Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63ae917d5d7965467a8b467b/80

Čudo u Viru: Bračni par Levak izrađuje prekrasne Božićne gradove od drva za kojima luduju Nijemci

Njihove prvoklasne drvene kutije za slatkiše otišle su preko Češke u Dubai
U obiteljskom domu Levakovih u virskom naselju Torovi blagdanska groznica ne znači samo izrađivanje, kupovanje i pakiranje poklona za članove obitelji, posebno one najmlađe, ili možda kuhanje i spremanje blagdanskih delicija za obitelj i prijatelje. Supružnici Nataša i Daniel Levak još od srpnja pomalo, a u prosincu posebno intenzivno, proizvode drvene božićne ukrase za jelke, ambijentalne Božićne gradove, personalizirane ukrasne knjige, putokaze i poštanske božićne sandučiće. Ovi drveni ukrasi izrađeni su laserskom gravurom i potom sastavljeni ručnim sklapanjem fiksnih gravura. Unutar petnaestak kvadrata predsoblja kuće Levakovih ima ih na desetine, a svi su posloženi na police i čekaju na isporuku. Kupci koji ove prekrasne božićne ukrase naručuju online ili putem Facebooka dolaze iz cijele Hrvatske, ali i iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Češke i drugih europskih zemalja. Neki će ukrasni predmeti prekomorskom poštom krenuti čak i prema Sjedinjenim Američkim Državama. 

- Imamo kupce iz cijelog svijeta. Krenuli smo prije tri godine jer smo vidjeli da postoji interes, a danas smo zatrpani poslom. Počeli smo s božićnim drvenim ukrasima koje izrađujemo do kraja kalendarske godine, a onda početkom sljedeće godine radimo uskrsne ukrase. Praktički radimo cijelu godinu - kaže trideset i četverogodišnja Nataša koja s dvije godine starijim suprugom Danielom vodi obiteljski obrt ISIP (Izrada suvenira i poklona).

Iako se Levakovima najvažniji i najsadržajniji posao vrti oko dva najveća blagdana, Božić i Uskrs predstavljaju samo vrhunac posla koji se radi tijekom cijele godine. Priprema za Uskrs počinje u siječnju, a za Božić već u svibnju kada se naručuju materijali za izradu ukrasa. Između tih poslova Levakovi izrađuju ukrase po želji za vjenčanja i krštenja, Valentinovo, odnosno ukrase po narudžbi za slastičarnice.   

- S otvaranjem obrta prije tri godine dobili smo dodatne mogućnosti. Mogli smo se reklamirati bez straha i razvijati ozbiljan posao - ističe Nataša. Tako u virskom ISIP-u nastaju prepoznatljivi toperi (ukrasi) i podlošci za torte od pleksiglasa i drva s gliterima ili bez glitera.

U ISIP-u još nastaju posebni toperi sa sublimiranim i vodootpornim slikama na drvu, a to je posao kojega u Hrvatskoj jedino rade Levakovi. Gotovo sav materijal kojega koriste u procesu nastajanja ukrasa proizveden je u Hrvatskoj.

- Nešto malo naručujemo iz inozemstva, ali smo najvećim dijelom oslonjeni na domaće proizvode i tvrtke. Mi također najviše volimo kada narudžbe, na primjer naših gradova, dolaze od pojedinaca i tvrtki iz Hrvatske - ističe gospođa Levak.

Narudžbe se primaju tijekom godine, ali najkasnije do kraja studenoga ili početka prosinca. Levakovi dotad već naprave oko 150 komada ukrasa različitih vrsta i dimenzija za Božić, a više od toga ne mogu ni stići napraviti. U pitanju je zahtjevna priprema izrade bezbrojnih detalja. 

- Svaku kućicu ili crkvicu treba pripremiti za kasnije sklapanje. Crkvica se sastavlja od tri različita komada koji se prvo moraju prosušiti, a onda pod stegom ili škripcem lijepo stisnuti kako bi bili ravni i precizni - govori Daniel koji ovaj dio posla obavlja u slobodno vrijeme.

Daniel je električar i zaposlenik državne tvrtke Plinacro, operatora plinskog transportnog sustava. Njegov operativni rajon uključuje područje od Gospića do Benkovca, pa nakon odrađenog posla i kraćeg odmora, odlazi u kućnu radionicu kako bi radio na ukrasima. U računalnom programu prvo se naprave nacrti koji se eksportiraju na laserske programe, a potom se laserom režu pojedinačni komadi koji se ručno spajaju. Češeri ili šišarke su dodatak prirodnog porijekla, dok se jelke posebno naručuju kao gotov proizvod. Jedna je prostorija u kući pretvorena u radionicu, dok se predsoblje koristi za finalizaciju posla i kao svojevrsni izložbeni prostor. Na zidu u predsoblju tako su naslonjene bijele police na kojima se nalaze uredno posložene makete s urbanim elementima na trgovima, obiteljskim kućama koje su modificirani oblici postojećih, crkvicama, zvonicima, jelkama, ukrašenim šišarkama, jaslicama i stiliziranom javnom rasvjetom. Diskretna rasvjeta s podloge na kojoj leži maketa šarmantno uljepšava idilični zimski i blagdanski ugođaj. S druge strane, na manjem stolu, makete su u izradi. Veliki model Božićnog grada sa šarenom željeznicom na čiju su kompoziciju spojene saonice debeljuškastog Djeda Mraza, tek čeka na kupce. Ovaj prototip uskoro će biti dio ponude ISIP-a, a uz takozvani Crni grad s crnim jelkama – za kojim vlada pomama – mogao bi biti njihov najekskluzivniji proizvod.    

- Proces izrade je dugotrajan - napominje Nataša - ali se isplati. Ja smišljam i crtam projekt koji Daniel nakon toga dovršava, a onda ga sklapam.  

- Nekad imam više vremena, nekad ga uopće nemam, pa je posao više-manje u potpunosti preuzela supruga. Drugo, laser se mora redovito servisirati, a kako takvi servisi ne postoje u Hrvatskoj, morao sam samostalno naučiti servisirati laser. Učio sam na kvarovima i pokušajima. Sada sam pravi majstor - dodaje Daniel. 

Do ideje za izrađivanjem ukrasa Levakovi su pomalo dolazili u vrijeme Natašinih trudnoća, ali je prvi poticaj došao od jedne gospođe koja je primijetila Natašin dar za crtanjem likova na stiroporu. Danas su njihova djeca, najstarija Marta (10), nešto mlađa Melani (8) i najmlađi David (7), osnovnoškolci u Viru, a u međuvremenu je početna ideja za crtanjem evoluirala u precizno oblikovane božićne i uskršnje ukrase, gradove, sandučiće, topere, podloške, fleksibilne drvene kutije, obiteljska stabla, magnete…   

- Obožavam ovaj posao. Nikad mi je nije zamoran, iako u vrijeme blagdana, kada imamo najviše narudžbi, spavam svega nekoliko sati dnevno. Uživam i ljeti kada na vrućinama sastavljam naše Božićne gradove - priznaje Nataša.

Levakovi su dosad odradili preko tisuću blagdanskih ukrasa i 300-400 modela većih i manjih gradova. Zapravo, kao da nema grada koji nema grad Levakovih.

- Traže ih sa svih strana svijeta, ali ih Nijemci posebno vole. Pronašli su nas na Facebooku ili putem preporuka zadovoljnih kupaca - govore Levakovi u čijem virskom domu vlada blagdanski duh i božićna čarolija.

Na policama su blagdanski ukrasi, dok na velikom radnom stolu dominira Božićni grad. Tu će Zagrepčanka Nataša vještim i strpljivim rukama uskoro spajati veće i manje komadiće drva, stavljati ih na podloge, ukrašavati podnim svijećama i snovima od kojih su svi gradovi sastavljeni. Pitate li Davida, Melani i Martu, nema ljepšeg mjesta na svijetu.   

BOŽIĆNI GRAD SA ŽELJEZNICOM JOŠ NEMA CIJENU

Najmanji Božićni grad kojeg izrađuju Nataša i Daniel Levak dimenzija je 50 x 40 centimetara i košta 400 kuna, dok veći dimenzija 50 x 90 centimetara iznosi 600 kuna. Poštanski sandučić visine jednog metra košta 300 kuna, dok najveći Božićni grad s raskošnom željeznicom još uvijek nema cijenu.

- Riječ je o prototipu po kojemu sada izrađujemo glavni model. Izradili smo ga krajem studenoga - kaže Daniel. Za njegovu izradu, odnosno sastavljanje, Nataši je bilo potrebno nekoliko sati, dok je priprema trajala puno duže. S obzirom na njegovu veličinu, najmanje dvostruko veću od standardne, kupcima će se slati u kutijama kako bi ih poput puzzli mogli sami sastaviti. 

OD TOROVA DO DUBAIJA

- Ljudi su oduševljeni. Zna se dogoditi da se prilikom slanja i isporuke neki od modela ošteti, ali mi odmah šaljemo novi. Pazimo da svi budu zadovoljni - ističe Nataša kako je kupac uvijek na prvom mjestu, pa čak i kada mu je adresa udaljena najmanje 7.000 kilometara. 

- U Sjedinjene Američke Države poslali smo nekoliko Božićnih gradova, ali je najviše narudžbi došlo za obiteljska stabla. Takva stabla idu u velike okvire od više slojeva drva - dodaje Daniel. Amerikanci tako najviše vole obiteljska stabla, Nijemci božićne gradove, a Česi, na primjer, prvoklasne fleksibilne drvene kutije za praline. Dosad ih je više od 200 iz radionice u Torovima otišlo u Češku, a potom kao konditorski proizvod u Dubai.   

ZALJUBIO SE ZBOG DAROVANE MEĐE

Nataša je Zagrepčanka koja je na Vir došla prije 12 godina, dok je Daniel iz Popovače. Upoznali su u Viru gdje obiteljski ljetuju 30 godina, a njihove kuće u starom virskom naselju Torovi razdvaja samo međa. U njihovom slučaju međa je bila motiv spajanja. 

- Dala sam mu kamenu ogradu i odmah se zaljubio - šali se Nataša. 


hr Fri Dec 30 2022 08:23:31 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63db84185d7965becf8b460b/80

Samo u Viru: Koncerti, fešte, nagrade za najbolje maske, spektakl paljenja virskog karnevala, najmasovniji dječji karneval...

Tradicionalna virska manifestacija vraća se u subotu 4. veljače na velika vrata unutar šatora na virskoj Ljetnoj pozornici, trajat će do utorka 21. veljače kada će se spaliti virski Karneval, a zapivat će neuništivi Mladen Grdović

Maškarana Republika ponovno će se nakon godinu-dvije karnevalskog bezvlašća uspostaviti na otoku Viru! Tradicionalna virska manifestacija vraća se u subotu 4. veljače na velika vrata unutar šatora na Ljetnoj pozornici, a trajat će do 21. veljače kada će se paljenjem virskog Karnevala i koncertom Mladena Grdovića spektakularno zaključiti. 

Sve počinje već ove subote 4. veljače kada će uz svirku Tarapana Banda lokalna virska vlast, po tradiciji i višoj sili, predati ključeve općinske vlasti meštru i kraljici od Maškara. Oni će ključeve ljubomorno čuvati do kraja maškara, o čemu svjedoči dio teksta iz njihovog standardnog proglasa:

- Dana 4. veljače na radost svih mještana uspostavljamo Maškaranu Republiku. Svima dajemo svečano obećanje kako ćemo od navedenog datuma do kraja Maškara uspostaviti diktaturu, samovolju, strahovladu i tiraniju smijeha i zabave. Nakon toga sve se nažalost vraća u normalu, a dotad uživajmo u feštama, koncertima, ludilu, maskama i nagradama koje uvijek pripadnu najboljim maskama - piše crno na bijelo. 

Pored koncerta i druženja maškara u šatoru Ljetne pozornice, svake subote dijelit će se tri nagrade najboljim maskama. O kakvim je nagradama riječ nismo uspjeli saznati, jer u destinacijskoj menadžment kompaniji Vir turizam – organizatoru Virskih maškara 2023. – zasad tajnovito šute. 

Kompletan program ipak imamo: 

SUBOTA, 4. veljače (20 sati): Otvaranje manifestacije Virske maškare 2023., predaja ključeva vlasti Maškaranoj Republici, koncert Tarapana Banda i dodjela nagrada najboljim maskama.  

SUBOTA, 11. veljače (20 sati): Koncert Zaratino Banda i dodjela nagrada najboljim maskama. 

PETAK, 17. veljače (10 sati): Dječji karnevalić 2023. s defileom virskim ulicama i zabavom na Ljetnoj pozornici. Dječji karnevalić u Viru je najmasovnije karnevalsko okupljanje dječjih vrtića u Zadarskoj županiji. 

SUBOTA, 18. veljače (20 sati): Koncert grupe Prvi plan i dodjela nagrada najboljim maskama. 

NEDJELJA, 19. veljače (20 sati): Kroz jutro tradicionalni gulaš od maškara i obilazak virskih naselja. Koncert grupe Vista i dodjela nagrada najboljim maskama. 

UTORAK, 21. veljače (20 sati): Obilazak virskih naselja tijekom dana, oko 19 sati procesija i paljenje virskog Karnevala te koncert Mladena Grdovića za kraj Virskih maškara 2023. 
hr Thu Feb 02 2023 10:36:41 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63db6ab25d796591cd8b4624/80

Gastro rivijera: Ovoga petka nova radionica u organizaciji udruženja obrtnika Makarska

Krovna tema radionice je slastičarstvo i 'sourdough' pekarstvo, a moderirat će ju Ana Skender i Suzana Mustapić

Druga u nizu edukativnih radionica unutar ciklusa 'Gastro Rivijera' održat će se ovog petka s početkom u 9 sati u kabinetu Srednje strukovne škole u Makarskoj. Projekt u organizaciji Ceha za ugostiteljstvo i turizam pri Udruženju obrtnika Makarska usmjeren je na poticanje interesa za upis učenika u strukovna zanimanja. Kroz praktičnu edukaciju i stručni nadzor lokalnih majstora obrtnika podižu se kompetencije učenika u ugostiteljstvu te pripremi i posluživanju hrane i pića.

Nakon inicijalne radionice koju su moderirali poznati chefovi Mario Tomaš i Marin Ivanac te vinski edukator Daniel Čečavac, ovog puta učenike će educirati dvije mentorice. Krovna tema radionice je slastičarstvo i 'sourdough' pekarstvo, a moderirat će ju Ana Skender i Suzana Mustapić. Skender je vlasnica makarskog obrta 'Zrno Cukra' za proizvodnju kruha, peciva i slastica, a već je surađivala sa strukovnom školom. Sa mladim ljudima rado dijeli svoje znanje, motivirajući ih pritom na izbor slastičarskog zvanja koje u gastronomiji igra važnu ulogu. Mustapić zajedno sa suprugom već 25 godina vodi obiteljski restoran 'Il Golfo', a kroz rad u kuhinji otkrila je svoj veliki talent i strast koji unosi u pripremu dizanog tijesta.  

Koordinator projekta Ante Matić, ujedno i predsjednik makarskog Ceha za ugostiteljstvo i turizam, osim ove radionice najavio je nastavak projekta u veljači.

- Izvore znanja crpimo u bogatoj bazi od preko 1400 obrta od Brela do Živogošća, a u novim radionicama poseban fokus stavit ćemo na kompetencije u turizmu. Svaki edukator zasebna je priča o uspješnom vođenju posla i izdvojeni primjer dobre prakse kojim potičemo poduzetnički i obrtnički duh kod učenika – kazao je Matić.  


hr Thu Feb 02 2023 08:48:20 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63db67bb5d7965a9d18b4568/80

Pokrenuta jedinstvena suradnja između Pomorske škole u Splitu i ribarske luke Brižine

Dodatna vrijednost ove suradnje su i prve ponude maturantima za zasnivanje radnog odnosa

Pomorska škola u Splitu jedina je srednjoškolska ustanova u Republici Hrvatskoj u kojoj se, kroz četverogodišnje školovanje, učenici obrazuju za zanimanje ribarsko-nautičkog tehničara. Učenici ovog smjera školovanje većinom nastavljaju na srodnim fakultetima, prvenstveno Sveučilišnom odjelu za studije mora i Pomorskom fakultetu. Na tržištu rada osjetna je potražnja za ribarskim kadrom. 

Pokrenuta jedinstvena suradnja između Pomorske škole u Splitu i ribarske luke Brižine, odnosno koncesionara ribarske zadruge „Friška riba“ je proizašla iz obostrane želje napretka i razvoja ribarstva u Republici Hrvatskoj  i to kroz nadogradnju znanja i vještina koje učenici stječu u školi.  Modernizacija i obnova ribarska luke Brižine je započela u rujnu 2019. godine. Upravo suvremena ribarska luka je mjesto na kojem kroz terensku nastavu učenici razvijaju svoje kompetencije.

Dana 31. 01. maturanti ribarsko-nautičkog smjera u pratnji profesorice ribarsko-nautičke skupine predmeta Marijane De Marchi po prvi su put obišli ribarsku luku Brižine. Nastavni sat profesorice o ribarskim lukama održano je u modernoj predavaonici luke. Luka je djelo arhitekta Dinka Peračića (projekt je nominiran za nagradu „Viktor Kovačić“ koju dodjeljuje Udruženje hrvatskih arhitekata).

Tijekom obilaska zatvorenih prostora luke Brižine, Linda Zanki Duvnjak, upraviteljica ribarske zadruge „Friška riba“, učenike je osim s detaljima rada postrojenja (hladnjača, postrojenje za proizvodnju leda…) upoznala i s organizacijom te radom u luci, uslugama luke kao i logističkim operacijama na manipulativnoj vanjskoj površini. U praktičnom dijelu koji se održao u mrežari luke učenici su odradili vježbu krpanja mreže, a svoja dosadašnja znanja iz ribarskih, nautičkih i brodostrojarskih stručnih predmeta iskazali su tijekom razgleda brodova „Preko“ (plivaričar) i „Karfil“ (koćar).

Dodatna vrijednost ove suradnje su i prve ponude maturantima za zasnivanje radnog odnosa. 

 


hr Thu Feb 02 2023 08:41:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63db60e05d796553ce8b460c/80

U subotu u Bolu gostuje Jurica Pavičić

S Juricom Pavičićem razgovarat ćemo o novom romanu, strukturiranju priče, izazovima žanra kriminalističkog romana, o njegovom književnom radu i mjestu na domaćoj književnoj sceni
Centar za kulturu Općine Bol poziva vas na zimsko književno gostovanje i druženje s književnikom, publicistom, novinarom i filmskim kritičarem Juricom Pavičićem. Ovom prilikom predstavit ćemo novi roman Jurice Pavičića "Mater Dolorosa" (Stilus knjiga, 2022) kao i njegovu slikovnicu za djecu "Tri kuće, tri prijatelja" (Profil, 2022).

Juricu Pavičića poznajemo kao vrsnog filmskog kritičara i društvenog kroničara, njegovi tekstovi i kolumne naš su vodič za razumijevanje društvene, političke i kulturne stvarnosti. U domaćoj književnosti priznat je kao prvak žanra kriminalističkog romana, te je njegov novi roman "Mater Dolorosa" već dobio pozitivne reakcije književne kritike i čitateljske publike. Slikovnica "Tri kuće, tri prijatelja" donosi vješto ispričanu priču o različitim obiteljima, te o tome kako nastaju prijateljstva i kako se razvijaju, odgovaraju na pitanja što je vjernost, hrabrost i poštenje. 

S Juricom Pavičićem razgovarat ćemo o novom romanu, strukturiranju priče, izazovima žanra kriminalističkog romana, o njegovom književnom radu i mjestu na domaćoj književnoj sceni, te kako se odlučio na pisanje slikovnice. Iza Jurice Pavičića osam je romana i dvije zbirke priča, a njegova intezivna dinamika objavljivanja kao i pripovjedačka izvrsnost neprestano fasciniraju i iznenađuju.

Ulaz je slobodan. 
Mjesto: Dom kulture Bol
Vrijeme: subota, 4. veljače u 19 sati
Moderira: Sanja Baković
hr Thu Feb 02 2023 08:06:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .