Evo zašto je zdravo jesti mrkvu

Mrkva je povrće bogato beta-karotenom, odlično za zdravlje organizma, piše Ordinacija.hr

Protuupalna svojstva

Možda vam uz ovaj ne treba drugi razlog da odmah ogulite i pojedete mrkvu! Osim protuupalnih svojstava, smatra se da umiruje bolove, a možete ju jesti sirovu ili kuhanu – svejedno je.

Štiti od nastanka karcinoma

Istraživanja objavljena u on-line izdanju Archives ofInternal Medicine otkrivaju da ovo povrće obiluje alfa-karotenom, djeluju kao antioksidanti, protiveći se spomenutom oštećenju. Mrkva je bogatavitaminima A i C u obliku beta-karotena poznatog po stimulaciji proizvodnje bijelih krvnih zrnaca koji pak pomažu u organizmu u borbi protiv kancerogenih stanica.

Makularna degeneracija

Riječ je o učestaloj očnoj bolesti, pogotovo kod starije populacije. Brojna su istraživanja pokazala kako konzumacija povećanih količina beta-karotena snižava vjerojatnost za razvoj ove bolesti i to gotovo 40 posto.

Mrkvom protiv bora

“Obojena” voća i povrća, poput mrkve, pigment dobivaju od beta-karotena, jakog antioksidanta koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Beta-karoten, također balansira pH-a vrijednost kože, pomaže u borbi protiv suhoće, te potiče regeneraciju stanica. Rezultat je nježna i glatka koža.

Jedite mrkvu što češće, a ona će pomoći vašem zdravlju!

POSLJEDNJE DODANO: