Article

//www.dalmacijanews.hr/files/605b5f1e6f52df91128b456f/80
Foto: N1

Nikad napetiji izbori: Koga biraju Splićanke i Splićani?

Borba za drugi krug mogla bi biti neizvjesna...

Na lokalnim izborima Split bira osobnosti za koje vjeruje da mogu pokrenuti grad - ukazuje istraživanje koje je za N1 provela agencija MASMI na reprezentativnom uzorku 600 glasača Splita koji će sigurno ili vjerojatno izaći na lokalne izbore.

Prednost u utrci za drugi krug imaju Vice Mihanović (HDZ) sa 17,5% i Željko Kerum (HGS) sa 16,6%. U malom su zaostatku Ivica Puljak (13%) i Branka Ramljak (12%). Zaostaju SDP-ov Ante Franić (9,2%), MOST-ov Ivica Grković (8,6%) i kandidat Pametno za Split i Dalmaciju, Možemo i Nova ljevice Jakov Prkić (7,4%). Sličan je raspored i među neodlučnim glasačima kojih je 8,2%

Kandidatura Branke Ramljak značajno je potresla uobičajenu lokalnu scenu; osim Željku Kerumu oduzima svima pomalo. Jakov Prkić nastavlja raslojavati SDP-ovo tijelo, Ivica Grković potvrđuje poziciju MOST-a. Domovinski pokret istaknuo je kandidatkinju za vrijeme provođenja ankete, a do izbora bi mogla zakomplicirati poziciju Željka Keruma i Branke Ramljak (koji su privukli najveći postotak glasača Domovinskog pokreta).

Borba za drugi krug mogla bi biti neizvjesna

Borba za drugi krug dodatno će se zaoštriti, jer Branka Ramljak i Ivica Puljak, ako ga izbore, imaju realnu priliku pobijediti oba vodeća kandidata.

U drugom krugu Vice Mihanović pobjeđuje Željka Keruma s 34,5% naprema 27,2%. No, kandidat HDZ-a gubi od Branke Ramljak (39,7% naprema 28,4%) i Ivice Puljka (42,4% naprema 32,9%). Ivica Puljak favorit je i u srazu sa Željkom Kerumom (45,8% naprema 28,8%).

Vice Mihanović poziciju zahvaljuje lojalnim biračima stranke (89,6% njegovih glasača su iz HDZ-a). Vodstvo među neodlučnima morat će ostvariti u izravnom srazu sa Željkom Kerumom i Brankom Ramljak. Problem mu stvara vrlo mali broj simpatizera ostalih stranaka pa mora računati na disciplinu i izlaznost birača HDZ-a. U nastupu je konkretan (8,9%), dobro prezentira probleme grada (11,8%), no i dalje mora istaknuti program i osobnost – najviše ga se bira zbog članstva u stranci (39,4%) i općenitog dojma (14,8%).

Zašto glasači biraju Željka Keruma?

Željko Kerum trenutni postotak (16,6%) zahvaljuje snažnoj bazi lokalnih simpatizera (10 – 15%), koja će sigurno glasati za njega (77%) i glasačima Domovinskog pokreta koji u trenutku anketiranja nisu imali kandidata vlastite stranke. Željko Kerum može računati na 1 – 2% neodlučnih. Njegovi glasači smatraju da je bio najbolji gradonačelnik (15,5%), koji se dokazao gradskim projektima i poduzetničkim uspjesima (29,3%). Iskrenost u nastupu (15,5%) i dojam čovjeka iz naroda (12,1%) razlikuju ga od političkih elita.

Ivica Puljak, intelektualac (19%) s drugačijom vizijom upravljanja i razvoja grada (13,3%) prihvatljiv je glasačima i centra i ljevice, što mu značajno podiže priliku u drugom krugu protiv svih kandidata desnog spektra (može očekivati njihovu izlaznost). U glasačko tijelo snažno mu ulazi Jakov Prkić pa će morati istaknuti jasne politike i projekte kojima može privući mlađe glasače.

Branka Ramljak je stručna i dokazana u djelovanju (12,5%), spremna pokrenuti Split (8,3%). Ima snažnu podršku žena koje smatraju da dosadašnji muški gradonačelnici nisu učinili ništa (25,5%), a članstvo u NO Hajduka adut je a 2,6%. Branka Ramljak oduzima svim strankama (glasači koje motiviraju konkretni projekti, a manje svjetonazor), što podiže optimizam ako uspije dohvatiti drugi krug. Kandidatkinja Domovinskog pokreta, koja nije obuhvaćena anketom zbog naknadne kandidature, mogla bi joj oduzeti znatan dio glasača. Također, snažna terenska aktivnost HDZ-a može uzdrmati četvrtinu njenih glasača koji inače glasaju za tu stranku.

SDP-ovog Antu Franića uglavnom biraju glasači stranke (84,3% su članovi SDP-a). Za veći iskorak mora se povezati s glasačima (12,5% smatra da je srdačan) i definirati jasne projekte kojima se obraća širem krugu glasača (opisuju ga općenito: najbolji kandidat, lijevog svjetonazora). U prilog mu ne ide odljev mlađih članova kandidatu i listi Možemo, a općenito i nedostatak jasnog identiteta SDP-a.

Kako građani vide ostavštinu Andre Krstulovića?

Bivši gradonačelnik grad ostavlja u lošem (39,4%) i izrazito lošem stanju (31,3%). To je najnegativniji rezultat od četiri istražena grada (Zagreb, Rijeka, Osijek). Najnezadovoljniji su glasači Možemo (90,7%), MOST-a (79,6%), SDP-a (75,0%) i Željka Keruma (74,5%).

Novi gradonačelnik morat će po mišljenju glasača prvo rješavati odlagalište otpada (32,8%) i promet (24,7%). Ova dva problema prioriteti su za glasače svih kandidata. Glasače Možemo i MOST-a u nešto većoj mjeri od ostalih zanima rješavanje podstanarstva i POS stanova, Željka Keruma pitanje razvoja Istočne obale i upravljanja Hajdukom. Glasačko tijelo Željka Keruma i Siniše Vuce najzabrinutije je zbog nedostatka domova za umirovljenike, vrtića i bolnica.

Utrka za Gradsko vijeće iznimno je neizvjesna. Vodi HDZ s 21,0%, a slijede SDP (12,9%), HGS (12,3%), Centar i Most s 10,8%. Prag prelaze Pametno za Split i Dalmaciju, Možemo i Nova ljevica (8,7%), Domovinski pokret (7,2%) i Nezavisna lista Tomislava Mamića i Branke Ramljak i (6,9%).

Najveće bitke na desnici su između HGS-a, Domovinskog pokreta i MOST-a, a na ljevica i centar međusobno si uzimaju glasove. HDZ je stabilan, ali s najmanjim potencijalom privlačenja glasača ostalih stranaka.

Napomena

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku 600 punoljetnih građana grada Splita, koji će sigurno ili vjerojatno glasati na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika i Gradsko vijeće. Anketiranje je provedeno od 17. – 21. ožujka, a mogućnost pogreške je +/- 3,99%.


hr Wed Mar 24 2021 16:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/607d20286f52dfcc398b458a/80
Foto: Screenshot HRT

Epidemiolog Kolarić: 'Pozivamo ljude na cijepljenje, a nemamo cjepiva'

Razgovor se prvo poveo o poziciji Vilija Beroša zbog afere Cijepise, ali i izostanka reforme zdravstva.

HRT-ovoj emisiji U mreži prvog situaciju u zdravstvu komentiraju komentiraju državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić, epidemiolog Branko Kolarić i Leonardo Bressan, predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine iz Primorsko-goranske županije.

Razgovor se prvo poveo o poziciji Vilija Beroša zbog afere Cijepise, ali i izostanka reforme zdravstva.

- Pozicija ministra zdravsva je najnesigurnija pozicija ne samo u Hrvatskoj, nego i šire u Europi, ali mi se ne bavimo time u ministarstvu nego se fokusiramo na svoj posao - rekao je Bašić.

Kolarić: Ovo da se s reformama čeka na stolu, to je nedopustivo

- O reformi govorimo već dugo, ali nitko ju nije vidio ni čuo. Sanacije nisu način na koji se može sanirati zdravstveni sustav. Svakako najveći zalogaj je poslovanje bolnica, imamo i problem ljudskih resursa, zdravstvenih djelatnika o kojima ne brinemo, nije se napravila ni informatizacija i digitalizacija. Ovo da se s reformom čeka na stolu, to je nedopustivo, da je reforma kod premijera na stolu, postavlja se pitanje što radi ministar - rekao je Kolarić.

Berošev državni tajnik: S reformama se ne čeka

- S reformama se ne čeka, a to da nitko nije vidio reforme, ne znam kako komentirati. Ali te reforme su nešto što čeka od nastanka RH i moramo biti svjesni da je zdravstveni sustav jedan od malog broja sustava koji je zapeo od socijalizma, a mi živimo u kapitalizmu. Naš zdravstveni sustav počiva na entuzijazmu djelatnika, pružamo jako dobru uslugu obzirom na uvjete koje imamo - rekao je Bašić. 

- Reforme nisu ono što je napisano, nego ih treba provesti, a za to treba jaka politička volja - rekao je Kolarić.

- Mi testiramo više od ikog u Hrvatskoj i logično je da ćemo uhvatiti najviše zaraženih, ali imamo najmanje hospitaliziranih u odnosu na broj zaraženih, to je rezultat vrhunske primarne zdravstvene skrbi. U PGŽ imamo najmanju stopu smrtnosti među zaprimljenima od covida u bolnicama, nekako se iskrististalizirao neki riječki model uspješnosti kontrole štete. Postoji samo jedan razlog zašto to funkcionira bolje kod nas nego drugdje, pogotovo nego u Zagrebu, a to je zato što se sluša struku, prvenstveno savjete obiteljske medicine. Slušamo jedni druge i ne gledamo se preko nišana, i zato imamo rezultate - rekao je Bressan.

"Pozivamo ljude na cijepljenje, a nemamo cjepiva"

- Mi pozivamo ljude na cijepljenje, a nemamo cjepiva. Onda nam se dogodi platforma na koju se trebate prijaviti ako imate 65+ godina i kronične bolesti, pa se zove mlađe. Ako pogledamo kako je izgledao sprovod princa Philipa, a kod nas imamo 2000 ljudi na sprovodima, onda to stvara konfuziju. Imamo 6.3 milijardi kuna duga prema veledrogerijama, dakle situacija je zabrinjavajuća i ovo je trenutak kad moramo krenuti prema promjenama - rekao je Kolarić.

"Ovo je rat"

- Mi moramo shvatiti da smo u ratu protiv koronavirusa. Ne može nitko tu bitku iznijeti osim zdravstvenih djelatnika. Čini mi se da ovdje netko muti vodi, da se stvara sukob kojeg nema. To nije istina. Nitko u Ministarstvu nije generalizirao, velika većina radi dobro svoj posao, ali oni koji to ne rade, njih moramo na neki način prisiliti da bolje rade - rekao je Berošev državni tajnik Bašić, pa dodao za kraj: 

- Ovo je rat, moramo stisnuti zube i liječiti ljude.


hr Mon Apr 19 2021 08:16:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5b6e8ebecb557a244f8b4ccb/80

Nadzor HPK: Nije bilo propusta u radu psihologica Centra za socijalnu skrb

Još se čekaju rezultati stručnog nadzora Komore socijalnih radnika koji bi Ministarstvu socijalne politike trebali biti predani u utorak.

Dovršen je stručni nadzor Hrvatske psihološke komore u slučaju malene 2,5-godišnje curice koja je umrla od posljedica majčinog premlaćivanja dok je obitelj bila pod nadzorom centra za socijalnu skrb. Prema njemu, u radu psihologinja Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški nije bilo propusta. Zaključak Komore socijalnih radnika još se čeka.

- Psihologinje nad čijim je radom proveden izvanredni stručni nadzor su tijekom nadzora surađivale i otvoreno govorile o slučaju i dale na uvid svu dokumentaciju vezanu uz slučaj predmetne obitelji. Uvidom u brojnu dokumentaciju i razgovorom tijekom stručnog nadzora utvrđeno je kako su psihologinje obavljale poslove psihologa u Centru za socijalnu skrb u skladu sa Standardima rada psihologa u socijalnoj skrbi i donesenim mjerama Centra za socijalnu skrb - navodi se između ostalog u priopćenju Hrvatske psihološke komore, piše Index.

Još se čekaju rezultati stručnog nadzora Komore socijalnih radnika koji bi Ministarstvu socijalne politike trebali biti predani u utorak.

- Naše je mišljenje i to smo priopćili i rekli osobno ministru da je trebalo pričekati nadzore i strukovnih komora prije nego što se izađe u javnost s karakteriziranjem rada centra, osobno mislim da je to bilo preuranjeno i da je zapravo naštetilo sustavu socijalne skrbi - rekla je 13. travnja predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić.

Nakon analize rezultata svih nadzora, i upravnog, i psihološke komore, kao i komore socijalnih radnika – Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike dat će konačan sud je li bilo propusta u vođenju cijelog slučaja.

- Mogu priznati da imamo strukturne probleme u domeni socijalne skrbi, ali se mogu isto tako i obvezati da ćemo te probleme ukloniti -  rekao je 3. travnja ministar rada, mirovinskoga sustava i socijalne skrbi Josip Aladrović.

Socijalna radnica koja je bila zadužena za preminulu djevojčicu raspoređena je na drugo radno mjesto.

hr Mon Apr 19 2021 08:03:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/601a4b386f52df10bb8b45eb/80
Foto: DalmacijaNews

Vremenska prognoza: Umjereno oblačno uz temperaturu do 17 °C

Na Jadranu slaba i još ujutro umjerena bura, od sredine dana zapadnjak i sjeverozapadnjak.
Danas će biti umjereno, u unutrašnjosti i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, vjerojatnijom u središnjim kopnenim predjelima te na jugu zemlje.

Vjetar na kopnu slab, popodne u središnjim krajevima i umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Na Jadranu slaba i još ujutro umjerena bura, od sredine dana zapadnjak i sjeverozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura zraka u unutrašnjosti od 8 do 13, na Jadranu od 13 do 17 °C.

Sutra se pak očekuje promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, povremeno uz kišu, osobito popodne.

Lokalno je moguć i poneki pljusak praćen grmljavinom, ponajprije na Jadranu.

U najvišem gorju bit će slabe susnježice i snijega. Vjetar na kopnu većinom slab, na Jadranu do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni, u noći i ujutro burin.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 1 do 6, na Jadranu između 6 i 9, a najviša dnevna uglavnom između 12 i 16 °C, javlja DHMZ.
hr Mon Apr 19 2021 07:48:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5c6c41060e4938b3b38b4601/80
Foto: PIXABAY

U Hrvatskoj prvi put transplantirana oba plućna krila

To je prvi put da je u Hrvatskoj izvedena ovakva operacija

Unutar 8 sati su oba dva plućna krila implantirana. S obzirom na to da se prvo implantira desna strana za to pluće je čak vrijeme ishemije odnosno u implantaciji je bilo nešto kraće. A onda druga strana, lijeva strana, ona je možda sat vremena kasnije ali unutar svih parametara smo se uspjeli držati, rekao je kirurg Dorian Hiršl za HRT. 

- Pluća su bila odlična po svim parametrima i plinskim analizama i veličinom. - dodao je Hiršl. 

U isto vrijeme 40-ak stručnjaka, predvođeni austrijskim kolegama, u KBC-u Zagreb pripremalo je pacijenta za transplantaciju. 

To je prvi put da je u Hrvatskoj izvedena ovakva operacija, a prim. dr. sc. Jasna Špiček Macan objasnila je da je svaki korak u anesteziji bio mali uspjeh. 

- Što je dalje išlo to je bilo jasno, da mi to radimo, da mi to uspijevamo, da nam to zaista ide, da znamo - rekla je. 

Ante Ćorušićravnatelj KBC-a Zagreb, rekao je da KBC već dugo transplantacijski program pluća kombinira s AKH u Beču. Voditelj operacije bio je doktor Konrad Hoetzenecker iz Austrije, a hrvatski liječnici su asistirali. Operacija je trajala cijelu noć.  
Pluća 50-godišnjeg muškarca bila su uništena brojnih plućnim bolestima, kombinacija KOPB-a, sarkoidoze i plućne hipertenzije. 

Pacijent je na respiratoru i zasad se uspješno oporavlja.

- Ako tako bude i dalje, pacijent će danas biti skinut s respiratora i očekujemo njegove prve samostalne udahe, kaže Hiršl.

Bude li sve teklo prema planu, ispred njega su još godine normalnog života. To ovisi o dobi pacijenta, o davatelju, primatelju, imunološkom sustavu te da je vrlo teško donositi procjene, ali da postoji mogućnost velikog perioda za preživljenje. U isto vrijeme transplantirano je i srce istoga donora. U prva tri mjeseca 2021. u KBC-u Zagreb obavljeno je 10-11 transplantacija srca, za što Ćorušić kaže da je već postalo rutina. Iako je donor iz Hrvatske i njegovim je organima - plućima, srcem, jetrima i bubregom spašeno četiri života - neprimjereno je objavljivati njegov identitet.

-To se ne smije raditi, to nije dobro, to nije korektno i pošteno. To je jedan udar na hrvatski donorski program koji je najbolji na svijetu. I mi ćemo kao bolnica vjerojatno zbog toga dobiti odgovarajuće ukore i od Eurotransplanta i od našeg Ministarstva zdravstva - rekao je ravnatelj Ćorušić.

hr Sun Apr 18 2021 21:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .