Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62a9cca318d1cb6e828b4598/80
Foto: DN

The Stranger Within, spektakularni multimedijalni glazbeno-scenski performans premijerno u HNK Split

Na projektu je pune dvije godine radila ekipa mladih umjetnika iz različitih dijelova svijeta, iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Ujedinjenog Kraljevstva, Brazila i Kanade

Na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split u utorak 21. lipnja s početkom u 21 sat gudački korpus i udaraljke Crnogorskog orkestra mladih i solist Mirko Škarica na harmonici pod ravnanjem maestra Vetona Marevcija premijerno će izvesti multimedijalni glazbeno-scenski performans The Stranger Within. Projekt, lirsko istraživanje o utjecaju identiteta i civilizacije na pojedinca i društvo, predstavljen je na medijskoj konferenciji u HNK Split. Autor i izvršni producent je mladi glazbenik Mirko Škarica a skladatelj i orkestrator glazbe je Predrag Radisavljević.

Na projektu je pune dvije godine radila ekipa mladih umjetnika iz različitih dijelova svijeta, iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Ujedinjenog Kraljevstva, Brazila i Kanade. Uz glazbu je tu i originalna priča, ilustracije i animirani film koji prati cijelu izvedbu. Projekt je inspiriran povijesnim katastrofama, obrađuje svevremena i uvijek prisutna društvena pitanja odnosa individualnog suvereniteta i kolektivizma te dualizma ljudske prirode, ističe važnost suočavanja s osobnim i društvenim sjenama, navodeći Istinu kao svjetlo koje vodi u bolje i pravednije društvo te kao temeljni stup otpora vječnoj sklonosti dekadenciji imanentnoj prirodi i čovjeku.

- Mislim da The Stranger Within donosi dašak svježine i noviteta u glazbeni život grada Splita. Izvedbu ćemo, zbog vrijednosti projekta, nakon predstojeće premijere reprizirati i na 68. Splitskom ljetu 13. kolovoza u Meštrovićevom Kaštilcu. Drago mi je da naše kazalište omogućava predstavljanje djela suvremenih splitskih autora. U glazbenom smo programu tako ove godine izveli autorski koncert Ante Grgina, a u dramskom dva recentna teksta mladih splitskih autorica - kazao je intendant HNK Split Srećko Šestan.

- Kad nam je Mirko pokazao probni materijal, odmah smo prihvatili ponuđenu suradnju -  rekao je ravnatelj glazbenog programa HNK Split Jure Bučević.

Mirko Škarica, mladi umjetnik iz Duća pokraj Omiša autor je i izvršni producent čitavog projekta, ujedno i solist na harmonici. Harmoniku je diplomirao na Royal Academy of Music (Kraljevskoj glazbenoj akademiji) u Londonu, a pobjednik je više međunarodnih glazbenih natjecanja.

- Na projektu je radio čitav tim umjetnika a naročito želim istaknuti skladatelja Predraga Radisavljevića koji je skladao glazbu posebno za ovaj projekt i orkestrirao neka od najvećih djela za klasičnu harmoniku koja će biti dio performansa. Ilustrator iz Brazila Eduardo Rosa oslikao je animaciju koju je oživjela Jelena Prljević. Kroz programsku glazbu za solo harmoniku i orkestar bit će ispričana priča koja se bavi kobnim spojem egzistencijalnog vakuuma i naivnog pogleda na ljudsku prirodu, spojem koji u određenim okolnostima iz čovjeka može izvući najgore. Središnji komad same izvedbe je skladba nazvana Arhipelag Gulag, inspirirana istoimenim Solženjicinovim djelom, ispričana iz perspektive logorskog čuvara. Posebnost projekta je i glazba koja kombinira više stilova. Priča ima inspirativan završetak koji nudi svojevrsni izlaz iz takvog stanja -  naglasio je Škarica.

Maestro Veton Marevci koji će dirigirati izvedbom naglasio je:

- Meni je ovo prva prilika da radim s harmonikom kao solističkim klasičnim instrumentom i tome se posebno veselim. Predrag Radisavljević je mladi skladatelj koji je napravio genijalnu partituru koja je, stilski, puna isprekidanog kontinuiteta, koliko god to može zvučati kao antiteza. Sam je muzički materijal isprekidan, u njemu se koristi široka paleta ritmijskih i melodijskih ćelija, brojne promjene tempa i stilova. No, kontinuitet postoji i djelo je zaokružena cjelina.

Redatelj The Stranger Within je Christian Jean-Michel Jalžečić, skladatelj i orkestrator Predrag Radisavljević, ilustrator animacije Eduardo Rosa, kreatorica animiranog filma je Jelena Prljević, glazbeni producenti Predrag Radisavljević i Tamara Rajinac, snimatelj i asistent glazbene produkcije Đorđe Marković, autor i izvršni producent Mirko Škarica, a producenti HNK Split i Mirko Škarica.


hr Wed Jun 15 2022 14:12:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62bbf5af18d1cbbec08b45dd/80
Foto: MDF

[FOTO] Srijeda na MDF-u u znaku uličnog programa

U amfiteatru ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić bit će čitanja, pjevanja i sviranja. Nešto malo drugačiji program "Čitaju nam važni Šibenčani" dovodi dvije učiteljice razredne nastave i jednog rock trubadura

Kako znate da radite odličan kazališni program?! Kad nakon svake predstave, publika napušta gledalište riječima "ovo je bila najbolja predstava dosad" i tako iz večeri u večeri, od predstave do predstave. Stvarni je to slučaj ne puka teorija 62. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku koji traje od 18. lipnja do 2. srpnja. Nije ostalo još puno do kraja, ali ostalo je još mnogo programa u kojem Šibenčani i svi ostali mogu uživati već danas. 

Jutro je po navici rezervirano za radionički program i Librić u Perivoju, a kasni poslijepodnevni sati, kad Sunce polako krene padati iza obzora, za ljetne pozornice, program ulica i trgova. 

"Čarobnjakov učenik", predstava Gradskog kazališta – Scena Gorica sinoć je oduševila na ljetnoj pozornici. Nažalost, večeras na istom mjestu publika neće moći gledati i slušati španjolski Orthemis Orchestra i "Concerto a tempo d'umore". Roditelji mogu ostvariti povrat novca za kupljene ulaznice. 

Ove srijede u amfiteatru ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić bit će čitanja, pjevanja i sviranja. Nešto malo drugačiji program "Čitaju nam važni Šibenčani" dovodi dvije učiteljice razredne nastave i jednog rock trubadura.

Mario Kovač, urednik programa trgova i ulica, i ove je godine odradio maestralni posao pa festivalskog šušura praćenog rijekom ljudi, gromoglasnim smijehom djece i pljeskom publike ne nedostaje! 


hr Wed Jun 29 2022 08:50:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62bab7d318d1cb2abf8b458d/80
Foto: MDF

[FOTO] Gradsko kazalište lutaka Split raspametilo publiku na 62. MDF-u

U amfiteatru ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić u Šibeniku bit će održano još jedno čitanje uz poznata glumačka imena šibenskih korijena – Dariju Knez Rukavinu te Kristiana Šupu

Malo je reći da su barun Munchausen ili Slonić Dištonić oduševili šibensku publiku jer Gradsko kazalište Sisak i Gradsko kazalište lutaka Split raspametili su sve koji  su ih jučer gledali na ljetnoj pozornici odnosno na daskama koje život znače u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku. Kad se tomu doda da su ulaznice bile rasprodane – mnogo je to zaljubljenika u kazalište koji su sinoć postali još veći zaljubljenici u umjetnost. I ta brojka raste iz dana u dan tijekom ovogodišnjeg, 62. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku koji traje od 18. lipnja do 2. srpnja.

Danas – jednako, ako ne i uzbudljiviji utorak nakon što je festivalski program bogatiji za ponudu 2. Sajma dječje knjige i program 'Čitaju nam važni Šibenčani' koji su jučer otvorile Maja Šintić, Magdalena Šetka  i djeca. Bilo je to vrijeme neobičnih trenutaka u kojima su djeca htjela čitati javno, a ne u samoći svojih soba,  trenutaka u kojima su djeca bila tužna jer su htjela da je njihov red za čitanje - stalno. 

Kazalište će danas na mini pauzu, ali u 19 sati umjesto pred kazališnu pozornicu, zaljubljenici, veliki i mali, moći će u amfiteatar ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić u Šibeniku gdje će biti održano još jedno čitanje uz poznata glumačka imena šibenskih korijena – Daria Knez Rukavina te Kristian Šupe

Za današnju predstavu "Čarobnjakov učenik" po motivima J. W. Goethea, a u izvedbi Gradskog kazališta – Scena Gorica na ljetnoj pozornici ostalo je još malo slobodnih mjesta pa požurite po svoju.

Program trgova i ulica pod vodstvom Marija Kovača standardno donosi pravi mali spektakl kojemu ne mogu odoljeti ni odrasli ni djeca, a filmski program Željka Šturlića na Gorici odavno je ušao u legendu. Detaljan program ide u nastavku.


hr Tue Jun 28 2022 10:14:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62baa29b18d1cb31be8b45b9/80

[FOTO] Nostalgija, 13. Dani tradicije sinoć otvoreni u Kaštel Novom

Jučer je svečanim mimohodom folklornih društava riva Kaštel Stari- Kaštel Novi otvoren 13. Eko etno sajam i sajam otočnih proizvoda.
13. Dani tradicije "Nostalgija“ ove godine se u organizaciji TZG Kaštela i suorganizaciji udruge Šušur održavaju pod pokroviteljstvom Grada Kaštela, Županije splitsko-dalmatinske, TZ Splitsko-dalmatinske županije, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Ministarstva  turizma, Ministarstvo poljoprivrede i Cemex Hrvatska d.o.o. 

S ciljem očuvanja i promocije kaštelanske i hrvatske baštine, od 2010. Nostalgijom se promovira nematerijalna kulturna baština i izvorni proizvodi u duhu kršćanske tradicije. A nakon dvije godine smanjenog obujma radi epidemioloških mjera i ograničenja, kako nam je kazala direktorica TZ Kaštela Nada Maršić ove godine Nostalgija je okupila čak 33 izlagača iz cijele Hrvatske. 

Uz zvuk folklora i narodnih nošnji na rivi u Novome postavljeni su štandovi tradicijskih obrta i unikatnih rukotvorina. Izloženi su zaista raznovrsni proizvodi, od dječjih igračaka, suvenira od maslinovog drva, nakita pa do prehrambenih tradicionalnih delicija. I Kaštelanska udruga maslinara Mastrinka tako je uz domaće slastice arancine i ušećerene bademe nudila i extra djevičansko maslinovo ulje… dok je Waldorfski pedagog iz Trogira Vesna Bajrić posjetiteljima predstavila svoje krpene lutke… 

Program u trajanju od tri dana osim ponude domaćih proizvoda, suvenira nudi posjetiteljima i bogat glazbeni program. Večeras s početkom u 21 sat nastupa gradski muški zbor Brodosplit, Nedo Kovačev i Rovinježovi, dok će posljednjeg dana u 21 sati biti koncert klape Sveti Jeronim I KUD Putalj. 29. lipnja župa sv. Petra ap. Kaštel Novi tradicionalno će proslaviti svog zaštitnika svečanom svetom misom i procesijom u kojoj će kip sv. Petra biti jednim dijelom nošen brodicom dok će vjernici prateći ga uz obalu pjevati duhovne pjesme. Svečana sveta misa počinje u 19 sati a u 20 sati je blagoslov brodica i procesija brodicama. 

Podsjetimo, manifestacija je 2017. godine dobila je posebno priznanje “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske” za tradicijsku manifestaciju. 


hr Tue Jun 28 2022 08:42:47 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62ba9c5518d1cb2abf8b4574/80

U srijedu se u Drumu uz raznolik program slavi dan zaštitnika Petra i Pavla

Procesija, sveta misa, glazbena slušaonica, nogometna utakmica Starih i Mladih, završnica Kupa općine, predstava Dramske grupe Most, koncert Jadranskih maestrala i Marine Tomašević...
U Drumu u Imotskoj krajini i ove se godine svečano slavi dan nebeskih zaštitnika svetoga Petra i Pavla. Župa svetog Luke Podbablje i organizacijski odbor za proslavu svetog Petra pripremili su stoga bogat i raznovrstan program koji starta u srijedu u 10:30 sati, i to procesijom od crkve svetog Ante do Fratrove ograde gdje će se održati sveta misa.

Od 15 sati glazbena je slušaonica Mad G Zetta, a od 17 tradicionalna nogometna utakmica u kojoj se sastaju Stari i Mladi.

Oko 20 sati doznat ćemo pobjednika Kupa općine Podbablje, u susretu se bore Drum i Grubine dok će se u utakmici za treće mjesto boriti Ivanbegovina i Poljica.

U 21 sat zakazana je predstava Dramske grupe Most iz Trilja "Oš' neš', dolori su pravi keš", a od 22 sata dodjela nagrada i koncert "Jadranskih maestrala" i Marine Tomašević.

hr Tue Jun 28 2022 08:15:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .