SKRIVENI TROŠKOVI

Veliki hrvatski trgovački lanac dokazano vara kupce, inspektori ih uhvatili da su lažirali akcijske cijene

Veliki domaći trgovački lanac i njegov direktor nabave nedavno su proglašeni krivima i kažnjeni zbog prijevare kupaca kroz lažne akcijske cijene proizvoda.

Inspektori su u hipermarketu Plodina u Metikoševoj ulici u Zagrebu, kao i na internetskim stranicama tvrtke, otkrili nepravednu poslovnu praksu krajem rujna prošle godine. Ova praksa, prema odredbama Zakona o zaštiti potrošača, smatra se nepoštenom i zavaravajućom, prenosi Danica.hr.

Istragom je utvrđeno da je trgovački lanac koristio netočne informacije u oglašavanju popusta na proizvode poput sira Gouda i riže dugog zrna Scotti. Na primjer, prikazano je da je sir Gouda imao popust od 36 posto, s cijenom od 5,49 eura, dok je redovna cijena iznosila 6,49 eura, što znači da je stvarni popust bio samo 15 posto. Slično je bilo i s rižom Scotti, gdje je lažno prikazan popust od 42 posto, dok je cijena ostala ista kao i prije.

Plodine su pokušale opravdati ovu praksu tvrdnjom da su kataloge tiskali prije nego što su stupile na snagu vladine odluke o ograničavanju cijena proizvoda. Međutim, sud nije prihvatio tu obranu, već je uzete u obzir iskaze državne inspektorice i šefice dućana.

Presuda je nedavno donesena, kojom je trgovački lanac i direktor nabave kažnjeni novčanom kaznom od po 1330 eura, uz dodatnih 133 eura troškova postupka. Sutkinja je naglasila da sud nije pronašao olakotne okolnosti za okrivljenike te je kao otegotnu okolnost uzela u obzir njihovu sklonost prethodnim pravnim prekršajima.

Presuda je trenutno nepravomoćna, što znači da trgovački lanac i direktor imaju pravo na žalbu.

POSLJEDNJE DODANO: