Zdravo sveučilište: Za studentice splitskog Sveučilišta osigurano 30 tisuća besplatnih higijenskih uložaka

Studentski zbor Sveučilišta u Splitu pokrenuo je projekt “Zdravo sveučilište”, a dio projekta jest program “Menstrualno zdravlje” kroz koji je osigurano 30 tisuća higijenskih uložaka koji su prošle akademske godine bili raspoređeni u dispenzerima na svim sastavnicama na Sveučilištu u Splitu.

 Ove godine Studentski zbor je odlučio pokrenuti drugu fazu ovog projekta, te će dispenzeri s ulošcima biti postavljeni i u sklopu Studentskog centra Sveučilišta u Splitu. U Studentskom centru predstavljen je projekt gdje su se obratili prorektor za studente prof.dr.sc. Nikola Koceić Bilan, Marijan Bašić pomoćnik ravnatelja Studentskog centra za razvojne projekte, Vladimir Ercegović predsjednik studentskog zbora Medicinskog fakulteta i Jerko Šarić predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu.

Suradnja Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta u Splitu ovim projektom nas svrstava uz sam bok najrazvijenijih sveučilišta, riječ je dakle o nastavku projekta da menstrualne potrepštine budu dostupne i besplatne našim studenticama. Prošle godine ulošci su bili dostupni na svim sastavnicama, dok je ove godine proširen projekt te obuhvaća i naše domove. 

Dobar dio  naših studentica nabavka menstrualnih potrepština još uvijek predstavlja veliki izdatak na njihov studentski budžet, a ovime su osigurane i u slučaju nužde na cijelom Sveučilištu. Ovo je iskorak koji naše društvo čini boljim, a svako Sveučilište treba biti spiritus modus svakog društva pa tako i naše poručio je prorektor prof.dr.sc Nikola Koceić Bilan.

Marijan Bašić iz Studentskog centra kaže da ga veseli jer su se i oni ove godine uključili u ovaj hvalevrijedan projekt, te da mu je drago da svi akteri u priči spoznaju da smo tu prvenstveno zbog studenata i što činimo svakodnevne naporne kako bi brinuli o svakom aspektu studentskog života i da je ova samo jedna od inicijativa koja prethodi realizaciji studentske ambulante.

S druge strane predsjednik studentskog zbora Medicinskog fakulteta Vladimir Ercegović zaista je sretan i drago mu je da Studentski zbor Sveučilišta u Splitu i ove godine pokazuje brigu o zdravlju studenata. U projektu “Menstrual box projekt 2.0” opremamo sve Fakultete na Sveučilištu u Splitu higijenskim ulošcima proporcionalno udjelu studentica na svakoj sastavnici.

 Ovim potezom se istovremeno suočavamo sa javnozdravstvenim problemom socijalno ugroženih studentica i smanjujemo stigmu koja postoji oko higijene ženskog spolnog sustava, a ne bi trebala postojati. Odlučili smo nastaviti projekt zbog velikog pozitivnog odjeka prošle godine. “Menstrual box projekt 2.0” je pokazatelj kako se prate i slušaju studentske želje. 

Uvijek ćemo stajati za sve studente i naša vrata držati otvorena za sve njihove ideje i potrebe kako bi naše Sveučilište i studenti i dalje imali najbolje moguće uvjete u RH dodao je za sam kraj Jerko Šarić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu.

POSLJEDNJE DODANO: