Papa pozvao na prekid ratova u svijetu a sukobljene strane u Ukrajini na dijalog

Papa Franjo pozvao je u nedjelju u uskrsnoj poruci “Urbi et Orbi” na prekid svih ratova i sukoba u svijetu, uključujući i Ukrajinu gdje je pozvao sukobljene strane da dijalogom grade zajedničku budućnost zemlje.

“Uskrsli Isuse, prosvjetli mirovne inicijative u Ukrajini kako bi sve zainteresirane strane uz potporu međunarodne zajednice poduzele sve napore i spriječile nasilje te u duhu zajedništva i dijaloga gradile budućnost zemlje”, rekao je Papa pred okupljenih 150 tisuća vjernika na trgu Svetog Petra u Rimu.

Za narod u Ukrajini poželio je da, poput svih drugih na svijetu, mogu reći “Isus je uskrsnuo”. “Molimo te gospodine, tebe koji si pobjedio smrt, daj nam svoj mir”, rekao je poglavar Katoličke crkve u apostolskom blagoslivu i poruci “gradu i svijetu”.

Pozivajući na prekid svih ratova i neprijateljstava “velikih ili malih, starih ili novih”, poglavar Katoličke crkve posebno je istaknuo Siriju, Irak, Srednjoafričku Republiku, Nigeriju, Južni Sudan i Venezuelu.

Molimo te za Siriju, “za one koji pate zbog posljedica sukoba da mogu primiti potrebnu humanitarnu pomoć i da strane u sukobu ne koriste više silu kako bi sijale smrt, pogotovo protiv nedužnog stanovništva, nego da imaju smjelosti pregovarati o miru kojega tako dugo čekaju”, rekao je Franjo.

“Slavni Isuse, molimo te da podariš snage žrtvama bratoubilačkog rata u Iraku i podržiš nadu u pregovore između Izraelaca i Palestinaca”, istaknuo je.

“Molimo te za okončanje sukoba u Srednjoafričkoj Republici i da se zaustave gnjusni napadi u dijelovima Nigerije i nasilje u Južnom Sudanu”, dodao je papa Franjo.

“Molimo te da se ljudi u Venezeli okrenu pomirenju i bratskoj slozi”, istaknuo je.

Papa je pozvao i na solidarnost sa žrtvama epidemije ebole u Africi.

POSLJEDNJE DODANO: