ZAKON OPASNIH NAMJERA

Vlada mijenja jednu zakonsku odredbu, HND danas ide u prosvjede

U utorak je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio da će Vlada u drugom čitanju izmjena Kaznenog zakona uvesti novu odredbu koja će isključiti mogućnost kažnjavanja u slučaju curenja informacija iz istraga, ako je takva informacija objavljena u pretežitom javnom interesu.

Nakon sastanka stranaka vladajuće koalicije, Malenica je novinarima pojasnio da će dodati novi stavak u zakonski prijedlog, koji će se odnositi na pretežiti javni interes. To znači da neće biti kaznenog djela ako je informacija objavljena radi zaštite žrtve kaznenog djela, u interesu obrane u kaznenom postupku ili u drugom pretežitom javnom interesu. Ministar je najavio da će ove promjene biti uključene u konačni prijedlog zakona za drugo čitanje, ističući da će se dodati stavak koji isključuje kažnjavanje novinara kao počinitelja, poticatelja ili pomagača, te odredba koja se odnosi na pretežiti javni interes, obranu i zaštitu žrtava kaznenog postupka, piše Dnevno.hr.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najavilo je u srijedu prosvjede u Zagrebu i Splitu zbog trenutačnog prijedloga izmjena Kaznenog zakona, poznatog kao “lex AP”. Prema tim izmjenama, odavanje informacija iz istraga postaje kazneno djelo, što HND smatra “zakonom opasnih namjera”. HND je sinoć poručio da ‘borba traje dok se “Lex AP” (članak 307.a) u potpunosti ne povuče’ te pozvali na prosvjed na Markovu trgu u Zagrebu ili u Splitu ispred Hrvatskog narodnog kazališta kako bi “zaustavili izmjene Kaznenog zakona kojima se uvodi kazneno djelo neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje”.

POSLJEDNJE DODANO: