijelila dugometražnom dokumentarnom ostvarenju Naseljenici – naši novi susjedi s puškama riječke autorice Barbare Babačić

Popratni program 23. DHF-a donosi radionicu 16-milimetarskog filma Klubvizije SC, Rundu kratkog – retrospektivu suvremenog hrvatskog kratkog metra, odabrane filmove 60. Pulskog filmskog festivala, scenaristički pitching projekta Palunko, filmski kviz Prohujalo s kvizom, predstavljanje knjige o seriji Kuda idu divlje svinje i drugo.

Ističemo da će u petak u MM centru biti održani posebni programi u znak sjećanja na dvije osobe koje su nas nedavno nažalost napustile, filmskog autora Ivana Ladislava Galetu te televizijsku i kazališnu glumicu Maju Petrin

POSLJEDNJE DODANO: