Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60525fb06f52df71078b4619/80
Foto: DalmacijaNews

Kako je Kotar Split 3 postao primjer drugima? Ondje nema političkih previranja - grade se igrališta, parkovi i garaže

Timski rad ključ je uspjeha zahvaljujući kojem je Split 3 kao kotar u proteklih nekoliko godina preporođen.
U malo kojem Gradskom kotaru je napravljeno toliko toga kao na Splitu 3. Suradnja bez obzira na političke opcije i ideologiju ovdje je dokazana jer, kažu, dobrobit građana ne smije imati prepreke. U proteklih šest godina ovaj Kotar postao je svijetli primjer pametnog ulaganja u komunalnu infrastrukturu, poglavito na području rekreacije i dnevnog odmora za svoje žitelje.

Vinovnici ovog preporoda su predsjednica vijeća kotara Ivana Zelić-Relata, bivši čelnik kotara i trenutni županijski pročelnik Stipe Čogelja, neumorna radilica i pokretačka snaga, gradski vijećnik Ante Jukić, te najmlađi među njima, gradski vijećnik Martin Pauk.

Uz neprestane konzultacije i razgovor sa stanovnicima kotara posebnu pozornost posvetili su mladim obiteljima i zelenim površinama.

Uređen je dječji park u Dobrilinoj ulici koji je postao okupljalište obitelji s djecom iz cijelog grada, a u njega je uloženo čak 2.5 milijuna kuna. Uređeno je i igralište u Getaldićevoj - uz umjetnu podlogu na košarkaškom igralištu, postavljena je tribina, zaštitna ograda i reflektori, a uskoro stižu i tri fontane za osvježenje. Odmah do, novi sjaj dobio je i street workout park. 

- Interes za street workout je ogroman, na stotine mladih dnevno prođe na tom mjestu, pa smo odlučili i dalje ulagati i poboljšavati njegov sadržaj - kaže nam Ivana Zelić Relata, predsjednica Kotara (HDZ).


Još 300 parkirnih mjesta

Ante Jukić jedan je od onih koji ne pričaju mnogo, no njegova djela govore više od riječi. Sugovornici otkrivaju kako je upravo on čovjek koji je svakodnevno u komunikaciji s građanima koji mu povjeravaju probleme, a on ih rješava gotovo trenutno te je među najzaslužnijima za komunalno uređenje i ozelenjivanje kvarta.

Sugrađani su se žalili na nedostatak parkirnih mjesta koji je nastao potpunim stavljanjem u funkciju studentskog kampusa, stoga je na južnom dijelu izrađen projekt povećanja parkirališnih kapaciteta. Na garaži u Dobrilinoj bit će napravljena nova etaža s oko 300 parkirnih mjesta.

Uskoro bi i svi mladi u Vrančićevoj ulici, koja je bila poprište rušilačke epizode privatnog poduzetnika koji je odlučio uvjetovati gradu i županiji za ispunjenje vlastitih interesa, ponovno trebali imati dječji park na čestici županije.

Stipe Čogelja nam je obznanio kako je prije dvadesetak dana predan projekt u kojem će se napraviti nogometno i košarkaško igralište, kao zamjena za dva koja su 'nestala' u procesu privatizacije. Plan je kako će dva igrališta biti napravljena najkasnije do sredine svibnja. Škola je predala zahtjev, Županija je odobrila sredstva i čeka se samo odabir izvođača radova.

Gradski vijećnik Martin Pauk u protekle tri godine uložio je veliki napor prilikom smišljanja idejnih rješenja i realizacije projekata u sjevernom dijelu kotara, poglavito u Vrančićevoj ulici koje je i sam stanar. Doslovno iz naftalina je izvukao projekt garaže za 120 automobila, projekt koji je 45 godina stajao napušten i zaboravljen.

- Sam proces stavljanja garaže u funkciju pokrenut je točno prije dvije godine, ali Ćorićev zahvat u prostoru bio je kap koja je prelila čašu i zbog koje smo ubrzali sve postupke oko garaže. Sve smo dogovorili s nadležnim službama, a kad smo vidjeli da gradske tvrtke sporo reagiraju po pitanju čišćenja skladišta odlučili smo uzeti stvar potpuno u svoje ruke. Preprošlu subotu smo Stipe (op.a. Čogelja), ja i još nekoliko susjeda počeli s procesom čišćenja skladišta knjiga, a ovaj tjedan dogovoreni su svi detalji oko preseljenja skladišta HNK u Dugopolje. Prema zadanim rokovima, već 1. svibnja garaža će biti predana na upravljanje Split Parkingu te će konačno biti riješen gorući problem parkirnih mjesta - otkrio nam je Pauk.

Osim toga, vrlo je važno i pitanje sportskih terena u Vrančićevoj, kao i dječjeg parka koji su zahvatom Ćorića privremeno izgubljeni. Pauk i Čogelja nam govore da su sredstva za sportske terene odobrena te će učenici i djeca Splita 3 uskoro uživati na novom cageball terenu s umjetnom travom i košarkaškom terenu s umjetnom podlogom.


Dječji park se također vraća na lokaciju desetak metara istočnije od prethodne, a bit će izveden i uređen od strane 'Parkova i Nasada' kojima je Grad Split odobrio sredstva. Pauk zadovoljno govori kako su unatoč svim problemima koji su ih zatekli prošle jeseni odlukama Ćorića ipak uspjeli lobiranjem osigurati sredstva u gradskom i županijskom proračunu kako bi svi nastali problemi bili riješeni do konca proljeća, što je pohvalan i rijedak primjer efikasnog rješavanja problema građana.

Izgradili su i posve novi nogostup s rampama za mlade majke i stopostotne invalide Domovinskog rata koji žive u Vrančićevoj te riješili infrastrukturni problem star preko 20 godina. Za rješavanje tog pitanja posebno zahvaljuje Anti Jukiću koji je, nakon što je upoznat s problemom, promptno reagirao, okupio predstavnike braniteljskih udruga i gradske komunalne službe te izlobirao sredstva za uređenje civiliziranog i sigurnog puta.

U čemu je tajna, pitate se? Naši sugovornici tvrde kako je sve probleme moguće riješiti uz upornost i normalan, pristojan razgovor i volju. Nikad se nisu prepirali ili nadmudrivali dnevno-političkim temama niti su se bavili demagogijom, već su svaki problem kotara rješavali koristeći ovlasti i povjerenje građana stečeno na izborima. Ivana Zelić-Relata je kao čelnica kotara urgirala prema Banovini, tamo su projekte poticali i lobirali za njih gradski vijećnici Jukić i Pauk, a Čogelja je omogućavao da sva pitanja vezana uz jurisdikciju školstva i Županije Splitsko-dalmatinske budu ekspeditivno riješena.

Timski rad ključ je uspjeha zahvaljujući kojem je Split 3 kao kotar u proteklih nekoliko godina preporođen.

Na već postojeću solidnu infrastrukturu dodani su sadržaji koji život čine mnogo ugodnijim i primamljivijim mladim obiteljima, s posebnim naglaskom na parkove, dječja i sportska igrališta te parkirna mjesta. Najbolji dokaz tomu je cijena stambenih kvadrata koji su svake godine sve vrjedniji, a mi se nadamo kako će ekipa sa Splita 3 biti putokaz i ostalima pri unaprjeđenju kvalitete života Splićana i naših gostiju.
hr Wed Mar 17 2021 20:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5c0a8c520e49382e3d8b45a0/80

Priopćenje policije u svezi odigravanja utakmice između Hajduka i Osijeka

Uspostavit će se blokada prometa oko stadiona, a policija će snimati prilazne pravce i stadion.
U petak, 16. travnja 2021. godine s početkom u 20.30 sati u Splitu, na gradskom stadionu „Poljud“ odigrati će se nogometna utakmica između HNK „Hajduk“ i NK „Osijek“.

Građane obavještavaju da će na dan utakmice policija vršiti blokadu prometa.

Od 16.30 sati do završetka osiguranja uspostaviti će se blokada prometa na šetnici oko stadiona, a od 18.30 sati u ulici Poljudsko šetalište - kod ulaza na parkiralište bazena Poljud i kod ugostiteljskog objekta „Hemingway (osim vozila policije, odnosno vozila s propusnicom).

Na dan odigravanja utakmice policija će, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice vršiti snimanje na stadionu i prilaznim pravcima.

Molimo građane da poštuju smjernice, upozorenja i zapovijedi policijskih službenika u prometu i u zoni stadiona, kako bi nogometna utakmica protekla bez izgreda.
hr Thu Apr 15 2021 18:12:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/607862536f52dfb7338b4568/80

Nikša Tranfić: „Svih 7 Kaštela za samo jedan cilj – probuditi Kaštela!“

Na početku predstavljanja izbornog programa Tranfić je istaknuo da mu je iznimna čast boriti se za zajedničke ciljeve, te da će povjerenje birača opravdati iskrenim, poštenim, stručnim i poniznim radom za bolja Kaštela.
Mostov kandidat za gradonačelnika Kaštela, Nikša Tranfić, danas je sa svojim suradnicima predstavio svoj izborni program u kojem je iznio plan za Kaštela, a kako je već naglasio prilikom predstavljanja svoje kandidature, nije tipični političar, politiku želi spustiti među građane, operativac je i voli raditi na terenu, što se odrazilo i na njegov izborni program.Uz Tranfića, na današnjoj konferenciji novinarima su se obratili i županijska vijećnica Mosta dr. Milija Baldić Lukšić, kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika, te dugogodišnja poduzetnica Meri Bedalov Smoje, dipl. teologinja Anđa Vujević i Mijo Vuković za područje sporta.

Na početku predstavljanja izbornog programa Tranfić je istaknuo da mu je iznimna čast boriti se za zajedničke ciljeve, te da će povjerenje birača opravdati iskrenim, poštenim, stručnim i poniznim radom za bolja Kaštela.

- Želim se boriti za bolji i drukčiji Grad Kaštela zajedno sa stanovnicima svih sedam Kaštela, a za samo jedan cilj - probuditi Kaštela! Želimo se boriti za grad poduzetništva i zelene politike, grad s boljim prometnim i komunalnim rješenjima, grad u kojem će se ulagati u povećanje zaposlenosti, grad koji će ulagati u demografske i socijalne projekte. Želim da naš grad postane mjesto visokog standarda i kvalitete života kroz ulaganje u turizam, kulturu, ekologiju, poljoprivredu i poduzetništvo. Kroz svakidašnje funkcije i aktivnosti također želim jačati međusobnu povezanost gradskih naselja i zajednički gradski identitet“ - rekao je Tranfić, nadodavši da će se u svom mandatu prije svega usmjeriti na razvojne pravce otvorenog i transparentnog poslovanja i pravedne politike, te da će imovinu grada stavit u javnu funkciju i učinit je korisnom građanima, a lokalnu upravu efikasnom i usmjerenom na potrebe građana, a građane će, kaže Tranfić, uključiti u odluke i tako adresirati potrebe zapostavljenih skupina i nerazvijenih dijelova grada.

Nikša Tranfić s timom svojih suradnika i stručnjaka ovim je programom nastojao prepoznati i usmjeriti se na aktualne izazove u gradu sagledavši različite probleme iz različitih perspektiva, te predložiti učinkovita i ostvariva rješenja. Svjestan da je u Kaštelima potrebno realizirati mnogo projekata, kako kaže Tranfić, za ovaj je mandat u fokus odlučio staviti one aktivnosti kojima će nastojati riješiti trenutno najveće probleme u gradu, a imajući na umu izvedivost istih u smislu sredstava i mogućnosti.

Tranfić je zatim predstavio dvije bitne točke izbornog programa:

- Transparentan grad – želimo imovinu grada staviti u javnu funkciju i učiniti je korisnom građanima, a lokalnu upravu efikasnom i usmjerenom na potrebe građana. Želimo vratiti povjerenje građana u javnu vlast i želimo da poslovanje grada i raspolaganje gradskim proračunom bude dostupno i transparentno svim građanima kako bi i sami na njega mogli utjecati putem platformi s primjedbama i prijedlozima građana. Potrebne su radikalne i konkretne mjere, te je stoga potrebno implementirati sustav koji će omogućiti razinu transparentnosti kakva se očekuje od gradske vlasti u razvijenim demokracijama, spriječiti mogućnost stranačkog kadroviranja i nepotizma, spriječiti donacije, dodjeljivanje poslova i drugih vrsta isplata iz proračuna po kriterijima političke ili rodbinske povezanosti, spriječiti neprimjereno trošenje proračunskih sredstava, a potom potaknuti građane na aktivniju suradnju s gradskom upravom u rješavanju problema našeg grada. Ovim sustavom transparentnosti želimo spustiti politiku među građane.

Ekologija i održivi razvoj – sunčana, zelena Kaštela – prije svega želimo ubrzati i završiti projekte gospodarenja otpadom, u program smo uglavili i uklanjanje azbestnih krovova, a veliku pozornost želimo dati i iskoristivosti sunčeve energije koju želimo staviti u ruke građana.“, objasnio je Tranfić, te još jednom rekao kako će najveći fokus stavljati na transparentan odnos sa svojim sugrađanima, pomno osluškujući njihove potrebe, jer su oni pokretač promjena i pokret koji će Kaštelima donijeti bolju budućnost, a za kraj, pozvao ih je da ga podrže, izađu na izbore i učine Kaštela još boljim mjestom za život.

Dr. Milija Baldić Lukšić govorila je o zdravstvu i potrebama zdravstvene zaštite i usluga u Gradu Kaštela, istaknuvši kako su građani Grada Kaštela velikim dijelom zakinuti za pružanje zdravstene zaštite, pogotovo kad je riječ o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, gdje mreža nije popunjena i usluge se ne pružaju adekvatno i pravovremeno, a što je najbitnije, kako kaže dr. Baldić Lukšić, za sve specijalističke usluge, građani Kaštela moraju ići u Split ili Trogir.

- Želimo poboljšati zdravstvenu zaštitu na način da postojeći objekti, ambulante i domovi zdravlja, pružaju veći broj usluga, da se zaposli veći broj specijalista, da se popuni mreža i da zgrade budu adekvatne za pružanje zdravstvene zaštite. Primjer nam je ambulanta u Kaštel Gomilici koja je u derutnom stanju, treba se srušiti, izgraditi novu i povećati joj kapacitet. Također, želimo napraviti dom za starije i nemoćne osobe koji će biti u vlasništvu grada, a poglavito ćemo naglasiti i akcent palijativne skrbi koju Grad Kaštela trenutno nema.“, istaknula je dr. Baldić Lukšić.

Meri Bedalov Smoje naglasila je da u Mostu kao osnovni resurs grada doživljavaju mlade ljude.

- Želimo se koncentrirati na to da zadržimo mlade ljude koji su izašli iz srednjih škola i s fakulteta i koji lutaju ne znajući gdje će i tražeći rješenja van Kaštela i van Hrvatske. Želimo im dati poticaj da ostanu u svom gradu na način da uz granu turizma osmislimo gospodarske zone i poduzetničke inkubatore, uz pomoć EU fondova. Moramo mladima dati mogućnost da osmisle svoje ideje i krenu u samozapošljavanje. U vidu turizma, želimo da sve ono što imamo maksimalno iskoristimo za stvaranje jakog turističkog brenda zvanog Kaštela, kako bi ga ostavili našim mladima u nasljeđe. Zato smatram neophodnim integriranje naše bogate kulturno-povijesne baštine i prirodnih bogatstava u tematsku cjelinu u svrhu razvoja bogatije turističke ponude koja će biti cjelogodišnjeg karaktera. Također, razvoj agrokulture i poljoprivrede usko su povezani s razvojem turizma, kao i s generalnim podizanjem kvalitete življenja, pa smo i to područje obuhvatili našim programom i svakako ćemo mu posvetiti adekvatnu pažnju. Kulturna i povijesna baština, plodna polja, zelena i modra oaza – sve imamo na jednom mjestu, samodostatni smo i zato to moramo objediniti i plasirati svijetu pod jednim imenom – Kaštela!“, rekla je Bedalov Smoje.

Anđa Vujević govorila je o kulturno društvenom životu, istaknuvši da Grad Kaštela ima bogatu kulturnu tradiciju koju treba njegovati i konstantno ulagati u nju.

- Kao ključni problem svih samostalnih umjetnika i svih udruga na području Kaštela koje se bave područjem kulture vidimo nedostatak jednog zajedničkog centralnog prostora. Naš je ključni prijedlog izgradnja modernog kulturnog centra u Gradu Kaštela koji će obuhvaćati kazališnu i kino dvoranu, galerijske prostore i prostore za samostalne umjetnike gdje bi oni uz izlaganje, mogli i prodavati svoje radove, kao i manje konferencijske dvorane. Želimo Gradu Kaštela ponuditi kulturu u svih 365 dana u godini, a ne samo ljeti kroz manifestacije, koje su fantastične, ali nisu dovoljne“, objasnila je Vujević, te naglasila potrebu za time da Kaštela postane jedan prepoznatljiv kulturni brand, za što je nužna i adekvatna infrastruktura.

Mijo Vuković kao dugogodišnji sportaš prošao je faze od amaterskog do vrhunskog sporta, podsjetio je da su Kaštela poznata po odbojci, a kao glavni problem naglasio je nedostatak vanjskih sportskih terena.

- Želimo osposobiti postojeće sportske terene da budu funkcionalni tijekom cijele godine. Cilj nam je osposobiti barem četiri terena u Kaštelima kako bi vratili djecu u sport. Želja nam je napraviti i novu sportsku dvoranu koja bi udružila sve sportove i sve potrebne sadržaje, od teretane do fizioterapeutskog centra, gdje bi možda bilo mjesta i za podzemnu garažu. To su glavni uvjeti koji bi zadovoljavali uvjete našeg mjesta“, zaključio je Vuković, nadodavši kako bi se među prioriteima našla i izgradnja dva sportska terena na plažama.


hr Thu Apr 15 2021 17:58:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/59d0cf49b9e03e23718b464d/80

"Srđ je Grad": Marinu Frapu, najveću sramotu u prostoru, vratiti građanima

Kandidat stranke "Srđ je Grad" za dubrovačkoga gradonačelnika Đuro Capor ocijenio je u četvrtak da je Marina Frapa, koju je obećao vratiti građanima, najveća sramota u prostoru grada od neovisnosti i da su bivša ministrica Mrak Taritaš i tadašnji gradonačelnik Vlahušić kumovi tog projekta.

Poručio je da će kao gradonačelnik, nakon isteka roka za dobivanje uporabne dozvole, raskinuti koncesijski ugovor za Marinu Frapu na Lapadskoj obali i vratiti je građanima te tako riješiti problem s manjkom komunalnih vezova.

Capor je na konferenciji za novinare na Lapadskoj obali u Dubrovniku rekao da su "tadašnja ministrica Mrak Taritaš i tadašnji gradonačelnik Vlahušić kumovi projekta, a dozvola je izdana u Zagrebu".

- Građani su morali predati vezove kako bi se marina izgradila, a koncesionar ni tri godine nakon otvorenja nije ishodio uporabnu dozvolu. Rok je u lipnju 2020. godine produljen za još tri godine. Sasvim je jasno kako dozvola neće biti ishođena", istaknuo je.

Capor je poručio da će kao gradonačelnik naložiti uklanjanje svega što nagrđuje prostor te ga rehabilitirati od sveg nasilja koje se nad njim dogodilo.

Kandidat za zamjenika gradonačelnika Nikša Selmani upozorio je kako bi poništeno rješenje o izvlaštenju dijela zemljišta moglo proizvesti negativne korekcije u projektu rekonstrukcije Lapadske obale, koji se potpuno financira europskim novcem.

- S pravomoćnim rješenjem možete se knjižiti kao vlasnik, formirati građevinsku česticu i prijaviti početak radova. Ovdje je početak radova prijavljen, a poništeno je rješenje o izvlaštenju. Ako se pokaže da je nešto rađeno suprotno propisima, te troškove Europska unija neće priznati, već ćemo ih sami plaćati", objasnio je Selmani.

Kandidati stranke "Srđ je Grad" poduprli su prijedlog stanovnika Lapadske obale da im se osigura trećina parkirališta na kojem će tijekom izgradnje biti građevinska operativa.

- Građani su s parkirališta maknuti bez zamjenskog rješenja, baš kao što su ostali i bez vezova. Grad im to mora osigurati", poručili su kandidati te stranke.

hr Thu Apr 15 2021 17:03:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f01986edaf72d65278b4569/80
Foto: Canva

HZJZ: Uz dosljednu primjenu mjera izbori se mogu sigurno provesti

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) poručio je u četvrtak kako njegove preporuke, ako se dosljedno primjenjuju, pružaju siguran epidemiološki okvir za provedbu skorih lokalnih izbora.

S obzirom da slijedi prikupljanje potpisa na štandovima političkih stranaka, HZJZ smatra kako je, pod uvjetom da se svi izborni sudionici pridržavaju preporučenih epidemioloških mjera, moguće nesmetano odvijanje izbornog procesa uz očuvanje zdravlja svih građana.

HZJZ se referirao i na zahtjeve za uputama specifičnim za Primorsko-goransku županiju, odnosno upite kako se misle organizirati izbori u toj županiji i prikupiti potrebni potpisi potpore, ako su iduća dva tjedna zabranjena sva okupljanja.

Prikupljanje potpisa birača ne smatra se oblikom javnih događanja i okupljanja u smislu Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje PGŽ, kaže HZJZ i ističe da njegove preporuke donose epidemiološke mjere koje su sveobuhvatne i primjenjive na sve okolnosti izbornog procesa za epidemije covida-19.

Pozivajući se na iskustvo u organizaciji lanjskih izbora za Sabor, koji su također održani u epidemiji, Zavod smatra kako su epidemiološke mjere koje je tada predložio bile iznimno učinkovite.

Nakon izbora nije primijećen porast broja novooboljelih koji su kao izvor zaraze navodili sudjelovanje u izborima, niti se primijetilo grupiranje bolesti kod osoba koje su sudjelovale u pojedinim dijelovima izbornog procesa.

HZJZ je 1. travnja objavio preporuke kojih bi se trebalo držati kod prikupljanja potpisa, kako bi se spriječilo širenje zaraze.

Potpise prvenstveno treba prikupljati na otvorenom, treba poštovati fizičku udaljenost od dva metra, maske su obvezne, kao i redovita dezinfekcija ruku, a poželjno je da građani za potpis koriste svoje olovke, bit je tih preporuka.

hr Thu Apr 15 2021 16:52:49 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .