Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63b9392a5d7965b68e8b45b8/80
Foto: Ivana Ivanović

Puljak: "Najveći problem je HDZ. Koristi djecu i osobe s invaliditetom za svoje političke svrhe"

Opisao je i kakve probleme grad Split ima s uvođenjem besplatnih obroka za osnovnoškolce, a objasnio je i zašto smatra da je HDZ najveći problem države
Splitski gradonačelnik Ivica Puljak dao je veliki intervju za N1 televiziju u kojem je komentirao projekte na kojima radi poput plaže Žnjan, tehnološkog parka Dračevaa, izgradnje vrtića, pitanja parkinga i poticanja korištenja javnog prijevoza. Opisao je i kakve probleme grad Split ima s uvođenjem besplatnih obroka za osnovnoškolce, a objasnio je i zašto smatra da je HDZ najveći problem države.

Puljak naglašava da je splitska vlast uspješno provela niz projekata u prošloj godini, ali i završila projekte svojih prethodnika, dok za sljedeću godinu kaže da će biti godina realizacije.

- To će biti godina realizacije projekata kao što je plaža Žnjan, tehnološki park u Dračevcu, rekonstrukcija Karepovca, veliki projekti zbrinjavanja i razdvajanja otpada i rješavanje parkiranja u Splitu i poticanja javnog prijevoza.

Komentirao je kakva je situacija s poskupljenjima u Splitu nakon uvođenja eura.

- Ja sebe smatram Europljaninom, Hrvatom, Dalmatincem i Splićaninom. Dakle, smatram da uvođenje eura i ulazak u Schencgen velika vijest za nas. Sada postajemo ravnopravni članovi najnaprednije zajednice zemalja na svijetu. To je prilika za novi početak Hrvatske.

Vlada nas je dugo uvjeravala da neće biti nikakvih problema s poskupljenjima, ali to očigledno nemaju pod kontrolom. Građani Splita se nose teško s poskupljenjima kao i bilo koji drugi građani. Zaista im smeta kada se osjećaju izigranima. Ja se nadam da će i trgovci shvatit da se takve stvari ne rade.”

Split smanjuje cijene javnog gradskog prijevoza, parking poskupljuje

Kad je riječ o poskupljenjima parkinga u Splitu, Puljak objašnjava da se radi o politici kojom se pokušava potaknuti građane da se voze javnim prijevozom umjesto automobilima. Novac od parkinga bi se tako mogao iskoristiti za izgradnju legalnih parkirnih i gražnih mjesta za građane. No, ističe da se dogodila i pozitivna promjena o kojoj nitko ne priča:

- Smanjili smo cijene javnog gradskog prijevoza s 8 na 7 i pol kuna, dakle na jedan euro, i smanjili smo cijene pokaznih karata, što je zaista dobra mjera da bismo motivirali ljude da koriste javni gradski prijevoz.

“Mi smo drugačiji političari nego drugi”

Ističe da vladajući u Splitu i građani imaju međusobnog povjerenja te da Splićani razumiju da se svaka dobra promjena mora od nekud financirati.

- Mi nismo populisti da kažemo dobit ćete besplatnu vodu, itd. Građani znaju da ono što mi zovemo – besplatno – oni isto tako plate na jedan ili drugi način. Ono što je nama važno je da objasnimo koje su naše politike, a naše politike, zbog kojih su nas građani izabrali, su da ima manje automobila, više pješaka u Splitu, pješačke zone, javni gradski prijevoz…

- Kad građani vide da je grad čišći, bolji, uredniji, da imaju mjesta za parkiranje, da je grad prohodniji, da imaju više opcija za zapošljavanje, bolje standarde obrazovanja, mislim da će to prihvatiti i dati nam povjerenje da idemo dalje.

Pitanje besplatnih obroka u školama

- Vlada je donijela jednu odluku za koju nije provela nikakvu analizu. Niti pitala bilo koga ima li uopće mogućnosti da se tako nešto provede. Donijeli su odluku da od ponedjeljka za svako dijete daju po 10 kuna i da se onda mi snađemo kako ćemo osigurati obroke. Mi smo zatekli škole u stanjima u kojima pola škola nema niti kuhinju. To ne možemo izvesti u takvom obliku u kojem su oni zamislili.

- Mi ćemo to napraviti i ispuniti. Mi se ne bunimo i žalimo. Nego ono što se dogodilo u međuvremenu, da je nas lokalni HDZ počeo prozivati radi toga što je njihov HDZ iz Vlade donio odluku koja je potpuno nerealna u ovome trenutku. Rekli smo, u redu, donijeli ste tu odluku ishitreno, niste razmislili kad treba doći u primjenu, ali u redu mi ćemo je provesti. Ali nemojte nas radi toga prozivati i nemojte uvlačiti djecu u dnevno političke svrhe. Ja se tome nisam nadao niti od HDZ-a. Nemam o njima baš super dobro mišljenje, kao što znate, ali nisam se nadao da će djecu koristiti u takve svrhe. To je stvarno degutantno. To mene zaista pogađa.

- Kad bih ja koristio njihovu retoriku onda bih ja rekao da oni nisu brinuli o djeci, da im nisu osigurali ni osnovne uvjete u školama. Ništa nisu razvijali 30 godina nego su se bavili isključivo sobom, a sada nas prozivaju za ono što nisu radili dugi niz godina.

HDZ je najveći problem države

Na pitanje ima li još uvijek uopće oporbu u gradu, Puljak kaže:

- Ja bih volio da imam, ali da imam oporbu koja će zaista kritizirati i kontrolirati ono što radimo. U kojoj će se boriti idejama i projektima. Ali ovako kad koriste djecu i osobe s invaliditetom za svoje dnevno političke svrhe – ja mislim da to nije prava oporba nego politikanstvo. Ističe da su se HDZ-ovci toliko naviknuli biti na vlasti da sada ne znaju ponašati se u oporbi.

Puljak smatra da je najveći problem Hrvatske HDZ.

- Ja mislim da je najveći problem države HDZ i da zaista mi nemamo šanse dok HDZ upravlja njome jer sam sada svjestan koje su oni modele upravljanja uspostavili – da su važniji njihovi kadrovi – da je važnije imati njihovu iskaznicu nego nešto znati. Meni kao profesoru je to nezamislivo. Mi mlade ljude moramo učiti da moraju biti bolji od drugih da bi napredovali u životu, a ne da moraju imati iskaznicu HDZ-a da bi napredovali. Takav sustav ne postoji nigdje drugo nego u Hrvatskoj i zato smo mi na dnu Europe. Ja zaista iskreno mislim da je HDZ glavni uzročnik problema u zemlji. Zašto mi nismo uspješni na našem unutarnje političkom planu kao što smo na vanjskopolitičkom planu? Ušli smo u euro, u Schengen – to su dobre vijesti – ali unutar Hrvatske smo zaista loši i zato je u najvećoj mjeri kriv HDZ.

Osnovni cilj stranke Centar je smjena HDZ-a

Puljak naglašava da je potrebna reforma izbornog zakonodavstva, ali kaže da je to teško očekivati od HDZ-a jer “HDZ radi samo za svoje interese“.

- Naš osnovni cilj je zaista smjena HDZ-a. Mislimo da je to osnovni politički cilj koji moramo napraviti da bi Hrvatska zaista prodisala. Možete li zamisliti kako bi izgledao novi početak bez HDZ-a? To bi bilo stvarno izvrsno.” Splitski gradonačelnik kaže da se Centar želi povezati s istomišljenicima koji žele “Hrvatsku koja će biti meritokratska zemlja, u kojoj će svi imati istu šansu bez obzira imaju li političku iskaznicu ili ne. Imamo povijesnu šansu da izgradimo jednu drugačiju i puno bolju zemlju

Cijeli članak ovdje pogledajte.

hr Sun Jan 08 2023 13:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63e161d15d7965e4dd8b4667/80
Foto: Čistoća Split

Učenici OŠ Plokite pokazali zavidno znanje o novom sustavu odvajanja otpada

Podsjetimo, nedavno su na šest lokacija u kotaru Bol i na dvije lokacije na Kmanu, otvoreni polupodzemni spremnici koji su zamijenili dosadašnje kontejnere.

- Za početak novog sustava odvajanja otpada odabrali smo jedan od najljepših gradskih kotareva u Splitu. Na Plokitama, kvartu u kojem sam i sam odrastao, klasične kontejnere zamijenili smo modernim polupodzemnim spremnicima. 

Pozitivan napredak već je vidljiv, a kako bi se on nastavio od svih građana trebamo pomoć kako bismo bili još uspješniji. Motivirajte vaše roditelje, bake, djedove, prijatelje, informirajte ih i uvjerite da je odvajati lako, a ako treba pozovite ih na red,  jer vi najbolje znate koliko je odvajanje otpada važno, za grad i budućnost našeg planeta, istaknuo je gradonačelnik Splita Ivica Puljak tijekom posjeta Osnovnoj školi Plokite gdje je u organizaciji Čistoće d.o.o. Split održana edukacija o novom sustavu odvajanja otpada za učenike viših razreda.

Profesorica biologije i prirode Vera Ožegović te profesor biologije i kemije Joško Rubelj, učenicima su objasnili kako funkcionira odvajanje otpada u polupodzemne spremnike koji su početkom prosinca postavljeni na Plokitama. Potom su svoje znanje imali priliku testirati na kvizu znanja kojeg je osmislila Barbara Vesanović Gašić, influencerica koja na društvenim mrežama pažnju posvećuje „zelenim” temama i ekologiji.

- Odvajanjem otpada svi zajedno možemo smanjiti količinu komunalnog otpada koji se trenutno odlaže na Karepovac, a neiskoristiv je i značajno onečišćuje tlo, vodu i zrak. S druge strane, odvojeni papirnati, metalni, plastični, biootpad i stakleni otpad, ponovno se mogu iskoristiti kao sirovina, čime štedimo energiju i resurse. I ovim putem stoga apeliram na sve građane Splita, od najmlađih do onih najstarijih, da počnu odvajati otpad u svom kućanstvu. Lako je, poručio je gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

Podsjetimo, nedavno su na šest lokacija u kotaru Bol i na dvije lokacije na Kmanu, otvoreni polupodzemni spremnici koji su zamijenili dosadašnje kontejnere. Postavljanje spremnika na drugim lokacijama nastavlja se i dalje, a po završetku ugradnje, u svaki gradski kotar stići će i informativni štand Čistoće d.o.o. Split kako bi svi građani imali priliku doznati sve što ih zanima o novom sustavu odvajanja otpada. 

Upravo primjena tog sustava omogućit će produženje vijeka trajanja Karepovca, čišću i uredniju sredinu te postizanje stope od minimalno 50% odvojenog otpada, koliko nalaže Europska unija.

hr Mon Feb 06 2023 21:23:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63e15c585d796531e28b4579/80
Foto: Grad Makarska

U Makarskoj poduzetničke priče napunile dvoranu Arte

Makarski poduzetnici okupili su se oko projekta ,,Lokale u kale''

Poduzetničke priče, prvi ciklus edukacija u sklopu projekta Grada Makarske ,,Lokale u kale'', čiji je cilj očuvanje stare gradske jezgre i vraćanje života i poduzetništva u centar grada,  prošlog su petka do zadnjeg mjesta napunile dvoranu Arte. 

Nakon prošlotjednog predstavljanja programa potpora poduzetnicima i obrtnicima, najava da će u Makarskoj gostovati poznati poduzetnici iz područja ugostiteljstva, gastronomije, proizvodnje i suvenira, baš iz djelatnosti za koje Grad Makarska nudi potpore, privukla je pažnju makarskih ugostitelja, umjetnika i malih poduzetnika.

Događanje je otvoreno craft panelom u kojem su sudjelovali Jelena Nosić (Poetica Gin), Davor Šimićić(Varionica) i Marko Marinković (Kava Family) u kojem su Makarani mogli saznati kako nastaje gin od biokovskih trava, tko su pioniri craft beer scene u Hrvatskoj te kako nastaje i gdje se može popiti vrhunska kava. Kako turistima ponuditi doživljaj ispričali su Barbara Lončarić Lučić (Dubrovnik Walk of Fame) i Tino Ateljević (Summer Blues Katamaran) a s publikom je svoja iskustva podijelio i poznati ugostitelj Marin Medak,(Rougemarin) koji je za makarske ugostitelje imao niz korisnih savjeta.

Svoje priče ispričale su i žene poduzetnice Danijela Drčec(aDorable), Mirta Atlilija(Miscotti) i Nina Film(Jou Jou Botanicals), a kao šlag na kraju inspirativnu prezentaciju Raditi se (ne) mora imala je poslovna savjetnicu za male poduzetnike i autorica knjiga o poduzetništvu Kristina Ercegović, koja je rado odgovarala na pitanja makarskih ugostitelja. Nakon završetka panela druženje i razmjena iskustava nastavljena je uz prezentaciju i degustaciju proizvoda gostiju kojima su se pridružili i lokalni vinari. Projekt su svojim dolaskom podržali i predstavnici Udruženja obratnika Makarska te predsjednik Županijske komore Split Joze Tomaš.

Panel raspravu vodili su gradonačelnik Zoran Paunović i njegova zamjenica Antonia Radić Brkan koji su u uvodnom dijelu objasnili zašto je za Makarsku toliko važan projekt revitalizacije stare gradske jezgre.

 –  Makarska je već dugi niz godina nekontrolirano raste ali bez razvoja. Na nama je da donesemo odluku  povučemo ,ručnu''. Zašto stara gradska jezgra? Bilo svakog grada je centar, tu je život, tu je onaj mediteranski šarm zbog kojeg nam turisti dolaze. Donošenjem Pravilnika o uređenju stare gradske jezgre prošle godine počeli smo sa čišćenjem estetske buke, a prvi preduvjet je bio rješavanje Peškere. Svi znamo da je Grad zamro kad se Peškera otvorila, a možda je mogao i postojati neki suživot da se radilo planski, a ne stihijski. Nakon Peškere, vraćamo život u staru gradsku jezgru – aktivirali smo potpore za poduzetnike, dosta je široka paleta djelatnosti a potpore su od 2.000,00 do 10.000,00 eura. Uskoro kreće i natječaj za poslovne prostore a pripremili smo i jedan katalog inspiracije u kojem smjeru bi htjeli da grad ide kad se razmišlja o gastronomiji i ugostiteljstvu, trgovini i proizvodnji. Sve aktivnosti privatnog i javnog sektora bit će u službi oživljavanja stare gradske jezgre. Promjene se ne mogu vidjeti odmah no kroz nekoliko godina vidjet ćemo i rezultate koji će nam dati mogućnost da živimo održivo i bez neugode i grižnje savjesti ostavimo grad generacijama koje dolaze, glavna je poruka Grada Makarske sa subotnjeg panela.

hr Mon Feb 06 2023 21:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63e144bb5d7965e6e08b45a5/80
Foto: Turistička zajednice grada Solina

U Solinu otvorene prijave za 9. Međunarodni kongres povijesnih gradova

Koncept “Meet, share & build” okupit će i ove godine dionike iz turizma i kulturne industrije i potaknuti ih na upoznavanje, razmjenu iskustva i razvoj novih turističkih proizvoda

Prijavite se za sudjelovanje na 9. Međunarodnom kongresu povijesnih gradova koji će se održati od 23.3. – 31.3.2023. u Solinu u organizaciji Turističke zajednice grada Solina, Hotela President Solin i Grada Solina.

Prijaviti se možete putem linka, najkasnije do 17. ožujka 2023. godine.

Napomenut ćemo kako su šestu godinu zaredom otvorene prijave i za međunarodnu kulturno turističku nagradu “Plautilla” koja će se dodijeliti u četiri kategorije, za kvalitetu i inovativnost u upravljanju povijesnim gradovima, u domeni interpretacije i zaštite kulturne baštine te promidžbe i distribucije kulturno turističkih proizvoda. Prijaviti se možete putem linka, najkasnije do 11. ožujka 2023.godine.

Sudionike očekuju zanimljiva izlaganja, brojne panel diskusije, a više informacija o programu kongresa i predavačima pogledajte na web stranici. 

Prijavite se na vrijeme i budite dio ovog jedinstvenog događaja!

hr Mon Feb 06 2023 19:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63e14ef25d796531e28b4573/80
Foto: Ivana Ivanović

Zviždačica Đerek odgovorila Plenkoviću: "Nervozan je, očito ga žuljam"

"Po toj analogiji, kako se na javnom natječaju od svih u Splitu baš ova Đerek zaposlila? Oni dolje svi ucviljeni"

Maja Đerek u studiju N1 televizije govorila je o aferi povezanoj s dopisivanjem premijerovih suradnika oko zapošljavanja određenih pojedinaca. Između ostalog, komentirala je i izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je, odgovarajući na novinarska pitanja o ovoj aferi u četvrtak, spomenuo upravo nju.

- Po toj analogiji, kako se na javnom natječaju od svih u Splitu baš ova Đerek zaposlila? Oni dolje svi ucviljeni, moraju ići u Njemačku sada, a ona se zaposlila. Je li to tema? - rekao je tom prilikom Plenković.

- Upravo u ovom slučaju su se iskristalizirale najbliže premijerove osobe koje sam baš ja prijavila i prokazala u njihovim nekretninskim aferama. Samo spominjanje mog imena od strane Plenkovića, gospodina AP, mi je razumljivo.

Razumljiva mi je nervoza jer se pojavljuju ista imena koja su se pojavljivala u cijeloj aferi koju sam ja otkrila - gospodin Zvonimir Frka-Petešić, gospodin Krunoslav Katičić, poznat i kao glavni kadrovik u HDZ-u, gospodin Mario Banožić se također spominje, a sada se pridružio i Marko Milić,  rekla je Đerek

- Premijer na jedan smiješan način pokušava moje zapošljavanje u Splitu, temeljem transparentnog javnog natječaja, izjednačiti s ovim zapošljavanjem putem SMS poruka. Moje zapošljavanje u Splitu je prošlo pod budnim okom medija koje sam upravo ja pozvala upravo zbog transparentnosti. Očito Plenkoviću ne odgovara da se takav slučaj i takvi transparentni natječaji prošire jer onda njegovi najbliži suradnici ne bi mogli zapošljavati putem SMS poruka, dodala je Đerek.

Smatra da "očito žulja" Plenkovića, zbog svih dokaza koje je dostavila nadležnim tijelima u procesima protiv njegovih bliskih suradnika.

Upitana za komentar tišine iz Uskoka koja je nastupila nakon serije poruka u kojem se glasnogovornik raspituje za svoje prijatelje kod direktora tvrtki u kojima rade, Đerek je odgovorila: - Meni to sve djeluje smiješno i samo pokazuje to da se ne radi posao koji bi se trebao raditi, a to je ispitivanje je li bilo kakvih kaznenih djela.

hr Mon Feb 06 2023 19:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .