BENZEN

Visoke razine kancerogene kemikalije pronađene u raznim proizvodima protiv akni

Visoke razine kemikalije benzena koja uzrokuje rak pronađene su u raznim proizvodima za akne s benzoil peroksidom (BPO) velikih marki, uključujući Proactiv, Clinique, Clearasil i druge.

Valisure LLC , neovisni laboratorij za testiranje, podnio je u utorak peticiju američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) , tražeći povlačenje tretmana na koje utječu povišene razine kancerogena kako bi se regulatorima omogućilo da istraže.

Valisure je testirao 66 BPO proizvoda, uključujući kreme, losione, gelove i sredstva za pranje koji su dostupni u slobodnoj prodaji od glavnih prodavača ili na recept. Trenutačno FDA smjernice dopuštaju do 2 dijela na milijun benzena , a Valisure je pronašao proizvode protiv akni koji sadrže do 12 puta više od dopuštene količine. Osim toga, milijunski udio benzena značajno se povećao kada su proizvodi protiv akni testirani na višim temperaturama koje su bile osmišljene da pokažu kako se proizvodi mogu razgraditi tijekom vremena.

Pogođeni proizvodi

Proactiv 2,5% BPO krema

Up & Up 2,5% BPO krema

Walgreens 10% BPO pločica

Harris 10% BPO pranje

Clinique 2,5% BPO krema

Clearasil 10% BPO krema

La Roche-Posay 5,5% BPO krema

PanOxyl 10% BPO krema

Sandra Lee MD 2,5% BPO losion

Oxy 10% BPO krema

Galderma 5% BPO krema

Equate 10% BPO krema

Differin 5% BPO krema

CeraVe 4% BPO krema

Sandoz 5% BPO gel

TARO 2,5% BPO gel

Neutrogena 10% BPO gel

Svojim testiranjem, Valisure je otkrio da Proactiv 2,5% BPO krema, koju proizvodi Taro Pharmaceuticals, sadrži 1761 čestica na milijun benzena. Target’s Up & Up 2,5% BPO krema imala je 1598 dijelova na milijun ; Estee Lauder Clinique 2,5% BPO krema imala je 401 dio na milijun ; Clearasil 10% BPO krema grupe Reckitt Benckiser imala je 308 dijelova na milijun , a Walgreens 10% BPO krema imala je 114 dijelova na milijun , kao neki od proizvoda s najvišim dijelovima na milijun.

Iz peticije građana poslane FDA-i , Valisure je također pronašao mjerljive razine benzena u La Roche-Posay BPO kremi, PanOxyl BPO kremi, Sandra Lee MD BPO losionu, Oxyjevoj BPO kremi, Galderminoj BPO kremi, Equateovoj BPO kremi i mnogim drugima.

Budući da su akne jedno od najčešćih kožnih oboljenja u SAD-u, osobito među tinejdžerima i mladim odraslim osobama, za dermatologe će biti ključno da o nedavnim otkrićima razgovaraju sa svojim pacijentima.

-Dermatolozi se jutros bude uz šokantne vijesti da se naširoko korišteni lijek bez recepta i na recept benzoil peroksid razgrađuje u dobro poznati kancerogen benzen. Kontaminacija benzenom u posljednje je vrijeme mučila brojne proizvode za njegu kože, ali ovaj put je drugačije, Christopher Bunick, MD, PhD , izvanredni profesor dermatologije i liječnik-znanstvenik na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale , ekskluzivno je rekao za Dermatology Times . Bunick, glavni urednik Dermatology Timesa , bio je blisko uključen u istraživanje i obrazovanje o kontaminaciji benzenom.

-Ovdje se ne radi o kontaminaciji, već se benzoil peroksid razgrađuje u benzen, potaknut na to formulacijom samih proizvoda. Ono što zabrinjava jest da su gotovo svi ispitani proizvodi koji sadrže benzoil peroksid formirali benzen (čak i nova trostruka kombinacija za aktualnu upotrebu ), često na razinama 2 do 1000 puta višim od hitne/uvjetne granice FDA od 2 ppm, rekao je.

-Da stvari budu gore, razgradnja benzoil peroksida u benzen ubrzana je izlaganjem povišenim temperaturama koje su ekvivalentne vrućoj kupaonici ili automobilu, što znači da pacijenti i potrošači moraju voditi računa o tome kako čuvati svoje proizvode koji sadrže benzoil peroksid (ne u automobilu! ). Što je još više zabrinjavajuće, budući da se benzoil peroksid razgrađuje u benzen, otkriveno je da plinoviti oblik benzena prodire kroz zatvorenu ambalažu na razinama gotovo 1000 puta većim od EPA ograničenja doživotne izloženosti (0,4 ppb) za povećani rizik od 1 raka na 100 000 ljudi . Stoga, proizvodi protiv akni koji sadrže benzoil peroksid nesumnjivo također predstavljaju rizik udisanja.

Pružajući perspektivu dermatolozima i pacijentima, Bunick je dodao:

-Ističem da je benzen ekvivalentan azbestu, olovu i formaldehidu kao karcinogen Grupe 1; nitko ne želi biti u blizini prva 2, a potonji će uskoro biti zabranjen od strane FDA. sljedeći mjesec! Ove udarne vijesti uoči AAD 2024. imat će duboke posljedice na kliničku praksu i način na koji komuniciramo s našim pacijentima o lijekovima za akne, ali jasno je da kancerogenom benzenu nema mjesta u svakodnevnim potrošačima bez recepta ili proizvodima na recept. Sada znamo da to uključuje proizvode koji sadrže BPO.

Valisureovo testiranje također je promatralo benzen u zraku oko tretmana za akne i otkrilo da čak i neotvoreni Proactiv proizvod ispušta visoke razine benzena kada se drži na 104 stupnja Fahrenheita, što je temperatura vrućeg tuša, otprilike 17 sati.

Odgođeni rizik od raka pravi je problem, prema Bunicku. U nedavnoj publikaciji koja je izašla iz Ujedinjenog Kraljevstva, istraživači su povezali niske razine kronične izloženosti benzenu s povećanjem smrtnosti . Izloženost je bila niska, svega manje od 1 ppm.

-Milijuni pacijenata koriste proizvode za akne bez recepta ili na recept s benzoil peroksidom, rekao je Bunick.

-Dermatolozi će morati ozbiljno razgovarati sa svojim pacijentima o dugoročnim sigurnosnim rizicima korištenja ovih proizvoda koji sadrže benzen.

POSLJEDNJE DODANO: