Voda najviše poskupila u Splitu i okolici

Vlada je u siječnju povećala naknadu za korištenje voda distributerima vodne usluge za kunu i pol te će ona za njih od danas u prosjeku biti veća za 11,28 posto.

Najveće poskupljenje osjetit će okolica i građani Splita – četveročlana obitelj morat će izdvojiti oko 30 kuna više. U riječkoj regiji to će biti oko 7 do 10 kuna. U Osijeku, računi će biti veći za oko 15 kuna, a u Zagrebu za oko 15 do 20 kuna.

Gost HRT-ovog Dnevnika bio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Odbacio je prigovore da je današnje poskupljenje vode pokriće za bilo kakve gubitke i loše poslovanje komunalnih poduzeća. Naglasio je da je to isključivo razvojna naknada koju smo dužni osigurati da bi osigurali dio od 30% svojih sredstava za EU projekte, gotovo 3 milijarde eura koji su nam na raspolaganju do 2023. Hrvatska je ulaskom u Europsku uniju preuzela obvezu da će svako naselje koje ima više od 50 stanovnika imati pitku vodu i da će svako naselje preko 2.000 stanovnika ima sustav vode i odvodnje i pročišćivač i to samo dužni do 2023. napraviti. Ako to ne napravimo nećemo iskoristiti sredstva koja su nam na raspolaganju. Iza 2023. morat ćemo sve sami isfinacirati i napraviti do tog standarda koji smo preuzeli ulaskom u Europsku uniju i plaćat ćemo iz svog proračuna.

Vlada je, naime, izmjenama i dopunama Uredbe o visini naknade za korištenje voda povisila naknadu distributerima s 1,35 kuna na 2,85 kuna za prostorni metar zahvaćene vode. Cijena vode tako će za distributere biti veća u rasponu od 5,71 posto do 19,39 posto.

Uredbom se propisuje i naknada za korištenje voda za splavarenje, rafting, vožnju kanuima i sličnim plovilima, od 50 kuna godišnje po plovilu.

Također, propisana je i naknada za korištenje voda za postavljanje plutajućih ili plovećih ugostiteljskih objekata koja će iznositi 100 kuna godišnje po četvornome metru zaposjednute vodne površine. Hrvatske vode tako će godišnje uprihodovati 360 milijuna kuna više, a povećanje naknade rezultat je potrebe financiranja obveza prema Europskoj uniji u sektoru zaštite okoliša.

No Vlada ističe kako navedena ulaganja istovremeno mogu dati zamah novom investicijskom ciklusu i pružiti osnovnu infrastrukturu za razvoj ostalih djelatnosti.Riječ o razvojnoj naknadi kojom će se financirati hrvatski udio u velikim projektima vodnoga gopodarstva za koje se između 65 i 75 posto financiranja očekuje iz fondova EU-a, objasnio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

POSLJEDNJE DODANO: