Sinjski konjički klub projektom “Čarobni pokret konja” pomaže djeci s teškoćama u razvoju

Alkar bez konja je kao iglica bez konca, a konj bez alkara kao stado ovaca bez čuvara. Alkar i konj jedinstven su spoj, a u Sinjskoj Alci često vole kazati kako više od pola udjela u dobrom gađanju alkara donosi baš ova životinja. A te plemenite životinje članovi Konjičkog kluba Alkar 1968 koriste za terapijsko jahanje, a sve u sklopu projekta “Čarobni pokret konja” koji je započeo s provedbom koncem 2021. godine, neposredno nakon potpisivanja ugovora sa Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.
– Time smo željeli podići kvalitetu usluge terapijskog jahanja na višu razinu te uključiti što veći broj korisnika kao i naših članova i volontera. Ubrzo smo sa Centrom za autizam i Udrugom osoba sa cerebralnom paralizom „Srce“ iz Splita ostvarili uspješnu suradnju na obostrano zadovoljstvo. Naš Klub sve svoje aktivnosti obavlja besplatno. Svakako želimo istaknuti važnu ulogu Zajednice športskih udruga Grada Sinja, kao partnera u projektu, te grada Sinja – govori Zoran Mastelić, koordinator projekta.

Računajući i ranije korisnike, u terapijsko jahanje je uključeno preko 85 Sinjana, članova udruga, korisnika te volontera i stalno zaposlenih djelatnika.

– Cilj nam je i u budućnosti, pored škole jahanja i športskog dijela, nastaviti s terapijskim jahanjem sa željom da možda, u budućnosti, iznjedrimo budućeg natjecatelja Paraolimpijskih igara – dodaje Mastelić.

KK Alkar 1968 kontinuirano provodi školu jahanja, preponske i dresurne utakmice, a do pandemije je redovito organizirao i galopske trke na Hipodromu, te Memorijal Ivica Glavan Ićo. U Klubu su stasali i mnogi reprezentativci Hrvatske u preponskom jahanju, te vodeći ljudi u konjičkom sportu Republike Hrvatske, a jahačke vještine u njemu su usvojili i sinjski alkari.

POSLJEDNJE DODANO: