Elvir Laković Laka u Kocki

U subotu, 5. travnja na Kockinom Plesnjaqu po prvi puta Splitu nastupit će ekscentrični bosansko-hercegovački pjevač i jedna od najoriginalnijih pojava na regionalnoj glazbenoj sceni – Elvir Laković Laka. Njegova priča koju dijeli s sestrom Mirelom se konzumira u brzim i radosnim porcijama. 

Na BH muzičkoj sceni Laka egzistira još od 1998. godine. Od tada je sa jednom pjesmom i TV spotom godišnje postepeno osvajao srca publike, što ga je sredinom 2007. godine, konačno, dovelo i do izdavanja prvog autorskog albuma pod nazivom “Zec”. Autor muzike i tekstova svih 10 pjesama na albumu je Laka, dok aranžmane, zajedno sa Lakom, potpisuje Igor Ćamo.

“Zec” nailazi na odlične reakcije publike, te Laka ubrzo postaje veoma popularan, omiljen i drag među svim generacijama.  Naredne, 2008. godine, Laka je izabran za predstavnika BiH na Eurosongu u Beogradu, gdje osvaja 10 mjesto sa pjesmom “Pokušaj”. 

“Pokušaj” postaje regionalni hit, a Lakin ekstravagantni stil, scenografija, kostim, izvrstan smisao za humor, te sa druge strane, potpuna otvorenost, jednostavnost i ležernost sa kojom nastupa u javnosti, ubrzo osvaja srca publike u cijeloj regiji. Među Lakinim fanovima se nalaze ljudi različitih profila, starosnih dobi, ukusa i opredjeljenja.
Domaća publika mu ostaje vjerna i prilikom glasanja za regionalni pop/rock hit televizije MTV Adria (MTV Adria Best Act), te “Pokušaj” proglašava najboljom pjesmom, nakon čega Laka putuje u Liverpool na MTV EMA 2008. po svoj MTV kipić. 

Nakon pauze i priprema za slijedeći album, Laka izdaje singl i spot za pjesmu “Brko” kao najavu svog drugog albuma “Stvorenje”. “Brko” postaje hitom preko noći, spot se premijerno vrti najprije na MTV-u, a potom na svim domaćim TV stanicama i njihovim top listama. Ali Laka ne prestaje sa inovacijama i novim iznenađenjima! Već samo dva mjeseca kasnije snima novi spot za pjesmu po kojoj je nazvan novi album – “Stvorenje”.
Mjesto dešavanja – Rudnik mrkog uglja “Breza”! 

Naredne dvije godine Laka provodi u laganom ritmu, objavljujući po jedan singl i video godišnje. Posljednji video objavljen je u novembru, 2013-te godine i nosi naziv “Gasovi”.

Laka živi i radi u Sarajevu. 

Mirela Laković – Lela je Lakina sestra i stalna članica njegovog benda. Kao drugi vokal, neobičan plesni performer, specifičnog i prepoznatljivog izgleda, Mirela je ubrzo postala popularna i omiljena jednako kao brat, dok je njegov nastup postao nezamisliv bez sestrinih neobičnih scenskih perfomansa i simpatičnih vokalnih dionica.
Diskografija:2007 – album „Zec“ – Hayat production (BiH), Menart (HR), Mascom (SR)2010 – album „Stvorenje“ – Tehnoprom (BiH), Menart (HR), City Records (SR)2012 – singl “Mačko”2013 – singl “Gasovi”
Nagrade:Davorin 2003 – nagrada za rock pjesmu godine (Mor’o)Indexi 2008 – nagrada za debitantski album (Zec)RSG 2008 – nagrada za pjesmu godine (Zec)MTV EMA 2008 – Adria Best Act (Pokušaj)

POSLJEDNJE DODANO: