ISTRAŽIVANJE POTVRDILO

Vožnja “na repu” najčešći oblik agresivne vožnje

U nedavnoj studiji koju je provela američka organizacija AAA Foundation for Traffic Safety, gotovo 80% vozača izrazilo je bijes ili agresiju za volanom barem jednom u 30 dana, piše Nextbase.

Najčešći oblik agresivne vožnje:

Agresivno mijenjanje trake ili vožnja “na repu”: 26% (57 milijuna vozača) Nepristojno gestikuliranje ili trubljenje drugim vozačima: 32% (71 milijun vozača)
Vožnja 15 mph (24 km/h) preko ograničenja brzine na autocesti: 48% (106 milijuna vozača)
Prolazak kroz crveno svjetlo: 31% (68 milijuna vozača)
Prolazak ispred vozila na duljini manjoj od automobila: 22% (49 milijuna vozača) Ubrzavanje dok vas drugo vozilo pokuša prestići: 25% (55 milijuna vozača)
Praćenje vozila ispred kako bi se spriječilo da se drugi prestroje: 34% (75 milijuna vozača)
Uključivanje u promet dok drugi vozač pokušava smanjiti razmak između vozila: 28% (62 milijuna vozača).

U Nextbaseu su proveli vlastitu studiju kako bi utvrdili u kojoj mjeri vozači svjedoče ili sudjeluju u obijesnoj vožnji i identificirali tipove vozača koji su obično odgovorni za takve incidente. Ovo su ključni rezultati:

59% vozača bilo je žrtva agresivne vožnje
Otkriveno je da je vožnja “na repu” najčešći oblik agresivne vožnje (27,21%)
Gotovo tri od svaka četiri muška vozača priznaju da su bili uključeni u nerede na cesti. Nešto više od 1 od pet žena priznaje isto Gotovo polovica agresivnih vozača su milenijalci (46,65%)
Vozači Forda najviše prakticiraju agresivnu vožnju (9,25%).

Najrizičnija skupina vozača:

Odgovori pokazuju da je 59% vozača reklo da su bili žrtve divljanja na cesti. Iz perspektive Sjedinjenih Država, tijekom 2023. na cestama je prometovalo približno 286 milijuna vozila. To bi moglo sugerirati da je oko 168,7 milijuna vozača prošle godine bilo žrtvama obijesne vožnje.

Prema riječima vozača, najčešći primjer agresivne vožnje je vožnja “na repu”, odnosno ne pridržavanje razmaka između vozila, što je opasno i može dovesti do nesreća. Izvješće koje je 2016. godine objavila Zaklada za sigurnost u prometu Američke automobilske udruge pokazalo je da su sudari odostraga odgovorni za više od 23% svih prometnih nesreća, što pokazuje koliko opasna može biti vožnja “na repu”.

Ispitanici u anketi otkrili su da su milenijalci (29-43 godine) vozači koji će najvjerojatnije biti agresivni vozači, a dobili gotovo polovicu svih glasova (47%) u usporedbi s ljudima drugih generacija. Vozači generacije X (44-58 godina) su drugi s 21%, a vozači generacije Z (16-28 godina) treći s 20%.

Ovo nije prvi put da su milenijalci označeni kao nesigurni na cesti. U drugoj studiji AAA provedenoj 2017. godine otkriveno je da je blizu polovice milenijalaca priznalo da su prošli kroz crveno svjetlo kada su se mogli sigurno zaustaviti, dok je samo 36% ostalih vozača učinilo isto. Studija je također otkrila da otprilike 12% milenijalaca vjeruje da je u redu prekoračiti ograničenje brzine za 10 mph (16 km/h) u zoni škole, za razliku od 5% drugih vozača koji dijele to mišljenje.

Zapravo, možete se još više vratiti na studiju Ipsosa iz 2016., koja navodi da je oko jedan od pet milenijalaca rekao da često usporavaju vožnju kako bi živcirali ljude koji žele da se pomaknu.

Dvije najstarije generacije, “boomersi” (oni u dobi od 59 do 77 godina) i “tradicionalisti” (oni u dobi od 77 i više godina), prema istraživanju, smatra se onima za koje je najmanje vjerojatno da će sudjelovati u agresivnoj vožnji.

Što voze najagresivniji vozači?

Posljednje otkriće koje je ova anketa istaknula je da su vozači Forda u uključeni u agresivnu vožnju više od bilo koje druge marke. Vozači Forda bili su na vrhu ljestvice s 9,3% koji su rekli da su najčešće svjedočili obijesnoj vožnji.

Ovo je otkriće u korelaciji sa studijom iz 2018. koju je provela odvjetnička tvrtka Your Legal Friend, koja je otkrila da su se Ford pokazalo kao marka automobila koje su najviše podložni nesrećama, jer su sudjelovali u 16% svih nesreća. Također su otkrili da su vozači Ford Fieste sudjelovali u većini nesreća u usporedbi s drugim automobilima, pri čemu su Ford Focus i KA među prvih pet.

Vozači Toyote bili su blizu drugog mjesta u ovoj studiji s 8,1%, a Volkswagen je zaokružio prva tri sa 6,7%.

Nakon njih slijede vozači marke Vauxhall/Opel, Honda, BMW, Kia, Mercedes-Benz, Nissan i Škoda.

POSLJEDNJE DODANO: