Osim što je uporni korov po poljima pšenice, mak je poznat po svom ljekovitom djelovanju. Latinskog naziva Papaver Rhoeas, poznatog i po imenu mak turčinak. Cvjeta od svibnja do srpnja. Listovi su mu jajoliki ili eliptični, perasto razrijeđeni. Cvjetovi su na dugim dlakavim stapkama, raznih nijansi crvene boje. Plod je tobolac ili čahura ispunjen sjemenkama bubrežastog oblika. U rano proljeće kad mak počinje nicati, bere se njegova mlada stabljika zvana kukurik, što je i drugi naziv za ovu biljku. Sastavni je dio poznate Dalmatinske mišance o kojoj ćemo posebno pisati.
LJEKOVITE TVARI: sluzi, šećer, alkaloidi, organske kiseline, tanini, biljne boje (antocijan)
Ljekoviti dijelovi maka su cvjetovi, plodovi i sjemenke iz njh. Latice se beru po sunčanom vremenu, prije nego uvenu. Suše se raspoređene po papirnatoj podlozi. Pri sušenju ne smiju potamniti jer tako gube ljekovitost, zato je bitno brati ih za podneva. Stavljaju se u čajne mješavine s lipom i lavandom, zbog sličnih umirujućih svojstava.
Kombinacija maka i bijelog sljeza dobra je protiv suhog kašlja.
Čaj od maka poboljšava probavu, smiruje kašalj i upalu grla. Pomaže pri iskašljavanju sekreta, opušta bronhe, pa je dobar za astmatičare. Sjemenkama se liječi nesanica i depresija. Sastavni su dio mnogih sirupa. Sjemenke se koriste u malim količinama kao začin jelima.
Mak je u sirovom stanju otrovan, izaziva glavobolju i mučninu. Zato oprezno pri korištenju ove ljekovite biljke.
ČAJ OD MAKA
Zakuhati 2 dcl vode, u nju staviti prstohvat osušenih cvjetova ili jednu malu žlicu. Ostaviti 15 minuta i piti nezaslađeno.