Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63787f5918d1cbbd918b4571/80

Ribe Jadrana imaju svoje karte, saznaj sve o njima

Odabrane ribe valjalo je ilustrirati, a u tome je svoje prste imao dizajner Ivan Marečić, također prijatelj. Karte su u potpunosti hrvatski proizvod, od ideje, preko dizajna do tiska
Jadransko more dom je 400 ribljih vrsta i podvrsta, a većina nas zna ih nabrojati tek nekolicinu. Sada imate priliku naučiti više o njima.

Zahvaljujući entuzijazmu sedam prijatelja, ribe Jadrana dobile su igru kartama koja igračice i igrače pretvara u vrsne poznavatelje Jadranskog podmorja. Sve je počelo kao dječja želja, pojašnjava Saznaj sve o ribama Jadrana  Matija Popović, jedan od autora igre „Fish Clash“:

- Moji sinovi su veliki ljubitelji prirode, stalno donose kukce doma, a stariji sin Vid obožava i karte, pa je predložio ovu igru! Kad sam to rekao prijateljima, brzo smo se bacili na posao. U procesu stvaranja prvo smo kreirali prototip – doslovno smo sami izrezivali prvih 30 primjeraka karata i poklonili ih svojim klincima za Božić. Kad smo vidjeli oduševljenje odlučili smo se baciti u ovu avanturu.

Svi sudionici avanture su zaposleni, pa je ostvarenje ideje trebalo uložiti puno slobodnog vremena, a ključna je bila pomoć prijatelja biologa dr. sc. Mateja Falera.

- Riblji fond Jadranskog mora raspolaže ozbiljnim bogatstvom, a ribe koje će ući u špil odabrao sam vodeći se temom očuvanja ribljeg fonda, jer je čak 25 % vrsta ugroženo - zbog čega smo u igru uvrstili i posebne kategorije.

Odabrane ribe valjalo je ilustrirati, a u tome je svoje prste imao dizajner Ivan Marečić, također prijatelj. Karte su u potpunosti hrvatski proizvod, od ideje, preko dizajna do tiska.

- Svatko od nas ima različita iskustva i vještine i savršeno smo se nadopunjavali i uživali u procesu stvaranja igre. Za nas je najveći uspjeh to što je igra unatoč našim privatnim i poslovnim obvezama uopće ugledala svjetlo dana i što smo se u procesu stvaranja družili, dobro zabavljali i uključili cijele obitelji. Pozitivne reakcije naših prijatelja, klinaca i partnera ono su čemu smo se samo mogli nadati. - kaže jedan od autora igre, Ivan Franić

Ljubav prema moru koju potvrđuju zajedničkim ljetovanjima, ronjenjem i aktivnim odmorom s obiteljima dovela ih je do igre uz pomoć koje su uspjeli naći efikasno rješenje za zadržavanje dječje pažnje daleko od ekrana, a uz to zajedno s njima – nešto lijepo naučiti. 

O IGRI:

Edukativna igra „Fish Clash“ sastavljena je od 36 karata, a svaka predstavlja jednu riblju vrstu iz Jadranskog mora. Svaka karta sadrži podatke o ribi koju predstavlja: maksimalnu dužinu, težinu i dubinu na kojoj se zadržava, položaj u hranidbenom lancu, te dvije kategorije posvećene očuvanju Jadranskog podmorja: IUCN kategoriju ugroženosti i učestalost.  Pravila igre osmislili su i testirali u suradnji s djecom s ciljem da se igranje omogući svim generacijama. Igru može igrati 2 - 6 igrača, a traje cca 15 minuta. Igrači se natječu uspoređujući 6 kategorija i 4 supermoći. Pobjednik je onaj koji skupi najviše karata. Fish Clash špil je dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku, a može se pronaći u Akvariju Pula, zagrebačkom Zoološkom vrtu i lancu knjižara Hoću knjigu. 

hr Sat Nov 19 2022 08:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638370995d7965bc148b457a/80
Foto: Ivana Ivanović

Upaljena prva adventska svijeća Gastroadventa: Trpeza puna delicija od namirnica koje su koristili naši preci

Gastroadvent u Splitu desetljećima promovira mediteransku prehranu i uz podršku novinara dijele svoja znanja i vještine
Danas u 12:30 sati upaljena je i advenska svijeća Gastroadventa, a upalili su je novinarsi splitskih portala u društvu sa županom Blaženkom Bobanom i direktoricom Turističke zajednice grada Splita Alijanom Vukšić.

Gastroadvent u Splitu desetljećima promovira mediteransku prehranu i uz podršku novinara dijele svoja znanja i vještine. Zahvaljujući arheolozima, koji modernim tehnologijama otkrivaju stoljećima skrivana nalazišta prepuna tragova, osmislili su ovogodišnji program manifestacije. Tragovi koji ukazuju na prehranu naših predaka ove godine u centar stavljaju namirnice kao što su leća, proso, ječam, prapšenica.

- Ove godine smo posvećeni nečemu što baš i nije jestivo, a to je bor. Bor daje paklina, a ona je imala veliku ulogu u gastronomiji. Koristila se za zatvaranje amfpora, zatim za oblaganje vanjskih dijelova posuda za čuvanje hrane koje su bile od drveta. 

Paklina ima antibakterijsko, antigljivično i antivirusno djelovanje i na taj način se hrana bolje mogla očuvati, a takav način čuvanja i nebacanja hrane treba biti dobar primjer i danas. Osim pakline, korištena je mastika, a baš s mastikom je nisko raslinje na Hvaru i Paklinskim otocima bogato. - kazala je autorica Gastroadventa Olja Martinić.

Gastroadventski bogati stol prepun prehrambenih delicija, zajedno sa svojim kolegama, osmislila je i pripremila chef Deni Bobek, a neke od njih su uštipci od leća, ječma, bijelog graha i zobi, razne paštete, variva, brudet, salate...

- Danas ovdje predstavljamo jela naših starih koja su malo modernizirana, a ima i onih jela koja su autentična. Cilj je prezentirati žitarice i grahorice u našoj prehrani, a od njih se može raditi svašta, od kruga do okruglica od leće sa špagetama. - kazala je Bobek. 

Važno je napomenuti kako su učenici prvog i drugog razreda Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita, smjer arhitektonski tehničari, prema ideji Šime Kovačević a pod vodstvom profesorice Magde Maver, izradili vijenac od borovine s dijelovima pakline. 

hr Sun Nov 27 2022 15:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63827c085d7965780c8b4673/80
Foto: Pixabay

Prva nedjelja Došašća: Na adventskom vijencu pali se prva svijeća

Adventski vijenac sa četiri svijeće simbolizira četiri nedjelje Došašća
Došašće ili advent je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića. Došašće počinje četiri nedjelje prije Božića. Najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca na Badnjak. U došašću su svakog jutra, zornice puku omiljene rane mise, koje imaju pokornički značaj, jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu. Predstavljaju stoga neki oblik četverotjednog trajnog odricanja od sna.

Ove nedjelju palimo prvu svijeću na svom adventskom vijencu. Postavlja se na stol u vrijeme došašća kao simbol iščekivanja Božića.  Adventski vijenac sa četiri svijeće simbolizira četiri nedjelje Došašća, a u naše je krajeve došao pod utjecajem europske civilizacije i protestantizma. Kršćani su preuzeli ovu tradiciju, pa su se adventskim vijencem poslužili u duhovnoj pripremi za Božić, u očekivanju Krista, Svjetla svijeta koji će rastjerati tamu grijeha.

Prve nedjelje se pali prva svijeća i tako redom da do Božića gore sve četiri.

Vijenac se plete od zimzelenih grančica, ali tako da nema početka ni kraja što označuje vječnost. Bor i božikovina u vijencu simboliziraju besmrtnost, lovor označava pobjedu nad grijehom i patnjom, a cedar snagu i izlječenje od svih bolesti. Lišće božikovine podsjeća na vijenac od trnja, sukladno engleskom vjerovanju da je Kristov vijenac od trnja bio načinjen upravo od bodljikavog lišća ove zimzelene biljke. Često je u njemu i grančica ružmarina jer ova je biljka prema legendi čuvala Djevicu Mariju na njenom putu u Egipat. Ponekad se adventski krug tumači kao krug zemaljski s četiri strane svijeta.

Svijeće nade, mira, radosti i ljubavi

Četiri svijeće na vijencu znak su četiri adventska tjedna i najčešće su tri ljubičaste i jedna ružičaste boje. U prvu nedjelju Adventa, razdoblja koje prethodi Božiću, pali se prva, ljubičasta svijeća - svijeća nade i iščekivanja ili postilica. Druge nedjelje Adventa pali se također ljubičasta svijeća - svijeća mira ili pomirilica, s porukom pomirenja s svima. Treće se nedjelje pali ružičasta svijeća – svijeća radosti i veselja. Četvrta se pali ljubičasta svijeća – svijeća ljubavi, dok je negdje običaj na adventski vijenac staviti i petu bijelu svijeću – Kristovu svijeću.

Prema drugom vjerovanju četiri svijeće u vijencu označuju četiri godišnja doba, odnosno četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti:  stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak. 
hr Sun Nov 27 2022 07:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638280965d7965c2118b458e/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Dražen Zečić zagrijao publiku na Prokurativama!

U fotogaleriji donosimo djelić atmosfere, pogledajte!
Kralj zabavne glazbe, Dražen Zečić, nakon odličnog koncerta na Žnjanu ovog ljeta, ponovno je stigao u Splitu, i to na Prokurative u sklopu "Advent Prokurative". 

"Pokidat cu lance sve", "Niko nema dva života" "Boem u duši" su samo neki od hitova koje večeras odzvanjaju Splitom, a zajedno s njim pjeva tisuću fanova. 

U fotogaleriji donosimo djelić atmosfere, pogledajte!
hr Sat Nov 26 2022 22:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638258545d7965780c8b464f/80
Foto: Ivana Ivanović

Započela je splitska božićna čarolija, donosimo fotografije!

Kako Split danas izgleda zabilježila je naša fotoreporterka, a fotografije pogledajte u nastavku
Splitski advent službeno je započeo i već na početku je privukao mnoštvo ljudi. 

Mjesecima se radilo na tome da se Splićanima i posjetiteljima omogući bogat program tako da sve njih očekuje niz glazbenih, gastronomskih i zabavnih sadržaja. 

Jedna od atrakcija je zasigurno klizalište na Prokurativama koje je danas otvorilo svoja vrata te su mnogi još u popodnevnim satima pohitili isprobati svoje sposobnosti na ledu. 

Kako Split danas izgleda zabilježila je naša fotoreporterka, a fotografije pogledajte u galeriji. 


hr Sat Nov 26 2022 19:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .