Trogir Outdoor Festival kroz jedrenje, trčanje i triatlon okupio više od 500 natjecatelja

Ovaj je vikend završilo još jedno izdanje Trogir Outdoor Festivala. Stari grad Trogir i otok Čiovo već su petu godinu zaredom domaćini najprepoznatljivije outdoor sportske manifestacije u srednjoj Dalmaciji, koja se tradicionalno održava tijekom mjeseca svibnja te tako obogaćuje turističku ponudu u razdoblju predsezone.

Ove je godine Trogir Outdoor Festival zabilježio najveći odaziv do sada, pružajući tako Trogiru priliku da nastavi njegovati svoju tradiciju majstorstva. Više od 500 natjecatelja iz različitih dijelova Hrvatske i svijeta imalo je priliku pokazati svoje sportsko umijeće kroz jedrenje, trčanje i triatlon te se uvrstiti na listu trogirskih majstora sporta.

Ovogodišnji trogirski mjesec sporta započeo je 6. i 7. svibnja kada su podno zidina Kamerlenga „Majstori pod jedrima“ priredili sjajnu regatu klase Melges 24 Cup. Unatoč zahtjevnim vremenskim uvjetima i laganom vjetru, odrađen je kompletan program od šest jedrenja kojim je pokazana sva raskoš hrvatskih jedriličara.

Trogir Outdoor Festival svoj je program nastavio u subotu, 20.5.2023. godine utrkom „Majstori traila“ u organizaciji Turističke zajednica grada Trogira i Trail i treking kluba STrka. Trail trčanje postaje sve popularnije u Hrvatskoj, a utrke se održavaju na prirodnom terenu, brdima, planinama i neuređenim stazama. 

Upravo zato su dugogodišnji majstori trčanja odlučili testirati svoje vještine na najdužoj i najzahtjevnijoj trail utrci Fire, koja je svoju 20km dugu trasu započela u Slatinama na otoku Čiovu. Idealna je to destinacija za trail natjecanja jer raspolaže brojnim stazama i putevima. Unatoč kiši i lošim vremenskim uvjetima, natjecatelji su hvatali trenutke predaha kroz prekrasan krajolik, plaže i vidikovce otoka Čiova te u konačnici uspješno završili utrku na trogirskoj rivi. 

Kišovito vrijeme nije omelo niti preko 60 naprednih i rekreativnih natjecatelja koji su trčali utrku Earth. Staza je duga ukupno 11km, startalo se na trogirskoj rivi potom preko Žednog i crkve sv. Mavra te povratak na ciljnu rivu. Earth utrka od natjecatelja zahtjeva određenu razinu kondicije i iskustva. Uz dobro označene staze i zdravu okrjepu, naši su natjecatelji vješto odradili zadatak. 

Staza Water utrke duga je 5km što je čini prikladnom za početnike. Ruta oko stare gradske jezgre Trogira bila je zanimljiva djeci, rekreativcima i šetačima željnim aktivnog vikenda, zabave ali i natjecanja. 

Cijela je trail avantura 5.Trogir Outdoor Festivala bila obilježena zanimljivim programom i zabavnom muzikom, a po završetku natjecanja uslijedilo je proglašenje pobjednika za sve tri utrke. Pobjednicima u muškoj i ženskoj kategoriji uručene su medalje i vrijedne nagrade od strane direktora Turističke zajednice Trogir Marina Piveta. 

Nakon mnoštvo prijeđenih kilometara „Majstora traila“ sportski duh i vesela atmosfera nastavili su se i u nedjelju, 21.5.2023. godine kada su na trogirsku startnu liniju stupili „Majstori triatlona“. Svoju su snagu, hrabrost i upornost pokazali plivajući iza Kule Kamerlengo, biciklirajući po cestama otoka Čiova te trčeći oko stare gradske jezgre Trogira.

Triatlon je izrazito moderan sport koji zahtjeva iznimnu psihičku i fizičku izdržljivost, a dostupan je svim uzrastima. Svi su natjecatelji uistinu dali maksimum od sebe i impresionirali sa svojim sportskim i atletskim vještinama. Prepuna trogirska riva ove je nedjelje davala podršku i pozitivnu energiju svim natjecateljima neuništivog duha – od najmlađih sportaša pa sve do iskusnih zvijezda triatlona.

Po završetku svojih disciplina natjecatelji su napunili baterije ukusnom dalmatinskom spizom i zabavili se uz DJ program, a na kraju je uslijedilo proglašenje pobjednika i uručenje nagrada. Vodstvo i organizacija Triatlon kluba Split poručuje: „Ovo je bilo nevjerojatno iskustvo koje ćemo sigurno pamtiti. Ne možemo dočekati da ponovno skočimo u ovu avanturu sljedeće godine!“

Ovakvo nezaboravno iskustvo ne bi bilo moguće bez podrške brojnih volontera koji su bodrili i pružali pomoć natjecateljima na svim dionicama i okrjepama utrke. Jednako tako, profesionalnost i smirenost HTS-a, policije, vatrogasaca, GSS-a i hitne službe omogućili su da utrke budu na najvišoj razini sigurnosti.

Turistička zajednica grada Trogira zahvaljuje svim sudionicima, volonterima, stručnim službama i sponzorima Lidl i Zračna luka Split uz čiju je pomoć i podršku Trogir Outdoor Festival izrastao u vrhunsku manifestaciju koja promovira zdrav i aktivan život, a grad Trogir u prepoznatljivu destinaciju sportskog turizma.

POSLJEDNJE DODANO: