Kreditiranje u Hrvatskoj: Potražnja za gotovinskim kreditima u padu

Iako je došlo do rasta u kreditiranju u odnosu na prošlu godinu, analitičari Raiffeisen banke naglašavaju da je stopa rasta od 1.9% najniža u protekle tri godine. Naravno, ovo možemo pripisati pandemiji koronavirusa, usporenju gospodarstva i nižoj potrošnji. Također navode da je na nominalni rast iznosa kredita utjecala fluktuacija EUR/HRK tečaja na mjesečnoj i godišnjoj razini. 

Kamatna stopa za nenamjenski gotovinski kredit

Bilo bi logično pomisliti da je razlog pada potražnje za nenamjenskih gotovinskim kreditima visoka kamatna stopa. No, podaci HNB-a iz biltena za travanj 2021. pokazuju da je prosječna kamatna stopa na kredite niža nego ikad. Ovo je prosječna kamatna stopa u odnosu na godinu:

2013. prosječna kamatna stopa iznosila je 8%2015. prosječna kamatna stopa iznosila je oko 7.5%2017. prosječna kamatna stopa iznosila je malo iznad 6%2019. prosječna kamatna stopa iznosila je oko 5.5%

U 2021. prosječna kamatna stopa na kredite kreće se oko 5%, što je povoljno ako te podatke usporedimo s nekim drugim državama. Primjerice, u Finskoj, kamatne stope se uglavnom kreću od 8% do 9%, prema podacima stranice Laina Finance.

Pad nenamjenskih gotovinskih kredita četvrti mjesec zaredom

2020 i 2021. godinu obilježio je pad potražnje za nenamjenskim gotovinskim kreditima. U veljači 2021., u usporedbi s godinom prije, niži  su za 2.9%. U veljači su ukupno iznosili 52.1 milijardu kuna.

Iz RBA su komentirali da je ovo četvrti mjesec zaredom u kojem je došlo do smanjenja nenamjenskih gotovinskih kredita. U drugim zemljama, primjerice Danskoj, potražnja za gotovinskim kreditima još uvijek je u porastu. Stranice poput Laanius Dk predstavljaju i ocjenjuju kreditore, a moguće je usporediti sve ponude i odlučiti koja je najbolja s obzirom na ponuđene uvjete. U Nizozemskoj je dostupna slična stranica gdje je moguće pronaći gotovinske kredite od već 0.5%!

Gotovinski krediti: Buđenje iz zimskog sna i popuštanje mjera

Analitičari očekuje da će popuštanje mjera, kao i posljedično ubrzanje gospodarskih aktivnosti i povratak na normalno dovesti i do povećanja potražnje za gotovinskim kreditima. Bez obzira na optimistične projekcije, čak i ta potražnja bit će znatno manja od “boom-a” gotovinskih kredita koji je trajao od 2018. do početka pandemije.

Naznake tog trenda već se mogu primijetiti u najnovijim podacima HNB-a za ožujak. Nakon višemjesečnog pada, gotovinci su u ožujku napokon blago porasli – za 0.6%. Na godišnjoj razini, ublažen je pad gotovinskih kredita s -3% na -2.5%, a očekivano je da će se pad još značajnije smanjiti uz pretpostavku pozitivnog razvoja situacije s koronavirusom.

POSLJEDNJE DODANO: