Article

//www.dalmacijanews.hr/files/567ef0f34b3a46ed648b463b/80

Šest ubojstava na području Splitsko-dalmatinske županije obilježilo je policijsku godinu za nama! Percepcija javnosti daleko je od brojčane statistike...

U desetljeću za nama zabilježeno je ukupno 40 ubojstava.
Iako je dojam javnosti da je u 2020. godini, uz ostale katastrofe, bilo i više ubojstava te onih koja su ostala samo na pokušaju, policijske statistike u Splitsko-dalmatinskoj županiji dokazuju suprotno. Naime, ubojstva i pokušaji ubojstva u odnosu na ranije godine, gledano u brojkama, su ispod prosjeka. Dojam da ih je više vjerojatno je izazvan brutalnim načinom na koji su izvedena.

U desetljeću za nama zabilježeno je ukupno 40 ubojstava, u 2020. godini brojka je stala na njih šest. Stravično krvoproliće trojice pod rafalnom paljbom Filipa Zavadlava, brutalna likvidacija Marija Boljata u Kaštelima, sačekuša u Makarskoj u kojoj je stradao poduzetnik Jozo Ćorić i nezamisliv čin 15-godišnjaka koji je do smrti pretukao 89-godišnju staricu.

Konačan rez preteškog tereta na leđima

Jeziv krvavi pohod splitskog pomorca zgrozio je cijelu regiju. Kobna kombinacija bila je nefunkcionalna obitelj, teška prošlost povezana s drogom i inertnost institucija i sustava koje nisu na vrijeme prepoznale uvertiru u eskalaciju koja se dogodila u siječnju 2020. godine. Zavadlav je kalašnjikovom smaknuo Marina BobanaJuricu Torlaka i Marina Ožića Paića.   

Jedini zasad poznat razlog ovakvog (ne)djela je Filip priznao prijateljima. Iako pred sucem nije progovorio, ubojiti cilj se sve više povezuju s iznudom, prijetnjama i fizičkim napadima osobama iz narko miljea. Bio je to odgovor i osveta, konačan rez preteškog tereta na leđima.


Sve je bilo ranije dogovoreno

Krvavi obračun se u Kaštel Lukšiću zbio sredinom lipnja. Izrešetan je Mario Boljat Pajkić, a teško ubojstvo stavlja se na teret čak šest osoba. Obračun dvije skupine završio je na najgori mogući način, ispostavilo se kako je sve bilo ranije dogovoreno. 

Ranjen je Jozo Čabraja koji je od ranije poznat policiji. Preživio je i ranije ranjavanje u ožujku 2019. godine. Dvojica napadača su i Pajkića dočekala 2010. godine na groblju u Kaštelima. Ispalila su u njega tri metka.


Brzo se slomio i priznao

Teško ubojstvo stavlja se i na teret 15-godišnjaku. U Sukoišanskoj ulici u Splitu nasmrt je, rukama i nogama, pretukao 89-godišnja Helenu M. krajem rujna. 

Maloljetnik se popeo na treći kat zgrade, počeo je udarati po nekoliko ulaznih vrata, a otvorila mu je nesretna Helena koja je mislila da netko traži pomoć. Mladić ju je napao i pretukao do smrti, cipelario je na podu.

Sam se predao. Prvotno s pričom kako je napadnut da bi se vrlo brzo slomio i priznao grozan zločin.


Navučen na sačekušu

I ožujak je bio obojen sivo-crnim tonovima. Sredinom trećeg mjeseca u 2020. godini makarska je policija dobila dojavu o napadu i pljački muškarca. Kasnije se ispostavilo da se radi o poduzetniku Jozi Ćoriću, vlasniku obrta za prijevoz putnika 'Kika'.

Ćorića su navukli na sačekušu, priča o kupnji stana u Dalmaciji bila je paravan za krvoproliće.

Napadnut je na putu za Veliko brdo, ali je ipak uspio ući u vozilo i ranjen se dovesti do makarskog Konzuma te zatražiti pomoć od šokiranih djelatnica. Preminuo je u kolima Hitne pomoći.

Dvojica su mu oteli i oko 200 tisuća kuna.


U godini koja je istekla prije trinaest dana dogodilo se i 12 pokušaja ubojstava. Slični su podaci upisani i 2015. i 2016. godine, a daleko su ove brojke od katastrofalne 2001. kada je splitska policija radila na čak 29 pokušaja ubojstava. U istoj je godini, na početku novog stoljeća, bilo 5 ubojstava.

'Godina za primjer' je 2014. u kojoj je ubijena jedna osoba, a na dvije je izvršeno kazneno djelo pokušaja ubojstva.

hr Tue Jan 12 2021 22:35:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/600899916f52dff9a98b45f1/80
Foto: DalmacijaNews

Misteriozno ubojstvo s Mažuranićevog šetališta: Već 19 godina prošlo je otkako je ubijena Marijana Jerković, a njen ubojica i dalje slobodno šeta!

Zvjersko djelo nije do kraja rasvijetljeno zbog nevjerojatne količine propusta istrage.
Svijeće bijele blijedo lice otkrivaju,
Latice tuge padaju na tron prekinute mladosti.
Najljepša oda stvara se u suznim očima.

Kristina Šušnjara stihovima je predvidjela svoju tužnu sudbinu. Morbidno ubojstvo mirne i povučene Triljanke potreslo je Dalmatinsku zagoru u siječnju 2008. godine. Šest godina ranije u Splitu se dogodio jedan od intrigantnijih slučajeva u hrvatskoj povijesti. 

Mračna tajna 
godinama se skriva na Mažuranićevom šetalištu, a vrijeme leti. Teče i kovitla se nevidljivom niti. Podsjeća da smo samo prolaznici i slučajni putnici dok svaki novi sat koji otkucava nosi sa sobom po jednu tonu napetosti. Nestvarna scena umjesto na filmskom platnu, u siječnju 2002. godine, odvijala se u centru 'grada pod Marjanom'. Krvoproliće koje rasplet ni danas nije dobilo, divljačko uništenje jedne mladosti, nedovršeni planovi prekinuti na jeziv način.

- Više ni fizički ni psihički ne mogu podnijeti iščekivanje da se slučaj riješi. Kako roditelj može doživjeti smrt svoje kćeri? Nemam snage za puno govoriti, ali tužna sam što sve stoji na mjestu - kazala nam je Ivanka, majka Marijane Jerković koja je tog kobnog 21. siječnja ubijena na radnom mjestu. Svoju jedinu kćer izgubila je u cvijetu mladosti, izgubila je dok se nadala boljem životu od onog kojeg je skromno živjela u Gustirni, nedaleko od Marine. 

Susjedstvo ništa nije slutilo, apokaliptični prizori užurbanog dolaska policije i žurnih službi iznenadile su mnoge. Nitko nije vjerovao kako će 24-godišnja studentica prava svoje posljednje životne sekunde upisati na radnom mjestu, za tajničkim stolom agencije 'M-kontakt trade' za kojim je mučno ubijena. Ime okrutnog ubojice i danas je nepoznanica. Jedino on već 19 godina zna što ne zna nitko - zašto je mladu djevojku prvo davio i onesvijestio, a onda joj prerezao vrat.

Zvono. Kucanje na vratima. Marijana otvara svom krvniku.

Zvjersko djelo nije do kraja rasvijetljeno zbog nevjerojatne količine propusta istrage koji se ogledaju u tek posve jednostavnoj činjenici kako agencija, nakon stravičnog pronalaska, nije bila zapečaćena ni propisno osigurana. Ulazili su i izlazili novinari, čak i poštar, a tako su se, poprilično jasno, kontaminirali i dokazi.

Sve se odvijalo ovako: Bio je ponedjeljak popodne. Službeno radno vrijeme agencije za promet nekretninama isteklo je u 15 sati. Zbog ogromne količine posla Marijana i vlasnica agencije, Mirjana Matacin ostaju prekovremeno. Mirjana odlazi u 16 sati, Marijana se zadržava i duže. Vrijedna djevojka koja je radila, uz studij prava, odlučila je dovršiti zaostali posao. 

Zvono. Kucanje na vratima. Marijana otvara svom krvniku. Ubojicu je, po svemu sudeći, poznavala.

Sjedila je za stolom kada joj je ubojica ili više njih prišao s leđa i počeo je daviti. Dobila je udarac i u lice od kojeg se onesvijestila. Negdje ispod oka. Pala je na pod. Nagađa se kako joj je ubojica tada s jednom rukom zabacio glavu hvatajući je za kosu, a drugom je prerezao vrat od uha do uha. Skalpelom za rezanje tapisona

Za sobom je dobro počistio, nesretnu Marijanu ostavio je u lokvi krvi s glavom prema dolje, svjetlo je ugasio i hladnokrvno odšetao. Vrata su se, takav je bio princip, po zatvaranju odmah i zaključala.

Doživotno neizbrisiv prizor prvi je vidio Marijanin kolega. Sutradan je na posao stigao oko 9 sati. Po nepisanom je pravilu Marijana stizala na početak radnog vremena, otvarala agenciju, uključivala klimu za grijanje i podizala roletu. Toga dana izostala je rutina, ali ni u najcrnjim raspletima nije se očekivao ovako jeziv završetak mladog života. 

Danima je agencija bila poprište istražnih radnji, ispitivalo se na stotine osoba, a tek nakon desetak dana skalpel je pronađen u čajnoj kuhinji. Naizgled čist, ali s kasnijom potvrdom kako su se na njemu nalazili tragovi krvi. Čak se, jer je tako kasno pronađen, dovodilo u pitanje i prvotno postojanje predmeta. Razmišljalo se i kako ga je netko u međuvremenu ondje ostavio. 

Pitanja se gomilaju, a istražitelji na njih gotovo pa očajnički traže odgovore. 


Bizarnosti nema kraja...

Ubojstvo na kućnom broju 7 na Mažuranićevom šetalištu imalo je nekoliko verzija. Prvotno se govorilo o muškom ubojici koji je, po dokazima, bio ljevoruk. Kasnije se vjerovalo i kako je zločin počinila ženska osoba jer je na hlačama Marijane pronađena kapljica krvi koja je pripadala ženi. Ipak se, naposljetku, ispostavilo kako je krv pripadala osobi koja je, nevjerojatno, ranije bila na istom obdukcijskom stolu. 

Postojao je i komadić kože ispod jednog nokta čije okolnosti ni danas nisu jasne. Dok se u jednom trenutku tvrdilo kako je uzorak bio neupotrebljiv, kasnije se nagađalo i kako nije pravilno izuzet pa je i taj mali trag još više pridonio činjenici kako Marijanin ubojica i danas slobodno hoda.

Nije bilo kraja bizarnim detaljima ni mjesecima nakon sprovoda jer je, po saznanjima, obitelji stigao račun od mobilnog operatera za usluge na Marijaninom mobitelu pa je za pretpostavljati kako je mobitel preminule djevojke netko koristio i nakon ubojstva.

U godini 2015. policija je čak i ponudila 100 tisuća kuna za informaciju o ubojici, ali i taj očajnički pokušaj nije zadovoljio pravdu. 


'Ja ubojici svoje kćeri neću moći oprostiti'

S nepunu 21 godinu Marijana je ostala i bez oca. S njim sad mirno spava na groblju u Pozorcu, u zaleđu Trogira. Sjećanje na anđela kao da se zaustavilo u nasmijanom licu kakvo je otisnuto na porculanskom ovalu na posljednjem počivalištu. 

- Ja ubojici svoje kćeri neću moći oprostiti - u suzama nam priznaje majka Ivanka koja s posebnom boli proživljava svaki siječanj. U nadi da će ponovno vidjeti svoju kćer jedinicu i u vjeri kako će ubojica njezine kćeri već jednom stići pred lice pravde iako ništa ne predstavlja dovoljan nadomjestak i utjehu gubitka. 

Vrijeme je stari sudac, davno je rekao William Shakespeare, ali u ovom slučaju vrijeme ne daje odgovore. Vrijeme je ovdje otvorena rana koja vjerojatno nikada neće zacijeliti.
hr Wed Jan 20 2021 22:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5f61fb8ddaf72d519a8b4593/80
Foto: DalmacijaNews

PODSTRANA Automobil oborio dijete, prevezeno je u KBC Split

Trenutno traje očevid na mjestu nesreće.

U Ulici Križine u Podstrani došlo je do prometne nesreće nešto prije 16 sati. Vozilo je, naime, oborilo dijete.

Za sada nisu poznati detalji, osim da je dijete prevezeno u splitski KBC u kolima Hitne pomoći.

Trenutno traje očevid na mjestu nesreće.


hr Wed Jan 20 2021 17:18:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5f54f292daf72dd98a8b4576/80
Foto: Dnews

SUDAR NA BRAČU Jedna osoba ozlijeđena u prometnoj nesreći

Okolnosti nesreće policija će utvrditi nakon očevida.

Na Braču su se oko 14.50 sati sudarila dva automobila, a jedna osoba je ozlijeđena.

Sudar se dogodio u blizini Gornjeg Humca.

Okolnosti nesreće policija će utvrditi nakon očevida.

hr Wed Jan 20 2021 16:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff2be136f52dfda908b4601/80
Foto: Petar Delaš

U Sisku muškarac poginuo tijekom radova na kući, urušio se zid

U policiji kažu da su dojavu o nesreći u Bitoljskoj ulici u Sisku zaprimili u srijedu oko 12:36 sati.

Tijekom radova na obiteljskoj kući u Sisku u srijedu oko podneva poginuo je muškarac na kojega se urušio zid, izvijestila je policija.

"Danas, oko 12.30 sati, u Bitoljskoj ulici u Sisku, došlo je do smrtnog stradavanja 34-godišnjeg muškarca. Obavljenim očevidom te prikupljenim saznanjima utvrđeno je da je 34-godišnjak zajedno s 40-godišnjakom, a po prethodnom dogovoru s poznanikom, radio na uklanjanju dijela zida nedovršene i derutne kuće koji je prijetio da će se srušiti na susjednu kuću u slučaju novog potresa. Za vrijeme radova 34-godišnjak je s električnom brusilicom rezao armaturne šipke ispod nosivog betonskog T profila i pregradnog zida te se dio zida srušio na njega zbog čega je na mjestu preminuo. Policija će o ovom događaju dostaviti izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku", priopćila je policija.

hr Wed Jan 20 2021 15:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .