Article

//www.dalmacijanews.hr/files/608f0c756f52dfa2518b457c/80
Foto: DalmacijaNews

Rok za dodjelu koncesije na Žnjanu istekao prije tri mjeseca. Franić: 'Ministre Butkoviću, di je zapelo!?'

Splitske plaže pripadaju građanima Splita te stoga Grad Split mora sam upravljati svojim pomorskim dobrom“, poručuje Franić.
Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Nakon što se Ministar mora, prometa i infrastrukture uključio u kampanju za lokalne izbore kako bi pomogao svojim stranačkim prijateljima iz Splita priopćenjem oko koncesije za plažu Žnjan, nakon lokalnih izbora nastupio je tzv. zavjet šutnje o ovom gorućem slučaju usprkos zakonskoj obvezi donošenja odluke o davanju koncesije.

Naime, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture obznanilo je 10. 05. 2021. javnosti da je Stručno tijelo donijelo odluku o dodjeli koncesije u svrhu korištenja plaže u uvali Žnjan. To se dogodilo dva i pol tjedna nakon što je Vlada Republike Hrvatske već morala donijeti odluku nakon što Ministarstvo provede postupak. Sada je Vlada zakonski rok za odluku o dodjeli koncesije koji je istakao 22. 04. 2021. probila za gotovo tri mjeseca. Naime, ovakvim nepostupanjem krše se odredbe članka 36. stavka 7. Zakona o koncesijama kojim je propisan rok od 30 dana za donošenje odluke o davanju koncesije računajući od dana kada je istekao rok za dostavu ponuda, iz čega proizlazi da je zakonski rok za donošenje odluke o davanju koncesije bio 22. 04. 2021.

Podsjetimo se, 22. 01. 2021. u Elektroničkom oglasniku javne nabave raspisano je Javno prikupljanje ponuda za dodjelu koncesije na pomorskom dobru za uvalu Žnjan s rokom dostave dokumentacije od 60 dana, odnosno zaključno s 23. 03. 2021.

U ovoj situaciji je ključno naglasiti da Grad Split godinama ulaže u Žnjan. Kreditom od 30 milijuna tadašnjih njemačkih maraka Grad Split je financirao nasipanje uvale Žnjan. Nakon izbora projektnog rješenja Arhitektonskog biroa Ante Kuzmanića na Gradskom vijeću u prosincu 2018. usvojene su izmjene i dopune Detaljnog plana uređenja Trstenik-Radoševac, te naposljetku i ishođena lokacijska dozvola u siječnju 2021. za cijeli obuhvat plaže Žnjan. Uz to što je sve navedeno plaćeno novcem iz gradskog proračuna, dodatnih 15 milijuna kuna potrošeno je na sadašnje privremeno rješenje, a koncesiju daje Vladu, uz to što dvije trećine novca od naknade za koncesiju ide državi i županiji. Dakle, trošak naš a prihodi državni i županijski, uz trećinu koja ide Gradu.

Nakon desetljeća ulaganja u Žnjan i završenog cjelokupnog procesa pripreme projekta za konačnu realizaciju kako bi Splićani napokon dočekali uređenje ove prašnjave pustopoljine jedino pravično rješenje za Split je prenošenje ovlasti za davanje koncesije na Grad Split, što je omogućeno odredbom članka 21. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Splitske plaže pripadaju građanima Splita te stoga Grad Split mora sam upravljati svojim pomorskim dobrom, a ne da nakon milijunskih ulaganja i pripreme prostorno- planske dokumentacije i projekta, koncesiju traži od države koja samo gleda financijsku korist za sebe i naplatu harača od Splićana.

Naposljetku, ministre Butkoviću, nakon što ste u predizbornoj kampanji kupili vrijeme komentirajući nastalu situaciju oko plaže Žnjan politizacijom natječaja u predizborne svrhe, pozivam Vas da sada preuzmete odgovornost za svoje riječi!“, stoji u priopćenju Ante Franića, SDP-ovog gradskog vijećnika.
hr Mon Jul 12 2021 17:49:43 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/604766a56f52dfbffa8b45c0/80
Foto: NLM

Novi posao Dragana Brtana u Solinu: "Živjele pajde, kumovi, rodijaci i stranački poslušnici"

Duvnjak iz Nezavisne liste mladih Solin komentirao je novi posao bivšeg Oparinog savjetnika

Vedran Duvnjak iz Nezavisne liste mladih Solin komentirao je zaposlenje bivšeg pročelnika za financije u Banovini, a sada zaposlenika u solinskoj gradskoj upravi - Dragana Brtana

Podsjetimo, Brtana je angažirao solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević. Dao mu je ugovor o djelu, a kao razlog angažmana naveo je da će njegovo iskustvo biti od neprocjenjive važnosti. 

Evo što je Duvnjak zaključio: 

Dobili smo mnogo upita u vezi zapošljavanja Dragana Brtana u Gradsku upravu. Ljudi nas pitaju kako ćemo na to reagirati. Pa da razjasnimo:

Gradnačelnik Dalibor Ninčević obnaša izvršnu vlast. On MOŽE raspisati natječaj za posao i zaposliti. Vladajući u Gradskom vijeću ne mogu na to utjecati.

30. svibnja, na Dan državnosti, u drugom krugu izbora, građani su imali priliku promijeniti takav način kadroviranja. Zapošljavanja novih rodijaka, kumova i pajda s jedne ili transparentnost, javni natječaji, stručnost i biranje najboljeg kadra s druge strane. To su bile jedine dvije opcije.

Narod je birao i izabrao ovo prvo. Živjele pajde, kumovi, rodijaci i stranački poslušnici. Čista demokracija. - ustvrdio je.


hr Tue Jul 27 2021 16:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6100098e6f52df0feb8b45aa/80
Foto: Grad Split

Završeni radovi u Janjevskoj na Visokoj

Rasvjeta će na ovoj prometnici proradit kroz narednih nekoliko dana

Završeni su radovi na izgradnji Janjevske ulice u Gradskom kotaru Visoka. Vrijednost obavljenih radova je tri milijuna kuna s PDV-om, a izvođač je bila tvrtka Građevno Zec.

Rasvjeta će na ovoj prometnici proradit  kroz narednih nekoliko dana. 

- Zahvaljujemo građanima za strpljenje i poštivanje prometne signalizacije za vrijeme izvođenja radova. - kazali su iz Grada.


hr Tue Jul 27 2021 15:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fb1825a6f52df923d8b464f/80
Foto: DalmacijaNews ilustracija

Požar u Šibeniku: U gašenju pomažu i zračne snage

U gašenju pomažu i zračne snage.
U 14.01 zaprimljena je dojava o požaru na području Šibensko-kninske županije, a gori šuma u uvali Dumboka.

Na terenu je ukupno 21 vatrogasac Javnih vatrogasnih postrojbi Šibenik i Vodice te DVD-ova Vodice, Šibenik, Zablaće, Zaton i Bilice.

U gašenju pomažu i zračne snage.
hr Tue Jul 27 2021 14:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60d6bdb86f52df32bb8b4631/80
Foto: Pixabay

U Zadarskoj županiji 46 novih slučajeva koronavirusa

Pod nadzorom je 712 stanovnika, a policija je evidentirala jedno kršenje mjere samoizolacije.
U Zadarskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđeno je 46 novooboljelih od koronavirusa, a u dom za starije na području Grada Biograda virus je ušao preko zaposlenika koji nisu cijepljeni,  izvijestio je u utorak Županijski stožer Civilne zaštite. 

Novozaraženi korisnici privatnog dom za stare i nemoćne imaju blage simptome, a nekoliko ih je preventivno smješteno u Opću bolnicu Zadar.

Novozaraženih je 18 u Zadru, 11 u Biogradu, po troje u Bibinjama, Pašmanu i Sukošanu, po dvoje u Benkovcu i Zemuniku Donjem te po jedna osoba u Kalima, Ninu, Polači i Viru.

Testirano je 469 uzoraka, od bolesti se oporavila 21 osoba, a na covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 19 pacijenata, od kojih je dvoje na respiratoru.

Pod nadzorom je 712 stanovnika, a policija je evidentirala jedno kršenje mjere samoizolacije.
hr Tue Jul 27 2021 14:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .