Sinjski edek u kratko je vrijeme pobrao simpatije, a originalan je proizvod osmislio bivši vodič edeka

Prilaz na Alkarskom trkalištu u Sinju ispunjen je mirisom ječma i hmelja, a kroz paru se može nazrijeti radionica koja ispunjava ulogu i malog skladišta, ali i minijaturne hobističke pivovare. Jedan kotao, peć na kojoj se grije voda, nekoliko instrumenata za osiguravanje nužne preciznosti pri kuhanju piva i par improviziranih pomoćnih alata. Sve što je potrebno.
– Duže sam vrijeme živio u Njemačkoj i ondje sam svakodnevno gledao kako ljudi puno pažnje posvećuju pivu, a i sam sam se zaljubio u to. Istraživao sam, kupio literaturu i prvu opremu za kuhanje piva da bi se onda i bacio na posao koji, naravno, na početku i nije baš bio uspješan, ali trebalo je biti ustrajan i ići stazom koju sam zacrtao. U Bavarskoj doslovce svako selo ima svoje mini pivovaru, upoznao sam tako vlasnike, obilazio ih i ljubazno su mi objašnjavali tajne proizvodnje. Usavršio sam nekoliko recepata tako da je u Sinju ostalo tek urediti i otvoriti pogon – glasi tako priča Ivana Šabića koji je ispisao povijest viteškog gnijezda, a prisnažio i onu Ciceronovu, nastalu još prije Krista, kako – Ništa nije teško ako se voli. Šabić je kreirao edeka, prvo sinjsko pivo.

– Osnovna sirovina za pivo je ječmeni slad, a potrebna je još voda, hmelj i kvasac. Slad nabavljamo u Slavoniji, hmelj je iz Slovenije jer u Hrvatskoj nema proizvođača hmelja dok je kvasac iz Belgije.
Stručnog znanja mu ne nedostaje, bilo da je riječ o procesima vrenja, fermentacijama, vrstama sirovina i načina na koje reagiraju pa do pažljivog održavanja temperature u kotlu. Čak je sam i izradio bačvu za vrenje pod pritiskom jer takve kakvu je želio nije bilo u prodaji.

Čak i ime edek ima jednu zanimljivu poveznicu sa ovim mladim čovjekom entuzijastom.
– Ime proizvoda Edek je jedna od omiljenih figura u Alci, koji predstavlja prema legendi zarobljenog konja osmanlijskog čelnika, odlučili smo da i pivo bude edek. Čak sam i bio vodič edeka, šest godina sam bio na toj dužnosti, pa ima u pivu i osobnih emocija, ali primarna je ideja poklon svom gradu nečega novog, drugačijeg – proizvod koji je u Sinju nešto novo.
Novo uskoro i u ponudi tek nekolicine sinjskih kafića, jer…
– Smatram da bi naglim povećanjem kapaciteta proizvodnje i drastično opala kvaliteta finalnog proizvoda. Bolje je ići dječjim koracima, kako se ono kaže, kako bi potrošač bio uvijek zadovoljan.

POSLJEDNJE DODANO: