Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62dc1e3918d1cb8e1a8b45a4/80

U Zvjezdanom selu Mosor održana ovogodišnja Ljetna škola tehničkih aktivnosti

ZSM organizira škole tehničkih aktivnosti već puna dva desetljeća

U zvjezdarnici udruge Zvjezdano selo Mosor (ZSM) u Gornjem Sitnom je u vremenu od 18. do 23. srpnja održana ovogodišnja Ljetna škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih škola. Pohađalo ju je ukupno šesnaest učenika iz Splitsko-dalmatinske županije i grada Zagreba. Za njih je u tome razdoblju priređeno osam raznovrsnih radionica. ZSM organizira škole tehničkih aktivnosti već puna dva desetljeća. U tom je vremenu te učeničke kampove tijekom školskih praznika pohađalo ukupno više od 1600 polaznika osnovnih i srednjih škola.

Prvog dana Ljetne škole je održana radionica robotike na temu „Energija, robotika i život“. Polaznici su usvojili osnovna znanja o obnovljivim i neobnovljivim izvorima energije, tehničkim sustavima koji se koriste u dobivanju i pretvorbi različitih oblika energije, te tehničkim napravama i uređajima koji koriste električnu energiju u svakodnevnom životu. Nakon teorijskog dijela slijedio je praktični dio radionice gdje su polaznici radom u paru energetski sustav modela vjetrenjače najprije konstruirali, te ga potom i programirali da automatski radi na optimalnim vrijednostima. Naposljetku su radionice polaznici sudjelovali i u Kahoot kvizu znanja gdje su testirali ostvarene kompetencije iz znanja o Energiji, robotici i njenom utjecaju na naše živote. Voditelj radionice je bio profesor Jozo Pivac, predsjednik Udruge za robotiku Inovatic, koja je ujedno nositelj projekta „Bilo kuda STEM svuda“. Taj je projekt financiran iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH, a namijenjen je jačanju kapaciteta OCD-a (organizacija civilnog društva), te popularizaciji STEM–a među mladima.

U utorak je na programu bila radionica „Arduino osnove“, u sklopu koje su se polaznici upoznali s radom mikrokontrolera Arduino, kao i s osnovnim elektroničkim elementima i pojmovima u elektrotehnici. Tako su se upoznali s pojmovima napon, struja, otpor, te elementima otpornik, potenciometar, tipkalo, Arduino, breadboard, fotootpornik, LED, IR daljinski, tranzistor, zvučnik, motor, servo, LCD, senzori... Za svaki od elemenata su imali niz vježbi kako bi se prikazale mogućnosti programiranja pojedinih elemenata i pojmova. Samostalno su fizički slagali vježbu i uz pomoć mentora rješavali programske zadatke kako bi upogonili pojedine vježbe. Radionica je za cilj imala uvesti polaznike u svijet elektronike i programiranja, odnosno pokazati im kakve mogućnosti pruža ovakva platforma. Vodio ju je Ante Vlah, dipl. ing. rac., voditelj Kluba mladih tehničara pri Elektrotehničkoj školi u Splitu.

Trećeg dana Ljetne škole tehničkih aktivnosti je prema rasporedu održana radionica programiranja. Vodila ju je Ella Rinčić, stručna suradnica Zajednice tehničke kulture grada Splita. S obzirom na to da su učenici u prethodna dva dana svladali programiranje micro:bita i Arduino IDE, danas su se upoznali s programskim sučeljima Scratch i mBlock. U uvodnom dijelu radionice učenici su usvojili pojmove vezane za programiranje likova i pozadine u Scratchu (skupovi naredbi, blokovi, programski jezik, koordinatni sustav...), što je i provjereno igrom Alias. Za kraj, razlika između dvaju programa je istaknuta tako da se kod mBlocka mogućnost programiranja pokazala putem programiranja uređaja-robota mBot2. Učenici su svladali osnovne naredbe u programiranju robota, te se okušali u zadacima vođenja loptice, izbjegavanja prepreka i utrke dvaju robota na daljinsko upravljanje.

Sljedećeg dana su održane dvije radionice, jedna prijepodne, a druga u popodnevnim satima. Obje je vodio Martin Olujić, predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Splita, a uz pomoć Elle Rinčić. Prijepodne je upriličena radionica modelarstva, kada su od lagane šperploče djeca izrađivala svjećnjake za četiri svijeće. Ona su pri tom uvježbala uporabu Unimata s ubodnom pilom za grubu obradu, te ručnog alata i brusnog papira za finu doradu detalja i manje pristupačnih mjesta. Obrađene dijelove su spajala brzosušećim ljepilom za drvo. Popodne je na rasporedu bila radionica svijanja papira (origami), a djeca su naučila i kako od toga materijala načiniti avione. Potonja je aktivnost kulminirala natjecanjem u bacanju papirnatih zrakoplova.

I predzadnjeg dana Ljetne škole su upriličene dvije radionice. Prijepodevna je bila posvećena elektrotehnici, a vodio ju je predsjednik udruge tehničke kulture "Meštri o' tehnike" Ante Milić. Polaznici su u radionici upoznati s jednostavnim strujnim krugovima i elektromotorima, te njihovom primjenom u svakodnevnom životu. Nakon što su primili uvodne upute, učenici metodom suradničkog učenja otkrivali različite pojedinosti vezane za navedene sadržaje, da bi potom izradili jednostavne modele elektromotorâ, te "kviz ploču". Elektromotori su izrađeni od šperploče kao podloge, aluminijskih limova kao dijelova statora, namotaja bakrenih žica kao dijelova rotora te ostalih materijala i elementa poput prekidača, vodiča, vijaka, matica, magneta itd. I dok su elektromotore izrađivali u parovima, „kviz ploča“ je bio zajednički projekt svih polaznika.

Astronomija je u ovoj Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti bila zastupljena večernjim predavanjima o Sunčevom sustavu i svemirskim letjelicama, dnevnim i noćnim promatranjima neba teleskopom, te radionicom u kojoj su polaznici upoznati s osnovama korištenja jednog planetarijskog programa za računalo, održanom u petak popodne. Osim pjega na Suncu, promatrano je i nekoliko objekata dalekog svemira, a poseban je interes izazvao planet Saturn. Polaznici su naučili pronaći Ljetni trokut, zviježđe Škorpiona i zvijezdu Sjevernjaču. Astronomski dio programa je vodio astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez.

Kao i obično u školama tehničkih aktivnosti koje se održavaju Zvjezdanom selu Mosor, posljednjeg dana je održana interaktivna radionica znanstvenih pokusa. Vodio ju je Željan Kutleša, nastavnik fizike iz splitskih osnovnih škola Gripe i Split 3. Program je zapravo bio sastavljen od niza kraćih radionica, pod nazivima Jednostavni i složeni strujni krugovi, Valovi, Newtonovi zakoni, Elektricitet, te Laser i geometrijska optika. Na radionici o valovima korištena je oprema iz projekta "RaSTEM - projekt za budućnost" Fizikalnog društva - Split u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih, financiran od strane MZO-a.

I ovu Ljetnu školu tehničkih aktivnosti u ZSM-u je organizirao i njen rad koordinirao tajnik Udruge Tomislav Nikolić. U planu je da do kraja ljetnih školskih praznika, koncem kolovoza u Zvjezdanom selu Mosor budu proveden još i Radioamaterski kamp za mlade. Mjesta za one koji su zainteresirani za sudjelovanje u radu toga Kampa još uvijek ima!


hr Sat Jul 23 2022 18:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62f3a74918d1cb6d5e8b457f/80
Foto: Ivana Ivanović

Veliki Gatsby, raskošna baletna priča o američkim "ludim dvadesetima" premijerno na Splitskom ljetu

Premijera je na programu 13. kolovoza a reprizna izvedba 14. kolovoza

Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će, na Sustipanu 13. kolovoza s početkom u 21 sat, kao posljednju premijeru 68. Splitskog ljeta, izvesti predstavu Veliki Gatsby u režiji i koreografiji Lea Mujića. Protagonisti plesne inačice istoimenog velikog američkog romana Francisa Scotta Fitzgeralda su plesači splitskog Baleta: Aubin Le Marchand u naslovnoj ulozi tajanstvenog bogataša Jaya Gatsbyja, Aaaron Kok, Hazuki Tanase, Ivan Boiko, Eva Karpilovska, Irina Čaban Bilandžić te ostali solisti i članovi ansambla. Živa, dinamična i kozmopolitska glazbena slika koja prati ovu plesnu priču izbor je iz djela velikih američkih skladatelja kao što su: Philip Glass, Leonard Bernstein, George Gershwin, Louis Prima, Samuel Barber, Glenn Miller i George Whitefield Chadwick.

Međunarodno priznati koreograf Leo Mujić, koji je u posljednjih je nekoliko godina na kazališnu scenu s velikim uspjehom postavio baletne priče temeljene na velikim književnim djelima, posegnuo je ovoga puta za romanom F. S. Fitzgeralda Veliki Gatsby. Negativni aspekti američkog sna i rigidnost visokih društvenih krugova New Yorka između dva velika rata, koji nisu dopuštali prijelaz iz jedne društvene klase u drugu, pozadina su pred kojom se odvija priča o tajanstvenom bogatašu koji postaje žrtva vlastitih vjerovanja i ljubavi. Američke dvadesete godine prošlog stoljeća, Jazz Age (doba jazza) svijet je glamura, nezamislivog bogatstva, opijenosti i mračnih opsesija u kojem vlada zastrašujuća moralna praznina. Slika društvenih odnosa, pohlepa za novcem i bogatstvima te kriminal pozadina su na kojoj se odvija intimna drama Jaya Gatsbyja o kojoj pripovijeda njegov najbolji prijatelj Nick Carraway.

 - Mislim da je odabir ovog naslova izuzetno dobar za Split. Okruženi smo mnoštvom velikih Gatsbyja, svi se bave našom, hrvatskom verzijom ondašnjeg velikog američkog sna, žele zaraditi i proslaviti se izuzetno brzo i pritom srušiti sve te snove. Ne radim „po“ gospodinu Fitzgeraldu već nastojim da taj veliki roman rasplešem po sceni. Moram pohvaliti ovaj ansambl koji je međunarodni, iz svih mogućih dijelova svijeta. Mi plesači u našem neverbalnom teatru puno lakše ostvarujemo međunarodne karijere što je vidljivo i iz postave naše predstave. Važan element je i ambijentalni teatar čiji je zadatak da zagrli i oplemeni prostor koji treba prihvatiti sa svim  njegovim redukcijama i ljepotama,  izjavio je na medijskoj konferenciji u splitskom HNK koreograf i redatelj Leo Mujić.

 - U današnjem plesnom kazalištu dramaturzi, koliko god bili potrebni, nisu česta pojava. Kod ovakvog romana izuzetno je važno prebaciti ga na scenu na najoptimalniji način, od biranja glazbe, slaganja i povezivanja scena, iskomunicirati to s ostatkom kreativnog tima. Nastojali smo prebaciti roman u medij plesnog teatra, nismo ga adaptirali, prebacivali u drugo vrijeme, prostor ili tome slično. Uživamo u glamuru, stilu modi tog vremena i stoga smo sve to pokušali ostaviti autentičnim. Mnogo smo radili na glumačkom aspektu uloga s plesačima, ne samo na njihovim plesačkim vještinama, kako bi svojim tijelima ispričali priču na najbolji mogući način, rekao je dramaturg i asistent koreografa Balint Rauscher.

Aubin Le Marchand, koji igra naslovnu ulogu Jaya Gatsbyja: 

- Koreografija je izuzetno zahtjevna i to ne samo tehnički. Plesač u ovakvom komadu treba biti cijelo vrijeme stopostotno prisutan u priči, nije dovoljno samo paziti na korake, i glumački zadaci su izuzetni. Koreografija je izuzetno sofisticirana.

Autorski tim predstave, pored redatelja i koreografa Lea Mujića i njegovog asistenta i dramaturga Balinta Rauschera, čine i: scenograf Stefano Katunar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, baletni majstori Albina Rahmatullina i Elena Nikolaeva, oblikovatelj glazbenih efekata Svebor Zgurić, glazbena voditeljica Irina Nikolenko, oblikovatelj tona Petar Ivanišević i asistentica produkcije Gorenka Žižić Jagar.

Premijera je na programu 13. kolovoza a reprizna izvedba 14. kolovoza, posljednjeg festivalskog dana 68. Splitskog ljeta.
hr Wed Aug 10 2022 14:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62f393ba18d1cba95c8b45c8/80
Foto: Ivana Ivanović

Turistička zajednica grada Sinja organizira besplatna stručna turistička vođenja

Pozvani su svi privatni iznajmljivači i ugostitelji da predlože svojim gostima ove besplatno vođene turističke ture kroz grad Sinj

U cilju bolje informiranosti svih gostiju Turistička zajednica grada Sinja, svakog četvrtka kroz cijeli kolovoz s početkom u 19 sati u suradnji s Udrugom turističkih vodiča Osinium, organizira besplatna stručna turistička vođenja.

Ova stručna turistička vođenja, namijenjena su svima koji žele upoznati grad Sinj i njegovu bogatu kulturno povijesnu baštinu, koju tradicionalno njeguju kroz dva simbola, Alku i Veliku Gospu. Polazna točka besplatno vođenih turističkih tura je Šetalište bl. Alojzija Stepinca, uz Turistički informativni centar. Pozvani su svi privatni iznajmljivači i ugostitelji da predlože svojim gostima ove besplatno vođene turističke ture kroz grad Sinj.

Zainteresirani turisti mogu se javiti u ured Turističke zajednice grada Sinja, dolaskom u ured na adresi Put Petrovca 12 – II Kat, ili putem maila Udruge turističkih vodiča grada Sinja “Osinium”, [email protected].

hr Wed Aug 10 2022 13:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62f3924618d1cbfb5c8b45b0/80
Foto: The Guardian

Uvala Mlini na Paklenjacima na listi 40 najboljih plaža u „Guardianu“

"Nevjerojatno čista plavo-zeleno more tjera ljude na ronjenje satima"
Britanske dnevne novine „The Guardian“ sastavile su listu od 40 najboljih plaža za 2022. godinu na koju su uvrštene i tri hrvatske. Hrvatske plaže često pronađu svoje mjesto na raznim svjetskim listama, a ovaj put putopisci su u top tri hrvatske plaže uvrstili i plažu u uvali Mlini koja je dio Paklenih otoka, uz one na Lošinju i Pelješcu.

- Oni koji posjećuju Hvar i žele promjenu okruženja trebali bi uzeti taksi brod do uvale Mlini na otočiću Marinkovac. Šljunčana plaža s mirisom borova pruža prekrasan opušteni ugođaj, zajedno s ležaljkama za iznajmljivanje i restoranom uz plažu. Kao i na svim hrvatskim šljunčanim plažama, zaštitne cipele za kupanje učinit će stvari ugodnijim, a nevjerojatno čista plavo-zelena voda tjera ljude na ronjenje satima, navode putopisci, preporučujući posjet toj jedinstvenoj prirodnoj ljepoti.
hr Wed Aug 10 2022 13:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62f29ba218d1cbf75a8b45de/80

"Crna kosa, crno oko" novi je ljetni hit koji će podsjetiti žene kako sebi moraju biti prve

Ivana Orlić je napisala i pjeva pjesmu "Crna kosa, crna oko", koja se 10. kolovoza u 12 sati pojavila na YouTube kanalu popularne pjevačice
Ljeto je vrijeme kada stare ljubavi ožive i nove se stvore. Ali s nogama čvrsto na zemlji. Jer svaka žena treba znati voljeti – prvo sebe.

Ovako otprilike zvuči generalna poruka nove pjesme, sada, kantautorice, Ivane Orlić koja nosi ime "Crna kosa, crno oko", a koja je izašla 10. kolovoza u 12 sati na YouTube kanalu popularne pjevačice.

- "Crna kosa, crno oko" nosi posebno mjesto u mom srcu, kao i prvijenac "Egoist" nastao tamo 2016. godine – kazala je Ivana otkrivajući da je joj je novi glazbeni uradak poseban jer je ona osim u ulozi pjevačice briljirala i kao autorica teksta.

- Pjesma je brza plesna ljetna, brzo ulazi u uho. Tako je i aranžirana, snimljena. Snimali smo je u prekrasnom ambijentu Marine Dalmacija u Sukošanu, kao i na karting stazi u Splitu kod mog prijatelja i poslovnog suradnika Matka Sinovčića. Sretna sam jer su u spotu za pjesmu sudjelovali svi moji prijatelji. A, kolega s fakulteta i dugogodišnji prijatelj utjelovio je tu fatalnu, nesuđenu, ljubav koje se napokon riješim. Jer, pjesma je ljubavna, ali govori o ljubavi prema sebi. Ljubavi koju svaka žena mora imati i gajiti – kazala je Ivana koja je od najranijih dana pjevala.

U glazbenoj naobrazbi ima završenu osnovnu školu, što se one opće tiče, Ivana je završila Ekonomski fakultet u Splitu. Spojivši ljubav prema glazbi i struku, odlučila je otvoriti i PR agenciju.

- Činilo mi se kao logičan slijed. Dugi niz godina sam sama sebi već menadžerica. Organizirala sam nastupe i brinula se za sve oko njih. I, kako volim komunicirati s ljudima, uz to što sam dodatno izoštrila organizacijske sposobnosti, odlučila sam krenuti u poduzetničke vode. Agencija Flame se, osim glazbenim nastupima, bavi i organizacijom evenata i svim onim popratnim radnjama koje čine iskustvo nezaboravnim – kazala je Ivana.

Svoje je organizacijske vještine, kako kaže, brusila brojnim "terenskim" nastupima diljem Hrvatske. Od raznih evenata, preko vjenčanja, i proslava rođendana do fešta.

- Nastupam pod svojim imenom, a prate me prijatelji i kolege iz Euforija benda, a većinu vjenčanja radim s prijateljima i kolegama Matkom i Branom.  Važna imena u mom životu su i ona s kojima stvaram glazbu.  To je moj tim koji čini uski krug mojih prijatelja, kolega i poslovnih suradnika. Tako su na pjesmi "Egois"“ radili Leo Škaro za glazbu i aranžman, Miki Nopling je snimao spot a tekst je napisao Dado Pastuović. Ista ekipa je zaslužna za "Crnu kosu, crno oko", s tim da sam se ja okuražila i odlučila publici prezentirati dio sebe u vidu teksta kojeg sam napisala – kazala je Ivana. 

Pjesma je nastala u prosincu, ali sada je pravo vrijeme, smatra Ivana, da vidi svjetlo dana. 

- Ljeto je savršeno doba za nju, a tu je bilo i dosta nastupa zbog kojih nisam imala vremena sve odraditi kvalitetno. Ženama bi se mogla itekako svidjeti. Jako sam ponosna na ljude koji su sa mnom u ovom projektu. Mislim da smo napravili jednu jako zabavnu stvar gdje će se dosta žena moći prepoznati. Poruka je jednostavna, svaka žena treba biti jaka i – svoja. I uz nju mora biti takav muškarac. Treba voljeti sebe, smijati se i voljeti ono što radite – kazala je Ivana koja je snimila i par stranih covera i zabavnih mixeva.

- Nove pjesme su u nastajanju. Tamo u rujnu idemo s trećom pjesmom – najavila je nove projekte.

Prvo valja se dobro izguštati u ljetu uz "Crnu kosu, crno oko".


hr Wed Aug 10 2022 12:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .