Article

//www.dalmacijanews.hr/files/637cb3315d79650b008b45f7/80

"Mudrolije o mudima" ovog četvrtka u restoranu Kampus

Drugi humanitarni stand-up u četvrtak, 24.11. u restoran Kampus. Studentima ulaz besplatan! 
Nakon proteklog mudrovanja o mudima u Domu mladih, događaja kojeg organizira ekipa Bradate aukcije i Splicka Scena, ovog četvrtka slijedi drugo izdanje humanitarnog stand-upa u restoranu Kampus, s početkom u 21:00 h. 

- Humanitarni stand-up je pun pogodak i veliko hvala Splickoj sceni što su osmislili ovu večer uz naš skromni doprinos jer tijekom prvog se publika itekako zabavila uz nove baze ali i shvatili su sve što su trebali o nužnosti pregleda testisa. Mladi od 18 do 25 godina jedna su od najrizičnijih skupina i zato je važno da ih privučemo, da poslušaju, zabave se ali i educiraju kroz jedan ovakav, inovativan format.“ – poručili su organizatori Bradate aukcije. Ulaz studentima je besplatan, ističu, a i ostali su pozvani: „Svi su dobrodošli, uz prethodnu donaciju Bradatoj, koliko tko može – navode. 

Tijekom „Mudrolija o mudima“ Tomislavu Primoracu, Josipu Škilji, Ivici Lazaneu i Anti Travizi pridružit će se i posebni gosti. Cilj Bradate aukcije je osvijestiti širu javnost o različitim oblicima malignih oboljenja kod muškaraca i vjerojatno ni ne postoji ništa bolje od humora da se to i napravi. Splicka Scena, naravno, donirala je Bradatoj svoj angažman te se sav prikupljeni prihod od donacija uplaćuje Županijskoj ligi protiv raka Split. 

Uoči šeste Bradate aukcije, humanitarne akcije koja za cilj ima širenje svijesti o karcinomu testisa, osim humanitarnog stand-upa „Mudrolije o mudima“ održava se čitav niz aktivnosti. Besplatni pregledi organizirani su u Šibeniku i Splitu i to ovog petka u Splitu, sljedeći četvrtak u Šibeniku te u petak i subotu, 2. i 3. prosinca ponovno u Splitu, u privatnim poliklinikama koje su besplatno ustupile prostor, a preglede obavljaju vrsni liječnici, prijatelji Bradate, bez dodatne naknade. Prošle su godine besplatni pregledi održani tijekom jednog jutra i među 30tak pregledanih muškaraca, otkriven je jedan karcinom. Srećom i zahvaljujući ovoj inicijativi – na vrijeme!

Bradata se nakon prošlogodišnjeg izdanja smjestila među najuspješnije individualno organizirane humanitarne akcije u Hrvatskoj, s prihodom od brada i brkova koji je premašio 260.000 kuna. Obzirom na broj prijavljenih kandidata za brijanje do sada, nema sumnje da će i ove godine iznos donacija biti popriličan no ono što je još vrijednije su poruke i edukacija koju provode. 

I naravno, pozvani su svi da stave svoju bradu ili brk na aukciju putem društvenih mreža te pozovu prijatelje i pratitelje da se uključe s donacijama za njihovo brijanje. Na dan šeste Bradate aukcije, u subotu 3.12., u splitskom Planu B na Gripama obrijat će ih 'meštri o' brade' iz Splita i regije. Sve to ima itekako smisla jer kako kaže i slogan ove netipične humanitarne akcije: brada će narast, al muda neće!

Oni koji ne stignu ili ih još nema na društvenim mrežama, mogu iznos za donaciju uplatiti direktno na IBAN Županijske lige protiv raka Split: HR7024070001500328251 uz napomenu 'Za Bradatu aukciju 2022. – ime kandidata'.


hr Tue Nov 22 2022 12:32:18 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638370995d7965bc148b457a/80
Foto: Ivana Ivanović

Upaljena prva adventska svijeća Gastroadventa: Trpeza puna delicija od namirnica koje su koristili naši preci

Gastroadvent u Splitu desetljećima promovira mediteransku prehranu i uz podršku novinara dijele svoja znanja i vještine
Danas u 12:30 sati upaljena je i advenska svijeća Gastroadventa, a upalili su je novinarsi splitskih portala u društvu sa županom Blaženkom Bobanom i direktoricom Turističke zajednice grada Splita Alijanom Vukšić.

Gastroadvent u Splitu desetljećima promovira mediteransku prehranu i uz podršku novinara dijele svoja znanja i vještine. Zahvaljujući arheolozima, koji modernim tehnologijama otkrivaju stoljećima skrivana nalazišta prepuna tragova, osmislili su ovogodišnji program manifestacije. Tragovi koji ukazuju na prehranu naših predaka ove godine u centar stavljaju namirnice kao što su leća, proso, ječam, prapšenica.

- Ove godine smo posvećeni nečemu što baš i nije jestivo, a to je bor. Bor daje paklina, a ona je imala veliku ulogu u gastronomiji. Koristila se za zatvaranje amfpora, zatim za oblaganje vanjskih dijelova posuda za čuvanje hrane koje su bile od drveta. 

Paklina ima antibakterijsko, antigljivično i antivirusno djelovanje i na taj način se hrana bolje mogla očuvati, a takav način čuvanja i nebacanja hrane treba biti dobar primjer i danas. Osim pakline, korištena je mastika, a baš s mastikom je nisko raslinje na Hvaru i Paklinskim otocima bogato. - kazala je autorica Gastroadventa Olja Martinić.

Gastroadventski bogati stol prepun prehrambenih delicija, zajedno sa svojim kolegama, osmislila je i pripremila chef Deni Bobek, a neke od njih su uštipci od leća, ječma, bijelog graha i zobi, razne paštete, variva, brudet, salate...

- Danas ovdje predstavljamo jela naših starih koja su malo modernizirana, a ima i onih jela koja su autentična. Cilj je prezentirati žitarice i grahorice u našoj prehrani, a od njih se može raditi svašta, od kruga do okruglica od leće sa špagetama. - kazala je Bobek. 

Važno je napomenuti kako su učenici prvog i drugog razreda Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita, smjer arhitektonski tehničari, prema ideji Šime Kovačević a pod vodstvom profesorice Magde Maver, izradili vijenac od borovine s dijelovima pakline. 

hr Sun Nov 27 2022 15:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63827c085d7965780c8b4673/80
Foto: Pixabay

Prva nedjelja Došašća: Na adventskom vijencu pali se prva svijeća

Adventski vijenac sa četiri svijeće simbolizira četiri nedjelje Došašća
Došašće ili advent je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića. Došašće počinje četiri nedjelje prije Božića. Najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca na Badnjak. U došašću su svakog jutra, zornice puku omiljene rane mise, koje imaju pokornički značaj, jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu. Predstavljaju stoga neki oblik četverotjednog trajnog odricanja od sna.

Ove nedjelju palimo prvu svijeću na svom adventskom vijencu. Postavlja se na stol u vrijeme došašća kao simbol iščekivanja Božića.  Adventski vijenac sa četiri svijeće simbolizira četiri nedjelje Došašća, a u naše je krajeve došao pod utjecajem europske civilizacije i protestantizma. Kršćani su preuzeli ovu tradiciju, pa su se adventskim vijencem poslužili u duhovnoj pripremi za Božić, u očekivanju Krista, Svjetla svijeta koji će rastjerati tamu grijeha.

Prve nedjelje se pali prva svijeća i tako redom da do Božića gore sve četiri.

Vijenac se plete od zimzelenih grančica, ali tako da nema početka ni kraja što označuje vječnost. Bor i božikovina u vijencu simboliziraju besmrtnost, lovor označava pobjedu nad grijehom i patnjom, a cedar snagu i izlječenje od svih bolesti. Lišće božikovine podsjeća na vijenac od trnja, sukladno engleskom vjerovanju da je Kristov vijenac od trnja bio načinjen upravo od bodljikavog lišća ove zimzelene biljke. Često je u njemu i grančica ružmarina jer ova je biljka prema legendi čuvala Djevicu Mariju na njenom putu u Egipat. Ponekad se adventski krug tumači kao krug zemaljski s četiri strane svijeta.

Svijeće nade, mira, radosti i ljubavi

Četiri svijeće na vijencu znak su četiri adventska tjedna i najčešće su tri ljubičaste i jedna ružičaste boje. U prvu nedjelju Adventa, razdoblja koje prethodi Božiću, pali se prva, ljubičasta svijeća - svijeća nade i iščekivanja ili postilica. Druge nedjelje Adventa pali se također ljubičasta svijeća - svijeća mira ili pomirilica, s porukom pomirenja s svima. Treće se nedjelje pali ružičasta svijeća – svijeća radosti i veselja. Četvrta se pali ljubičasta svijeća – svijeća ljubavi, dok je negdje običaj na adventski vijenac staviti i petu bijelu svijeću – Kristovu svijeću.

Prema drugom vjerovanju četiri svijeće u vijencu označuju četiri godišnja doba, odnosno četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti:  stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak. 
hr Sun Nov 27 2022 07:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638280965d7965c2118b458e/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Dražen Zečić zagrijao publiku na Prokurativama!

U fotogaleriji donosimo djelić atmosfere, pogledajte!
Kralj zabavne glazbe, Dražen Zečić, nakon odličnog koncerta na Žnjanu ovog ljeta, ponovno je stigao u Splitu, i to na Prokurative u sklopu "Advent Prokurative". 

"Pokidat cu lance sve", "Niko nema dva života" "Boem u duši" su samo neki od hitova koje večeras odzvanjaju Splitom, a zajedno s njim pjeva tisuću fanova. 

U fotogaleriji donosimo djelić atmosfere, pogledajte!
hr Sat Nov 26 2022 22:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638258545d7965780c8b464f/80
Foto: Ivana Ivanović

Započela je splitska božićna čarolija, donosimo fotografije!

Kako Split danas izgleda zabilježila je naša fotoreporterka, a fotografije pogledajte u nastavku
Splitski advent službeno je započeo i već na početku je privukao mnoštvo ljudi. 

Mjesecima se radilo na tome da se Splićanima i posjetiteljima omogući bogat program tako da sve njih očekuje niz glazbenih, gastronomskih i zabavnih sadržaja. 

Jedna od atrakcija je zasigurno klizalište na Prokurativama koje je danas otvorilo svoja vrata te su mnogi još u popodnevnim satima pohitili isprobati svoje sposobnosti na ledu. 

Kako Split danas izgleda zabilježila je naša fotoreporterka, a fotografije pogledajte u galeriji. 


hr Sat Nov 26 2022 19:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .