Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63387c7318d1cbba048b45bb/80
Foto: Ivica Profaca

Mediteranski festival knjige u Splitu - Pričigin u gostima

Gosti su pričali doživljaje iz svoga života na temu "I svi su me pogledali"

Mediteranski festival knjige u Splitu pretposljednjeg je dana udružio snage s drugom splitskom kulturnom institucijom, nedavno održanim Pričiginom. Ovoga puta svoje su priče pričali gosti iz Slovenije, pod vodstvom kulturne organizatorice i publicistice Jedrt Jež Furlan. Njezini su gosti bili kazališna redateljica i pionirka storytellinga u Sloveniji Ana Duša, njezina kazališna kolegica i kolumnistica Ivana Đilas, te Boštjan Narat, glazbenik, vođa grupe Katalena, pisac i profesor filozofije. Svi su oni pričali doživljaje iz svoga života na temu "I svi su me pogledali".

Ana Duša se tako prisjetila svoga ujaka Rajka koji je sedamdesetih u dobi od 17 godina otišao u Srbiju na tada popularnu omladinsku radnu akciju, da bi odatle poslao razglednicu da se neće vratiti nego odlazi na brod. Ana se rodila nešto kasnije, Rajka je znala iz priča i povremeno ga sretala. Prilikom jednog od tih susreta ispričao je da se morao oženiti, jer je nešto prije u Napulju imao dvodnevnu vezu s jednom djevojkom, a kad se vratio u Napulj dočekala ga je njezina rodbina i rekli mu da se mora oženiti ili živ neće iz Napulja. Mnogo godina kasnije, Ana je otišla u Napulj na susrete europske omladine, i sjećala se Rajkovih riječi da intimni dodir u Napulju znači brak. Na susretima ih je bilo 50, od toga samo dva momka iz Praga, a kad je došla u smještaj shvatila je da na krevetu nema madraca.

Sljedećih dana bilo je bar desetak sličnih pokušaja "uleta", redom ih je odbijala i doznala da je dobila nadimak Djevica Marija.

- Pred kraj susreta išli smo na piknik uz more, navečer sjedili na pijesku i igrali 'bocu istine', osim jednog od organizatora, zvao se Marco, koji je sjedio na uzvišenoj stolici pored mene. Boca se zavrti, pokaže na mene s jedne strane, a s druge na jednog od Čeha po imenu Mirko. Između pitanja i kazne izabrala sam kaznu, i Mirko mi je trebao skinuti majicu, nisam se brinula jer sam računala da imam kostim. Digao mi je majicu i odjednom je zavladala tišina, jer je ispalo da sam ranije skinula gornji dio kostima, i ostala gola što je za Napulj bilo neviđeno. Sjela sam i od srama se htjela sakriti, ali je jedino mjesto bilo među Marcovim nogama. Dva dana poslije, jedan od momaka mi je došao i pitao me "Koliko?". Očito sam izgubila status Djevice Marije i dobila status kurve.

Ivana Đilas je ispričala da je 23 godine živjela u rodnom Beogradu, a posljednjih 20 je u Ljubljani.

- Odlučila sam da mi je dosta ludorija u Srbiji i da je vrijeme da odem. Slovenija je bila najmanje inozemstvo, a računala sam da ću moći raditi. Krenula sam učiti slovenski, kad tek počnete svi vas pohvale na prve tri riječi koje izgovorite na slovenskom, ali ako nakon nekoliko mjeseci niste dobri poprijeko vas gledaju, rekla je, dodajući da je uz jezik učila i o slovenskim simbolima poput oslikanih košnica ili kranjskih kobasa.

- Opremljena svim tim silnim znanjem krenem tražiti posao, i dobila sam ga na Pop TV-u, novoj komercijalnoj televiziji. Krenula sam se obratiti ekipi, i ni jedna slovenska riječ nikako da izađe kroz usta, da bi mi režiser rekao 'reci na hrvatskom, svi te razumiju'. Drugi posao je bio rad s djecom koji žele glumiti, i oni me ništa nisu razumjeli dok nismo prešli na engleski. Treći posao bio je na pripremi predstave s članovima gradskog udruženja gluhih, a ja i dalje nisam dobro znala slovenski. Za nevolju tumač za znakovni jezik nije se pojavio, i shvatila sam da moram nešto napraviti, i konačno progovorim, pa se sada hvalim da su me slovenski učili gluhi, ispričala je.

Sada je puno opreznija, lekturu prepušta lektorima kojima doista vjeruje, ali i dalje nije svladala slovensko naglašavanje na kraju riječi, "zvučim kao da pjevam".

- Zaključila sam da treba žrtvovati nešto asimilacije zbog čuvanja karaktera, pa zato i dalje loše govorim slovenski, završila je.

Boštjan Narat se pak prisjetio jedne tribine o ženskim filmskim autoricama, od kojih je jedna donijela mali papir na kojem su bili filmovi koje su režirale žene, i golemi popis radova muških im kolega.

- Kad sam čuo našu temu, sjetio sam se te scene, jer sam shvatio da je moj život beskrajna lista situacija u kojima me svi gledaju, a ja se osjećam kao budala. Kao dječak sam na skijanju pao sa sidra, i krenuo se kotrljati uzbrdo, drugi su me izbjegavali, neke sam oborio, svi su me gledali i ne znam je li gori bio bol ili sram. Dobar sam u nogometu, stiže mi odličan centaršut, ali mi lopta stalno prolazi kroz noge, svi me gledaju a ja se osjećam kao budala. Ili na moru osamdesetih, na plaži kod Poreča, moram na WC i odlučim otplivati i 'obaviti' što sam morao, siguran da me nitko ne vidi, a onda netko povikne 'pazi, drek', siguran sam da svi znaju da sam to ja napravio i osjećao sam se kao budala, ispričao je.

No, prava priča počela je prije 16 godina, na Naratov 30. rođendan. Slavio ga je tako što je sjeo u kafić i svima koji su mu čestitali rekao da dođu na piše, nakon kojeg su otišli u popularni Orto Bar. Par dana kasnije opet je tamo izašao, a jedan od prijatelja rekao mu je "vidimo se u utorak na koncertu".

 - Bio sam zbunjen jer nisam imao pojma da Katalena ima neki koncert. Svi se zbunjeno pogledavaju, nešto čudno je u zraku, ali na koncu odemo. Koji dan kasnije zvao me redatelj Metod Pevec, i kaže da dolazi neki njemački producent koji bi rado čuo Katalenu. Pitam ga gdje ćemo se sresti, i on kaže da Nijemac zna samo za Orto bar. Došao sam tamo, i Pevec mi kaže da je producent otišao na kat gdje su inače koncerti, ali toga dana ih nije bilo. Idem po mraku, otvorim vrata i tamo me dočeka buka, baloni, reflektori. Priredili su mi iznenađenje samo zato što sam jednom rekao da bih želio otići na koncert vlastitog benda kao gledatelj. Sjetio sam se kako sam kao budala slušao s nerazumijevanjem što mi govore o tom koncertu, i shvatio: da nisam bio budala u tjednu prije toga, iznenađenje bi propalo. Zato je dobro ponekad biti budala, završio je svoju priču Boštjan Narat.

hr Sat Oct 01 2022 19:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638a57e85d796569298b4597/80
Foto: Mario Alajbeg

Obrtno tehnička škola kao regionalni centar kompetentnosti - katalizator povezivanja učenika i poslodavca

Ovo je drugi po redu strukovni sajam unutar projekta “Uspostava regionalnog centra kompetentnosti za elektrotehniku i računalstvo Splitsko-dalmatinske županije”.

U petak, 02. prosinca u Obrtno tehničkoj školi održao se Strukovni sajam koji je okupio učenike, razrednike, mentore, poslodavce kao i predstavnike Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore te Splitsko-dalmatinske županije. Ovo je drugi po redu strukovni sajam unutar projekta “Uspostava regionalnog centra kompetentnosti za elektrotehniku i računalstvo Splitsko-dalmatinske županije”.

Strukovni sajam otvorio je ravnatelj Obrtno tehničke škole gospodin Milivoj Kalebić. Ravnatelj Kalebić pozdravio je sve prisutne te im poručio: “Iznimno mi je drago da ste danas s nama ovdje kako bismo vam predstavili sve ono što radimo. Ovo je mjesto na kojem će brojni učenici završiti školu, sutra se zaposliti i hraniti svoje obitelji. Pogledajte ostvarenja naših učenika kao i mogućnosti koje vam nude elektro zanimanja. S nama su danas naši dragi partneri, vrhunski stručnjaci iz uspješnih tvrtki koji će vas, nadamo se, potaknuti da se odlučite za karijeru u ovom sektoru.”


Učenicima su se tako predstavili Danijela Budić Čaljkušić i Nikola Bilić Antičević iz tvrtke S+B Systemtechnik koja posluje na svjetskom tržištu u više sektora. Njihove glavne djelatnosti su CNC obrada, razvoj i proizvodnja te montaža na područjima strojne obrade, elektronike, elektrotehnike, pneumatike, hidraulike, mehanike, mehatronike, strojarstva i senzorike. 

Mario Ljubić i Ivan Meter (Motorbox) ulaganjem u svoje znanje stekli su brojne kompetencije u domeni novih tehnologija i električnih vozila te su učenicima predstavili svijet elektro mobilnosti. 

U sklopu Strukovnog sajma održan je i okrugli stol “Zapošljivost u elektro zanimanjima” na kojem su sudjelovali Elizabeta Bego iz Hrvatske obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije, Sanja Baković iz Hrvatske gospodarske komore Splitsko-dalmatinske županije, Petar Škovrlj ispred Splitsko-dalmatinske županije, predstavnici škole te vlasnici obrta i tvrtki iz sektora. Zaključak okruglog stola bio je kako je pozitivno ozračje oko obrtničkih i proizvodnih zanimanja koja postaju poželjno zaposlenje. Cilj ovakvih kontruktivnih rasprava je povezivanje učenika za specijalizaciju i rad u tvrtkama, te zatvaranje kruga od škole do budućeg zaposlenja. 


Obrtno tehnička škola Split imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti za elektrotehniku i računalstvo Splitsko dalmatinske županije, jedinim na širem području Dalmacije. Projekt “Uspostava regionalnog centra kompetentnosti za elektrotehniku i računalstvo Splitsko dalmatinske županije” je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. 

O projektu:

Regionalni centar kompetentnosti izgrađuje se kao mjesto izvrsnosti strukovnog

obrazovanja u području elektrotehnike i računalstva za Splitsko-dalmatinsku županiju te poveznica između gospodarstvenih subjekata i obrazovnih ustanova radi uspostave suradnje i prilagodbe strukovnog obrazovanja sa zahtjevima tržišta rada i najnovijih tehnologija te modernih metoda rada.

U sklopu aktivnosti RCK razvijati će se postojeći redovni programi u sektoru elektrotehnike i

računalstva kroz suradnju sa ostalim strukovnim srednjim školama, visokim učilištima i poslodavcima i obrtnicima iz navedenog sektora, uz podizanje kompetencija učenika za poduzetništvo i razvijanje vještina za uključivanje u tržište rada, potpomognuti uključivanjem gospodarstvenika u obrazovanje kako bi učenici stekli što aktualnije obrazovanje. U sklopu projekta dobivena je suglasnost Ministarstva obrazovanja i znanosti za izradu Standarda zanimanja, Standarda kvalifikacija i kurikuluma za zanimanje „Tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom“ te je prijavljena i izrada Standarda zanimanja, Standarda kvalifikacija i kurikuluma za pomoćno zanimanje u području računalstva („računalni operater“).

 Osim toga u RCK se razvija i modernizira obrazovanje odraslih te uspostavlja podrška svim bivšim učenicima Obrtno tehničke škole koji su postali obrtnici u cilju stalnog napredovanja u struci i stjecanja novih znanja i korištenja modernih alata u struci.

Razvojem i usvajanjem novih znanja i tehnologija RCK će, uz podršku partnera, nuditi podršku svim obrtnicima i poslodavcima u sektoru elektrotehnike i računalstva za razvoj njihovih djelatnosti i metoda rada kao i za edukaciju i usavršavanje njihovih djelatnika. Djelokrug aktivnosti RCK je najviše u Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, preko svojih partnera, odgojno obrazovnih ustanova s tog područja i gospodarskih subjekata tih županija. U suradnji sa gospodarskim subjektima navedenih županija ali i kroz suradnju sa gospodarskim i obrazovnim subjektima iz europske unije, uključiti će se u promociju novih i ekološki prihvatljivih tehnologija, promociju modernih alata i uređaja kao i metoda rada.

Trajanje projekta je 48 mjeseci, točnije do 29. prosinca 2023. godine.

Ukupna vrijednost prijekta je 49.978.113,43 HRK, a od toga je sufinancirano sredstvima Europske unije 49.978.113,43 HRK.hr Fri Dec 02 2022 20:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6389dd525d796580278b4594/80
Foto: Boris Britvić

PodKaST Split - Gostovanje Bradate aukcije 2022

Voditelj Ivan Baranović, ugostio je Marka Sučića, suosnivača Bradate aukcije, i Marka Galića, njegova gosta i suradnika

U posljednjoj emisiji splitskoga PodKaSTa, emitiranoj jučer, 02.12., voditelj Ivan Baranović, ugostio je Marka Sučića, suosnivača Bradate aukcije, i Marka Galića, njegova gosta i suradnika.

Tijekom jednosatnog, zanimljivog i podacima vrlo bogatog razgovora gledatelji su imali priliku ćuti gotovo sve o dosadašnjem uspješnom djelovanju Bradate aukcije, njezinim počecima, o suosnivačima, kao i o pojedincima i udrugama koje su joj se tijekom njezinog već petogodišnjeg djelovanja pridružile u realizaciji hvalevrijednog cilja - podizanja svijesti o raku testisa i drugim oblicima malignih oboljenja kod muškaraca.

U emisiji se dalo čuti i nekoliko po život važnih savjeta u vezi s prevencijom raka testisa, kao i vrlo informativnih podataka o tome koja je dobna skupina muškaraca najizloženija riziku obolijevanja od te zloćudne bolesti. Gosti su - budući da naglaska na nužnost preveniranja nikada dosta - tijekom emisije više puta ponovili da su preventivni pregledi testisa nužni i bezbolni - jer, kako kažu, brada će narasti, ali muda neće.

Ako želite čuti kakve veze ima Rotari klub plus iz Splita s Bradatom aukcijom, a kakve Alkari i bajkeri, koliko je Bradata aukcija do sada prikupila novčanih donacija, čija je brada bila najskuplja i, naravno, gdje će se ove subote održati i kakav vam program spremaju ovi sjajni ljudi, pridružite nam se na PodKaSTovom kanalu i uživajte klikom na poveznicu youtu.be/fDRR_N2EXko.


hr Fri Dec 02 2022 12:11:33 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6389c0f55d79657e278b457c/80

Ovoga vikenda prvo izdanje Split klarinet festivala

U dva koncerta publika će se upoznati sa skladateljima i klarinetistima koji u gradu djeluju (ili su djelovali)

Umjetnička akademija u Splitu predstavlja prvo izdanje Split klarinet festivala. Svako veliko putovanje kreće od kuće, pa tako i ovo. U suradnji sa HNK Split, a pod pokroviteljstvom grada Splita prvo izdanje bit će pravi splitski capsule edition.  U dva koncerta publika će se upoznati sa skladateljima i klarinetistima koji u gradu djeluju (ili su djelovali).

Prva večer, Večer splitskih skladatelja, posvećena je skladatelju Petru Bergamu koji nas je napustio ove godine, baš kao i profesor Stefanović kojem je skladba posvećena i koji ju je praizveo. Osim njegovog djela na programu su djela Ivana Božićevića, Šimuna Čarlija-Botice, Denija Pjanića, Ante Grgina, a posebno nas vesele dvije praizvedbe: djela Gordana Tudora i Vlade Sunka. 

Drugu večer, Večer komorne glazbe, imat ćete priliku čuti odabrana djela iz klarinetskog repertoara od Brahmsa, Brucha, Mendelssohna do Mellitsa. 

Kompozicije na klarinetu izvode Željko Milić, Ivana Bandalo Benzon, Igor Ivanović, Lorena Dokša i Mislav Norac uz Jadranku Garin, Vesnu Podrug Kossjanenko i Ivana Violića na klaviru, Doru Mitrović na violi i Maju Tomašević na flauti.

Već na sljedećem izdanju čekaju vas poslastice sa suvremene scene, klasični biseri, renomirani gosti, i neki 'brand new' izvođači i skladatelji. 


hr Fri Dec 02 2022 10:10:31 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6389a3725d7965b4248b45dc/80

Bradata aukcija u subotu od podne

U PlanB na Gripama 3.12. za Županijsku ligu protiv raka Split

Svijet ima Movember, a Split Bradatu! Opet će biti pune šake brade vrsnim meštrima iz splitskih brijačnica kojima se ove godine pridružuju i brojni kolege iz cijele države i regije na jedinstvenoj humanitarnoj akciji „Bradata aukcija“, u subotu, 3.12. u Backbaru Plana B.

Zbog velikog broja kandidata brice će početi s radom nešto ranije, od 10 sati, a prvi na redu za brijanje bit će mladići iz Elektrotehničke škole Split. Prije podne krenut će i okupljanje motorista i njihov karusel, a na samom događaju koji će potrajati do večernjih sati, organiziran je i tematski glazbeni program. 

Ove su godine brojna događanja prethodila glavnom eventu jer se iz godine u godinu sve veći broj entuzijasta pridružuje aukciji. Splicka scena osmislila je poseban program „Mudrolije o mudima“ s kojim su nastupali u Domu mladih i prošli tjedan pred skoro tisuću studenata u restoranu Kampus. Potom, besplatno je pregledano više od 100 muškaraca u Splitu i Šibeniku, a ovog vikenda održava se i humanitarni teniski turnir parova („Roditelj i dijete“), prihod od kojeg će naravno ići Županijskoj ligi.

Tap B proizveo je prvo pivo u svijetu koje je odležalo u bačvi od dingača, a pri kuhanju koristila i „Nadalina“ čokolada iz Dominikanske Republike. „Mrka“ mu je ime, diči se sa 7,5% alkohola i fantastičnim okusom, a sav prihod koji se od prodaje ove limitirane serije sakupi na Bradatoj, ide, naravno, Županijskoj ligi. Treba spomenuti i „Meštra“ kojeg dobro poznaje svaki bradonja koji drži do svoje brade jer je proizvođač pustio u prodaju limitiranu seriju posebno brendiranih vrhunskih ulja za njegu brade i brka. „Sličice pričaju“ su priča o predanom humanitarnom radu Luke Kanaeta zahtjeva zaseban tekst pa ćemo ga ovdje samo spomenuti, a tu je i Krešo Bengalka koji je bit akcije sažeo u spotu. 

Dakle, u subotu pravac Plan B, a ako ne stignete ili vam se ne nose novci po džepovima (osim onih za majicu, ulje il' Tap B pivu), Bradatu aukciju možete podržati donacijom za brijanje nekog od kandidata uplatom na račun Županijske lige protiv raka Split: IBAN HR7024070001500328251 s napomenom 'Za Bradatu 2022. – ime i prezime kandidata’.

Bradatu aukciju organizira Županijska liga protiv raka Split uz podršku partnera: Ka'brada, PlanB, Rotary klub Split Plus, PromoPlan i Kazinoti & Komenda.

BRADATI GLAZBENI PROGRAM 3.12.

10:00 - 12:00 DJ Matthew Bee / Jazzy Morning Shaving Music
12:00 - 14:00 DJ Music Selector / Midday Moustache Rock

14:00 - 15:30 Little Sister / Live
16:00 – 17:30 Matthew Bee & The Ministry of Swing 
17:00 - 21:00 DJ Toni Tox and DJ Anna Blitz / After Shave Hits

U NEDJELJU, 4.12. na istom mjestu 

19:00 TJ CICO (nakon dodjele nagrada pobjednicima humanitarnog teniskog turnira)


hr Fri Dec 02 2022 08:04:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .