Article

//www.dalmacijanews.hr/files/64c24a9b5d796511788b4573/80
Foto: Grad Split

Maja Đerek ne prestaje udarati prema bivšim poslodavcima: Ivoševiću je Banožić uzor

Objašnjenja Bojana Ivoševića oko donošenja Pravilnika o davanju stanova u najam su prepuna kontradikcija i pravnih besmislica
Bivša pročelnica u gradu Splitu Maja Đerek ne prestaje udarati prema bivšim poslodavcima Bojanu Ivoševiću i Ivici Puljku. U najnovijoj objavi koncentrirala se na zamjenika gradonačelnika... Evo što je napisala:

Budući da je Bojan Ivošević (očito) odlučio samoga sebe prijaviti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa - bila sam dužna Povjerenstvu dostaviti dokumentaciju i svoja saznanja u kakvim uvjetima se donosio važeći Pravilnik o socijalnim i kadrovskim stanovima.

Objašnjenja Bojana Ivoševića oko donošenja Pravilnika o davanju stanova u najam su prepuna kontradikcija i pravnih besmislica, a Puljkovo panično PR etiketiranje da svako propitivanje zakonitosti donošenja Pravilnika predstavlja "HDZ argument" je tragikomično s obzirom od koga dolazi.

Ovo je činjenično stanje koje sam ustanovila kao nadležna pročelnica:

1. Pravilnik o dodjeli stanova u najam je donesen kao jedinstveni pravni akt za socijalne i kadrovske stanove i nije bilo moguće nikakvo djelomično izuzimanje u njegovom donošenju kao što manipulativno tvrdi Ivošević, a za kojeg je razvidno iz već objavljenog službenog e-maila da je bio dio tzv. "neformalne radne skupine" kod donošenja tog jedinstvenog Pravilnika. U ovom slučaju je logički i pravno bilo nemoguće izuzeti se iz odlučivanja o kadrovskim stanovima, a sudjelovati u odlučivanju o socijalnim stanovima.

2. Ivošević je u neformalnoj skupini bio jedini političar te je imao osobni interes budući da mu je otac korisnik gradskog kadrovskog stana koji mu je dodijeljen za vrijeme mandata gradonačelnika Kureta (HDZ). Nadalje, u donesenom Pravilniku izrijekom je stavljeno da se kadrovski stanovi mogu koristiti i nakon umirovljenja. To je dodatno problematično jer je zamjenikov otac upravo pred mirovinom.

3. U sastavu neformalne skupine koja se spominje u objavljenom e-mailu je bio političar Ivošević, ali iz nekog razloga u sastavu nije bilo tadašnjeg nadležnog pročelnika za gradsku imovinu, čija je to nadležnost, kao ni drugog zamjenika gradonačelnika Kuzmanića, koji je nadležan za navedeni resor. Dakle, riječ je o isključivoj političkoj odluci jedine osobe koja je kao političar sudjelovala u izradi Pravilnika - Bojana Ivoševića.

4. Posebno je problematično što je u ovom slučaju (sasvim slučajno) zaobiđena zakonska obveza savjetovanja s javnošću iz čl. 11. Zakona o pravu na pristup informacijama pa javnost nije mogla istaknuti svoje primjedbe, a potom je zaobiđeno i Gradsko vijeće Grada Splita koje je trebalo demokratskim putem izglasati navedeni Pravilnik, čime je prekršen čl. 35. točka 2. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te Statut Grada Splita. Na Pravilniku se radilo mimo očiju javnosti uz kršenje demokratske procedure.

5. U kroničnom nedostatku gradskih stanova i kada je bilo očito da su iscrpljena sva dostupna rješenja te nakon što sam proučila sudsku praksu - predložila sam gradonačelniku Puljku, sukladno svojim zakonskim i stručnim pročelničkim ovlastima - ukidanje kadrovskih stanova. Cilj je bio da se stanovi dodjele najranjivijoj skupini građana koji su Gradu dokazali svoj težak socijalni i imovinski status, za razliku od korisnika kadrovskih stanova. Nadalje, nekoliko dana ranije sam molila nadređene da se sastanemo, da se raspravi prijedlog, ali i da ih obavijestim da ću predložiti službeno povjerenstvo  (a ne neformalno / polutajno) te da će se poštivati zakonska procedura upućivanja prijedloga na savjetovanje s javnošću i potom na Gradsko vijeće. Odgovor je bio da se nema vremena jer je "top sezona". Prijedlog sam ponovila i službenim e-mailom tri puta.

Epilog je poznat - gradonačelnik Puljak je dovršio posao napadača na moju obitelj - suspendirao me je, ponovno me bacio u egzistencijalnu neizvjesnost, eliminirao me s radnog mjesta na radost svojih saveznika iz HDZ-a te javno diskreditirao i prozvao političarkom.

Sve gore navedeno ukazuje da je Bojan Ivošević itekako koristio svoj politički utjecaj kako bi se donio Pravilnik koji ide u očitu korist članu njegove obitelji, a potom je isti nudio pravno besmislena obrazloženja i PR smicalice kako bi manipulirao s javnosti. Vrlo sličan scenarij smo gledali kod ministra Banožića kada sam u javnost iznijela slučaj njegovog sukoba interesa u slučaju stana. Vidjeli smo kako je to na kraju završilo.

Umjesto da su Bojan Ivošević i gradonačelnik Puljak postupili zakonito, stručno i moralno te stavili u zakonsku proceduru zakonit i obrazložen prijedlog stručni službi, oni su odlučili krenuti stopama svojih novih saveznika iz HDZ-a te kopirati njihove metode obmanjivanja, vrijeđanja i pogodovanja.

Više o ovom slučaju, ali i drugim stvarima koje sam doživjela u Banovini možete pročitati u intervjuu koji sam dala za Nacional.
hr Tue Sep 12 2023 12:31:16 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/65197a54cc67477c1c8b45a4/80
Foto: Unsplash

Pčelari u problemima: Imat će upola manje meda nego lani!

Najveći neprijatelj pčelara je mraz

Pčelari su opet u problemima - Međimurci procjenjuju da će imati upola manje meda nego lani. I to nije jedini problem, muči ih uvozni lobi koji im ruši cijene

Pčelari iz godine u godine žive od nade da će proljeće biti dobro jer o tome ovisi i koliko će biti meda. Ovo proljeće ponovno nije bilo dobro, i bez obzira na to koliko pčelari obilazili svoje pčele, pazili na njih i premještali ih na druge lokacije, krajnji rezultat ne može se bitno promijeniti.

-Već znamo sve, jesenske paše nema. Bili smo na Baniji, nije bilo tako reći, ništa. Samo nešto malo - oko 10, 12 kilograma po zajednici, tako možemo računati i to je uglavnom bio bagrem, govori pčelar Franjo Trstenjak RTL-u.

Najveći neprijatelj pčelara je mraz. Oštetio je pupoljke njima najvažnije biljke bagrema i čim se od njega dobilo upola manje meda, bilo je jasno kakva će biti cijela sezona.

-Ovo je jedna od lošijih godina, ja bih rekao skoro 50 posto slabija nego prošle godine. Bili su zimski gubici pčela, kad smo to prebrodili došao je mraz koji je uništio voćnu pašu. Od te proljetne paše ostala je samo uljana repica, objašnjava predsjednik Udruge pčelara Međimurske županije Željko Trupković.

No ipak, situacija i nije tako kritična jer gotovo svi imaju zalihe od prošle godine koja je bila iznadprosječna. Od uvođenja eura nisu se mijenjale ni cijene pa je tegla meda 9 ili 10 eura. No, probleme im stvara jeftini med u trgovinama koji košta oko 3 i pol eura.

-U trgovačkim lancima se svašta nađe i ljudi kupuju, nažalost zbog cijene, a kvaliteta znamo kakva je, da to na kraju opće nije med nego nekakav pripravak na bazi šećera, govori pčeral Franjo.

Osim upitne kvalitete, tu je i upitno podrijetlo. Oni tvrde, što god se dogodilo, iz principa nikada neće prodavati med po toj cijeni - radije će ga darovati.

hr Sun Oct 01 2023 15:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63e14ef25d796531e28b4573/80
Foto: Ivana Ivanović

Maja Đerek: "Puljak je izigrao ono što je govorio svim građanima"

Zviždačica Maja Đerek gostovala je u emisiji Nedjeljom u 2
Gošća emisije HRT-ove Nedjeljom u 2 je zviždačica Maja Đerek. Glasna je, beskompromisna i kaže da se bori protiv korupcije. U emisiji govori o otkazu u Državnim nekretninama i u splitskoj gradskoj upravi te statusu zviždača u Hrvatskoj.

Zviždačica Maja Đerek se na uvodu osvrnula na svoje djelovanje u javnoj službi. Usvtrdila je kako je uvijek radila "u javnom interesu, u korist državnog proračuna".

- Rekla bih da sam ja prije svega bila jedna obična državna službenica. Nakon toga, službenica Grada Splita koja je nastavila raditi i radi u javnom interesu, a ne u privatnom. Dakle, nije to ništa specijalno, niti se smatram specijalnom osobom. Jednostavno, smatram se osboom koja je radila po zakonu. U korist državnog proračuna i Grada Splita, rekla je.

Zaključila je kako su u Hrvatskoj "vrijednosti poremećeno" te da je ono što ona radi postalo "nenormalno". Ustvrdila je kako je "htjela raditi, stručno i bez utjecaja politike".

- To što su u našoj državi vrijednosti poremećene i što je to postalo nenormalno da se netko bori na taj način, na kraju krajeva ja sam dobivala plaću iz državnog proračuna, odnosno iz proračuna Grada Split i moja je obaveza bila da ja radim u interesu građana Splita. Htjela sam raditi stručno, pošteno i zakonito ono za što sam se školovala, bez utjecaja politike i neovisno o kojoj se političkoj stranci radi, kazala je.

Rad u splitskoj gradskoj upravi

Objasnila je kako je došla na mjesto savjetnice i pročelnice u splitkoj gradskoj upravi. Dodala je kako se nadala da će gradonačelnik Ivica Puljak donijeti "promjene koje je obećao".

- Prva stvar, imala sam tada posao, radila sam u jednoj privatnoj firmi. Došla sam na poziv gradonačelnika Puljka jer je on obećavao promjenu. Obećavao je da će se boriti protiv svega što je ukorijenjeno u našem društvu, a to je nepotizam i politizacija javne i lokalne uprave. Htjela sam pokazati da se radom na takav način uistinu nešto može promijeniti u ovoj državi, rekla je.

Otkrila je kako je započela suradnja između nje i gradske vlasti u Splitu.

- Gospodin Puljak je mene zavo, on je inzistirao da ja budem dolje. Mogu reći da sam s jedne strane bila i naivna jer sam mislila da će to stvarno tako biti, kazala je.

Istaknula je kako je dogovor bio da se s novim otkrićima ide u medije, ali je, kako kaže, shvatila, da je "gospodin Puljak izigrao ono što je govorio svim građanima".

- Dogovorili smo da će sve te stvari koje nađemo ići kroz medije da se pokaže što se našlo. Ja sam se nastojala držati tog dogovora, međutim od prvog dana, odkad sam došla kao pročelnica na temelju javnog natječaja, jer sam shvatila da kao savjetnica nemam nikakve ovlasti. Pročelnicima se daju ovlasti, kao samostalnom upravnom odjelu da neke stvari rade. Od prvog dana, gospodin Puljak je izigrao ono što je govorio svim građanima. Ja sam jednostavno na teži način shvatila da to on što želi nije red, nego da se tu kriju osobni interesi, dodala je.

hr Sun Oct 01 2023 14:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f6cdb6bdaf72d37a68b45ed/80
Foto: Pixabay

Ekonomski analitičar: "Rast cijena će usporavati, ali jedna stvar to može pokvariti"

Smatra da bi do pada došlo i da Vlada nije zamrzavala cijene
Ekonomski analitičar Damir Novotny u Dnevniku N1 komentirao je pad inflacije u odnosu na kolovoz kao i što možemo očekivati u budućnosti.

Govoreći o značajnijem padu inflacije koji je Hrvatska zabilježila te koliko je opravdana panika oko rasta cijena, Damir Novotny je rekao:

- Zadnjih dvadesetak godina u Hrvatskoj nije bilo inflacije pa nije neobično da se oko naglog rasta cijena dogodila histerija, javnost je reagirala burno. Iako mi ekonomisti znamo da je inflacija poput viroze, dođe i prođe. Mi od devedesetih nismo imali snažan rast cijena, ali nakon pandemije potrošači su htjeli više trošiti. Hrvatska je u smislu potrošnje imala snažan rast potrošnje i 2021. i 2022., a kad je velika sklonost potrošnji, cijene rastu. Očekivali smo to, ali smo očekivali i usporavanje rasta cijena.

Smatra da bi do pada došlo i da Vlada nije zamrzavala cijene.

- Uvjeren sam da bi se pad cijena dogodio u svakom slučaju. Vjerujem potrošačima, oni bi bili racionalni. Došlo bi do usporavanja u svakom slučaju u cijeloj eurozoni. Uspostavi se ravnoteža ponude i potražnje, to bi se dogodilo svakako. Možemo očekivati nastavak usporavanja i jer potrošači gledaju račune i vide da nemaju dovoljno novca - rekao je Novotny.

Također, ističe da unatoč anketama nemamo pravu sliku o financijskoj snazi kućanstava.

- Najugroženije skupine, uglavnom umirovljenici, gledaju to skeptično. Novca očito u kućanstvima ima jer inače ne bi došlo do inflacije. U Hrvatskoj nema dovoljno konkurencije, ponude roba, puno uvozimo i onda mora doći do povećanja cijena - dodao je.

Komentirajući rast cijena sirove nafte rekao je da tu ne očekuje značajnije šokove.

- Rast cijena će usporavati, a to može pokvariti Vladina intervencija u cijene i povećanje plaća u javnom sektoru - zaključio je.

hr Sun Oct 01 2023 14:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/65196102cc67471c1b8b45d0/80
Foto: Facebook

Nestao je Gabriel (19): "Ostavio je mobitel, a inače ga uvijek ima sa sobom"

Mole se svi koji imaju informacije o nestalom Gabrielu da to odmah jave na 192 ili u najbližu policijsku postaju
U Slavoniji je nestao 19-godišnji Gabriel Tatić Matijević, objavila je njegova obitelj.

Policija je Indexu potvrdila da je prijavljen nestanak.

- Poduzimamo sve mjere i radnje u cilju pronalaska osobe - rekli su kratko iz osječko-baranjske policije. 

Gabriel je rođen 2004. godine i iz sela je Poganovci, gdje je posljednji put i viđen. Visok je 185 centimetara.

Obitelj je zadnji kontakt s njim imala u četvrtak u 17:30.

Vozi crveni Peugeot 206. Otišao je tim automobilom i otad mu se gubi svaki trag.

Obitelj je posebno zabrinuta jer je mobitel ostavio kod kuće, a inače ga uvijek ima sa sobom i ne odvaja se od njega. 

Mole se svi koji imaju informacije o nestalom Gabrielu da to odmah jave na 192 ili u najbližu policijsku postaju.

hr Sun Oct 01 2023 14:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .