Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63cfc0155d7965ddb48b4618/80

Koncert: Zvjezdani glasovi u Hrvatskom domu Split

Nastupaju Jelena Kordić, mezzosopran / Irakli Kakhidze, tenor / Elias Corrinth, klavirska pratnja
Mlada hrvatska mezzosopranistica Jelena Kordić godinama uspješno gradi karijeru izvan domovine, a u četvrtak 26. 1. u 20.00 sati nastupit će u Hrvatskom domu sa sjajnim gruzijskim spinto tenorom Iraklijem Kakhidzeom, čiji glas podsjeća na vremena pjevačkih velikana 20. stoljeća kao što su Franco Corelli, Mario Del Monaco i Mario Lanza. Dva zvjezdana glasa izvest će neke od najpoznatijih arija i dueta iz opusa G. Verdija, G. Puccinija, G. Bizeta, G. Donizettija i J. Masseneta uz klavirsku pratnju njemačkog pijaniste Eliasa Corrintha.
 
Mezzosopranistica Jelena Kordić studirala je u klasi Martine Zadro na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i polazila je satove kod Ruže Pospiš Baldani. Trenutačno pohađa satove kod Shermana Lowea i Allison Oakes. Do sada je nastupala u brojnim opernim ulogama u prestižnim europskim opernim kućama kao što su Njemačka opera u Düsseldorfu, Semperopera u Dresdenu, Latvijska nacionalna opera u Rigi, Državno kazalište u Braunschweigu, Litavsko nacionalno kazalište u Vilniusu, HNK u Zagrebu te u dvorani Concertgebouw u Amsterdamu. Od 2018. članica je Nacionalnog kazališta u Mannheimu. Među brojnim koncertnim nastupima ističu se oni uz Luksemburšku filharmoniju, Zagrebačku filharmoniju te uz Simfonijski orkestar HRT-a u Verdijevu Rekvijemupod ravnanjem Plácida Dominga. Zapaženi su i njezini gala koncerti u Meksiku i Weimaru i turneja po Južnoj Koreji.
 
Gruzijski tenor Irakli Kakhidze stekao je glazbeno obrazovanje na konzervatoriju u rodnom gradu Batumiju, diplomirao 2005. godine, a pohađao je i majstorske tečajeve kod Lea Nuccija i Ruggera Raimondija. Nakon studija bio je član opernog studija Državnog glazbenog centra u Batumiju, gdje je odigrao širok raspon uloga u operama Verdija, Puccinija, Donizettija, Mascagnija, Bizeta i Mozarta. Dobitnik je nagrade Gruzijskog kazališnog društva za ulogu Turiddua u Mascagnijevoj Cavalleriji rusticani i laureat je natjecanja Lado Atanéli. Godine 2014. bio je finalist Paris Opera Awards. Od 2011. do 2013. bio je član Centre National d'Artistes Lyriques (CNIPAL) u Marseilleu i Avignonu, a od sezone 2017./2018. član je ansambla Nacionalnog kazališta u Mannheimu. Gostujući angažmani odveli su ga u operne kuće u Nanyju, Bordeauxu, Tbilisiju, Dortmundu, Kielu, Weisbadenu, Bergenu, Rigi, Helsinkiju, Hong Kongu i Daeguu (Južna Koreja).
 
Njemački pijanist i dirigent Elias Corrinth od kolovoza 2022. angažiran je kao glazbeni asistent i pijanist u prestižnoj Državnoj operi u Berlinu, i to na poziv generalnog glazbenog ravnatelja, maestra Daniela Barenboima. Godine 2016., nakon studija u Leipzigu, Zürichu i San Franciscu, pridružio se Nacionalnom kazalištu u Mannheimu gdje je bio dirigent i asistent glazbenog ravnatelja Alexandra Soddyja. Njegov repertoar  dirigenta obuhvaća djela od barokna do suvremene glazbe, a u fokusu njegova djelovanja kao pijanista, vokalnog pedagoga i istraživača glazba je Richarda Wagnera. Pobjednik je natjecanja Richard Wagner u Leipzigu 2014. i bio je asistent na festivalu u Bayreuthu 2019. godine. Surađivao je s dirigentima kao što su Christian Thielemann, Simone Young i Valerij Gergiev.

ULAZNICE:
- Blagajna Hrvatskog doma Split, Tončićeva 1/ 4. kat (koristiti lift)
  radnim danom od 9.00 - 14.00 sati te sat vremena prije izvedbe
- online sustav Adriaticketa i prodajne lokacije (Tisak Media, Dancing Bear)

hr Tue Jan 24 2023 12:25:24 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63dc10995d7965a9d18b45ed/80
Foto: Screenshot

Domaća voditeljica u emisiji uživo objavila da je trudna!

Na Facebook stranici emisije Kod nas doma kolege su uputili čestitku Ivi
Voditeljica Iva Šulentić (39) u emisiji Kod nas doma na HRT-u otkrila je da je trudna. 

S psihologinjom Martinom Trboglav Podvorac razgovarala je o trudnoći u četrdesetima. Govorile su o prednostima i nedostacima trudnoće u četrdesetima, a pred kraj razgovora voditeljica je otkrila sretne vijesti. - prenosi Index.

- Jedino što sam odlučila od svih tih savjeta je ne slušati savjete iz neprovjerenih izvora, nema doktora Googlea, vjerujem samo svom doktoru. Bez straha i bez ikakvih godišnjih i vremenskih okvira upustit ćemo se u sve što nam život donosi i ući u to spremni. Malo sam se raznježila, ali to su hormoni. - rekla je Iva. 

Na Facebook stranici emisije Kod nas doma kolege su uputili čestitku Ivi. 

- Čestitamo našoj Ivi. - objavili su.
hr Thu Feb 02 2023 20:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63dbd6e25d7965a9d18b45ba/80

"Mini akademija održivosti": Razvoj i implementacija specijaliziranog programa za razvoj zelenih vještina u obrazovnim ustanovama

Riječ je o sistematičnom, “bootcamp” programu učenja gdje je sadržaj agregiran ili povezan u kratke, intenzivneaktivnosti sa snažnim fokusom na ekologiju, kružnu ekonomiju i održivi razvoj

UniCompoST Split provodi projekt pod nazivom “Mini akademija održivosti” s ciljem razvoja i implementacije u obrazovne ustanove specijaliziranog programa za razvoj zelenih vještina. Program je namjenjen učenicima osnovih i srednjih škola na području grada Splita.

Riječ je o sistematičnom, “bootcamp” programu učenja gdje je sadržaj agregiran ili povezan u kratke, intenzivneaktivnosti sa snažnim fokusom na ekologiju, kružnu ekonomiju i održivi razvoj. Program se temelji na mješovitom pristupu - osnovnoj teorijskoj podlozi nužnoj za praktičan rad te intenzivnom praktičnom radu (individualni i grupni rad) u pažljivo osmišljenom okruženju.

Kroz projekt "Mini akademija održivosti" se želi potaknuti mlade osobe u sustavu obrazovanja (osnovne i srednje škole) na stjecanje i razvoj zelenih znanja i vještina koje imaju praktičnu primjenu u svakodnevnom životu i aktivnostima, a obrazovne ustanove potaknuti na jačanje kapaciteta u obrazovanju za okoliš i održivi razvoj, u skladu s prioritetima Europske unije.

Europska unije potiče obrazovni sektor da se angažira u zelenoj tranziciji i poboljša kompetencije svih učenika u području održivosti. Učenici na svim razinama trebaju biti u mogućnosti razviti znanje, vještine i stavove kako bi mogli prakticirati održiviji način života, promijeniti obrasce potrošnje i pridonijeti zelenijoj budućnosti. Obrazovanje i osposobljavanje imaju ključnu ulogu u tome da se kod ljudi probudi svijest o okolišu i potakne ih da se angažiraju kao pojedinci i kao kolektiv. Stoga kroz projekt "Mini akademija održivosti" želimo pružiti mogućnost da kroz izvannastave aktivnosti omoguće učenicima neformalno učenje kroz koje će steći praktična zelena znanja i vještine, primjenjiva u svakodnevnom životu.

Projekt se provodi od 1. siječnja do 31. srpnja 2023. godine, a financiran je sredstvima iz programa Europske snage solidarnosti Europske unije.


hr Thu Feb 02 2023 16:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63dbee375d7965a3cb8b4702/80
Foto: DN

Političarke iz svih opcija u petak će u Splitu crvenim haljinama progovoriti o moždanim udarima kod žena

Ova međunarodna kampanja se u Hrvatskoj provodi od 2019. godine
Političarke svih opcija u petak će, kao poruku podrške i podizanja svijesti o moždanom udaru kod žena, nositi crvene haljine u petak u hotelu Briig od 20 sati. Modnu reviju organizira Socijaldemokratska partija (SDP), a nosit će je socijaldemokratkinje Sabina Glasovac, Mirela Ahmetović, Katarina Prnjak, Ivana Relata, Vesna Alač i Suzana Piacun kao i HDZ-ove predstavnice Jelena Burazin i Ivana Relata, Kristina Vidan iz Pametnog za Split i Dalmaciju, Lidija Bekavac iz HGS-a, Ivana Ljulj Cvitanić iz Mosta i Centrove gradske vijećnice Ana Dorotić Čaljkušić i Maja Čović.

Ova međunarodna kampanja se u Hrvatskoj provodi od 2019. godine i zbog poticanja zdravstvenih stručnjaka da usmjere pozornost na srčani i moždani udar u žena zbog njihovih razlika u odnosu prema muškarcima. Žene i muškarci često imaju sličan skup simptoma tijekom moždanog udara, ali žene češće imaju atipične, nejasne simptome.

Najčešći simptomi moždanog udara nastaju iznenada i obuhvaćaju iznenadnu utrnulost, smetnje govora i vida, smetnje u hodu, nesigurnost i zanošenje u hodu, gubitak ravnoteže, vrtoglavicu te jaku glavobolju. Specifični simptomi moždanog udara u žena se razlikuju od uobičajenih te upravo zato stvaraju problem jer često nisu prepoznati, a liječenje je često odgođeno.

Oni uključuju gubitak svijesti ili nesvjesticu, opću slabost, teškoće ili kratkoću daha, zbunjenost, nereagiranje ili dezorijentaciju, naglu promjenu ponašanja, uzrujanost, halucinacije, mučninu ili povraćanje, bol i štucanje.

Posebna gošća će biti Irena Pintarić, program će voditi Anamarija Alebić, a za glazbeni dio bit će zadužena Albina Grčić.

hr Thu Feb 02 2023 16:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63dbd4fc5d796504d28b4593/80
Foto: HNK Split

Potvrđen izbor predstava za 33. Marulićeve dane!

U službenoj festivalskoj konkurenciji bit će prikazano 11 dramskih predstava nastale po hrvatskim dramskim tekstovima, u produkciji kazalištâ iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije.
Na online sjednici Vijeća Festivala hrvatske drame Marulićevi dani održanoj 2. veljače potvrđen je izbor predstava izbornice Kim Cuculić za 33. Marulićeve dane, koji će se održati u Splitu od 21. – 28. travnja ove godine. U službenoj festivalskoj konkurenciji bit će prikazano 11 dramskih predstava nastale po hrvatskim dramskim tekstovima, u produkciji kazalištâ iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Izabrane predstave su: Ivana Vuković 55 kvadrata (Hrvatsko narodno kazalište Split, Split, redatelj Ivan Plazibat); Tena Štivičić Krijesnice (Kazalište Marina Držića, Dubrovnik, redatelj Paolo Tišljarić); Tena Štivičić Kabaret Kaspar (Slovensko narodno gledališče, Drama, Ljubljana, redatelj Marjan Nećak; Marko Tomaš Noć s Aleksom (Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, Mostar, redatelj Ivica Buljan); Ivor Martinić Moj sin samo malo sporije hoda (Sarajevski ratni teatar SARTR, Sarajevo, redatelj Ivan Plazibat; Marina Vujčić Plodna voda (Hrvatsko narodno kazalište Zagreb, Zagreb, redateljica Nenni Delmestre); Petra Cicvarić Semafor (Gradsko kazalište "Zorin dom", Karlovac, redatelj Peđa Gvozdić; Tomislav Zajec Franz (Teatar &TD, Zagreb, redatelj Rene Medvešek); Maša Kolanović Sloboština Barbie (Umjetnička organizacija Punctum i KunstTeatar, Zagreb, redateljica Natalija Manojlović); Po motivima knjige "Summa atheologiae" Borisa Dežulovića Tako nam Bog pomogao (PlayDrama, Split, redatelj Hrvoje Korbar); Autorski projekt Romana Nikolića Na dnu oceana postoje neki svjetovi (Umjetnička organizacija Arterarij, Zagreb, redatelj Romano Nikolić)
hr Thu Feb 02 2023 16:21:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .