562 PREDMETA PREDANO

Veliki korak prema decentralizaciji: Splitsko-dalmatinska županija prva preuzela upravljanje državnom imovinom

Danas je Splitsko-dalmatinska županija postala prva koja je preuzela odgovornost za upravljanje državnom imovinom, označavajući značajan trenutak decentralizacije i ubrzanja procesa rješavanja predmeta. Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić, predao je županu Blaženku Bobanu čak 562 predmeta na raspolaganje i postupanje.

Prema novim odredbama Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama, županijama, gradovima koji su sjedišta županija te određenim velikim gradovima povjeravaju se poslovi upravljanja nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske. Splitsko-dalmatinska županija je prva koja je danas preuzela predmete i materijale prema novim ovlastima.

S predajom 452 predmeta od fizičkih i pravnih osoba te 110 predmeta lokalnih zajednica, započinje proces decentralizacije i ubrzanja rješavanja predmeta državne imovine na razini županije. Ukupno će stići 1.700 predmeta, a pročelnica Anamarija Bralić će biti glavna i odgovorna osoba za njihovo rješavanje.

Župan Blaženko Boban naglasio je važnost inicijative potpredsjednika Bačića te zahvalio na prilici da Splitsko-dalmatinska županija bude prva koja preuzima ovu odgovornost. Novi model raspodjele sredstava (60-20-20), gdje država dobiva 60%, županija 20%, a lokalne zajednice također 20%, dodatno jača ulogu lokalnih zajednica u ovom procesu decentralizacije.

Očekuje se da će ovaj model ubrzati rješavanje predmeta državne imovine na lokalnoj razini, čime će se potaknuti proaktivnost lokalnih zajednica u realizaciji vlastitih projekata.

POSLJEDNJE DODANO: