Arsen Bauk u Imotskom podnio kaznenu prijavu: ‘Ovo jučer je prešlo granicu tradicije!’

Arsen Bauk nešto prije 11 sati u Imotskom je učinio obećano. Podnio je kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala, udruge ‘Bakove svečanosti’ koja je jučer, na glavnom trgu, spalila gay par koji su u rukama držali Nenada Stazića u liku malog djeteta.

Performans u najluđe doba u godini izazvao je i brojne reakcije, spaljivanje je komentirao i predsjednik Zoran Milanović, a Bauk je u imotskoj Policijskoj postaji podnio kaznenu prijavu po članku 325. u kojem stoji kako će se, među ostalim, ‘zbog pozivanje na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihovog spolnog opredjeljenja kazniti kaznom do tri godine zatvora‘.

Bauk je, nakon podnesene prijave, sa svojim suradnicima otišao u sami imotski centar na neformalno druženje, a izbjegao je i blizak susret s predsjednikom KUD-a, Milivojem Đukom koji je sjedio na nekoliko metara od SDP-ova zastupnika.

– Karnevalske priredbe su u tradiciji uvijek bile za ismijavanje vlastodržaca, a ne manjine tako da stvar primjerernosti ili neprimjerenosti pojedinih spaljivanja je stvar ukusa, ali ovo jučer je prešlo granicu tradicije i ušlo u nešto što se zove u obračun s manjinskim skupinama, rekao nam je Bauk.

– Naše institucije trebaju ocijeniti radi li se o govoru mržnje. Ja mislim da je u pitanju govor mržnje koji je kažnjiv po našem Zakonu. Nadam se da ćemo utvrditi što je tradicija, zaključio je SDP-ov zastupnik rodom s Brača.

Kaznenu prijavu će, po svemu sudeći, protiv imotskih organizatora podnijeti i udruga ‘Dugine obitelji’. Reagirali su i brojni drugi političari te visoki dužnosnici. Poruke osude tako su poslali HSS-ov Krešo Beljak, predsjednik Demokrata Mirando Mrsić, pučka pravobraniteljica Lora Vidović, ministar Darko Horvat te ministrica Blaženka Divjak.

POSLJEDNJE DODANO: