Futuristički Zadar: Je li ovo najambiciozniji arhitektonski projekt u modernoj Hrvatskoj?

Nikola Bašić, kreator nove vizure Zadra, autor svjetski poznatih Morskih orgulja i arhitekt koji s većinom svojih projekata izaziva burne rasprave na korak je do još jednog mega projekta – pretvaranje zadarskog Poluotoka u otok.

Odnosno, transformacijom uvale Jazine ta bi se povijesna jezgra nakon prokopavanja kanala s ostatkom grada povezala mostovima. Prošlog je tjedna zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta odobrio javni natječaj za izradu urbanističkog plana u tom dijelu grada, popularnim Ravnicama, a Bašićev projekt već od 2008. godine stoji spreman, piše Dnevnik.hr.

Tim je projektom, nazvanim “Vrata Zadra” predviđeno prokopavanje kanala kroz Fošu i Jazine, odnosno rekonstrukcija povijesnih kanala koji su nekada postojali na tome mjestu. Tako bi se Poluotok odvojio, ali ne sasvim, već bi se promet prema njemu odvijao preko tri nova pješačka mosta.

Taj bi dio osim toga postao i središnja gradska točka s koje bi turisti ulazili u grad i to preko parka na bedemima koji bi se posebno uredio.Novi prokopani kanal ne bi služio samo za prolaz brodova i mora, već bi postao središte zadarskog društvenog života. Predviđeno je da duž kanala budu smješteni barovi i restorani, ali i kina, muzeji, koncertne dvorane i amfiteatar.

Ukratko, Poluotok, odnosno otok s ostatkom grada povezao bi se s tri nova mosta, koja bi se mogla otvarati kako bi se omogućio promet brodovima. Plato koji bi bio napravljen bio bi bogat kulturnim i društvenim sadržajima, a široko područje oko platoa dobilo bi šetnice, panoramske terase, moderne ulice i brojne druge novosti.

Velika prednost ovog intrigantnog projekta je što su Ravnice potpuno prazne i neiskorištene, tj. nemaju nikakvu konkretnu svrhu i zapravo vape za preobražajem.

POSLJEDNJE DODANO: