Janukovič poziva na referendum u svakoj ukrajinskoj regiji

Smijenjeni ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič pozvao je u petak na referendum u svakoj regiji u Ukrajini kako bi se odredio njihov status umjesto predsjedničkih izbora predviđenih za 25. svibnja, izvijestila je ruska službena agencija Itar-Tass.

“Kao predsjednik pozivam svakog razumnog ukrajinskog građanina: ne dopustite da vas varalice iskoriste! Zahtijevajte organiziranje referenduma o statusu svake regije u Ukrajini”, izjavio je on u pozivu ukrajinskom narodu.

“Samo će referendumi u cijeloj Ukrajini a ne prijevremeni izbori moći stabilizirati političku situaciju i sačuvati suverenitet i cjelovitost Ukrajine”, ocijenio je on.

Janukovič koji je pobjegao iz Ukrajine u veljači te živi, po nekim novinskim informacijama, u predgrađu Moskve, prvi put se obratio ukrajinskoj javnosti nakon što je Krim na referendumu izglasao pripajanje Rusiji.

Zatražio je i istupanje iz Stranke regija koju je predvodio, a koja se treba sastati u subotu radi definiranja strategije za predsjedničke izbore 25. svibnja.

Stranka je priznala da joj je potrebna potpuna obnova, te najavila da namjerava sudjelovati na izborima.

POSLJEDNJE DODANO: