Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60b517d46f52dfaa918b4621/80
Foto: Gustavo Fring/Pexels

U Splitu konferencija o budućnosti Europe: Tema su mladi na tržištu rada

U petak u 10 sati u Zlatnim vratima
Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira raspravu na temu mladih i budućnosti rada koja će se održati u Centru za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata u Splitu u petak 12. studenog od 10 sati . U raspravi će videovezom sudjelovati zastupnici u Europskom parlamentu Tomislav Sokol i Željana Zovko, poduzetnica Helena Budiša te čelnik Udruge digitalnih nomada Hrvatske Jan de Jong. Uvodne govore održat će splitski gradonačelnik Ivica Puljak te splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, a videoporukom okupljenima će se obratiti i potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica. Član njezinog kabineta Toma Šutić pojasnit će način funkcioniranja procesa Konferencije o budućnosti Europe u sklopu kojeg se i održava ova rasprava o mladima i tržištu rada. Riječ je o nizu javnih događanja i konzultacija čiji je cilj donošenje ideja i izrada prijedloga za reformu i buduće politike EU-a. Sastavni dio Konferencije su europski paneli građanki i građana, a o iskustva sudjelovanja na njima videovezom će govoriti europarlamentarka Sunčana Glavak te Martina Zvonar.

Raspravu možete pratiti na Facebook stranici i na 
YouTube kanalu Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Panel o mladima i budućnosti rada održava se u partnerstvu Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Sveučilišta u Splitu, Hrvatskog sabora, Hrvatske zajednice županija, Grada Splita, Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj te Europe Direct centra u Splitu. Prikupljeni zaključci bit će dio prijedloga što će se objaviti na višejezičnoj digitalnoj platformi Konferencije o budućnosti Europe.

U sklopu procesa Konferencije o budućnosti Europe, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira tematske rasprave u deset sveučilišnih gradova. Prije Splita i panela o budućnosti rada, u Osijeku je održana rasprava o IT industriji, u Dubrovniku o održivom turizmu, u Rijeci o budućnosti kulture, a u Puli o obrazovanju. Konferencija o budućnosti Europe niz je javnih rasprava koji omogućuju građankama i građanima iznošenje ideja i izradu prijedloga za reformu i buduće prioritete EU-a. Sastavni dio Konferencije je višejezična digitalna platforma  na kojoj građanke i građani mogu razmjenjivati ideje, povezivati se, predlagati rješenja i inicijative te različite aktivnosti. Uz panele i rasprave, građani sudjeluju i u radu plenarne skupštine u kojoj su i eurozastupnici, predstavnici nacionalnih parlamenata, Vijeća EU-a, Europske komisije, Odbora regija, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, socijalnih partnera i civilnog društva.
hr Wed Nov 10 2021 14:21:39 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/61b0d5446f52df299e8b46cb/80

Veliko finale treće generacije StartIT startup akademije - Demo day finalni pitch!

StartIT je organiziran u okviru projekta ICT županija i startup zajednice Digitalna Dalmacija koji obuhvaća niz aktivnosti kako bi razvili lokalni startup ekosustav

Svi polaznici ovogodišnje treće generacije StartIT 2021 startup akademije su dobitnici! Osam tjedana su razmjenjivali iskustva, povezivali se jedni s drugima, ali i sa cijelom lokalnom IT scenom. Pod budnim okom mentora, kroz program StartIT-a, radili na razvoju svojih ideja i projekata i došli su do faze kada bi trebali biti spremni za tržište. Koji su timovi najspremniji i koji će imati udjela u nagradnom fondu od 50 tisuća kuna doznati će se na završnici u četvrtak.

Na StartIT Demo Dayu 2021 u SPINIT inkubatoru u Splitu, u četvrtak 9. prosinca održat će se, naime veliko finale StartIT akademije.

Pozivamo vas da događaj pratite virtualim putem preko live streama.

StartIT je organiziran u okviru projekta ICT županija i startup zajednice Digitalna Dalmacija koji obuhvaća niz aktivnosti kako bi razvili lokalni startup ekosustav.

Završnica počinje u 9:00 sati, timovi će pitchati svoje projekte do 11:30, a pobjednici će biti proglašeni u 12 sati. Pobjednik će osvojiti 15 000 kn, drugo mjesto donosi 10 000 kn, a treće mjesto i nagradu od 5 000 kn podijeliti će čak 5 timova.  

Finalno predstavljanje projekata održati će se prema svim važećim mjerama HZJZ-a, a timovi  će pitchati pred žirijem koji će ocjenjivati njihove ideje prema unaprijed zadanim kriterijima i koji čine predstavnici raznih segmenata poticanja startup poduzetništva u Hrvatskoj: Frane Šesnić, direktor ZICER-a, dr. sc. Sven Gotovac, direktor SPINIT tehnološkog inkubatora, Nikola Balić, Ured za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu i Ena Melvan, direktorica Metabelly startupa te autorica prošlogodišnjeg StartIT pobjedničkog projekta.

Ovogodišnji startupi redom kako će na StartIT Demo Day događanju prezentirati svoje projekte su:

1.            Čudesna  šuma - Lovro Rumora

2.            Adriatic Quest - Ana Ban

3.            Crowdhome - Josip Janković

4.            EatCheap - Dzamila Nazyrbayeva

5.            Info Point - Mislav Čizmić

6.            DonatQR - Josip Bartulović

7.            Kleio museum project - Maja Galić

8.            Rent a Local - Anđela Prnjak

9.            treniraj.hr - Danijel Krajinović

10.          Sportever - Bojan Vuina

11.          SyncBook - Frane Križanović

12.          Vjetrenjača - Marko Đula

Put do finala StartIT-a

Nakon uspješnog Kick off događaja na kojem su neki od timova pitchala po prvi put svoje inovativne ideje, odabrani timovi prošli su kroz StartIT Camp, pet dana intenzivne poduzetničke edukacije, ali i petotjedni StartIT trening kroz koji su radili na razvoju i testiranju poslovnih modela uz online i off-line podršku mentora, kroz report session i follow-up mentora te SpeedMentoring gdje su na polaznici imali prilike pokupiti poduzetničko iskustvo od poznatih imena splitske, dalmatinske i hrvatske IT scene.

Sa StartIT startup akademijom ICT Županija pokazuje kako je znanje uistinu dostupno svima! StartIT mentorima i svim suradnicima na projektu STARTiT akademije se ICT županija i ovim putem od srca zahvaljuje, a svim sudionicima želimo puno sreće i uspjeha s njihovim projektima.


hr Wed Dec 08 2021 16:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/5f721797daf72d8dad8b45bd/80
Foto: Canva

Hoće li sutra na benzinskim crpkama pasti cijene derivata?

Cijene sirove nafte znatno su pale na svjetskim tržištima u odnosu na one prije mjesec i pol kada je Vlada donijela uredbu o ograničavanju cijena goriva.
Cijene nafte na svjetskim tržištima padaju, no ne i na mediteranskom tržištu.

- Momentalno nafta pada i to dosta brzo, evo danas je u Europi već na 75 dolara u odnosu na prošli tjedan kada je cijena bila 84 dolara po barelu. Za nas bi osnovica za računanje cijene derivata trebala biti cijena derivata na Mediteranu koja još uvijek ne pada, ona kaska za cijenom nafte, objasnio je za HRT naftni stručnjak Davor Štern.

Štern kaže da bi za dva tjedna cijene derivata na Mediteranu trebale biti niže od cijene koje je država propisala u Hrvatskoj. Budući da je riječ o makismalno dopuštenoj cijeni goriva, u Vladi smatraju da distributere ništa ne sprječava da ih smanje.

- Nema nijednog razloga da naši distributeri u dijelu naftnih derivata ne reagiraju na eventualni pad cijena početkom sljedećeg tjedna i da ne korigiraju svoje cijene prema dolje. Mi ih pozivamo da to učine, rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, 26. studenoga.

No danas ni INA ni Petrol, dva najveća drisributera u Hrvatskoj, ne žele komentirati cijene. Za njih je to poslovna tajna.  

Upravo zbog malog broja distributera Štern smatra da bi država trebala imati veću kontrolu pri formiranju cijena goriva.

- S obzirom na vremena u kojima se nalazimo, koja su neizvjesna, turbulentna, da bi se trebalo ponovno uvesti administrativnu kontrolu cijena gdje bi Vlada imala mogućnost arbitrirati u slučaju neopravdanog porasta marži i cijena, smatra Štern.

Od kontole cijena odustalo se 2014. kad je u Hrvatskoj na snagu stupila liberalizacija cijena goriva.
hr Mon Nov 29 2021 22:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/5f721797daf72d8dad8b45bd/80
Foto: Canva

Vlada ukida ograničenje na cijene goriva? Nova varijanta virusa srušila cijene nafte

Ovo bi moglo potaknuti hrvatsku vladu da ukine ograničenja na cijene goriva
Nafta je tijekom vikenda potonula za nevjerojatnih 12 posto, najviše od prošlogodišnjih turbulencija na početku epidemije. To bi moglo potaknuti hrvatsku vladu da ukine ograničenja na cijene goriva. Trenutno ona važe samo za eurosuper 95 i eurodizel, dok se za benzine s više oktana i sva premium goriva cijene formiraju slobodno.

Laka nafta u SAD-u pala je ispod 70 dolara, što je najniža razina u posljednjih jedanaest tjedana. Tržište nafte je već prethodnih dana bilo pod udarom neizvjesnosti nakon što su najveći potrošači pristali osloboditi svoje strateške rezerve nafte. SAD je zato odlučio na tržište plasirati naftu iz rezervi u koordinaciji s Japanom, Južnom Korejom, Kinom, Indijom i Velikom Britanijom. - prenosi tportal.

Još mjesec dana ograničenje cijena, ali samo za osnovni dizel i benzin

Kina je poručila da već priprema novu dražbu nafte iz strateških rezervi, nakon one u rujnu, naglasivši da će je prilagoditi svojim potrebama. Puštanje u promet nafte iz rezervi vjerojatno će rezultirati osjetno većom ponudom u idućim mjesecima, rekao je izvor u OPEC-u na temelju analize stručnjaka koji savjetuju ministre zemalja-članica.

Odbor Ekonomske komisije očekuje u prosincu višak od 400 tisuća barela dnevno, koji bi u siječnju trebao porasti na 2,3 milijuna barela dnevno u siječnju, te na 3,7 milijuna barela dnevno u veljači ako zemlje potrošači nastave s planiranim plasmanom, rekao je izvor u OPEC-u.
hr Sun Nov 28 2021 11:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/619fee586f52df518d8b457b/80
Foto: HGK

Ovih blagdana birajmo sigurno – Darujmo hrvatsko!

''Darujmo hrvatsko'' nastavak je akcije ''Kupujmo hrvatsko'' koju Hrvatska gospodarska komora provodi više od dvadeset godina

Danas, točno mjesec dana prije Božića, u organizaciji HGK – Županijske komore Split održava se u trgovačkom centru Joker prodajno-izložbena akcija ''Darujmo hrvatsko'', u sklopu koje svoje proizvode nude proizvođači kvalitetnih domaćih proizvoda, među kojima su nositelji znakova kvalitete Hrvatske gospodarske komore "Hrvatska kvaliteta" i "Izvorno hrvatsko".

- Cilj je ove akcije kontinuirano osvještavanje i senzibiliziranje javnosti da se pri odabiru i kupnji proizvoda vodi računa i prednost daje kvalitetnom domaćem proizvodu, jer na taj način čuvamo radna mjesta i domaću proizvodnju. Važno je to uvijek, a u ovo blagdansko vrijeme povećane kupovine i darivanja, još i više. Poruka je jasna i glasna, nastojmo u našu vrećicu s poklonima ubaciti hrvatske proizvode jer to je najbolji dar. - rekao je predsjednik HGK - Županijske komore Split Joze Tomaš.

''Darujmo hrvatsko'' nastavak je akcije ''Kupujmo hrvatsko'' koju Hrvatska gospodarska komora provodi više od dvadeset godina, a sve s ciljem promocije hrvatskih proizvoda i opstojnosti domaće proizvodnje. 

- Važno je da se svi mi naučimo živjeti, kupovati, raditi i uživati u našim proizvodima, a u jadranskoj Hrvatskoj posebno da i turisti shvate da je naš proizvod kvalitetan i dobar te ga konzumiraju. Ovo je prodajna akcija, ali još i više akcija educiranja i pronošenja znanja o kvaliteti hrvatskih proizvoda. - poručio je potpredsjednik HGK za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher.

Znakovi kvalitete HGK ''Hrvatska kvaliteta'' i ''Izvorno hrvatsko'' jamstvo su potrošačima da se radi o proizvodima i uslugama koji zadovoljavaju najvišu razinu kvalitete i predstavljaju vrh kvalitete u svjetskoj ponudi. U Hrvatskoj u ovom trenutku znakove kvalitete HGK nose 353 proizvoda, od čega ih je 283 sa znakom ''Hrvatska kvaliteta'' te 70 sa znakom ''Izvorno hrvatsko'', dok u Splitsko-dalmatinskoj županiji jedan od ovih znakova nosi ukupno 46 proizvoda i usluga.

Koliko im znakovi kvalitete HGK znače te pomažu u plasmanu i prodaji potvrdili su iz prve ruke i neki od sudionika akcije. 

- Znak ''Hrvatska kvaliteta'' je omogućio dodanu vrijednost i diferencijaciju naših proizvoda na policama. Posebno je to važno u našem području koje je izrazito turističko, gosti, naime, cijene kad znaju da kupuju nešto što je izvorno hrvatsko, jer maslinovo ulje mogu kupiti i u Grčkoj i Italiji, ali to je također jednako važno i za domaće potrošače, da znaju da kupuju izvorni proizvod. - rekao je Pjero Zekan iz Orgula grupe, čija čak tri proizvoda nose ovaj znak. 

Da im znakovi puno znače potvrdili su i iz Genina, čiji tradicijski ženski haljetak nosi prestižnu oznaku izvornosti ''Izvorno hrvatsko'', kao i iz omiškog Galeba, koji se usprkos jačanju konkurencije uvoznih proizvoda uspio održati cjelokupnim proizvodnim procesom, od pređe do gotovog proizvoda i distribucije. 

- Kupci su prepoznali našu kvalitetu i cijene hrvatski proizvod. - poručuju iz Galeba koji ove godine slavi respektabilnih 70 godina postojanja i poslovanja.
hr Thu Nov 25 2021 21:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis

Pročitajte još . . .