Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62d170d218d1cb58078b45b0/80
Foto: Ivana Ivanović

Splitski župnik: "Mladost na Ultri nazivaju Sodomom i Gomorom, valjda motivirani vlastitim životnim neostvarenjima"

"Naša društvena situacija pokazuje da su u kriznim trenucima upravo navijačke skupine one koje reagiraju na način dostojan divljenja i zahvalnosti."
Don Ante Žderić, župnik Župe Gospe Fatimske na splitskim Škrapama u najnovijoj Facebook objavi osvrnuo se na nedavna događanja u Hrvatskoj - na Ultru, sukob policije i navijača, općenito o navijačima, ali i aferu murterskog načelnika koji je "peglao" službenu karticu u austrijskom bordelu.

Njegovu objavu prenosimo u nastavku:

- Za navijačke skupine često vežemo predrasudu u koju uključujemo nasilje, huliganizam, alkohol, opijate, vrijeđanje, nerad, skitanje, agresiju... Površno gledajući tu društvenu skupinu, pomislili bismo da nije tek riječ o predrasudi, već da su to zaključci utemeljeni na činjenicama. Nemali broj puta osvjedočili smo se o navijačkim neredima na sportskim natjecanjima, posebno kad je riječ o velikim sportskim događajima i tradicionalnim rivalima na nogometnim i drugim travnjacima. Sportski i drugi komentatori skanjivali su se i osuđivali agresivne ispade s tribina i na ulicama gradova gdje su se održavale utakmice. Slušajući i gledajući takve prizore, čovjek bi lako mogao zaključiti da su navijači talog društva, ljudi s dna kace, skupina koja razumije samo govor policijskog pendreka. No, je li baš sve tako crno – bijelo?!

Osuđujući - dakako – svaki vid nasilja, treba razumjeti da su sportski tereni, tribine i ulice mjesto urječivanja i izražavanja osobnog i društvenog (ne)zadovoljstva. Tako je, valjda, od kad postoji sport, u kojom god obliku. Sportski su događaji (ne)prilika za uriječiti i kanalizirati ideje, okupiti istomišljenike, podijeliti savove i iskustva, izraziti podršku ili nezadovoljstvo. Vjerojatno su tribine (nogometnih i drugih) stadiona više pridonijele izražavanju stavova, nego bilo koji drugi društveni događaji i mjesta. Psihologija mnoštva (mase) potiče emocionalno pražnjenje. Kad je ono potaknuto nepravdom koja nagriza pojedinca, obitelj, zajednicu, skupinu ili društvo, ono je (ne)prilika za iskazivanje nezadovoljstva, potrebe i čežnje za promjenom, za izlaskom iz situacije koja guši, koja uništava. Ma koja god ona bila. Nije, stoga, čudo da su tribine nerijetko mjesta ispoljavanja agresije, iako ne uvijek opravdane. Paraliziran vlastitom društvenom nemoći, mali čovjek barem može urlati s tribina. To mu nitko ne može zamjeriti. Zadovoljan građanin nema potrebu biti agresivan. Ali, što je s čovjekom kojemu ništa drugo nije (pre)ostalo?! Kojemu je korumpirani sustav na svim razinama oduzeo svaku nadu u bolje sutra?!

U isto vrijeme država sredstvima represije reagira na postupke navijačkih skupina. Na žalost, nerijetko je to sirovo demonstriranje moći, koje se, prije ili kasnije, nositeljima vlasti obije o glavu. U tom smislu nedavni izljevi policijskog nasilja na autocesti kod odmorišta Desinec ostaju trajni izvor ogorčenosti, koji će tek doći na naplatu. Treba pričekati i vidjeti u kojem obliku.

Naša društvena situacija pokazuje da su u kriznim trenucima upravo navijačke skupine one koje reagiraju na način dostojan divljenja i zahvalnosti. Isti se navijači, koji jedan dan primaju udarce pendrecima, golim rukama i s običnom granom u ruci bore protiv požara, spašavajući i živote i imovinu. Dok ih visoko rangirane perjanice političkog života nazivaju pogrdnim imenima, isti navijači sele opremu u splitske bolnice u vrijeme pandemije, a oni prilikom potresa u Zagrebu sele trudnice, novorođenčad i opremu iz oštećenih bolnica. Druge humanitarne projekte, poput darivanja krvi, ne treba ni spominjati.

Dok lokalni politički uhljebi peglaju službene bankovne kartice po austrijskim bordelima, mladost na splitskom festivalu elektronske glazbe neki (zlu)rado kolektivno proglašavaju uživateljima opijata, „Sodomom i Gomorom“. Valjda motivirani vlastitim životnim neostvarenostima. Ili jalni jer sami nisu dio takvih događaja. A nemaju petlje biti. Ili od njih nisu ostvarili korist.

Zaista ne znam, tko je ovom iscrpljenom društvu učinio više zla, odnosno dobra: pretili „uglednici“ u finim odijelima i toaletama u prvim društvenim redovima, ili navijači s tribina, koji se bore na prvim linijama požarišta, odnosno mladost koja pleše u ritmu elektronske glazbe u splitskom Parku mladeži, a kad je potreba priskače nevoljnima u pomoć?! Onima, čiji novac perjanice društva peglaju u bordelima.

U potrebi, znam kojima bih se obratio. Tamo, gdje je Bog među svojima. - stoji u objavi.

hr Fri Jul 15 2022 15:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f162c918d1cbd05a8b4571/80
Foto: HGSS Split

Nevera iznenadila još jedne SUP avanturiste

SUP avantura završila je sretno

 Nevera koja je ovog ponedjeljka poslijepodne zahvatila šire splitsko područje pa i otok Brač, iznenadila je dvoje mlaloljetnika koji su po ‘lijepom vremenu’ krenuli sa SUP daskom u vožnju iz Postira, bez da su ikog obavijestili, javljaju iz HGSS Split. 

Lučka kapetanija Split obavijestila je da se kod uvale Splitska nalaze dvije osobe koje nevera nosi prema stjenovitoj obali. Dva člana Stanice Split u dvoje članova ispostave Brač odmah su krenuli prema navedenoj lokaciji, a na mjestu su zatekli dvoje mladih koje su vjetar i valovi izbacili na obalu.

 Oboje su srećom bili neozlijeđeni, tek s lakšim ogrebotinama, prestrašeni i promrzli. Utopljeni su i otpraćeni do smještaja.

hr Mon Aug 08 2022 21:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f1585918d1cbcf5a8b456c/80
Foto: Ivana Ivanović

Završen očevid požara na Hvaru, evo što je utvrđeno

Uzrok požara na Hvaru je otvoreni plamen ili žar

Danas je obavljen očevid požara koji je jučer oko 12.50 sati izbio na predjelu Vrbanj – Dol na otoku Hvaru u kojem je jedna osoba smrtno stradala. Očevidom je utvrđeno kako je uzrok požara otvoreni plamen ili žar. Slijedi podnošenje kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja za kazneno djelo sukladno čl. 222. st.2.

Teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Provodi se kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja počinitelja kaznenog djela. 

hr Mon Aug 08 2022 20:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ec0ecba6f2ab83c2e8b4574/80
Foto: MUP

Turist iz Češke nestao na moru u Makarskoj, pokrenuta je potraga, ali javio se obitelji

Odmah po dojavi poduzete su mjere traganja
Najnovije:

 Policijska uprava splitsko-dalmatinska obavijestil je kako obustavljena potraga za 50-godišnjim češkim državljaninom za kojim se tragalo na moru, obzirom da se isti s javio članovima obitelji. Ranije: Večeras je oko 18.30 Policijska postaja Makarska zaprimila prijavu nestanka 50-godišnjeg državljanina Češke koji je na crvenoj dasci za jedrenje viđen oko 17.00 sati u mjestu Brela, Punta rata, na udaljenosti od oko 100 m od obale nakon čega mu se gubi trag.

Odmah po dojavi poduzete su mjere traganja u koje su uključeni policijski službenici Policijske postaje Makarska, Postaje pomorske policije te Lučka kapetanija i Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje.
hr Mon Aug 08 2022 20:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f6cdb6bdaf72d37a68b45ed/80
Foto: Pixabay

Kada i kako zamijeniti kune u eure? Evo što kažu stručnjaci

Važno je naglasiti kako će zamjena novčanica biti moguća bez vremenskog ograničenja

Najbolja opcija koju savjetuju i financijski stručnjaci jest da gotovinu koju možda imate kod kuće prebacite na tekući račun u svojoj banci. Tako će se vaš novac automatski prebaciti na novu valutu s prvim danom iduće godine bez naknade. Ako ipak imate još novčanica ili kovanica, zamjena kune za eure bit će moguća u bankama, poslovnicama Financijske agencije i Hrvatske pošte tijekom 12 mjeseci od datuma uvođenja eura, piše tportal.

Tada će građani moći bez naknade zamijeniti 100 novčanica kuna i 100 kovanica kuna po jednoj transakciji. Nakon navedenih 12 mjeseci, zamjena kuna u eure će se vršiti u Hrvatskoj narodnoj banci, bez naknade. Važno je naglasiti kako će zamjena novčanica biti moguća bez vremenskog ograničenja, a kovanica do isteka tri godine od datuma uvođenja eura. Prijelazno razdoblje kada će na snazi biti dvojni optjecaj u kojemu će se istodobno nalaziti kuna i euro trajat će 14 dana od datuma uvođenja eura.

U obzir se treba uzeti i period zamjene novčanica u bankomatima diljem zemlje koji će započeti od 5. prosinca kako bi do kraja 2022. godine svi bankomatu diljem Hrvatske bili spremni za izdavanje isključivo eura.

hr Mon Aug 08 2022 19:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .