Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60b535166f52df81938b456d/80

Kreditiranje u Hrvatskoj: Potražnja za gotovinskim kreditima u padu

Prema podacima HNB-a, ukupni iznos kredita na kraju 2. mjeseca 2021 porastao je za 1.9% u odnosu na prošlu godinu. Koji faktori utječu na kreditiranje stanovništva? Zašto potražnja za nenamjenskim gotovinskim kreditima pada, a stambenima konstantno raste? Donosimo odgovore na ova i još brojna pitanja u ovoj kratkoj analizi kreditiranja u Hrvatskoj.

Iako je došlo do rasta u kreditiranju u odnosu na prošlu godinu, analitičari Raiffeisen banke naglašavaju da je stopa rasta od 1.9% najniža u protekle tri godine. Naravno, ovo možemo pripisati pandemiji koronavirusa, usporenju gospodarstva i nižoj potrošnji. Također navode da je na nominalni rast iznosa kredita utjecala fluktuacija EUR/HRK tečaja na mjesečnoj i godišnjoj razini. 

Kamatna stopa za nenamjenski gotovinski kredit

Bilo bi logično pomisliti da je razlog pada potražnje za nenamjenskih gotovinskim kreditima visoka kamatna stopa. No, podaci HNB-a iz biltena za travanj 2021. pokazuju da je prosječna kamatna stopa na kredite niža nego ikad. Ovo je prosječna kamatna stopa u odnosu na godinu:

2013. prosječna kamatna stopa iznosila je 8%2015. prosječna kamatna stopa iznosila je oko 7.5%2017. prosječna kamatna stopa iznosila je malo iznad 6%2019. prosječna kamatna stopa iznosila je oko 5.5%

U 2021. prosječna kamatna stopa na kredite kreće se oko 5%, što je povoljno ako te podatke usporedimo s nekim drugim državama. Primjerice, u Finskoj, kamatne stope se uglavnom kreću od 8% do 9%, prema podacima stranice Laina Finance.

Pad nenamjenskih gotovinskih kredita četvrti mjesec zaredom

2020 i 2021. godinu obilježio je pad potražnje za nenamjenskim gotovinskim kreditima. U veljači 2021., u usporedbi s godinom prije, niži  su za 2.9%. U veljači su ukupno iznosili 52.1 milijardu kuna.

Iz RBA su komentirali da je ovo četvrti mjesec zaredom u kojem je došlo do smanjenja nenamjenskih gotovinskih kredita. U drugim zemljama, primjerice Danskoj, potražnja za gotovinskim kreditima još uvijek je u porastu. Stranice poput Laanius Dk predstavljaju i ocjenjuju kreditore, a moguće je usporediti sve ponude i odlučiti koja je najbolja s obzirom na ponuđene uvjete. U Nizozemskoj je dostupna slična stranica gdje je moguće pronaći gotovinske kredite od već 0.5%!

Gotovinski krediti: Buđenje iz zimskog sna i popuštanje mjera

Analitičari očekuje da će popuštanje mjera, kao i posljedično ubrzanje gospodarskih aktivnosti i povratak na normalno dovesti i do povećanja potražnje za gotovinskim kreditima. Bez obzira na optimistične projekcije, čak i ta potražnja bit će znatno manja od “boom-a” gotovinskih kredita koji je trajao od 2018. do početka pandemije.

Naznake tog trenda već se mogu primijetiti u najnovijim podacima HNB-a za ožujak. Nakon višemjesečnog pada, gotovinci su u ožujku napokon blago porasli – za 0.6%. Na godišnjoj razini, ublažen je pad gotovinskih kredita s -3% na -2.5%, a očekivano je da će se pad još značajnije smanjiti uz pretpostavku pozitivnog razvoja situacije s koronavirusom.

hr Mon May 31 2021 21:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e3da55629111c702c8b4624/80
Foto: Canva

Europski povjerenik: Korupcija na lokalnoj razini i sporost pravosuđa izazovi su za Hrvatsku

Sporost pravosuđa i korupcija na lokalnoj razini neki su od glavnih problema s kojima se suočava Hrvatska u području vladavine prava, istaknuo je u četvrtak Didier Reynders, europski povjerenik za pravosuđe.

Pravni okvir za borbu protiv korupcije "uglavnom je uspostavljen", kazao je Reynders, a kao najveći problem istaknuo je korupciju na lokalnoj razini.

- Najvažnije je pitanje borba protiv korupcije na lokalnoj razini", poručio je Reynders na seminaru Europske komisije o vladavini prava.

Vlast na taj problem može utjecati regulacijom koja sprječava sukob interesa između državnih i lokalnih dužnosnika te rješavanjem problema utjecaja lokalnih dužnosnika na poduzeća u vlasništvu lokalne samouprave.

Povjerenik za pravosuđe istaknuo je da Hrvatska, kao najmlađa članica Europske unije, može puno naučiti od starijih članica EU-a po pitanju pravosudnih reformi.

- Dobra je vijest što postoje područja u kojima je postignut napredak posljednjih godina”, kazao je Reynders.

Postoji “postupni napredak u elektroničkoj komunikaciji” pravosudnih organa, ali Hrvatska treba “unaprijediti digitalizaciju svog pravosudnog sustava”, naglasio je.

Sporost pravosuđa jedan je od hrvatskih problema, a po tom pitanju postoji “ogromna razlika” između Hrvatske i drugih članica EU-a.

Kao posebni problem Reynders je apostrofirao činjenicu da građani Hrvatske najmanje, od svih članica EU-a, vjeruju pravosuđu.

Učestale tužbe protiv novinara, "prijetnje fizičkim napadima i online maltretiranja", izazovi su u području slobode medija, istaknuo je Reynders.

- Komisija je svjesna da se taj problem povećava u određenim državama članicama”, istaknuo je Reynders.

Agencija za elektroničke medije, smatra povjerenik, “funkcionira transparentno”, ali nije “potpuno” slobodna od “političkog utjecaja” zbog postupka imenovanja članova.

hr Thu Jun 17 2021 21:28:57 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60cb9c996f52df48b08b45d0/80
Foto: Hajduk.hr

Hajduk stigao na pripreme u Cavtat i doživio doček za pamćenje!

Prekrasan doček priredili su dubrovački navijači svojim Bijelima.

Nešto iza 17 sati stigli su nogometaši Hajduka u Cavtat gdje će provesti sljedeća dva dana zaključno sa subotom kada će u prijateljskoj utakmici uveličati stoti rođendan HNK Slaven u Grudi.

Prekrasan doček priredili su dubrovački navijači svojim Bijelima. Već na ulazu u grad autobus s igračima pozdravljen je pjesmom i bakljadom. Više od stotinu navijača dočekalo je igrače na mostu "Franje Tuđmana" pokazavši još jednom koliko ovaj kraj živi za Hajduk.


hr Thu Jun 17 2021 21:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/592c6350b9e03e3f208b457c/80
Foto: Pixabay

DHMZ izdao upozorenje na toplinski val

Toplinski val bi u nedjelju mogao biti umjereno opasan
U nastavku tjedna temperature bi mogle rasti i do visokih 35. Visoka temperatura zraka može uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru.

Idućih dana tople će biti i noći, temperatura se neće spuštati ispod 20, u dijelovima Dalmacije, što je prema definiciji tropska noć.

Kao preporuku savjetujemo da se izbjegavate boravke na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, rashladite svoj dom, rashladite tijelo i pijete dovoljno tekućine.


hr Thu Jun 17 2021 20:54:50 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60cb93796f52dfadaf8b45f5/80
Foto: Dalmacija News

Bulj: HDZ, HGS i DP bili su složno suzdržani protiv heroja Domovinskog rata

Mostov gradonačelnik Sinja, Miro Bulj, u Newsroomu je govorio o tome su HDZ, HGS i Domovinski pokret bili uzdržani kod glasanja za njihovog kandidata za predsjednika Skupštine.
- Danas smo na Skupštini imali jedini prijedlog za predsjednika Skupštine da se nastavi dalje raditi. Niz neistina koje je iznio Ante Sanader, a svjestan toga da po prvi put nisu imali kandidata za predsjednika govori u kakvim se problemima nalaze. Mi da bi bili konstruktivni dali smo prijedlog, Ivicu Kukavicu.

Županija je u ogromnim problemima temeljem suradnje HDZ-a i HGS-a kojem sam ja bio najveći kritičar jer našu djecu i roditelje zanima kako je mene sad dočekalo 160 neupisane djece, što je s našim domovima zdravlja, što je s našim cestama, Sinjskim poljem, Vrgorskim poljem, to je nama prioritet. Politike koje su dosad vodile apsolutno su krivci za situaciju i glavni su kočninčari razvoja ove najperspektivnije županije u Republici Hrvatskoj”, rekao je za N1.

“Bili su jednoglasno suzdržani”

Kaže kako su HDZ, HGS i Domovinski pokret bili “jednoglasno suzdržani prema Ivici Kukakvici, koji je legenda Domovinskog rata”.

- On je čovjek koji već godinama ima svoju nezavisnu listu u Imotskom i koji je išao mijenjati politiku HDZ-a u Imotskome, tako da je dosta prepoznatljiv. On bi Skupštinu vodio transparentno i bio bi predsjednik svih skupštinara, a dosad su to bili predsjednici koji su služili županu i izvršnoj vlasti”, veli.

Rekao je kako je jasno da narod traži promjene te da su oni danas prikupili 16 potpisa i imali kandiata za predsjednika Skupštine.

- HDZ to nije imao i HGS. Zazivanje i uvlačenje od strane Domovinskog pokreta, nas u koaliciju s HDZ-om, da mi želimo s HDZ-om Domovinski pokret nam uopće nije potreban. Oni su danas zajedno bili suzdržani protiv legende Domovinskog rata. Zbog čega su bili suzdržani, vjerojatno je za njih Kukavica mali Hrvat. Narod je dao većinsku potporu za promjene”, kaže.

“Domovi zdravlja su u rasulu”

Naglasio je i kako on ima svoju ideologiju, ali da ga trenutno zamara zapuštenost i zaboravljenost Splitsko-dalmatinske županije “od strane župana i županijskih skupština”.

- Mene zanimaju projekti i promjene i narod je glasao za promjene. Sve političke opcije rekle su da neće s HDZ-om i HGS-om. Što se dogodilo? Ja ne znam. Činjenica je da su HDZ, HGS i Domovinski pokret bili složno suzdržani protiv prijedloga koji smo mi dali”, kaže.

Osvrnuo se i na problem s domovima zdravlja:

- U rasulu su, građani nemaju zdravstvene usluge na razini na kojoj bi trebale biti. Liječnici nam odlaze. Splitsko-dalmatinska županija je uništila zdravstvene usluge, a Šimundić se poziva na abortuse kada ljekarne imaju utjecaj na takve odluke kao što i ja imam na lansiranje NASA-ine rakete u SAD-u”, kaže.

Županije je nazvao “glavnim kočničarima razvoja” te je dodao kako je Most danas bio konstruktivan.

- Dali smo prijedlog, nije bilo protuprijedloga. Ovo što su bili suzdržani govori da nemaju interes za rješavanje problema. Ako su hrabri, ako su lole, nikakav problem ići na izbore. Bolje ići na izbore nego ovako se odnositi prema građanima kojima smo dali obećanje da idemo na promjene”, rekao je.

hr Thu Jun 17 2021 19:51:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .