Article

//www.dalmacijanews.hr/files/644bef815d79652f208b45a4/80

Nagrade 33. Marulićevih dana - Najbolja predstava u cjelini "55 kvadrata" HNK Split

Najviši prosjek ocjena od čak 4,94 dobila je predstava splitskog kazališta PlayDrama Tako nam Bog pomogao prema motivima knjige Summa atheologiae Borisa Dežulovića u režiji Hrvoja Korbara

Na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split u petak  je održana završna ceremonija 33. Marulićevih dana. Festival hrvatske drame, koji organizira HNK Split pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Splita i Županije Splitsko-dalmatinske zatvorenim je proglasio zamjenik župana Stipe Čogelja, nakon što su slavodobitnicima uručene festivalske nagrade. Po završetku svečanosti zatvaranja, kao posljednju festivalsku predstavu, van konkurencije za nagrade, dramski ansambl HNK Split izvest će dramu "U malu je uša đava" Tisje Kljaković Braić.

O nagradama Marul odlučivao je ocjenjivački sud u sastavu: Zrinka Turalija, Anastasija Jankovska, Perica Martinović, Tomislav Čadež i Damir Šarac. Nagrade su dobili:

Nagrada Marul za predstavu u cjelini
"55  kvadrata" Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split.
Obrazloženje: Obitelj koja predstavlja metonimiju grada, a taj grad metonimiju Mediterana, sugestivna je dramska glazba. 55 kvadrata jest lirska kronika grada s buketom autentičnih likova koji se bore s vlastitim slabostima.

       

Marul za suvremeni dramski tekst festivalske predstave
Petra Cicvarić za dramu „Semafor“ u režiji Peđe Gvozdića i produkciji Gradskog kazališta Zorin dom Karlovac
Obrazloženje: Petra Cicvarić napisala je dramaturški zahtjevan, uzbudljiv tekst iz domaće svakodnevice čiji je protagonist dječak s poremećajem u spektru autizma. Drama nadrasta edukativni okvir, vješto zahvaća u osjetljivu temu i privlači humorom.

Marul za dramaturgiju predstave
Romanu Nikoliću, Olji Lozici, Aniti Matić Delić i Frani Maškoviću za zajednički rad u gradnji likova i dramaturgije predstave  „Na dnu oceana postoje neki svjetovi“ u režiji Romana Nikolića i produkciji Umjetničke organizacije Arterarij, Zagreb.
Ovaj autorski projekt počiva na izvanrednoj suradnji cijele umjetničke ekipe koja intimu jedne bračne veze iznosi toliko neposredno da se gledatelju čini kako je posrijedi njegova vlastita intima. Istodobno, predstava je umjetnički dorađena i zapravo nimalo ne ovisi o improvizaciji. 

Marul za režiju
Marijan Nečak za režiju predstave „Kabaret Kaspar“ Tene Štivičić u produkciji  Drame Slovenskog narodnog gledališča, Ljubljana.
Režija pomalo apstraktnog teksta koji je predstavljen kao svojevrsni mjuzikl u izvedbi nadahnutih glumaca. Čvrst tempo, izvrsna sinergija scene, kostima, svjetla i glazbe čine ovu predstavu suverenom u izričaju i snažnu u dojmu. 

Maruli za glumačko ostvarenje
Arijana Čulina za ulogu Fani u predstavi „55 kvadrata“ Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata Hrvatskog narodnog kazališta Split
Arijana Čulina dala je portret mediteranske žene s mnogo nijansi, nenametljivo, ne žureći k publici, s dramskom dubinom i nepatvorenim humorom.
Stipe Radoja za ulogu Boga u predstavi "Tako nam Bog pomogao" Borisa Dežulovića u režiji Hrvoja Korbara i produkciji Kazališta Playdrama iz Splita.
Stipe Radoja oduševljava energijom, komikom i sugestivnošću igrajući Boga, kao dakako patrijarhalnog, ali i dobroćudnog Dalmatinca u najboljim godina.

Nagrada Marul za najbolje umjetničko ostvarenje
Frane Mašković i Anita Matić Delić za vrhunsku glumačku suigru u predstavi "Na dnu oceana postoje neki svjetovi", autorski projekt u režiji Romana Nikolića i produkciji Umjetničke organizacije Arterarij

Nagrada dnevnog lista Slobodna Dalmacija, medijskog pokrovitelja 33. Marulićevih dana, za glumačko ostvarenje ide u ruke glumca Stipe Jelaske za ulogu anđela Gabrijela u predstavi Tako nam Bog pomogao prema motivima knjige Summa atheologiae Borisa Dežulovića u režiji Hrvoja Korbara i izvedbi Kazališta PlayDrama iz Splita.


- Stipe Jelaska maestralno je odigrao anđela Gabrijela. Njegov lik s lakoćom prelazi iz pomoćnika i obiteljskog odvjetnika u menadžera i PR-a Svete obitelji, a uz minimum scenskih i kostimografskih rekvizita i vještom promjenom scenskog govora i cjelokupne pojavnosti utjelovljuje i lik blažene Djevice Marije - piše u obrazloženju žirija čitatelja Slobodne Dalmacije koji je radio u sastavu: Petar Mileta, Dražena Domazet, Mirel Vrgoč, Željka Zorica i Domagoj Lindinger.

Publika 33. Marulićevih dana ocjenjivala je viđene predstave ocjenama od 1 do 5. Najviši prosjek od čak 4,94 dobila je predstava splitskog kazališta PlayDrama Tako nam Bog pomogao prema motivima knjige Summa atheologiae Borisa Dežulovića u režiji Hrvoja Korbara.

Kroz program svečanosti zatvaranja i dodjele nagrada vodio je glumac, dramski prvak HNK Split Mijo Jurišić. Nagrade Marul slavodobitnicima su uručili članica Ocjenjivačkog suda Zrinka Turalija, nagradu Slobodne Dalmacije uručit će Ivo Bonković, zamjenik glavne urednice Slobodne Dalmacije a nagradu za od publike najbolje ocijenjenu predstavu dodijelit će jedna od najvjernijih gledateljica HNK Split Nataša Gerbus.


hr Fri Apr 28 2023 20:00:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/647ae2f05d79659fc18b457b/80

Božo Vrećo ovog ljeta nastupa na Korčuli i u Trogiru

Ovaj neprikosnoveni umjetnik inače ne skriva ljubav prema Jadranskoj obali i hrvatskim otocima, te nerijetko tamo provodi godišnji odmor
Nakon svjetskih pozornica, Božo Vrećo ni ovoga ljeta neće preskočiti Dalmaciju. Ove godine čaroliju svojih nastupa podijelit će sa svojom vjernom publikom u Trogiru, u kuli Kamerlengo 10. srpnja. Samo dan kasnije, 11. srpnja,  Vrećo će, svoj glas pustiti na Korčuli, u Ljetnom kinu. Ovaj neprikosnoveni umjetnik inače ne skriva ljubav prema Jadranskoj obali i hrvatskim otocima, te nerijetko tamo provodi godišnji odmor, stoga ga koncerti u Dalmaciji osobito raduju. Svi koji želite osigurati svoje mjesto na koncertima, te se uvjeriti zbog čega je Vrećo sve popularniji van granica regije, ulaznice možete kupiti putem Eventima ili Adriaticketa.

Božo Vrećo lirski je tenor koji svojim anđeoskim glasom ispjevava najdublje emocije. Pristup koji je zaista katarzičan, transverzalan i unikatan, kako pišu svjetski mediji poput francuskog ARTE-a, američkog New York Timesa i španjolskog El Periodica. 

Spomenuti mediji nazivaju ga i „ikonom slobode, anđeoskim glasom koji miluje duše i otvara srca“. O njegovoj popularnosti i kvaliteti najbolje govori činjenica da su ulaznice za koncert krajem prošle godine u Sarajevu rasprodane u samo sedam sati. 

Vrećo pjeva o ljubavi, čežnji i razdvojenosti, o tuzi, melankoliji i samoći. Svaki Božin stih je poput ispovijedi i priznanja ljubavi, otud i magija na njegovim koncertima. Surađuje s osebujnim umjetnicima svjetskoga glasa uz koje je napisao i nove sevdah tekstove koje njegova sve šira i brojnija publika naprosto obožava, od Lejlije pa sve do Sabe. 

Božu Vreću zaista krasi nesvakidašnji opus jer marljivo radi na glazbi i istraživanju baleta i opere te na dokumentarnim filmovima o sevdalinci, kojoj ujedno daje svoj avangardni doprinos. Dakako, proučava i mističnosti balkanske autohtone monofone i polifone glazbe.

Njegovi su koncerti potpuno sufi trans koji sevdah izvorno potpuno oslobođen nosi u sebi.  U ljudima oslobađa sve potisnute emocije te time izaziva suze na koncertima, kao i neke nadnaravne energije koje se pretaču od osobe do osobe i zajedno čine val ushićenosti, ljubavi i katarze.

Dualnost kojom ovaj nesvakidašnji umjetnik zrači čini ga jednim od najznačajnijih interpretatora modernog karasevdaha koji žanrovski zalazi i u sfere jazza, bluesa, spiritualnog i polifonog. 

Film “Maldita – Ljubavna pjesma Sarajevu” u čijem je fokusu bh. umjetnik Božo Vrećo, ove je godine osvojio najprestižniju španjolsku filmsku nagradu Goya.hr Sat Jun 03 2023 08:51:43 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/647ad7c85d796500c18b458c/80

Projekt “Hrvatska prirodno tvoja – u Jelsi posađeno 16 stabala lipe, murve, jasena i rujevine!

U Jelsi stabla su zasađena kraj Doma Zdravlja, u Parku i na centralnom parkingu, te označena oznakama projekta

U okviru projekta poticanja razvoja održivog turizma “Hrvatska prirodno tvoja – Croatia naturally yours” čiji su pokrovitelji HTZ i Ministarstvo turizma i sporta RH, u Jelsi, sredstvima dodijeljenima Turističkoj zajednici općine Jelsa, posađeno 16 stabala lipe, murve i jasena.

„Time je i Općine Jelsa postalo dio globalnog projekta kojim se u turističkim odredištima potiče sadnja drveća radi smanjenja ugljikova otiska, poticanja i razvoja održivog turizma i brendiranja i promoviranja Hrvatske kao održive destinacije“.

Riječ je o nešto više od 1,2 milijuna kuna koji su raspoređeni na ukupno 116 turističkih zajednica sukladno njihovim prijavama za nabavku sadnica stabala  koje su namijenjene turističkim destinacijama u cilju smanjenja ugljikova otiska. Na ovaj će način Hrvatska doprinijeti ispunjenju ciljeva iz Glasgowske deklaracije o šumama i korištenju zemljišta – Glasgow Declaration on Forests and Land Use, kao i daljnjem održivom razvoju turizma.

U Jelsi stabla su zasađena kraj Doma Zdravlja, u Parku i na centralnom parkingu, te označena oznakama projekta.

Sve su sadnice unesene  i u aplikaciju za praćenje sadnje Europske agencije za okoliš (European Environment Agency) pod nazivom MapMy Tree.


hr Sat Jun 03 2023 08:04:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/647a38d95d79656ebf8b4610/80

Premijera predstave "U sudnici": Dvije priče o ucviljenoj udovici, pivcu i njegovu vlasniku

Od tada pa do danas teško bi bilo pobrojati koliko puta, na koji način i u kojoj formi je izvođen Uvodić na daskama koje život znače
KUU Mosor Gata pripremila je novu dramsku predstavu " U sudnici" Mali Libar Marka Uvodića Splićanina.
Predstava se izvodi premijerno u nedjelju 4. lipnja u dva termina u 19:00 te 20 i 30 s tim da je druga izvedba rasprodana. 

Predstavu je rezirao glumac HNK Split Trpimir Jurkic koji dugi niz godina radi s kazalisnim amaterima iz Gata.

Uvodićev put kroz kazalište počeo je još za njegova života, davne 1926.

Od tada pa do danas teško bi bilo pobrojati koliko puta, na koji način i u kojoj formi je izvođen Uvodić na daskama koje život znače.

I sad, evo Uvodića i u Gatima, da zajedno sa gatskim kazališnim zaljubljenicma ispriča nešto od onoga u što je bio zagledan, na čemu je počivalo njegovo oko, što je prepoznavao kao autentičnost jednog grada i mentaliteta.

 Iz svojih sudskih iskustava, svega onoga što je slušao i gledao izašle su i ove dvije sudske fjabe (priče).

Jedna o ucviljenoj udovici optuženoj za smrt svog muža, a druga o jednom ukradenom pivcu i njegovu vlasniku, pametnom i preprdenom, kako bi se po splisku reklo, furbastom vlaju Martinu iz Prugova, koji tražći pravdu izluđuje suca.
hr Fri Jun 02 2023 20:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6463ddb45d79658f6e8b4616/80
Foto: Ivana Ivanović

Zbog velikog interesa publike dvije izvedbe Tihe noći Miljenka Smoje i Ivice Ivaniševića u srpnju

Dramska predstava Tiha noć bit će, zbog velikog interesa publike, izvedena na kraju kazališne sezone Hrvatskog narodnog kazališta Split 2. i 3. srpnja s početkom u 21 sat.
 Tiha noć dramatizacija je novelete Miljenka Smoje iz njegove Kronike o našem Malom mistu, a autor dramatizacije je Ivica Ivanišević, veliki poznavatelj Smojinog djela. Predstavu, koja je na scenu splitskog teatra postavljena u sklopu obilježavanja stotog rođendana najomiljenijeg splitskog pisca dvadesetog stoljeća, režirao je Goran Golovko.

U ovoj grotesknoj, neodoljivo duhovitoj priči o malomišćanskom sudaru dvaju nesukladnih, isključivih svjetonazora, na kazališnoj će pozornici oživjeli su Smojini nezaboravni likovi Roka i Anđe, Luiđa i Bepine, Servantesa, Don Karmela, Prisidnika, Sekretara... ali i likovi samog Smoje i njegove Lepe koje tumače dramski prvaci HNK Split Nenadu Srdelić i Nives Ivanković. Servantesa igra Donat Zeko, Bepinu i Luiđija Arijana Čulina i Joško Ševo, Stipe Radoja bit će Roko Prč a Katarina Romac njegova Anđa. Uloga Prisidnika povjerena je Marjanu Nejašmiću Baniću, dok će Sekretara tumačiti Vicko Bilandžić. Luka Čerjan bit će Mali Mirko, Peškaruša Andrea Mladinić, Filip Radoš je Don Karmelo, Milicajac Mate bit će Maro Drobnić, Tajnica Elza Tudor Gančević a sinove Roka i Anđe igrat će dječaci Andro Bilandžić i Petar Prcela. 

Osim redatelja Gorana Golovka autorski tim predstave čine: dramaturginja Marina Vujčić, scenograf Marin Gozze, kostimograf Mladen Radovniković, skladateljica Nela Bujas Trpković, scenski pokret osmislio je Lev Šapošnikov, a oblikovatelji svjetla i tona su Srđan Barbarić i Tomislav Luetić.

Ulaznice za najnoviju hit-predstavu splitskog teatra mogu se nabaviti u online-prodaji na internetskoj stranici HNK Split i na blagajni Kazališta svakim radnim danom od 9 - 14h (detalji o radnom vremenu blagajne u lipnju).

hr Fri Jun 02 2023 12:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .