Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62690178ecdbd1c8648b458f/80
Foto: Grad Split

Veliki splitski problem: Nove garaže gradski vijećnici stopirali su barem na godinu dana

DalmacijaNews čeka na odgovor po pitanju garaža još od 15. ožujka
Nakon dva tjedna izborne iluzije i mrcvarenja oko ostavki u Banovini, normalna je aktivnost u utorak bila sjednica Gradskog vijeća Splita, pokazalo se i posljednja u ovom sazivu. Kako nam se izbori spremaju za manje od dva mjeseca, vrijeme je da i oni koji političke prilike s gnušanjem odbijaju, sjednu u vlak i prije posljedica i naknadnog čuđenja tko ih predstavlja, shvate u kakvoj smo banani.

Problemi parking mjesta u Splitu i garaža, ostali su u utorak bez rješenja jer "gradski oci" nisu dali suglasnost za kreditno zaduženje za Split parking, a za projekte dvije garaže u Dobrilinoj ulici i na Lokvama te sanaciju i opremanje šest parkirališta i garaža - u Vrančićevoj, Ostravskoj, Krležinoj, Tijardovićevoj, Zagorskom putu i Smiljanićevoj.

Kredit s kamatnom stopom od 0,82 posto te bez jamstva i naknada bila je ponuda OTP banke. 

Rušenjem kvoruma Gradsko vijeće, koje je ujedno tvrtku Split parking zadužilo za izgradnju novih garaža, odgodilo je izgradnja dviju novih javnih garaža na barem još godinu dana, rekao nam je direktor Split parkinga Marko Bartulić.

Odgodilo je, veli, barem djelomično rješavanje jednog od najaktualnijih i najvažnijih komunalnih tema u Splitu, koja u bitnom utječe na kvalitetu svakodnevice u našem grad.

Bez potrebne suglasnosti, javni poziv za prikupljanje ponuda za dugoročni kredit se poništava, a poništit će se i provedeni postupci javne nabave za izvođače radova garaža na Lokvama i u Dobrilinoj, objasnio je Bartulić.

- U praksi to znači da, dok se formira novi sastav Gradskog vijeća, nanovo provedu javne nabave za garaže i javni poziv za dugoročno zaduživanje, početak izgradnje javnih garaža u Splitu nije realno očekivati još godinu dana. Zbog kretanja na tržištu građevinskog sektora, prije svega značajnog poskupljenja materijala i radne snage, ali i kretanja na tržištu kapitala, pitanje je zaista po koliko većoj cijeni ćemo, uz godinu dana kašnjenja, graditi nove i sanirati postojeće garaže - kaže.

Ostavlja opciju i da Gradsko vijeće razvlasti Split parking i da grad Split sam gradi garaže.

Garaže su bila tema i na koju odgovor čekamo od 15. ožujka (isti sadržaj pitanja službeno smo ponovno poslali i par dana kasnije - op.a.) i to od trenutne povjerenice Vlade Republike Hrvatske za obavljanje poslova u nadležnosti gradonačelnika Splita Mirne Veže. Kada odluči odgovoriti na njih, nastavit ćemo proučavati valjda poseban splitski način rada kada postupke od vitalne važnosti za Split, koči sam grad Split.
hr Wed Apr 27 2022 10:41:06 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62baa3df18d1cb2bbe8b45ba/80
Foto: PU SD

Policajci PU splitsko-dalmatinske prikupili 152 doze krvi

Klub dobrovoljnih darivatelja krvi Policijske uprave splitsko-dalmatinske osnovan je 19.prosinca 1997. godine kao jedini takav u Ministarstvu unutarnjih poslova
Klub dobrovoljnih darivatelja krvi Policijske uprave splitsko-dalmatinske organizirao je proteklog tjedna drugu ovogodišnju akciju darivanja krvi na koju se odazvalo 163 djelatnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske. U akciji, koja je trajala dva dana, 23. i 24. lipnja, prikupljene su 152 doze krvi.  Veseli nas činjenica da smo ovaj put zabilježili dolazak četvorice kolege koji su po prvi puta darivali krv.
 
Klub dobrovoljnih darivatelja krvi Policijske uprave splitsko-dalmatinske osnovan je 19.prosinca 1997. godine kao jedini takav u Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Klub danas broji 620 aktivnih članova što je i rezultiralo dosadašnjim uspješnim akcijama darivanja krvi, te je po tom osnovu jedan od najaktivnijih klubova dobrovoljnih darivatelja krvi na području Splitsko-dalmatinske županije. Cilj kluba je osigurati dovoljne količine krvi onima kojima je potrebna. Klub tijekom godine organizira četiri akcije dobrovoljnog darivanja krvi, a svaka traje po dva dana.
 
Daruj krv, spasi život!
hr Tue Jun 28 2022 08:47:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62b9f0a918d1cb9bbc8b45af/80
Foto: Screenshot

Sanader o izborima u Splitu: "Ovo je bio hir Ivice Puljka"

Očekuje da će se potruditi motivirati ljude za drugi krug, u područjima koja su "HDZ-ova" dodajući da idu na pobjedu

Održana je proširena sjednica Predsjedništva HDZ-a. Nakon sjednice, rezultate izbora u Splitu komentirao je politički tajnik Ante Sanader.

- Gotovo 70% građana Splita svojim je neizlaskom pokazalo da ih ovi izbori nisu interesirali. Potvrdili su da je ovo bio hir gradonačelnika Ivice Puljka. Što se tiče rezultata HDZ-a, HDZ je ostao na istom rezultatu, malo i bolji rezultat od prošlih izbora. Ostali smo najjača oporbena stranka. Zahvaljujem gospodinu Đogašu. Dao je svoj maksimalni doprinos. Idemo punom snagom u drugi krug. Kreće se od 0:0. To su novi izbori, istaknuo je dodajući da su to novi izbori i da će pokazati svoju snagu, istaknuo je Sanader. 

Očekuje da će se potruditi motivirati ljude za drugi krug, u područjima koja su "HDZ-ova" dodajući da idu na pobjedu. 

- Gradski odbor HDZ-a Split predložio je kandidata. Ljudi su očito podcijenili izbore. Ljeto je, vrućina, znate kako je u Splitu. Fjaka ova je rezultirala, ali vidjet ćete u drugom krugu. Nećemo glasače natjeravati, analiza rezultata, razgovori i kampanja će rezultirati da će birači izaći u drugom krugu jače nego sada. 

- Cijela ljevica je otišla za Puljka, mi imamo cijeli bazen i to će donijeti rezultate, dodaje, prenosi HRT.


hr Mon Jun 27 2022 20:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

Splitsko-dalmatinske županija donijela Odluku o dodjeli financijske potpore neprofitnim organizacijama Hrvata izvan RH

Financijska sredstva odobrena su u ukupnom iznosu od 98 tisuća kuna
Temeljem Zaključka Odbora za suradnju s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, Župan Blaženko Boban donio je Odluku o dodjeli financijske potpore neprofitnim organizacijama Hrvata izvan Republike Hrvatske.

Financijska sredstva odobrena su u ukupnom iznosu od 98 tisuća kuna. Hrvatskom kulturnom centru “Bunjevačko kolo” dodijeljeno je od 25 tisuća kuna za projekte Obnova grijanja, instalacija te opremanje Kluba i Organizacija 15. festivala dječjeg stvaralaštva “Dužijanca malenih”, Hrvatskom kulturnom centru Marko Marulić – Bitola 28 tisuća kuna za projekt Prezentacija hrvatske kulturne baštine, Hrvatskom kulturnom društvu Vladimir Nazor Stanišić 8 tisuća kuna za projekt IKAVICA govor hercegovačkih, dalmatinskih, ličkih, bosanskih, šokačkih i bunjevačkih Hrvata, a Udruzi roditelja djece sa smetnjama u razvoju “Naša djeca“ Glamoč 25 tisuća kuna za projekt Organiziranje prijevoza djece sa smetnjama u razvoju iz Glamoča u Centar “Nova nada” u Tomislavgradu.

Sredstva će se isplatiti iz Proračuna Splitsko-dalmatinske županije za 2022. godinu, navodi Ferata, na teret Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava.

hr Mon Jun 27 2022 17:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f3e9818daf72d40758b4591/80
Foto: Ilustracija

Stiže nam toplinski val, temperature do 36 °C

Minimalna temperatura zraka od 18 do 21, u gorju malo niža, a na Jadranu od 22 do 25 °C. Maksimalna uglavnom između 32 i 36 °C
Za sutra i preksutra na splitskom i riječkom području najavljuje se takozvana velika opasnost od toplinskog vala, objavio je DHMZ. Samo sutra toplinski se val, osim na splitskom i riječkom području, očekuje i na zagrebačkom, karlovačkom, gospićkom i kninskom području.

Prema istom izvoru, bit će pretežno sunčano i vrlo vruće. Sutra kasno poslijepodne i navečer u zapadnim predjelima mogući lokalni pljuskovi s grmljavinom, mogu biti i izraženiji. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, a na Jadranu jugoistočni i jugozapadni, povremeno i sjeverozapadni. Minimalna temperatura zraka od 18 do 21, u gorju malo niža, a na Jadranu od 22 do 25 °C. Maksimalna uglavnom između 32 i 36 °C.
hr Mon Jun 27 2022 17:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .