Slavi se Cvjetnica, prvi dan Velikoga tjedna

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje je kršćanski blagdan, koji se slavi u nedjelju prije Uskrsa. Cvjetnica je uvod u Veliki tjedan i pripremu za najveći kršćanski blagdan – Uskrs.

Crkva se spominje Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Kad je Isus ulazio u Jeruzalem, narod ga je dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama. U spomen na taj događaj, koji je predstavljao uvod u dramatične događaje Velikog tjedna, na Cvjetnicu se blagoslivljaju palmine i maslinove grančice. Vjernici ih nose u svoje domove i čuvaju i nakon što se osuše kao znak i podsjetnik na vjernost Isusu do druge Cvjetnice.

Običaji na Cvjetnicu

Diljem Hrvatske, posebno u Dalmaciji očuvao se običaj umivanja u posudama vode sa laticama cvijeća. Običaj na Cvjetnicu, koja čini uvertiru u Veliki tjedan, Kristovu muku i Uskrsnuće.

To je djevojački običaj, jer se radi o proljetnom cvijeću koje se bere na polju ili ispred kuće i stavlja u lavor. Tim činom htjelo se dati počast vodi koja ima predivnu simboliku u kršćanstvu, voda kao život, voda kojom se krsti i cvijeću.

Naziv Cvjetnica koristi se zbog reakcije židovskog puka na Kristov ulazak u Jeruzalem. Puk koji je Krista pozdravljao mašući granama stabala, prostirući preda nj odjeću i kličući mu ‘Hosana, Hosana Sinu Davidovu’. 

POSLJEDNJE DODANO: